# 1937793
Kelt 2012.03.30, 19:16
Ha már a Kártyagyár téma ráirányította a figyelmet az Omen-re, megkérdezném, hogy valaki tud valamit erről:
http://www.smallboxgames.com/hemloch.html
http://www.smallboxgames.com/hemloch.html
# 1935197
Kelt 2012.03.20, 10:30
# 1934699
Kelt 2012.03.18, 19:21
A Fortune and Glory: The Cliffhanger Game-ről tud valaki valamit? Kipróbálta már bárki is? Erősen gondolkodom rajta, de vakon elég drágának tűnik
# 1933091
Kelt 2012.03.11, 21:57
blekk írta 2012.03.09, 21:54 -n:
rema73 írta 2012.03.09, 12:27 -n:
Sziasztok!
A kecskeméti Játékmester boltot ismeritek? Én szinte mindent ott vettem eddig és ráadásul meseszép a bolt:))
Viszont örömteli, hogy egyre több az ilyen üzlet.
üdv:rema73
ez nem fizetett hírdetés volt:))
A kecskeméti Játékmester boltot ismeritek? Én szinte mindent ott vettem eddig és ráadásul meseszép a bolt:))
ha jól láttam, most 20 rugó felett onnét is ingyenes a szállítás. így meg már végül is majdnem mindegy, hogy Pesten, Kecskeméten, vagy épp Salakszentmotoroson van a bolt
időközben rájöttem, hogy ez így nem volt teljesen korrekt, ezért ezúton szeretnék elnézést kérni minden kedves salakszentmotorosi társasjátékos pajtásunktól
# 1932702
Kelt 2012.03.09, 22:22
viito írta 2012.03.09, 10:43 -n:
Viszont amíg az Örsön lévő plázában a játékboltban van mondjuk max 2-3nm-es falfelület társasoknak, addig Németországban egy kis piszlicsáré városka max 20 üzletes bevásárló központjában található játékboltban is ennek a többszöröse volt.
# 1932693
Kelt 2012.03.09, 21:54
rema73 írta 2012.03.09, 12:27 -n:
Sziasztok!
ha jól láttam, most 20 rugó felett onnét is ingyenes a szállítás. így meg már végül is majdnem mindegy, hogy Pesten, Kecskeméten, vagy épp Salakszentmotoroson van a bolt
# 1932581
Kelt 2012.03.09, 12:27
Sziasztok!
# 1932561
Kelt 2012.03.09, 10:43
PaYa írta 2012.03.08, 19:42 -n:
Megerősítem, azért olyan bolt, mint a Szellemlovas, vagy a ComPaYa - Németországban is kuriozum. Most pénteken például lengyel vendégünk lesz a ComPaYaban - kiváncsi hogy itt nálunk milyen a társasjáték kínálat.
Amikor Londonban voltam, ott is keresni kellett normális játékboltot - egy Harrodsban például a játékosztály siralmasan egyszerű kínálattal bírt.
Emellett, ha mondjuk csak a bécsi Toys "R" Us-t nézzük, ott sincsenek polcon a kisebb-közepesebb kiadó játékai.
Amikor Londonban voltam, ott is keresni kellett normális játékboltot - egy Harrodsban például a játékosztály siralmasan egyszerű kínálattal bírt.
Emellett, ha mondjuk csak a bécsi Toys "R" Us-t nézzük, ott sincsenek polcon a kisebb-közepesebb kiadó játékai.
Félig igaz!
Olyan bolt, mint a Compaya/Szellemlovas/Gém valóban ritka kint is. Viszont amíg az Örsön lévő plázában a játékboltban van mondjuk max 2-3nm-es falfelület társasoknak, addig Németországban egy kis piszlicsáré városka max 20 üzletes bevásárló központjában található játékboltban is ennek a többszöröse volt. Nem mondom, hogy sorozatban álltak a hardcore gamer játékok, mint Nálad (valószínűleg azt ott is max rendelésre hozzák csak, vagy a gamerek netről veszik, hisz egy kisvárosban nem valószínű, hogy polcról lehet ezeket tömegeknek eladni), de azért nem csak 8 féle monopolyból lehetett választani, például az elmúlt évek SdJ közelébe került játékai (tehát a győztesek vagy a jobban sikerült jelöltek) azért megtalálhatóak voltak simán.
Egyébként nem tudom, hogy mi okozza (eltérő készletezési szabályok, vagy nagy láncok részei a boltok, és ezért tudják megtenni), de ami meglepett, hogy több helyen láttam olyat, hogy a bestsellerek mellett mondjuk egy polcon volt vagy 30 féle játék, de mindegyikből csak max 1-2db. Nálunk a kommersz boltokban általában inkább azt látom, hogy kevés cím, de azokból szinte kifogyhatatlan készlet.
Módosította viito: 2012.03.09, 10:49
# 1932555
Kelt 2012.03.09, 10:37
Thaur írta 2012.03.08, 18:31 -n:
viito írta 2012.03.08, 12:51 -n:
Másrészt idehaza a boltok polcain még mindig 500x féle Monopoly van, és hallani is olyan megjegyzéseket, hogy "hol vannak a normális játékok", amikor éppen egyetlen már vagy 20 éve ismert név sincs a Tescoban a delikvens orra előtt (lásd, monopoly, rizikó, meg talán 2-3 hasonló név)...
Ez nem csupán nálunk van így - így van Amerikában, de bizony még a Szent Gémer Paradicsomban, Németországban is.
Amerikát passzolom, de Svájci barátokról van tapasztalatom: alapjában véve inkább családok, nem gamerek, vagy ha akad is gamer, közöttük, akkor ő azért jól azonosítható. Társasjáték mindenfelé akad náluk, és szívesen ülnek is le játszani (persze ott is van aki utálja), főleg ha gyerekek is akadnak a társaságban, de simán összejön egy-egy olyan parti velük, ahol a legfiatalabb és legidősebb játékos között több mint 70 év a korkülönbség.
Monopoly persze mindenhol található, de valamilyen szinten bevállalósabbak, mint amivel idehaza találkozik az ember, például a SdJ cimkéseket azért bátran vásárolgatják (tehát a nem gamerek itt sem Wallace játékokkal töltik az idejüket az egyértelmű, de a min 30 éves Monopoly-Hotels-Ki nevet a végén, etc kategóriából azért már kiléptek
Hazai tapasztalatom: Múltkor megemlítettem egy kollégának a társasjátékozás dolgot, mindjárt előkerültek a ki nevet a végén szorik, előtte egy direkt baráti társas estén a társaság egy masszív része a römire szavazott. Erre persze még lehet mondani, hogy szimplán nem ismerik az újdonságokat, de inkább olyan érzésem van, hogy a többség már egy Carcassonne/Finca/Mammutvadász triónál is a hagyományos dolgok felé kacsintgat. Ha szóbakerül valahol a társasjáték, akkor nagyon ritka, hogy 20 évnél fiatalabb/modernebb játékok nevei is elhangoznának, ha pedig megtörténik mégis, akkor szinte kivétel nélkül a lassan 20 éves Catanról van szó, esetleg nagyon egyszerű kártyajátékokról.
Persze, lehet, hogy az is benne van a pakliban, hogy egy doboz játék meglehetősen drága, így kevésbé mernek kísérletezni az emberek.
Persze, mivel az én merítésem nem túl mély, hiszen idehaza, és kint is csak az ismerősök/barátok kerülnek képbe, lehet, hogy torz a példám.
# 1932416
Kelt 2012.03.08, 19:42
az viszont szerintem már kisebb csoda, hogy a Dicsőség Rómának is megjelent.
Azonban mit érdemes/nem érdemes kiadni: ez egy nehéz kérdés. De ha valaki tud tuti receptet, ne habozzon
Thaur írta 2012.03.08, 18:31 -n:
Ez nem csupán nálunk van így - így van Amerikában, de bizony még a Szent Gémer Paradicsomban, Németországban is.
# 1932395
Kelt 2012.03.08, 18:31
Másrészt idehaza a boltok polcain még mindig 500x féle Monopoly van, és hallani is olyan megjegyzéseket, hogy "hol vannak a normális játékok", amikor éppen egyetlen már vagy 20 éve ismert név sincs a Tescoban a delikvens orra előtt (lásd, monopoly, rizikó, meg talán 2-3 hasonló név)...
# 1932342
Kelt 2012.03.08, 13:36
Kis_Szabo írta 2012.03.08, 12:27 -n:
én pusztán a játékhoz szükséges nyelvtudás és magyarítás közötti összefüggést nem értettem ezeknél a játékoknál, egy dicsőség rómánál mindjárt más, tele van szöveggel az összes lap stb.
De ha annyi pénzed van, hogy alapíts egy szeretetszolgálat kiadót, ami nem a bevételre megy, hanem hogy minden magyar legyen, szólj nyugodtan, ezért a szent célért sokan segítenének innen
# 1932330
Kelt 2012.03.08, 12:51
Kis_Szabo írta 2012.03.08, 12:27 -n:
am van ötlet, mi lenne sikeres itthon? vagy mit lehetne "felfuttatni" egy magyar kiadással?
Ha tudnám a választ arra a kérdésre, hogy melyik kiadónak nincs még hazai partnere, de van olyan játéka, aminek biztos giga siker a kiadása, tuti megtérüléssel, akkor nem haboznék kiadni a cuccot
Egyébként szerintem valahol már az is csoda, hogy ennyi inkább gamer játék jelenik, az pedig, hogy a hazai kiadók inkább a block buster játékokra koncentrálnak egyáltalán nem meglepő. Egyrészt Mo-n az átlag vevő talán még dominót sem vesz úgy, hogy nem magyar nyelvű a doboza (még akkor sem ha a szabálykönyv magyar hozzá). Másrészt idehaza a boltok polcain még mindig 500x féle Monopoly van, és hallani is olyan megjegyzéseket, hogy "hol vannak a normális játékok", amikor éppen egyetlen már vagy 20 éve ismert név sincs a Tescoban a delikvens orra előtt (lásd, monopoly, rizikó, meg talán 2-3 hasonló név), akkor szerintem nem csoda, ha egy QWIRKLE magyarításra kerül, az viszont szerintem már kisebb csoda, hogy a Dicsőség Rómának is megjelent.
# 1932322
Kelt 2012.03.08, 12:27
PaYa írta 2012.03.07, 19:33 -n:
Gamer szempontból melyiket van értelme kiadni? Természetesen a 4-5-öt.
Nézzük a kiadói oldalát? Melyiket éri meg kiadni? Természetesen azt, amit a legtöbben fognak megvenni. Ez érezhetően nem sok összefüggésben van a nyelvfüggőséggel
A megvalósíthatóság szempontjából a sorrend fordítva alakul - 5-öst ugye a legnehezebb megvalósítani. Ráadásul még egy tényező - minél több 'egyedi' elem van benne, annál drágább lesz a megvalósítás is. Hiszen még egy 'csak szimbólumokat' tartalmazó kártyát lehet a német/angol/japán kártyákkal nyomni (+sokezer példány/elem), addig az egyedieket külön kell kezelni (1-2-3e db). Ez már természetesen a 2-es ponttól bejöhet, és minél nyelvfüggőbb, annál több alkatrésznek emelkedik az ára...
Miért adtuk ki magyarul? KeMSyT fogalmazta meg jól: amíg kiadás nélkül csak néhány bátor bolt foglalkozik vele, addig egy QWIRKLE (nyelvfüggetlen csak doboz) megtalálható volt a hiperek/kis/nagy játékboltok polcán, ezzel mindenki számára elérhetővé téve.
no, bocs, kicsit húztam a hsz-ból, hogy ne legyen olyan hosszú. igazából nem gondoltam h a napi sirámomat ilyen komolyan fogják/tok venni
szóval, nyilván kiadói szempontból remek ötlet egy 7csoda, v small world, főleg azért, mert a nem gémer közönség (pl. pont a bővült értékesítési helyek közönsége) könnyen tudja fogyasztani, tehát talán több a bevétel is. én pusztán a játékhoz szükséges nyelvtudás és magyarítás közötti összefüggést nem értettem ezeknél a játékoknál, egy dicsőség rómánál mindjárt más, tele van szöveggel az összes lap stb.
mondjuk az új infó volt, hogy csak a nyelv miatt nem kerül nagyobb áruházak, boltok polcaira...sőt nekem ez teljesen furcsa is, de azért értem mi lehet az oka.
am elgondolkozva, hogy amiket én ismerek és "szívesen látnám" magyarítva kb az ffg-től származnának, ált. nem túl bonyolult, de azért szövegcentrikus kártyák stb (igen, láttam hogy a delta ezt a vonalat csinálta,de vhogy nem találtak bele az ízlésembe
am van ötlet, mi lenne sikeres itthon? vagy mit lehetne "felfuttatni" egy magyar kiadással?
# 1932321
Kelt 2012.03.08, 12:25
h-alga írta 2012.03.07, 23:50 -n:
véleménytől függetlenül a véletlenszerűen kiválasztott egyszeri magyar pógár nagy valószínűséggel nem ítélné választásra és játszásra alkalmasnak a német nyelvű Dominiont, mint ahogy 2003-2004-ben a Citadels, akarom mondani Ohne Furcht und Adel bevezetése sem volt egyszerű ismerősi nem gémer körben.
De ugyanez igaz az angol verzióra is, pedig azt még érteném is.
Nem mondom, h 1x-1x nem ülnék le ilyen mellé. Kíváncsiságból. De rendszeresen nem játszanék vele...és biztos nem venném meg.
És ha én így állok hozzá mi várható el egy átlag játékostól?
És igen a segédlet megoldás, de ha állandóan a segédletet kell nyalnom, akkor elveszik a játék élménye...mert a játék alapvetően szórakozás, másodsorban agytorna (ha kell).
Én inkább lemagyarítom magamnak a kártyákat. Több munka, strapás, de nem kell mindenféle egyéb vacakkal variálnom. (Meg lehet, h nem olyan szép.)
# 1932247
Kelt 2012.03.08, 00:59
csibu írta 2012.03.08, 00:06 -n:
Egy ilyen mondattal azért egy nyilvános fórumon vigyáznék: "a Paya által leírtak szerintem nagyjából egyeznek az itt jelenlévők véleményével"
...
4. honnan vagy benne biztos, hogy mondjuk a többség valóban így gondolja?
...
Biztos vagyok benne, hogy "szerintem nagyjából".
# 1932245
Kelt 2012.03.08, 00:45
A szerkesztések folyamán kicsit elcsúsztak a sorok. Mondanivalóm vége helyesen:
3.) Kismértékben nyelvfüggő játék, de mivel minden nyiltan van, elég ha egy ember tud angolul
Ilyen is jelent már meg magyarul, pl az Arkham horror.
.
4.) Erősen nyelvfüggő játék, vannak titkos adatok, de segédlettel játszható (korlátos mennyiségű lapot kell megjeleníteni)
Ilyen pl a Dominion az én olvasatamban.
5.) Sok nyelvfüggő elemet tartalmazó játék, nyelvtudás/magyar kiadás segítsége nélkül gyakorlatilag játszhatatlan, a nyelfüggő elemek egy része titkosan van.
Asszem az AGricolát sorolhatjuk ide - bár én játszottam segédlettel, német játékot - játszható, csak kevéssé élvezhető.
Játéktechnikai szempontból az Arkham horror abba a kategóriába esik. Nincs a játékosok kezépen lap, segédlet nélkül. Játszottam olyan csapattal, ahol encounter lap felcsap, dobj két kockával fightra, siker ez történik... egy ember tudott angolul, az vezette a játékot. A hangulati értékből sokat levont, hogy nem az erdőben keresgélte a kislányt, hanem megfelelő próbát dobott csak. Elismerem, ettől függetlenül a kategóriabesorolás áll. A smiley nem véletlen volt ott - egészen más élmény úgy játszani, hogy a hangulati elemeket is figyelembe veszed.
Ha megnézed, az összes példám olyan, ami megjelent magyarul. Nem magyar kiadásból sokkal többet tudtam volna felsorolni.
3.) Kismértékben nyelvfüggő játék, de mivel minden nyiltan van, elég ha egy ember tud angolul
Ilyen is jelent már meg magyarul, pl az Arkham horror.
4.) Erősen nyelvfüggő játék, vannak titkos adatok, de segédlettel játszható (korlátos mennyiségű lapot kell megjeleníteni)
Ilyen pl a Dominion az én olvasatamban.
5.) Sok nyelvfüggő elemet tartalmazó játék, nyelvtudás/magyar kiadás segítsége nélkül gyakorlatilag játszhatatlan, a nyelfüggő elemek egy része titkosan van.
Asszem az AGricolát sorolhatjuk ide - bár én játszottam segédlettel, német játékot - játszható, csak kevéssé élvezhető.
csibu írta 2012.03.07, 22:23 -n:
Azért az AH-t kismértékben nyelvfüggő játéknak titulálni, szerintem erősen túlzás... Ha már példa, akkor mondjuk Alien Frontiers, vagy Castle for All Seasons (főleg a téli kieg lapjaira gondolva)
Ha megnézed, az összes példám olyan, ami megjelent magyarul. Nem magyar kiadásból sokkal többet tudtam volna felsorolni.
# 1932240
Kelt 2012.03.08, 00:06
Pontosan ezért érdemes mellé odatenni a gémer/nem gémer kulcsszót, illetve megfigyelni, hogy a társaság az, aki egy jót akar játszani vagy csak mi akarunk egy játékot játszatni egy társasággal. Ez ugyanis nagyon nem mindegy! Utóbbi esetben valóban nem szerencsés segédlettel, sok magyarázattal tarkított játékot választani, utóbbi esetben pedig akár az is belefér, ha a szabályokat nem is ismerjük és mi alakítjuk a játékot...
Én nem a megfogalmazás ellen voltam, nagyon egyetértek a Paya által elmondottakkal. De a 3. és 5. pont példajátékai bántották szemem, ezt tettem szóvá.
Egy ilyen mondattal azért egy nyilvános fórumon vigyáznék: "a Paya által leírtak szerintem nagyjából egyeznek az itt jelenlévők véleményével"
1. ott van a szerinted
2. ott van a nagyjából... nagyjából én is egyetértek Paya mondanivalójával
3. ki számít itt jelenlévőnek
Nem szeretnék kötekedni, pláne nem veled, tisztellek mind téged, mind Payát, de ha valami érdekel, akkor arról szólok itt, akkor is ha egyetértek, akkor is ha éppen nem.
Az utolsó szó jogán: abszolút egyetértek azzal, hogy ilyen játékokat (is) kell magyarítani, mert fontos a Játékélmény (talán a legfontosabb nem gémer társaságban). Ezzel én egyet is értek, egyedül a megnevezett / meg nem nevezett példajátékok zavartak.
Én nem a megfogalmazás ellen voltam, nagyon egyetértek a Paya által elmondottakkal. De a 3. és 5. pont példajátékai bántották szemem, ezt tettem szóvá.
1. ott van a szerinted
2. ott van a nagyjából... nagyjából én is egyetértek Paya mondanivalójával
3. ki számít itt jelenlévőnek
Nem szeretnék kötekedni, pláne nem veled, tisztellek mind téged, mind Payát, de ha valami érdekel, akkor arról szólok itt, akkor is ha egyetértek, akkor is ha éppen nem.
Az utolsó szó jogán: abszolút egyetértek azzal, hogy ilyen játékokat (is) kell magyarítani, mert fontos a Játékélmény (talán a legfontosabb nem gémer társaságban). Ezzel én egyet is értek, egyedül a megnevezett / meg nem nevezett példajátékok zavartak.
Módosította csibu: 2012.03.08, 00:13
# 1932238
Kelt 2012.03.07, 23:50
csibu írta 2012.03.07, 22:32 -n:
És a Dominiont is tökéletesen lehet játszani segédlettel, hiszen csak adott 10 laphoz kell segédlet, folyamatosan ugyanazok váltakoznak és általában nem is megjegyezhetetlen. Mondjuk a legtöbb játék játszható segédlettel...
De!
Az e körben esetleg megfogalmazott és Payáéval vagy tiedével egyező konszenzusos véleménytől függetlenül a véletlenszerűen kiválasztott egyszeri magyar pógár nagy valószínűséggel nem ítélné választásra és játszásra alkalmasnak a német nyelvű Dominiont, mint ahogy 2003-2004-ben a Citadels, akarom mondani Ohne Furcht und Adel bevezetése sem volt egyszerű ismerősi nem gémer körben.
# 1932230
Kelt 2012.03.07, 22:32
A 4. típushoz példa az At the gates of Loyang jut eszembe.
És a Dominiont is tökéletesen lehet játszani segédlettel, hiszen csak adott 10 laphoz kell segédlet, folyamatosan ugyanazok váltakoznak és általában nem is megjegyezhetetlen. Mondjuk a legtöbb játék játszható segédlettel...
1 felhasználó olvassa épp ezen témát
0 tag, 1 látogató, 0 rejtett

TW

Oldal tetejére