Ugrás tartalomhoz

Villámhírek - 2013.05.24.Egy Rogue Trader mesélő naplója - 4Xbox One: Lehull a lepelBatman: Arkham Origins trailer érkezettEgy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?Egy Rogue Trader mesélő naplója - 2The Witcher 2 – megjelent a REDkit, indulhat a modolás

Művészet-e?

• Nem írhatsz ebbe a témába
32 hozzászólás érkezett eddig

# 1850038
Cormyr

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 16 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaMike_ írta 2011.04.28, 14:20 -n:

Hi!

Hozzászólás olvasásaCormyr írta 2011.03.28, 11:05 -n:

Kedves Mike_!

Mit is fejtsek ki pontosan? A fikcionalitás problémáját vagy Isert?

Idézet

Az olvasási értelmezési stratégiákat meg olyan kortárs irodalommal kellene oktatni, amiket a diákok is értelmezni tudnak.
EHyde ezt írta, ezért írtam én Esterházyt.

A véleményem volt csupán, hogy nincsenek új témák. Én lennék a legboldogabb, ha ez nem így lenne. Sokszor gondolkodom azon például, hogy Martin után lehet-e még ilyen szintű fantasyt írni...

Szép napot!

Természetesen a fikcionalitás problémáját.

Üdv.

Kedves Mike_!

Röviden, tömören: a témavezetőmnek a legnagyobb kérdést a fantasztikummal kapcsolatban az jelentette, hogy a fikcionális irodalmon belül hol kezdődik.

További szép napot!

# 1848611
Mike_

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 361 Hozzászólás
Hi!

Hozzászólás olvasásaCormyr írta 2011.03.28, 11:05 -n:

Kedves Mike_!

Idézet

Az olvasási értelmezési stratégiákat meg olyan kortárs irodalommal kellene oktatni, amiket a diákok is értelmezni tudnak.
EHyde ezt írta, ezért írtam én Eszterházyt.

A véleményem volt csupán, hogy nincsenek új témák. Én lennék a legboldogabb, ha ez nem így lenne. Sokszor gondolkodom azon például, hogy Martin után lehet-e még ilyen szintű fantasyt írni...

Szép napot!

Természetesen a fikcionalitás problémáját.

Üdv.

# 1847417
valeriusblack

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 720 Hozzászólás
Na ze jó érv... meg aztán ki tudja, lehet, hogy elég nekik, hogy megvan a mindennapi betevő, és azt csinálják amit szeretnek.

# 1847328
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3644 Hozzászólás
Vlaszeg azon is van hasznuk csak nem akkora. Másrészt pl a deltavision is nem egy sorozatot futtat mellette társasjáték kártya (talán a m* kártya is az övüké?) stb. mondjuk a szukits jó kérdés mert sz félévente ha kiad 2-3 könyvet, de az inkább egy családi vállalkozás.
Anno amikor az alexandra megjelent arról volt híres h minden sz*rt kiadnak amiben pénz van, Havas henriktől Martin-ig. Több kiadó húzta is az orrát. az alexandrának mára saját könyvesbolthálózata van.

# 1847294
valeriusblack

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 720 Hozzászólás
Igen, a kereslet-kínálat szab meg mindent, de ha csak kisebb hasznot akarnak, miből élnek meg az ilyen könyveket forgalmazó kiadók?

# 1847271
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3644 Hozzászólás
Talán mert az utóbbin nagyobb a haszonkulcs? (tipp) Vmilyen szinten ha úgy gondolkodsz h ez Müller Péter könyve (mondtam egy írót) és mondjuk 300 oldal 4000 ft akkor azért az biztos nem lehet rossz. amúgy minden annyit ér amennyit adnak érte.

# 1847148
valeriusblack

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 720 Hozzászólás
Et talán nem ide kéne írni, de erre nincs külön fórum...miért van az, hogy a keményborítós, nagy, sok oldalas fantasy és sci-fi regények, amelyeket csak egy réteg olvas(tehát kis, példányszám, drága előállítani)valahogy mégis olcsóbb, mint a nagy példányszámban előállított, vékony, puha borítós, nagy közönségnek készülő könyvek?

# 1839634
Cormyr

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 16 Hozzászólás
Kedves Mike_!

Idézet

EHyde ezt írta, ezért írtam én Eszterházyt.

Szép napot!

# 1838185
Mike_

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 361 Hozzászólás
Hi!

Egyébként miért is olyan fontos a középiskolai oktatás a téma szempontjából?
Igazából arról a bélyegről lenne szó, amit egy-egy műre rásütnek pusztán a tematikája miatt...

Idézet

Az én tanáraim se értékelik nagyra a fantasyt, volt is kisebb vitám az egyikkel... Viszont ha szóba próbálnak elegyedni ezzel kapcsolatban, egyből a fikcionalitás problémáját vetik fel, s ilyenkor átkozom Isert, amiért megírta A fiktív és az imaginárius c. művét.

Ezt kifejtenéd?

Idézet

A kortársas javaslatodra csupán annyit reagálnék, hogy megnézném, ahogy egy középiskolás elemzi Eszterházy Péter bármely művét... Még valami: az irodalomban nincsenek új és új témák (ha csak nem valami társadalmi, ahogy Tyr is mondotta volt, vagy éppen korszakra/szerzőre jellemző), már mindent megírtak (ismét utalnék Eszterházyra). Az irodalom ezeknek a véges számú témáknak a végtelen számú feldolgozása.

A kortárs művészet az irodalomórán és Eszterházy az két külön dolog. :P
De hogy egy kicsit komolyra fordítsam a szót, nem hülyeség kortárs párhuzamokat állítani a régi klasszikusok mellé, legyen az akár egy paródia vagy magyarázó mű vagy csak hangulatában egyező szöveg. Persze nem komplett regényekre gondolok, hanem kisebb szösszenetekre. (De ha már itt vagyunk, azt is meg kell jegyeznem, hogy ez nem csak tanár-, hanem diákfüggő is.)

Nem lennének új témák? Ezt nem hiszem, maximum a fejlődés lassú. Mondhatjuk azt, hogy a 2000 évvel ezelőtti irodalomban már minden téma megvolt, ami a maiban is? Szerintem nem.

Üdv.

# 1838176
Cormyr

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 16 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaKrezga írta 2011.03.22, 21:35 -n:

Hozzászólás olvasásaCormyr írta 2011.03.22, 16:27 -n:

Hozzászólás olvasásaauer írta 2011.03.22, 16:18 -n:

Lefordítva: magyartanár. Magyar szakos, bölcsész stb, tökmind1 minek hívjuk egy gyűjtőfoglom az egész. aki a magyar irodalommal foglalkozik hivatásszerűen/oktatás

Igazából nem ez a lényeg. Bölcsészkaron sokan olvasnak szépirodalmat, más közegben nemigen tudom, de biztos kevesen...

Tényleg kevesen, sajnos. Én pl. kedvelem, és olvasom is a szépirodalmat, bár a fantasy nálam nagyon előtérben van, így abból jóval többet "falok be".

u.i.: úgy látszik szinte csak nekem tetszett a Candide és az Az arany virágcserpép :)

Neeem, én nagyon szerettem mind a Candide-ot, mind Az arany virágcserepet. Általában élveztem a kötelezőket. Kötelező jellegüknél fogva kényszerültem az elolvasásukra, de nem bánom, az egyetemen jóval többel álltam hadilábon... :buszke:

# 1838169
Krezga

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 942 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaCormyr írta 2011.03.22, 16:27 -n:

Lefordítva: magyartanár. Magyar szakos, bölcsész stb, tökmind1 minek hívjuk egy gyűjtőfoglom az egész. aki a magyar irodalommal foglalkozik hivatásszerűen/oktatás

Igazából nem ez a lényeg. Bölcsészkaron sokan olvasnak szépirodalmat, más közegben nemigen tudom, de biztos kevesen...

Tényleg kevesen, sajnos. Én pl. kedvelem, és olvasom is a szépirodalmat, bár a fantasy nálam nagyon előtérben van, így abból jóval többet "falok be".

u.i.: úgy látszik szinte csak nekem tetszett a Candide és az Az arany virágcserpép :)

# 1838071
Cormyr

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 16 Hozzászólás

Még eszembe jutott valami a Macbeth kapcsán. A legegyszerűbb a magyartanárok orra alá dugni Az arany virágcserepet és A gólyakalifát.

# 1838067
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3644 Hozzászólás

# 1838063
Cormyr

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 16 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaauer írta 2011.03.22, 15:39 -n:

Tegyem bele az idézethez: és magyartanárnak készülő emberek?

Nem minden magyar szakos készül tanárnak. Lásd az MA-rendszert: diszciplináris és tanári MA van jelenleg. Lehet, hogy aki diszciplinárisra jár, végül tanár lesz, de elsősorban nem az szeretne lenni.

# 1838047
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3644 Hozzászólás
Tegyem bele az idézethez: és magyartanárnak készülő emberek?

# 1838042
Cormyr

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 16 Hozzászólás
Üdv Mindenkinek!

auer:

Idézet

Nekem az meglátásom h szépirodalmat a művészlelkek meg irodalomtanárok olvasnak.
Azért ez nem egészen így van... magyar szakon az egyetemen például kutya kötelességünk szépirodalmat olvasni,de én azt tapasztalom, más szakosok is szívesen olvasnak szépirodalmat, nyilván itt a közeg és a középiskolai háttér is szerepet játszik. Az viszont igaz, hogy az emberek túlnyomó többsége leginkább szórakoztató irodalmat lapozgat.

Takkatnts: Az én tanáraim se értékelik nagyra a fantasyt, volt is kisebb vitám az egyikkel... Viszont ha szóba próbálnak elegyedni ezzel kapcsolatban, egyből a fikcionalitás problémáját vetik fel, s ilyenkor átkozom Isert, amiért megírta A fiktív és az imaginárius c. művét.

KLM: A Macbethet még elfogadom érvként, node a Csongor és Tündét kissé nehezen veszem... Nyilván előfutár, de nem fantasy, még csak nem is fantasztikus irodalom. Nem ugyanaz, ha egy műben vannak fantasztikus elemek és ha egyet a fantasztikus irodalomba sorolunk. Ennyi erővel az Odüsszeiát is nevezhetnénk fantasynek, mégsem tesszük, bár itt úgy szerepel:
http://home.austarnet.com.au/petersykes/fantasy100/lists_books.html

Nos, hogy az MTA-ban mi a helyzet, azt csakis az akadémikusok tudják, mindenesetre a kánont ők határozzák meg. Sok törekvés van a kánon kibővítésére, meglátjuk, mekkora sikerrel járnak ezek a küldetések.

EHyde: A középiskolai oktatásban nem hiszem, hogy törzsanyagként kellene szerepelniük az ilyen tematikájú (Köszönöm Narmor, végre S. Sárdi Margiton és magamon kívül "hallom" ezt mástól is :ugri: )műveknek. Így is rengeteg olyan szerző, de elsősorban rengeteg olyan mű van, amelyet a tanárok kénytelenek kihagyni a törzsanyagból. És hiába is lennének benne, nincs elég idő arra, hogy négy év alatt még azokat is vegyék, de még kortárs is legyen és még fantasy meg sci-fi is... Ilyenkor leginkább a magyartanárhoz kell fordulni, s szépen megkérni, legyen szíves egy órát annak szentelni, hogy beszél a különböző irodalmi irányzatokról, amik manapság is futnak, s csak remélni lehet, megteszi. Bár, ha az egész osztály/csoport nyomatékosítja eme kérést, kénytelen lesz véghezvinni.

Azt sajnálom, hogy a magyartanároddal ilyen rossz élményed van, tudom, mennyire hatással van az irodalomhoz való hozzáállásunkhoz egy jó/rossz tanár. Nekem a gimiben az első magyartanárom úgy tartott órát, mintha egyetemen lenne, mindent tudnunk kellett elsőre, nagyon nem szerettük, s aztán 11-ben meg is menekültem tőle, ugyanis felvettem a magyar fakultációt. A faktos tanárnőm nagyon jó volt, egyetemi szinten tanított minket, mégis középiskolás módszerekkel. Neki köszönhetem, hogy ma ott vagyok, ahol. Nade visszatérve: a műelemzés igenis fontos. A középiskolákban azt tanítják, hogy egy megadott értelmezési módszer alapján tudjanak a diákok egy bármilyen művet elemezni. Azért van ez, hogy egy ismeretlen verset, novellát, regényt meg tudjanak valahogy fogni. Persze, nem jó, hogy a diákokba tukmálják (bár nekem nem volt ilyen tapasztalatom) az "egyetlen" értelmezést, de azt sem lehet, hogy mindenki kedvére írjon össze valamit, ami eszébe jut a műről, s tessék, kész az elemzés.

A kortársas javaslatodra csupán annyit reagálnék, hogy megnézném, ahogy egy középiskolás elemzi Eszterházy Péter bármely művét... Még valami: az irodalomban nincsenek új és új témák (ha csak nem valami társadalmi, ahogy Tyr is mondotta volt, vagy éppen korszakra/szerzőre jellemző), már mindent megírtak (ismét utalnék Eszterházyra). Az irodalom ezeknek a véges számú témáknak a végtelen számú feldolgozása.

A Rómeó és Júlia kapcsán: mi középiskolában nem is vettük, csak a Hamletet. Ha valakit érdekel Shakespeare, valószínűleg olvasni fog mást is. Amúgy a Hamletről sem gondolom, hogy középiskolában teljesen meg lehet érteni. Eezeket a műveket meg kell ismerni, ezek alkotnak egy nagy kulturális tudást, emlékezetet és identitást. Abba nem szeretnék már belemenni, hogy a Werther és a Candide miért fontos (mert fontos), különben itt ülnék és írnék holnap reggelig...

Tyr: Mohácsyt nem is igazán szeretik a középiskolai tanárok (sem), csupán sokáig nem volt jobb, plusz Mohácsy bácsi szinte végig idéz a tankönyvben, hol véleményeket, hol pedig az egyes műveket, így nem túl sok támpontot ad a középiskolásoknak. Szerintem az átvezető részek a legjobbak benne.

Ennyit mostan, szép napot!

Cormyr

# 1837735
EHyde

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 446 Hozzászólás
Na nem is azt mondtam, hogy ki kéne dobni a nagy részét, csak a hangsúly van rossz helyen szerintem. Erre akartam utalni az előző hozzászólásommal is. Sajnos egyet kell értenem, a magyartanárok sajnos jelenleg még túlnyomó része az "leellenőrzi, hogy meg van-e minden az elemzésben, ami a "Mohácsybácsiban" vagy nem. Ha nincs, akkor nem erőltetik magukat halálra." módon javít, mondván, nem fér bele az idejébe mélyebben értelmezni a diákok elemzését(holott ugyebár részben ez lenne a dolga).
Antigonét pl direkt nem is említettem, mivel(igaz nekem nem tetszett a mű, de azzal egyet kell értenem, hogy) ma is fellelhető morális kérdéseket tárgyal. Sőt még Tartuffe is ilyen szerintem. De pl egy Candide, vagy egy Werter, esetleg egy Sirály számomra semmi morális tanulságot nem hordoz magában, és az ilyeneket szerintem igenis ki lehetne szórni szerintem.
Vagy pl ha már Shakespeare, akkor miért a Rómeó és Júliát erőltetik, és miért nem pl a Hamlettet, vagy a III. Richardot?
Ha már visszautalás, akkor H.P. Lovecraft-> Edgar Allan Poe.

# 1837477
Narmor

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 640 Hozzászólás
Ehyde:

Tyr nagyjából leírta, amit gondolok. Mondjuk én nem vagyok rossz véleménnyel a magyartanárokról, a többség szerintem rendes. (Nekem legalábbis túlnyomórészt pozitív tapasztalataim vannak.)

# 1837334
Tyr

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 168 Hozzászólás
Üdv!

EHyde:

Idézet

Hogy ez miért lenne szerintem fontos? Azért, mert a jelen kor ember nem tudja sajátjának érezni egy 3-4-500 évvel ezelőtt élt író/költő társadalmi problémáit, amik megjelennek a műveiben.

Finoman megjegyezném, hogy nem csak társadalmi problémákról szólhat az irodalom (de gyanítom, te is így gondolod, csak pongyolán fogalmaztál). Az Antigoné hiába 2500+ éves, olyan alapvető emberi problémát dolgoz fel, ami ma is aktuális. Nem mellesleg ezek alapművek, még ha úgy is tűnik, hogy a szavatosságuk megkopott. Másrészt a mindenkori oktatás politika szeretné, hogy ha valahogy befolyásolni tudná a jövendőbeli állampolgárok műveltségét (nem tudja). Ehhez pedig nem elég kortársakat olvasni (különösen úgy, hogy gyakran visszautalnak korábbi művekre az un. kortársak. pl: Jadviga párnája->Bovaryné, vagy Neil Gaiman->Shakespeare stb.).
Az érettségidhez: nem elég megtanulni csupán olvasni, az értelmezések megtanulásának az lenne az értelme, hogy aki magától nem érez rá, az bizonyos "gyakorlatot" szerezzen az irodalmi művek értő olvasásához. Az irodalom órákon ugyanúgy egyfajta gondolkodási sámát sajátítunk el, mint a matematikánál, mellesleg egy kis műveltségre is szert teszünk. A főprobléma a magyar középiskolai oktatásban az, hogy a legtöbb magyartanár úgy szeretne dolgozatot javítani, mint egy matematika tanár, hogy leellenőrzi, hogy meg van-e minden az elemzésben, ami a "Mohácsybácsiban" vagy nem. Ha nincs, akkor nem erőltetik magukat halálra.
Szóval igazad van, nem tökéletes a rendszer, de nem biztos, hogy ki kell dobni az tananyag nagy részét.
Üdvözlettel:

Tyr

# 1837320
EHyde

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 446 Hozzászólás
Akkor máshogy fogalmazok, véleményem szerint az irodalmat és minden egyéb a múltba visszanyúló oktatást, úgy kellene tartani, hogy megemlíteni, hogy ilyenek is voltak, jelen esetben irodalomból, (regények esetén főleg) megemlíteni, hogy volt ez ez ez és ez a szerző, ők ezeket írták, egy egy órán kedvcsinálót tartani a főbb művekről, hogy a hallgatóság(diákok) kedvet kapjon a művek elolvasásához. Az olvasási értelmezési stratégiákat meg olyan kortárs irodalommal kellene oktatni, amiket a diákok is értelmezni tudnak. Hogy ez miért lenne szerintem fontos? Azért, mert a jelen kor ember nem tudja sajátjának érezni egy 3-4-500 évvel ezelőtt élt író/költő társadalmi problémáit, amik megjelennek a műveiben. Ezzel a stratégiával és megfelelő kortárs irodalom kiválasztásával lehetne előrelépni minden tudományban, így az irodalom tudományban is. És itt nem a társadalom elbutításáról beszélek, hanem épp ellenkezőleg, Ha olyan problémákkal találkozik a diák az órákon amiket esetleg nap mint nap lát, hall olvas, akkor könnyebben tudja azokat értelmezni is, valamint jobban át tudja látni egy elemzés menetét.
Ami a művészetet illeti, véleményem szerint az tekinthető egy adott kor művészetének, ami az adott társadalomhoz valamilyen jellegű pluszt képes adni. Ha valaki ezt egy Fantasy vagy Sci-Fi művön keresztül teszi, az a művészi értékéből nem von le.
Mint ahogy a szépirodalmon belül is vannak szemetek, úgy a jelenleg kérdéses műfajokban is vannak legalább olyan művészi értéket képviselő szerzők, mint egy neves szépirodalmi író.

Narmor:
"Az pedig nem mindegy, hogy a diáknak saját véleménye van, vagy hülyeségeket beszél. Egy művet nem lehet akárhogy értelmezni, ez badarság."
Erre csak példát tudok felhozni. 2002 irodalom érettségi írásbeli. Radnóti Miklós hetedik ecloga műelemzés, leírtam a saját véleményemet, és a tanárom szóban mondta nekem, mikor megnéztem, hogy ez úgy elégséges, hogy csak kegyelemből. Erre szóbelin Radnóti ódák volt a tételem, amit húztam. Pár szóban beszéltem az ódákról általában, és utána a hetedik ecloga elemzésemet mondtam el szinte szóról szóra. (Érettségi elnökünk Magyar-Történelem szakos tanár volt.) Magyar tanárom, az teljesen el volt hűlve, hogy ilyen meg olyan jó volt ez a vizsga, ebben az évben ez volt a legjobb irodalom érettségi amit hallott, és hogy erre a szóbelire ő ötöst ad. Szóval itt most felmerül a kérdés, hogy az én olvasatom volt rossz(amiért írásbelin majdnem megvágott), vagy csak neki nem tetszett a dolog?

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett