Ugrás tartalomhoz

Egy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?Egy Rogue Trader mesélő naplója - 2The Witcher 2 – megjelent a REDkit, indulhat a modolásEgy Rogue Trader mesélő naplójaThe Forest – új horrorjáték a láthatáronVillámhírek - 2013.05.10.Év végén érkezik a Wolfenstein: The New Order

Ki mit játszik? #2

• Nem írhatsz ebbe a témába
3389 hozzászólás érkezett eddig

# 1951029
Kydaira

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 618 Hozzászólás
yspahan, Thurn und Taxis, Roll Through the Ages

Módosította Kydaira: 2012.05.23, 13:16

# 1951027
Laslow

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 107 Hozzászólás
Sziasztok!
A kedvenc játékomra - szerintem - igazak az alábbiak:

1. könnyen tanulható: már az első játék is élvezhető mindenki számára, a játék végére minden szabály letisztul
2. elegáns: semmi nem beleerőltetett, magától értetődőek a mechanizmusai, a grafika ezt tovább erősíti
3. szép, könnyen befogadható a grafikája
4. kettesben is játszható
5. bármilyen játékosszám esetén 100%-os játékélményt ad
6. nem tart sokáig elő- vagy elpakolni
7. interaktív: figyelni kell a többiek játékára, direkten hatnak egymásra a játékosok, nem passziánsz
8. 20- játék után is előveszi az ember, nem unni meg néhány játék után, van benne kihívás
9. nem igényel nyelvtudást (magyar nyelvű vagy nyelvfüggetlen játékelemek)

+1: előny, ha a játék végeztével jellemzően rögtön még egyet akarjanak játszani vele a játékosok

Milyen játékokat tudnátok ajánlani, amikre igazak a fentiek?

# 1951014
Thaur

Csúf zöld szörny

• Fórumita
  • 1715 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásacsibu írta 2012.05.23, 07:42 -n:

Attól kérnék segítséget, aki ismeri a San Juan - Dicsőség Rómának - Race for the Galaxy játékokat!
A San Juant szeretjük, de főleg nem gémerekkel vesszük elő, akiknek szintén tetszik.
A Dicsőség Rómának szintén kedvelt játékunk, amit főleg gémerekkel játszunk. Mindkét játék remek.
Témája miatt azonban a Race for the Galaxy is nagyon vonz, azonban ahogy elnézem nagyon hasonlít az előbb említett két játékra. Mennyiben merül ki ez a hasonlóság? Ha beszereznénk, akkor csak egy témájában más játékot kapnánk, vagy azért a játékmechanizmusban is lennének gémerek számára szaftos és izgalmas újdonságok a Dicsőség Rómának játékhoz képest? (Illetve mennyire érdemes beszerezni hozzá a kiegeket és melyek ezek?)

Mindhármat ismerem, egyedül a San Juan van meg, és ez nem nagyon fog változni. :)

A San Juan és a RftG bizonyos értelemben ugyanannak az alapmechanikának a megvalósítása, német és amerikai módon. Persze, a különbség több annál, hogy PR-skin meg SF-skin...

Az RftG annyiban mindenképp a SJ-hoz áll közelebb, hogy nem-konfrontatív, a szerepválasztást leszámítva lényegében pasziánsz. Amiben az RftG több (de én SJ-párti vagyok ám!), hogy egyrészt egyediek a lapok, így jóval változatosabb kombók jöhetnek létre, másrészt szerepváltasztás a SJ-ban egyfajta optimatizálás, míg az RftG-ben megjelenik egy dedukciós elem is.

A DR alapja ugyanaz (a kártya, mint épület/nyersanyag), de nagyobb a különbség. Egyrészt maga az őskáosz :), másrészt jóval konfrontatívabb és interaktívabb, végül azáltal, hogy a az egyes lapok színe is számít mind épület, mind nyersanyag, mint akció szerepkörben... nagyobb a különbség, na.

Szóval nem a DR-hez mérném, hanem a SJ-hoz. DR mellé simán beszerezhető a RftG, SJ mellé már kétes... túl hasonló. Nyilván, ha kipróbálod, és beleszerelmesedsz, akkor megéri...

# 1951011
MDAOW

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 163 Hozzászólás
Innen! :)

Hozzászólás olvasásacsibu írta 2012.05.23, 12:01 -n:

Honnan tudom letölteni? :)

Szerk: Innen? http://keldon.net/rftg/

# 1951007
csibu

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1411 Hozzászólás
Honnan tudom letölteni? :)

Szerk: Innen? http://keldon.net/rftg/

Módosította csibu: 2012.05.23, 12:02

# 1950997
trolli

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 437 Hozzászólás
San Juan-kb 2 élő játék
Dicsőség Rómának-1 élő játék
RFTG- több száz számítógépes, talán 1v 2 élő játék

A tapasztalatok miatt inkább a RFTG-ről tudok nyilatkozni: a játék, a rendszer zseniális de majdhogynem sose ülnék le mellé társasjátékként. Ez igen durván hangzik, de a számítógépes verzióban is kijön ki minden ereje, azt viszont mindenkinek nagyon ajánlom. Igen, problémás lehet a jelrendszer elsajátítása és igen, elsőre gyér viszont nagyon fontos az a kevés interakció ami rejlik benne (nevezetesen a többiek figyelése). Zseniális, hogy minden kártya jó bizonyos szituációban, a nagy kártyaforgas miatt allandoan fel kell ertekelni a kezet. Es mivel minden kartya jo sot egy ido utan megjelennek a kedvenc kartyak, amik szerintunk a legjobbak (de valojaban nem, illetve csak bizonyos strategiakhoz passzolnak) a valasztasi kenyszer nagyon eros. Igen, ez egy versenyjatek, aki hamarabb epit fel egy hatekony gepezetet, az nyer eppen ezert en azon taborba tartozom, aki szerint erosen erzodik rajta a tematika megha csak egy kartyajatek is.
Mik a szamitogepes verzio elonyei?
A jatekelmenyt nem gyilkolja le, mert a jatek keves "tarsas" jegyeket hordoz magaban. Kezdetben 10-15 perc alatt megy le egy parti (eloben gondolom 40-50 perc), Aztan viszont 5-10 perc alatt. Ennek kovetkezteben rovid ido alatt sokat lehet vele jatszani es ezaltal ismerheti meg z ember hogy milyen kartya mire jo es valojaban ezzel kezd el megnyilni a jatek. Viszont nem tulzas, hogy igy akar 100-200 jatek utan is megjelenhetnek olyan gyoztes kombinaciok, amikre meg nem is gondoltal. Az AI pedig kelloen eros ahhoz, hogy kellő kihivast jelentsen jo sokaig, aztan lehet a boardgamearenara menni humanoidok ellen :-D
+++nem kell kevergetni, huzogatni, gombnyomasra megy minden, szep kenyelmesen, igy meg kevesebb a holtido
Szerintem: toltsd le a jatekot (Rftg) jatsz vele jo sokat, elvezd, tarsasjatekkent meg elvezd a tobbit, azok jobban mukodnek tarsaskent

# 1950989
Kydaira

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 618 Hozzászólás
ha nekem a 3ből kellene választanom akkor valami 4.-et választanék. :kirohog:
Sajna egyik se tetszik a felsorolt 3ból. Igazából mind ugyanaz, csak kisebb csavarások, eltérések vannak (téma, megvalósítás, szerencse)

# 1950987
Simulacrum

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 383 Hozzászólás
Akkor jöjjön egy kevésbé pozitív a DR játékról. Két olyan végefeltétele van, hogy egy-egy lap leépítésre kerüljön. Az egyik pontozást vált ki, a másik pedig adott feltételek mellett a győztest határozza meg. Nekem ez így mindent rombadöntött az amúgy okosan kitalált játék tekintetében. Ha hozzám kerülnek a véglapok, én akkor fejezem be ha jól állok, a fórum esetén pedig akkor ha mindenem megvan a nyeréshez hozzá. Ezek után én nem tudtam komoly játéknak tekintetni, hisz szerencse, hogy kihez kerülnek a végfeltétel lapok, onnantól ő dönt kb. a játék hosszáról és hogy ki nyerjen. Szóval összességében nekem túl komoly ahhoz a játék, hogy ilyen végfeltétele legyen. Szerintem nehezebb, mint a 7 Wonders, sőt az RFTG-nél is nehezebbnek tartom.

# 1950980
MDAOW

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 163 Hozzászólás
A nevezettek közül eddig Dicsőség Rómának-kal (élő játékban 15-20 közötti alkalommal) és a RftG-vel játszottam (gép ellen kb. 80-100 alkalommal), a San Juan-t passzolom.

A Rftg nekem személy szerint azért tetszik kevésbé, mint a DR, mert sokkal matekosabb, elég sokat kell benne kalkulálni, számolgatni egy jó kombó összerakásához, pl. hogy melyik kártyák passzolnak melyik 6-os kártyához (amikkel jó sok pontot lehet kaszálni) + közben a játékostársak lapjait sem árt nézegetni és számolgatni, hogy az általam választot akcióval ne szerezzek nekik sok pontot. Az interakció is kb. ennyi a Rftg-ben, tehát nem közvetlen, de nem is hiányzik teljesen, mert ha nem nézem a mások lapjait, akkor szinte biztosan veszítek.

Akinek ez a kalkulálós, számolgatós fajta játék bejön, annak tetszeni fog, mert jobban tervezhető, mint a kaotikusabb DR, ugyanakkor minden játék különböző, mivel mindig az adott lapjárásból kell kihoznod a legjobbat és mivel a lapok elosztása jól ki van egyensúlyozva, ezért a legkevésbe sem érződik szerencsejátéknak. A DR-ben ugyanakkor sokkal nagyobb a közvetlen interakció lehetősége, sokkal fordulatosabb lehet egy játék, szinte nincs vesztett állás, majdnem minden épületképességnek van ellenszere, ellenben az Rftg-ben ha felépítesz egy jó kombót és elhúzol a többiektől, akkor nem tudnak közvetlenül akadályozni és általában nem tudják behozni a lemaradást (valószínűleg ezért nevezték el "race"-nek :))

Nekem a DR egyezerűen nagyobb szórakozást nyújt, úgy érzem, hogy játszom a játékkal, ellenben a Rftg-nél inkább úgy érzem, mintha matekórán lennék és meg kellene oldanom egy folyamatosan változó egyenletet. Ennek ellenére nem rossz játék az Rftg, de kell hozzá agymunka és a betanulási idő is hosszabb, mint általában a kártyajátékoknál, tehát vétel előtt erősen javallot a pc-s program letöltése és a játék ilyen módon való kipróbálása.

# 1950939
Kis_Szabo

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 393 Hozzászólás
szerintem rftg hasonlít san juanra, bár mindkettővel csak gépen játszottam én is, nekem kevésbé jött be. a kiegekről nem tudok nyilatkozni sajna.
a glory for rome sztem teljesen más mechanika, nekem tetszett és szerintem nem gémereknek is simán eladható dolog...nem túl bonyolult de azért nem árt gondolkodni is

# 1950936
Laslow

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 107 Hozzászólás
Ez a 3 játék engem is érdekel. Élőben egyiket sem próbáltam, de a RftG-val kb. 20-szor játszottam számítógép ellen. Nem igazán fogott meg, már eleve a sci-fi téma sem áll hozzám közel, és kicsit nehezen érzek rá a szabályaira (sokat kell nézegetnem hogy melyik ikon mit is jelent). Szóval nem ismerem még a játékot, valahogy nem tudatosan és nem élvezettel játszok vele, pl. az ellenfelek lapjait nem is nézem, nem vagyok azon a szinten, hogy bele tudnám kalkulálni a saját játékomba a többiekét. Ugyanakkor azt olvastam róla sok helyen, hogy bár valóban elég nehéz ráállni, de utána már nagyon jó a játék. És azzal is tisztában vagyok, hogy élőben játszva minden játék ezerszer élvezetesebb, mint monitor előtt ülve. Előnye, hogy szinte nyelvfüggetlen, az a pár szó szerintem nem okozna különösebb gondot az angolul korlátozottan beszélő játékostársaimnak (és nekem).

A Dicsőség Rómának már szimpatikus témájú és magyar nyelvű, de tartok tőle, mert azt is elég összetettnek írják le. Nem gamerekkel szoktam játszani (feleségemmel, kollégákkal), nem tudom mennyire jönne be. Ára mondjuk kedvező, és kapható is.

A San Juan - bár témájában oké, de - sajnos nyelvfüggő, így hiába érdekel, a 3 közül ezt választanám legkevésbé. Mindig zavaró, amikor olvasgatjuk a feliratokat, hogy melyik lap mit is csinál, ahelyett, hogy játszanánk. Persze némi gyakorlás után már fejből ismernénk a lapokat, de nem gamerekre nem szeretném ezt a tanuló fázist ráerőltetni, elvenné a kedvüket.

Ti mit gondoltok?

Hozzászólás olvasásacsibu írta 2012.05.23, 07:42 -n:

Attól kérnék segítséget, aki ismeri a San Juan - Dicsőség Rómának - Race for the Galaxy játékokat!
A San Juant szeretjük, de főleg nem gémerekkel vesszük elő, akiknek szintén tetszik.
A Dicsőség Rómának szintén kedvelt játékunk, amit főleg gémerekkel játszunk. Mindkét játék remek.
Témája miatt azonban a Race for the Galaxy is nagyon vonz, azonban ahogy elnézem nagyon hasonlít az előbb említett két játékra. Mennyiben merül ki ez a hasonlóság? Ha beszereznénk, akkor csak egy témájában más játékot kapnánk, vagy azért a játékmechanizmusban is lennének gémerek számára szaftos és izgalmas újdonságok a Dicsőség Rómának játékhoz képest? (Illetve mennyire érdemes beszerezni hozzá a kiegeket és melyek ezek?)

# 1950926
csibu

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1411 Hozzászólás

# 1945537
Leaxe

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1215 Hozzászólás
A BGG magyar fórumába már betettem, de ide is befér:

Magyar származású amerikai úr snapszer témában szívesen konzultálna komoly játékosokkal. Indított egy blogot a témában.

http://psellos.com/schnapsen/blog/

Ha valakit érdekel a dolog, nézze meg a blogot és írhat neki.

# 1945197
Cain

Walkin' Dead

• Fórumita
  • 1119 Hozzászólás
Üdv,

Érdeklődnék hogy valakinek van-e tapasztalata a Disk Wars játékkal, illetve ki lehetne-e valamikor próbálni ? (lehetőleg a sima és nem az L5R verzió érdekelne)

Tudom nem mai darab és nem is túl népszerű ahogy elnézem, de engem érdekelne. :)

(ha esetleg valaki megválna egy neki már nem kellő készlettől akkor is beszéljünk)

Előre is köszönöm !

Üdv. : Cain

# 1944059
csibu

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1411 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaMirr-Murr írta 2012.04.24, 15:51 -n:

Igen,lesz hazai gyártású Crokinole
Ha megfizethető lesz, engem is érdekelni fog. :)

# 1943957
Mirr-Murr

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 175 Hozzászólás
Sziasztok,

Igen,lesz hazai gyártású Crokinole,a kinti ár alatt. Kb.3 hét múlva készül el az első négy prototípus.Amint lesz új infó mindenképp jelezni fogom.
Érdemes várni, mert az alapverzión kívül tervezünk különleges,egyedibb táblákat is készíteni!

üdv,
R.Zsolt

# 1943878
mese

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 379 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaAlliterato írta 2012.04.24, 12:16 -n:

Üdv,

Van valakinek tapasztalata a Milan-tól rendelhető Crokinole táblával kapcsolatban? Ha minden igaz, akkor nem a Mayday-es kiadást, hanem a Ferti-t árulják, ugye? Milyen minőségűnek találtátok?

Köszi

Én és még egy forumtárs vettünk és én nagyon meg vagyok vele elégedve. Ez a Ferti kiadás. Azt írják, jobb, mint a Mayday-es külföldi fórumon. Én összehasonlítani nem tudom. Viszont hallottam kösza híreket, hogy valaki tervez itthon is gyártani jó árban tán még ennél is jobb minőségben. Nem tudom, mi lesz belőle. De a Ferti féle az biztos, hogy jó kis pálya a játék maga pedig nagyon jó móka:) Igazi játék. Ami nagyon tetszett benne, hogy játékostársaimból soha nem látott érzelmeket hozott ki ( és még én is káromkodtam néha pedig tényleg soha nem szoktam, így ez rám is igaz volt ) Féltem, hogy ennyit kiadok és nem lesz jó, de jóval jobb, mint amire vártam.

# 1943866
Alliterato

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 220 Hozzászólás
Üdv,

Van valakinek tapasztalata a Milan-tól rendelhető Crokinole táblával kapcsolatban? Ha minden igaz, akkor nem a Mayday-es kiadást, hanem a Ferti-t árulják, ugye? Milyen minőségűnek találtátok?

Köszi

# 1942864
kozi

Érdeklődő fórumozó

• Fórumita
  • 94 Hozzászólás
Sziasztok!
Szemezgetek a Rapa Nui nevű játékkal.
Valaki játszott már vele, ha igen akkor milyen volt?

# 1941469
Alliterato

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 220 Hozzászólás
Üdv,

Próbálta már valaki a The Thing és a Panic Station játékokat? Össze tudná hasonlítani őket pár mondatban? Melyiket érdemesebb beszerezni szerintetek?

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett