Ugrás tartalomhoz

Egy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?Egy Rogue Trader mesélő naplója - 2The Witcher 2 – megjelent a REDkit, indulhat a modolásEgy Rogue Trader mesélő naplójaThe Forest – új horrorjáték a láthatáronVillámhírek - 2013.05.10.Év végén érkezik a Wolfenstein: The New Order

Reneszánsz - MAD

• Zárt téma Téma lezárva
220 hozzászólás érkezett eddig

# 712128
Lirion

Törzs-fórumozó

• Inactive
  • 720 Hozzászólás

Idézet

no meg nekem ne mondja senki, hogy ha rátámad a karakterre egy undorító, vérfagyasztó, rémséges, ősi, sötét, gonosz megfenetudjamégmilyen szörny akkor a varázsló halál nyugodtan nekiáll cselezgetni, ijászkodni és bölcs megoldásokat keresni ahelyett, hogy odasóz egy rettenetes tűzlabdát
Tűzlabdát, hogyne. Aztán majd jól felsül a vari képe, amikor a démon fél kézzel visszahajítja azt a tűzlabdát. Szerinted miért szokott magas intelligenciája lenni annak a szerencsétlen varinak? Nem azért, hogy használja azt a löttyed agyát? Még szép, hogy nem támad neki rögtön valami spellel, ha kell, akkor esetleg bezárja valahogy, de amíg halvány lila gőze nincs arról, mifenével áll szemben, nem fog fölösleges energiát pazarolni, mert mi van, ha nem működik.

Amrod: a mágia akkor lesz rejtélyes, veszélyes, ha a világon a lakosság 1% tudja csak használni és mondjuk 5% ismeri, hogy mi fán terem, de nem tudja alkalmazni. Viszont mivel a játékosaid már ismerik, használják, ne várd, hogy ezek után a mágia a világodon rejtélyes legyen. Esetleg ha mind ugyanabból a suliból kerültek ki, de az ritka, mint a fehér holló (mondom ezt én, amikor a partinkban van 2 elf,1 khál és 1 ember :lol: ).

Egyébként ostobaság a varázslót a harcművészekhez hasonlítani. Ugyanis a varázsló nem fog reggel 1 órát eltölteni azzal, hogy varázslatokat mormolva edzi az agyát. A hm célja, hogy a teste, lelke tökéletes legyen, a vari célja hogy a lelke, a mágiája legyen tökéletes, igaz, mindkettő a tökéletest keresi, de egyik a saját testében másik egy átlag ember számára idegen valamiben. Az egyik saját erőit használja fel a céljai elérésére a másik egy erős forrást vesz a keze alá.
A harcművészet célja egyébként a test és lélek tökéletesítése mellett az önvédelem, a mágia célja a megismerés, szerintem.
Egyébként ez a varázsló dolog szerintem nagyon hajaz a SW jedikhez. :lol:

De hogy senki ne varázsolja szét az agyát, használjátok egészséggel a mágikus kifáradást kicsit szigorúbban (szintenként másfélszer annyi mp-t költhet x időn belül, mint amennyi a max neki, x=az ETK táblázatban feltüntett érték kétszerese). Ja, és ne mesélj olyan helyzeteket gyakran, amikor manát tudnának visszanyerni.

# 711703
_Amras (NPC/NJK)

• Látogató
Líthas!

Hát nem tudom, hogy értelmesebb-e az a "megkötés", hogy ne használja túl sokat mert nem szép dolog és azt nem illik Ynev világán. Bár abban van valami, hogy célként tekint a mágiára, mint a harcművész a chi-re, de nem hiszem, hogy egy harcművész ne használna ki minden képességét a harcban ha szükség van rá. Ugyanígy a varázsló is varázsolni fog ha szükségét érzi, mert nem fog nekiállni harcolni (általános esetben) no meg nekem ne mondja senki, hogy ha rátámad a karakterre egy undorító, vérfagyasztó, rémséges, ősi, sötét, gonosz megfenetudjamégmilyen szörny akkor a varázsló halál nyugodtan nekiáll cselezgetni, ijászkodni és bölcs megoldásokat keresni ahelyett, hogy odasóz egy rettenetes tűzlabdát illetve pl. boszi esetében egy hasadékot. Aztán ha már biztos kimúlt a fenevadja akkor esetleg majd Chei módra nekiáll gondolkodni, hogy lehet inkább kérdezni kellett volna előszőr...

A lényeg, hogy ha nem is mindenben pontosan úgy ahogy Amrod mondta a dolgokat azért lehet benne valami igazság...

# 695113
rohamqkac

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 18 Hozzászólás
Amrod: Szerintem nem a mágiát kell lekorlátozni és káros mellékhatásokat adni neki, hanem rá kell venni a játékost, akár kényszerítéssel is, hogy játssza ki a varázsló mentalitását. A mágiát nem fegyverként, eszközként kezeli, hanem célként tekint rá. A varázsló ezért nem fog minden percben varázsolni, a boszi és a boszmester a Hatalom italának mellékhatása miatt, a bárd és a tűzvarázsló pedig a lassú/ritka töltődés miatt.

# 677136
Eriol

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 134 Hozzászólás
BM, mindkettő! És tudom, hogy nem ugyanaz!

De még mindig nem kaptam érdemi választ!

Talán túlságosan NYERS volt az előbbi válaszom? :)

Lehet, csak kicsit elszállt az agyam, hogy pont egy Fantasy szerepjáték LÉNYEGÉT akarnátok megfosztani mindenétől!

# 675358
Sogroon

Visszavonult

• Fórumita
  • 2247 Hozzászólás

Idézet

Ja, főleg a BM-emnek mond, hogy folyamatosan varázsolgasson - Elemi mágiára van kipécizve.  Vagy a Társamnak, aki erősen jártas a Nekromanciában. 
BM vagy varázsló? - Egyáltalán nem ugyanaz ;)

# 675021
Eriol

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 134 Hozzászólás
Ja, főleg a BM-emnek mond, hogy folyamatosan varázsolgasson - Elemi mágiára van kipécizve. :) Vagy a Társamnak, aki erősen jártas a Nekromanciában. :lol:
Előbb vernék össze a parasztok, mint felemelné a kezét, ha meglátnák őket...

Elfelejteni valamit??? Akkor meg a Harcművész felejtsen el Chi-harcolni, a Fejvadász legyen pacifista, a Pap meg csúfolja ki az istenét, a Bárdnak meg... dögöljön meg mindegyik!!! :aboci: :) :)

Amúgy emlékszik valaki, hogy volt egy Mozaikmágia leírás az 5 fokozatú rendszerhez? MIntha még le is lehetett volna tölteni itt... Mindegy, szóval kérdezem, hogy nincs másnak hasonló leírása? Nekem az a kis összefoglaló nagyon bejött!!! Elkezdtem valami hasonlót csinálni a BM-nek is, de leragadtam az elején - Vajon miért az Elemi Mágiánál? - és nincs időm, hogy folytassam mostanában. Szóval segítsen már valaki ezekben!

# 672439
rohamqkac

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 18 Hozzászólás
Sogroon: Pontosan.

Amrod: Ahogy te írtad: "hogy a varázslat ne váljon hétköznapivá hanem maradjon rejtélyes, izgalmas, veszélyes
ezt szeretném megfelelő szabályokkal is elősegíteni."

# 668108
Sogroon

Visszavonult

• Fórumita
  • 2247 Hozzászólás
Mert nem attól varázsló a varázsló, hogy folyton varázsló. :) :pirul:

# 667761
_Amrod (NPC/NJK)

• Látogató
És még egy érdekes kérdés:

"Inkább politikával, intrikákkal próbálkoznak, éa ha nem járnak sikerrel, akkor nyúlnak csak mágiához. "

Miért ?

# 667760
_Amrod (NPC/NJK)

• Látogató
Üdvözlet mindenkinek

ellenvéleményt kell megfogalmazzak. Igazából egyet értek, csakhogy a szerep eljátszása a játékos feladata. Én mint mesélő döntöttem úgy hogy korlátozni szeretném a mágiát.
Ebben reméltem hogy ötleteket fogok kapni és elmondtam én milyen vonalon gondolkoztam.
Csak néhány megjegyzés a teljesség igénye nélkül
(nem Yneven játszunk, nálunk nincsenek kasztok, élvezem ha "tápolnak" a játékosok mert szerintem reális, nálunk nincs olyan hogy a parti varázslója, abban a partiban csak a "pszimester" nem varázsol, nem akarom hogy csak úgy szétvarázsolják mindenki agyát (de ezt akkor is megteszik, így legalább én sem unatkozom))
Némelyik furcsán hathat, de bármelyik pont előnyeit tudnám ecsetelni

Amiért szerintem vissza kell fogni a mágiát, különösen egy szabad fejlődésű rendszerben,
az az hogy a varázslat ne váljon hétköznapivá hanem maradjon rejtélyes, izgalmas, veszélyes
ezt szeretném megfelelő szabályokkal is elősegíteni.

Továbbra is várok ötleteket.

# 661965
rohamqkac

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 18 Hozzászólás
Sogroon: Nem egy rossz meglátás... >.DDD
Majdnem>.D

# 661826
Sogroon

Visszavonult

• Fórumita
  • 2247 Hozzászólás

Idézet

Inkább politikával, intrikákkal próbálkoznak, éa ha nem járnak sikerrel, akkor nyúlnak csak mágiához.
(hehe)
-Ez a hülye király nem érti az észérveket! - bepöccen és szétvarázsolja a king agyát... szószerint.

(nem kel komolyan venni, csak úgy előbuggyant)

# 657660
rohamqkac

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 18 Hozzászólás
Faron: Nekem is az a véleményem, hogy a karaktereket nem gyengíteni/korlátozni kell, hanem kijátszatni. Varázshasználó, mint ahogy az meeg is vagyon írva, nem varázsol lépten-nyomon, főleg a varázsló nem. Inkább politikával, intrikákkal próbálkoznak, éa ha nem járnak sikerrel, akkor nyúlnak csak mágiához.

# 656881
Faron

Istencsászár

• Fórumita
  • 651 Hozzászólás
Hi!

Amrod:

Idézet

Lássuk be, a varázslás brutálisan hatékony.

Ezen felesleges rágódni. Ahogy az ET is írta, Yneven sokkal több harcos, fejvadász etc. kasztú kalandozó van, mint varázsló. A varázslók természetszerűleg erősebbek, ez megjelenik a játéktechnikában is. Persze idegesítő, ha mindent a parti varázslója csinál és senki nem jut szerephez; de ezt ki lehet küszöbölni (például "figyelmeztetni" a varázslót :lol:), de nem a kaszt gyengítésével. Tíz körömmel védeni a "játékegyensúlyt" - szerintem csak árt a játéknak.

Idézet

Adott egy szerepjátékos, teljesen mindegy, hogy személy szerint kicsoda - a Pyramid magazin recenzense vagy egy gimnazista srác, aki hétvégenként összeül játszani a haverokkal. Az illető fölrója valamelyik karakter kasztnak (osztálynak, hivatásnak, archetípusnak, kitnek - nem kívánt törlendő), hogy fölborítja a játék egyensúlyát, mert hathatósabban öldököl vagy több zsákmányt kasszíroz a többinél. Ezzel implicite azt is közölte, milyen felfogásban játszik ő. A játékában az erőszak és az anyagiak a meghatározó elemek. Hogy milyen mértékben tudja kivenni a játékos a részét a közös szórakozásból, az elsősorban azon múlik, mennyire járatos a karaktere mások lemészárlásában, illetve mennyi aranya és felszerelése van. Príma.

Raoul Renier: Gondolatok a játékegyensúlyról

Üdv.
Faron

# 656694
rohamqkac

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 18 Hozzászólás
Hali!

Tudna nekem valahogyan juttatni egy ötfokú képzettséglistát (lehetőleg leírással ) a Reneszánszhoz (esetleges finomításokkal együtt)? Nincs UT-m, de a Reneszánszot szeretném alkalmazni mint KM.

Thx:

RohamQkac

# 603411
_Amrod (NPC/NJK)

• Látogató
Üdvözlet

Hát tényleg nem egyszerű. Viszont kis utánagondolással azért működhet. Kell egy két rugalmasan alkalmazható ötlet.
Először is nem kell rögtön megmondani mit felejtett el (elrontja a meglepetést) lehet hogy kis ideig emlékszik még aztán mint egy álom elfelejtődik (ha nem tudod rögtön kitalálni mit felejtett el csak húzol egy strigulát aztán majd bepótlod )

Játéktechnikailag olyan dolgokat legkönnyebb elfelejtetni amit olyan alapvetőnek tartunk hogy el sem mondjuk a játékosoknak.

pl varázslás után... a csapat felkeresi a királyt. A trónteremben a király egy főúrral beszélget. Egyikük páncélban a másikuk arannyal díszes palástban és selyemben.
varázsló : meghajlunk királyunk előtt
KM : jó . szerinted a páncélos vagy a palástos ürge az ? :titok:

de itt egy két használhatóbb ötlet

elfelejti megetetni az állatokat (a ló ledobhatja stb.)
elfelejti hogy jött a varázslás helyszínére azaz eltévedt
széthagyja a dolgait (melyik ruhád szebében is volt a pénzes szütyőd ? )
Most a palotát védjük vagy épp behatolunk ?
Mikor és hol kéne felvenni a jutalmat a megbízótól, és mennyi az én részem ?
Elfelejt egy tartozást.
Elfelejt elmenni a randevúra.

de ne csak én agyaljak!

# 593248
_temes (NPC/NJK)

• Látogató
"Technikailag a mesélő megmondja miről felejtkezik meg a játékos és ő ezt eljátssza."

Ezt azert eleg korulmenyes megvalositani. Mert ugye a tobbieknek csak nem kene hallani, hogy mit felejt el (elvegre a karakterek nem latjak rajta). Ez esetben viszont ket lehetoseg marad:
1. leirja neki - ha valami kerdes van szinten iras, utana valaszolni, esetleg meg egy kerdes...
2. Atvonulnak ketten egy masik helysegbe es megbeszelik a dolgot.
Viszont mindket megoldas elegge lassitja a jatekot (feltehetoen nem egy-ket varazslas lesz a kalandban), raadasul a tobbi hatekos addig szepen elalszik. Es a 2. verzio meg faraszto is :lol:

# 590924
_Amrod (NPC/NJK)

• Látogató
Hello

Nagy a pangás errefelé. Remélem azért néha erre néztek.
Nem tudom ki hogy van vele de szeretem szabadjára engedni a csapatot ha mesélek, mégis a varázslókkal gondban szoktam lenni. az még hagyján hogy négyen megrohamoznak egy kisebb várat, de hogy majdnem le is győzzék az már kezdett kellemetlen lenni. Lássuk be, a varázslás brutálisan hatékony.
Ezért szerintem korlátozni kéne egy kicsit. Jó példa a Cthulu rendszere, aki szereti ezt a sötét hangulatot az kis módosítással akár át is veheti, de kidolgozhatnánk valami MAGUS -hoz illőbbet is.
Valami olyasmire gondoltam mint a mágikus kifáradás, de a régi rendszer helyett inkább egyes tulajdonságok fokozatos (ideiglenes ) romlását tartom használhatónak. Ezek a tulajdonságok lehetnek (legalábbis szerintem ezek a legmegfelelőbbek ):
Asztrál (dühkitörések, a vágyak nyílt kifejezései és általában gyerekes viselkedés)
Akaraterő (csúnya, mikor a nagy varázsló egy hangos szóra összehúzza magát)
Emlékezet (mi használunk ilyet) 4-es 5-ös értéknél gondban lehet a bajtársak felismerésével :gyagya:

Technikailag minden varázslat után dob a játékos (pl K6/10Mp) összeadja az eredményt és a 10-es részét levonja a megfelelő tulajdonságból (ez lehet mindenkinek más)
Persze ezt a csökkenést ki is kell játszani.

Még érdekesebb ha a varázsló az emlékeit veszíti el. Úgy égnek el az emlékek mint egy kötél amit a végén gyújtanak meg. Bár a kötél másik végét még fonják, ha a tűz elér odáig a varázsló személyisége teljesen elenyészik. Mindent elfelejt. A szüleit, a testvéreit, barátait a saját nevét csak varázsolni nem.

Technikailag, ha nagyon sokat, nagyon nagyot varázsol valaki elfelejti egy képzettségét (a legrégebbit, részben vagy egészben) Ez durván hangzik de a képzettségek újra tanulhatók nem ez a néhány kp az igazi visszatartó erő. Ki akarná elfeledni a családját a barátait (ellenségeit)
A játékosra ez a verzió kemény feladatot ró szerepjátékban és technikailag egyaránt.
Egyre jobban tetszik ahogy megfogalmazom bár kétlem hogy a csapatunk ilyenbe belemenne.

Ha a két módszert kombináljuk egy másik érdekes lehetőséghez jutunk. A játékos emlékezete varázsláskor időleges sérülést szenved, leginkább a rövidtávú memória sérül.Sok varázslásnál egyszerűen elfelejti miért is varázsolt, mi a szituáció. A varázsló másokra lesz utalva pl famulus, varázstanonc, bajtársak, hiszen egyébként sok vicces (esetleg veszélyes) szituációba kerülhet.

Technikailag a mesélő megmondja miről felejtkezik meg a játékos és ő ezt eljátssza.
A mesélő lehet gonosz is de legalább van min nevetni vagy izgulni :dilis:

Várok hozzászólásokat és bővítéseket
térjen vissza az élet !

# 523468
_An'Aghar (NPC/NJK)

• Látogató
- mosoly -

no ige ez a kisördögefektus... :cupp:

# 522880
Dronner

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 4859 Hozzászólás
An'Aghar:
SPOILER

Szvsz Sogroon ezzel arra célzott, hogy mikor készülnek játszhatóvá tevő házi rendszerek a hivatalos, "játszhatatlan" kiadványhoz ill. készülnek-e majd ilyenek  :(  de Psszt!  :cupp:

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett