Marvin: A világért sem akartam a Mátrixot védeni!
Sokan a punksérók, kiberverek, megacéges megbízások, meg ilyesmik miatt hiszik azt hogy a játékokban olyan szájbörpánkosat játszanak, pedig pont arról szólna, hogy egy önző világban próbálsz változtatni. Hogy önmagadon, vagy a világon az mindegy.
Az CP-ben, vagy SR-ben idáig eljusson egy egyszeri csapat ritka. Bár ritka az a többi játékban is.

# 1954064
Kelt 2012.06.05, 22:17
# 1953600
Kelt 2012.06.04, 09:47
Hanem mitől? (A Mátrix ostoba csimmbummcirkusza meg tényleg "sikeresen" passzintotta hozzá az üres látványosságok korszelleméhez a stílust, kár, hogy a rengeteg style élvezhetetlen a 0 substance meg az üvöltő baromságok miatt.)
Az idők változásáról meg itt van Rorimack 13 tanácsa posztkiberpunk szerzőknek:
http://orokorom.freeblog.hu/archives/2009/12/01/13_j%C3%B3tan%C3%A1cs_posztkiberpunk_szerz%C5%91knek/
Az idők változásáról meg itt van Rorimack 13 tanácsa posztkiberpunk szerzőknek:
http://orokorom.freeblog.hu/archives/2009/12/01/13_j%C3%B3tan%C3%A1cs_posztkiberpunk_szerz%C5%91knek/
# 1953571
Kelt 2012.06.04, 07:14
Nem a punkoktól lesz kiberpunk.
# 1953510
Kelt 2012.06.03, 19:09
A kiberpunk eszmeiség tartósságát sehol sem tagadtam, arra hívtam fel a figyelmet, hogy az egész egy adott történelmi helyzetben fogalmazódott meg. Ez pedig ugyanúgy meghatározó, mint a mélyén lévő eszmeiség, viszont azzal ellentétben mára teljesen elavult. Rövidebben: A mai CP már nem ugyanaz a CP! Ez nyilván csak azt zavarja, aki a régit szereti (vagy akinél a stílus fontosabb a tartalomnál, hehe). A Mátrix meg pont azért rossz példa (és egyben fordulópont), mert már hiányoznak belőle a punkok. És mivel az egész téma eléggé OFF, ezért én most be is fejeztem
# 1953482
Kelt 2012.06.03, 16:05
A Witcher sok helyen csőjáték, mindkettő, de nagyon eltalálja azt, hogy a játékos úgy érzi, valóban van is beleszólása az eseményekbe (ott a 2. rész, aminek jó fele teljesen más helyeken játszódhat egyetlen döntés miatt). A DE-HR-nek meg a hangulata (és az eszméletlen szép zenéje) az, ami nagyon megfogott. És persze, ott is azt éreztem hogy számít, mit teszek. Még ha visszatekintve átverés is az egész. Én bízok ebben a játékban.
# 1953464
Kelt 2012.06.03, 14:06
Köszönöm a válaszokat!
# 1953462
Kelt 2012.06.03, 13:37
Urban, szerintem azért pl. a Mátrix stílusban elég jól korszerűsítette a CP-t, igaz az sem egy mai darab, de nem tűnik elavultnak most sem (szerintem).
Meg lehet tartani a Neuromancer hangulatát és gondolatiságát sokkal korszerűbb stíluselemekkel és jóság van. Szerintem Gibson pont ráérzett pár olyan irányra, amik - ha eltekintünk a szemüregbe épített lencsék és mindenféle szóvirágok díszeitől -, még évtizedekig nem lesznek elavultak (Stephenson tisztelgése a Snow Crash-sel meg igazán vicces.)
A japóknak is vannak meglepő ötleteik a témában (mint jóformán bármelyikben).
Sok "művészi jóslat" a közeljövőről épp az extrém, elszabadult fantáziájú külsőségek miatt lesz később megmosolyogtató, holott ezek alatt/mellett lehet, hogy a gondolatiságában nagyon is vannak az idő próbáját kiálló dolgok.
Oké, gondolom a fenti játék - bár érdekel, mit hoznak ki belőle - valószínűleg nem a filozófiáról fog szólni... De biztos szép lesz, a Human Revolution nyitóképsorai beleégtek az agyamba
Meg lehet tartani a Neuromancer hangulatát és gondolatiságát sokkal korszerűbb stíluselemekkel és jóság van. Szerintem Gibson pont ráérzett pár olyan irányra, amik - ha eltekintünk a szemüregbe épített lencsék és mindenféle szóvirágok díszeitől -, még évtizedekig nem lesznek elavultak (Stephenson tisztelgése a Snow Crash-sel meg igazán vicces.)
A japóknak is vannak meglepő ötleteik a témában (mint jóformán bármelyikben).
Sok "művészi jóslat" a közeljövőről épp az extrém, elszabadult fantáziájú külsőségek miatt lesz később megmosolyogtató, holott ezek alatt/mellett lehet, hogy a gondolatiságában nagyon is vannak az idő próbáját kiálló dolgok.
Oké, gondolom a fenti játék - bár érdekel, mit hoznak ki belőle - valószínűleg nem a filozófiáról fog szólni... De biztos szép lesz, a Human Revolution nyitóképsorai beleégtek az agyamba
# 1953397
Kelt 2012.06.03, 08:57
A két videó jól összefoglalja, mire gondoltam, köszönöm!
Most nem a játékról fogok beszélni - az lehet, hogy jó játék lesz -, hanem általánosságban: A CP sajnos gyorsan avul. Ami menőn és/vagy hihetően hangzott két-három évtizede, az ma gyakran már vicc. És megváltozott a korhangulat is, a cybert és a punkot ma nehezebb összekapcsolni mint a nyolcvanas-kilencvenes években. Szóval ha eltekintünk az eszmeiségtől, a sokakban (így bennem is) berögzült CP kép mára már nem futurisztikus, hanem retrofuturisztikussá vált. Mindez persze nem feltétlen baj, csak ez van.
Most nem a játékról fogok beszélni - az lehet, hogy jó játék lesz -, hanem általánosságban: A CP sajnos gyorsan avul. Ami menőn és/vagy hihetően hangzott két-három évtizede, az ma gyakran már vicc. És megváltozott a korhangulat is, a cybert és a punkot ma nehezebb összekapcsolni mint a nyolcvanas-kilencvenes években. Szóval ha eltekintünk az eszmeiségtől, a sokakban (így bennem is) berögzült CP kép mára már nem futurisztikus, hanem retrofuturisztikussá vált. Mindez persze nem feltétlen baj, csak ez van.
# 1953358
Kelt 2012.06.02, 22:07
Szerintem a Neuromancer azért hasonlított egy kicsit a CP-s/SR-es felbérelősdire.
Lehet azt noirnak, meg akár lélektani horrornak is mesélni, ha vevő rá a csapat.
... ha nem, akkor marad a szokásos elkapom, kivallatom... stb. játékmenet.
Zsír ez a klipp! Érdekes ezer éve ismerem ezt a számot, de eddig kimaradt. Kösz!
Lehet azt noirnak, meg akár lélektani horrornak is mesélni, ha vevő rá a csapat.
... ha nem, akkor marad a szokásos elkapom, kivallatom... stb. játékmenet.
Zsír ez a klipp! Érdekes ezer éve ismerem ezt a számot, de eddig kimaradt. Kösz!
# 1953329
Kelt 2012.06.02, 20:46
Lehet, hogy az volt a célkitűzés, de már a CP2020 se nagyon hasonlít WG korai munkásságára, ami sokkal inkább melankolikus / filozofikus neo-noir, mint futurisztikus krimi-akciófilm.
A style over substance pedig ez:
A style over substance pedig ez:
# 1953230
Kelt 2012.06.02, 12:07
Ha a CP203X alapján lesz, akkor no buy. Egyébként jó is lehet.
BTW. észrevettétek, hogy Mike egyre jobban hasonlít a Séfbácsira a South Parkból? XD
http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Pondsmith
moondevil: Nem az számít mit teszel, hanem az hogy teszed.
BTW. észrevettétek, hogy Mike egyre jobban hasonlít a Séfbácsira a South Parkból? XD
http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Pondsmith
moondevil: Nem az számít mit teszel, hanem az hogy teszed.
# 1953223
Kelt 2012.06.02, 11:20
Pett-moondevil írta 2012.06.02, 09:10 -n:
Urban: neked mit jelent a CP2020-ban megfogalmazott ,,style over substance''? A cyberpunknak nincsenek témái, csak külsőségei? Hmm... viszont ez megmagyarázná, hogy miért olyan idegen nekem ez a műfaj.
# 1953203
Kelt 2012.06.02, 09:10
Se a mai videojátékokkal, se a cyberpunk műfajjal nem túl szoros a kapcsolatom, de hátha érdekes a véleményem... A CP2020 szerepjáték (és William Gibson író) világa bizonyos kérdéseket még bennem is megfogalmazott. A Cyberpunk szerepjáték következő inkarnációjában, a CP203X-ben ezeket már sokkal kevésbé tudtam felfedezni, aminek egyik oka szerintem a fókuszvesztés -- az, hogy Pondsmith elkezdett sok irányba kacsingatni. Szerintem hozzám hasonlóan másoknak is túl sok volt, amit ebbe beleálmodott és ezért nem közelítette meg elődje népszerűségét.
A videojátékhoz ez úgy kapcsolódik, hogy ez a médium számomra sokkal korlátozottabb eszköztárral próbál megfogalmazni kérdéseket. Ha már az alapanyagban is ennyire rejtve szerepelnek a témák, akkor mit fogok látni a játékban? Többetekhez hasonlóan bízom benne, hogy nem csak a torkolattüzet.
Urban: neked mit jelent a CP2020-ban megfogalmazott ,,style over substance''? A cyberpunknak nincsenek témái, csak külsőségei? Hmm... viszont ez megmagyarázná, hogy miért olyan idegen nekem ez a műfaj.
A videojátékhoz ez úgy kapcsolódik, hogy ez a médium számomra sokkal korlátozottabb eszköztárral próbál megfogalmazni kérdéseket. Ha már az alapanyagban is ennyire rejtve szerepelnek a témák, akkor mit fogok látni a játékban? Többetekhez hasonlóan bízom benne, hogy nem csak a torkolattüzet.
# 1953187
Kelt 2012.06.02, 07:47
Sigmund írta 2012.06.01, 17:00 -n:
A Witcher gárdája csinálja, elképzelni sem tudom, hogy elronthatnák. Remélem űbereli majd a Deus Ex Human Revolutiont, pedig az is király volt.
# 1953112
Kelt 2012.06.01, 17:00
A Witcher gárdája csinálja, elképzelni sem tudom, hogy elronthatnák. Remélem űbereli majd a Deus Ex Human Revolutiont, pedig az is király volt.
# 1952904
Kelt 2012.05.31, 22:40
A CP2020-at sosem próbáltam. (A műfaj közel áll hozzám, csak nem adódott alkalom.)
Viszont a CDP abszolút megérdemli a bizalmat, szóval hajrá!
Viszont a CDP abszolút megérdemli a bizalmat, szóval hajrá!
# 1952882
Kelt 2012.05.31, 21:02
Ebből még valami jó is kisülhet.
# 1952848
Kelt 2012.05.31, 19:34
Hát ezt piszkosul várom. Külön öröm, hogy ilyen jó kezekbe került.
# 1952836
Kelt 2012.05.31, 19:04
A kérdés csak az, hogy FPS akciójáték, vagy TPS akciójáték lesz? Mert ne áltassa magát senki...
# 1952828
Kelt 2012.05.31, 18:49
Meglássuk...
1 felhasználó olvassa épp ezen témát
0 tag, 1 látogató, 0 rejtett

TW

Oldal tetejére