Dor írta 2013.01.08, 22:54 -n:
Én speciel már a 3. kiadásban sem szerettem azt, hogy az időmilliomost jutalmazta a rendszer, hogy ha kombinálgat és, ha az utolsó szögig végig gondolja a dolgot, akkor ő erősebb karaktert tud majd alakítani, mint az aki elfoglalt és a játékra tényleg csak kevés ideje van, így nem is kombinál, hanem csak leül játszani.
Én meg azt nem szeretem, mikor a játékos arra sem veszi a fáradtságot, hogy megcsinája a saját karakterét, nem hogy átnézze a játékrendszert.
Egy jobb rendszerben van némi rendszerszintű karakterépítés, de nem kell beláthatatlan mennyiségű kiegészítőből összekeresni a tápokat.
Ilyen szempontból nekem etalon a Savage Worlds: átlátható mennyiségű képesség van az alapkönyvben, nem egy nagy ördöngősség összerakni a karaktert és hozzánézni pár szabályt, ami a segítségére lehet.
Ha ez fáj, akkor lehet OD&D-t, Kard és Mágiát tolni (akkor meg az a gond, hogy nem elég tápos a karakter).
A jó játékosi hozzáállásra egy példa a Savage Worlds kampányból: a támadó taktikát folytató zsoldos játékosa ismeri és használja a vonatkozó harci lehetőségeket ("reckless" attack nagyobb támadó és sebzés érdekében a védekezés hátrányára, stb...) és figyeli, hogy mi történik játék közben. Egy harcban például egy varázslót hatékonyan védett a testőre, amit leírásban úgy kaptak meg, hogy a testőr a saját fegyverével üti félre a támadó fegyvert, páncéllal áll bele a gyengébb támadásokba. Megkérdezte, hogy ez a szabályok szerint hogy megy. Mondtam, hogy ha jobb a kezdeményezése, akkor kivár, és tetszőleges beérkező támadásra dob egy közelharc-próbát, ha ő nyeri, hárított, ha nem, akkor átment a támadás. Következő kérdése: És emelett még támad is? Válasz: Nem, abban a körben, amikor támadott, akkor bukta a kezdeményezést, így - jobb híján - agresszorkodott. Kérdés: Aha, értem. Ezt a taktikát én is használhatom, ha úgy hozza a szükség? Válasz: Persze, ugyanezekkel a feltételekkel.
Voilá, a játékosi figyelem meghozta a gyümölcsét, gyakorlatilag a játékos és a karaktere is tanult valami újat.
Amúgy ősi tudás, hogy aki több időt szán valamire, az várhatóan jobb lesz benne, mint az, aki kevesebbet szán rá. Kár lenne ezt suttba dobni a demokrácia nevében, mert a több időt rászánó is sértve érezheti magát.
(Lásd még: World of Warcraft - HC raider vs. Casual játékos)
Bulldy