Ugrás tartalomhoz

Új Rogue Trader kiegészítő: Faith and CoinHoldfátyol (DnD 3.5 kalandmodul)FehérlófiaART.RPG képek2013 Free RPG DayVillámhírek - 2013.06.14.Hősök Hajnala – A Kígyó vándorútja DnD kalandmodulStar Wars Episode VII - kiszivárgott a történet?E3 2013 - tömörenÚjabb zombis túlélőhorror - State of Decay ajánló

D&D Next (5. kiadás)

• Nem írhatsz ebbe a témába
425 hozzászólás érkezett eddig

# 1924965
Urban

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1023 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaOrastes írta 2012.02.05, 11:39 -n:

tulajdonképpen mit ért D&D alatt a játékos közösség? :titok: Definiálni kéne
Inkább játszani kéne! :bezzeg:

Na de komolyabban: Ne remélje senki, hogy találhat bármiféle kielégítő definíciót. Sőt, még csak valami redukált esszenciát sem lehet kivonni a kiadások összességéből meg a szerepjátékos fejekből. A legtöbb, ami elérhető, talán valamiféle statisztikai megoszlás, de mivel az ízlés és érdeklődés állandó változás tárgya, így az ilyen eredmény maximum pillanatképnek jó.

Szóval az igazságosság: viszály. Nem az tart össze bennünket, hogy egy dolgot gondolunk a D&D-ről (mert nem gondolunk), hanem az, hogy egyáltalán törődünk vele. Mást ugyanis még csak a téma sem érdekli :)

# 1924928
Orastes

Hordószónok

• Fórumita
  • 4219 Hozzászólás
elolvastam elejétől fogva az egész topikot, és néhány dolog nem derült ki, ami talán fontos lehet:
-tulajdonképpen mit ért D&D alatt a játékos közösség? :titok: Definiálni kéne
-mit ért D&D alatt a fejlesztő brigád? (Wotc) :titok:
-mit akarnak kihozni? :titok:
-mire lenne a leginkább igény?
-fognak-e foglakozni a játékosi igényekkel hivatalos részről? :titok:

az edition wart meg hagyjuk, mert ízélésvita, teljesen hülyeség rá karakert pazarolni.

# 1924871
Sanctus

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 826 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaiceride írta 2012.02.04, 22:26 -n:

Én nem akarok semmit mondani, te próbálsz mindig valamit a számba adni. :D

Jót beszélgettünk.

# 1924870
iceride

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2992 Hozzászólás
Én nem akarok semmit mondani, te próbálsz mindig valamit a számba adni. :D

# 1924868
Sanctus

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 826 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaiceride írta 2012.02.04, 21:20 -n:

Szerintem meg értem, csak nem értek vele egyet. :)

Vagyis azt akarod mondani, hogy a 4e körül létrejött felhajtás azért jött létre, mert kategórikusan ki lehet jelenteni, hogy a 4e rossz, s a kritikáknak semmi köze az ízléshez vagy a megszokott játékhoz való ragaszkodáshoz, továbbá az 5e azért jön létre, hogy ezeket a hibákat orvosolja?

Vagyis a jelen felhajtás fölösleges, s vissza kellenne venni a PF alapját képző jogokat, s folytatni a d20 kiadását, amit úgyse vennél meg?

Csak kérdem.

# 1924858
iceride

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2992 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaSanctus írta 2012.02.04, 21:17 -n:

Ebben egyetértünk, de szerintem még mindig nem érted mit akartam mondani.
Szerintem meg értem, csak nem értek vele egyet. :)

# 1924857
Sanctus

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 826 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaiceride írta 2012.02.04, 21:02 -n:

Jó játékot kell kiadni és nem ordítozó csürhének tekinteni a játékot kedvelő veteránokat, valamint nem valami gagyi marketingszöveggel kiszúrni a szemüket egy szutyok D&D-utánzat megjelenésekor.

Ebben egyetértünk, de szerintem még mindig nem érted mit akartam mondani.

# 1924853
iceride

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2992 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaSanctus írta 2012.02.04, 20:36 -n:

Válaszolok magamnak.
Látom, jól elvagy.

Idézet

"Megéri-e vajon Iceride-nak írni egy játékot, ha soha nem fogja megvenni?"
Igen, mert kritikája befolyásolja azokat, akik be akarnak lépni a játékba, annak ellenére, hogy csak hangja van, de nem fog fizetni az új játékért.
Ha jó lesz, akkor Iceride meg fogja venni, mint ahogy megvette a D&D 1e-t, 2e-t, 2.5-öt, 3.0-t, a 3.5-öt és a Pathfindert is. Ha nem fog tetszeni, akkor nem fogja megvenni, ahogy nem vette meg a 4e-t sem.

Idézet

Megoldás: Az 5e játékkal (ami se nem d20, se nem 4e a legújabb hírek szerint) és a köré kapcsolódó marketingel le kell csendesíteni a középkorú, öregedő D&D hordát, hogy csorbítatlan legyen a hasbro tulajdonában lévő brand.
Megoldás:
Jó játékot kell kiadni és nem ordítozó csürhének tekinteni a játékot kedvelő veteránokat, valamint nem valami gagyi marketingszöveggel kiszúrni a szemüket egy szutyok D&D-utánzat megjelenésekor.

Módosította iceride: 2012.02.04, 21:07

# 1924852
iceride

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2992 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaSanctus írta 2012.02.04, 20:36 -n:

Azért az, hogy LE KELL TILTANI a kiegészítőket, marhára nem a rendszer előnyös oldalát mutatja.
Ja. Csak senki nem mondta, hogy le kell őket tiltani. Ne forgassuk ki mások szavait.
Mielőtt végigfutjuk a fölös köröket: én azért tiltottam le, hogy ne kelljen foglalkoznom az 1000 lehetőséggel ill lsd alább.

Idézet

Amellett érvelsz, hogy a d20 (az eredeti, nem PF) megáll a lábán, nincs vele gond, egészen addig, amíg -khm- nem kezdenek a játékosok opciókat használni.
Nem, ezt te mondtad. Én azt mondtam, hogy nincs szükség föltétlenül az 1000 szabálykönyvre.
Az pedig nyilvánvaló, hogy a rendszernek árt, ha a játékosok a rendszer 1000 opciója közül az exploitokra vadásznak. És 1000 kiegben biztosan lehet találni valamilyen rosszul sikerült vagy átgondolatlan játékelemet.

Módosította iceride: 2012.02.04, 20:56

# 1924845
Sanctus

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 826 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaiceride írta 2012.02.04, 19:34 -n:

Viszont példásan mutatja, hogy nem kell a sok szabálykönyv.
És ezzel egyben el lehet kerülni pl. az általam játszott förmedvényvérpistiketápkaraktereket, akik buff nélkül 70 HP fölötti ütésekre képesek. Ha nem ütnek kritikust.

Azért az, hogy LE KELL TILTANI a kiegészítőket, marhára nem a rendszer előnyös oldalát mutatja. Amellett érvelsz, hogy a d20 (az eredeti, nem PF) megáll a lábán, nincs vele gond, egészen addig, amíg -khm- nem kezdenek a játékosok opciókat használni. Elvileg a d20 előnye az, hogy a karaktereket marha sok kiegből, gyakorlatilag az előtörténethez alkotva lehet létrehozni, miközben a 4e hátránya az, hogy alapból LETILTJA az opciókat, annak érdekében, hogy ne legyenek vérpistikék, meg könnyebb legyen a mesélés.

Válaszolok magamnak.

Irgum-burgum, nekem az nem tetszik, hogy más a stílusa, s mégis D&D van ráírva.

DE!

Ha a d20 csak az alapkönyvvel használható, tehát az egy idő után telíti a piacot, nem lenne logikus lépés az, hogy egy olyan játékot hozunk létre, amely teljesíti az egykönyves d20 követelményeit, ellenben mégis lehet kiegeket használni. Nem lehet, hogy a d20 kaotikus karakteralkotása hozott létre egy olyan környezetet, ami megszülte a 4e-t?

De ha igen, akkor mégis mi baja van a d20 játékosoknak? Elvégre megvan mindenük. Nem kell hozzá csak egy Phb, egy DMG és egy MM. Miért kellenne nekik rendszert fejleszteni? Egyáltalán, miért kell velük foglalkozni? Megéri-e vajon Iceride-nak írni egy játékot, ha soha nem fogja megvenni? Bővebben, megéri-e egy régi D&D játékosnak rendszert fejleszteni, ha már MINDEN könyve megvan ahhoz, hogy halálig koptassa a kockát? (Retro gémerek, szevasztok!) Nem lehet, hogy az eddigi WotC kritikák a pályán kívülről érkeztek?

Miért akarják a játékosok, hogy a D&D és az a valami, amit ŐK D&D-nek HÍVNAK egy legyen és ugyanaz egy távoli, amerikaiul beszélő cég álláspontja alapján? Elképzelhető, hogy az 5e a D&D végső halála, mivel a moduláris elképzeléssel megszűnik EGY adott játékstílus lenni? Lehetséges, hogy az Edition War úgy öli meg a játékot, hogy az minden rpg-nek megfelel majd, s így súlytalanná válik?

Nem lehet, hogy a D&D a d20 kiadásakor kapott halálos sebet, mivel az a többi szerepjátékra reflektált, tehát a nem-D&D játékosok igényeit vette figyelembe, így modern, de talajt vesztett játékká válva, elindítva egy láncreakciót? Mi van ha ezért is szeretik a Pf-t az emberek, mert olyanoknak is tetszik, akik Wh40k-t meg más egyedi játékokat játszanak? Mit

Kiegészítve eddigi hozzászólásaimat:

"Megéri-e vajon Iceride-nak írni egy játékot, ha soha nem fogja megvenni?"
Igen, mert kritikája befolyásolja azokat, akik be akarnak lépni a játékba, annak ellenére, hogy csak hangja van, de nem fog fizetni az új játékért.

Megoldás: Az 5e játékkal (ami se nem d20, se nem 4e a legújabb hírek szerint) és a köré kapcsolódó marketingel le kell csendesíteni a középkorú, öregedő D&D hordát, hogy csorbítatlan legyen a hasbro tulajdonában lévő brand.

Asszem 4e után inkább Deadlands-t fogok játszani.

(A kérdések költőiek, inkább a helyzet faramuci mivoltára akartam rávilágítani. Nem volt szándékomban megsérteni a d20 játékosok őszinte érzéseit, s nem kívántam a 4e rendszert védeni. A hozzászólás a kommunikáció, s a kérdésfelvetés okán jött létre, s ezennel kijelentem, hogy nem volt szándékomban kiritizálni semmit se, pusztán rá szerettem volna arra világítani, hogy a d20 cenzúrája és a 4e rendszere hasonló motivációra épül, s az 5e nem szabályrendszeri problémák, hanem a félresiklott brand és az erőltetett vita miatt jön létre, így az az Edition War szempontjából légüres térbe érkezik, ami alkalmas arra, hogy 20 percen keresztül hülyeségeket gépeljek, s azt emberek el is olvassák. Bocs. Válaszolni ér. Kellemes havazást mindenkinek!)

# 1924825
iceride

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2992 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaOrk írta 2012.02.04, 19:12 -n:

Hozzászólás olvasásaiceride írta 2012.02.04, 18:36 -n:

Az én csapatom vagy tíz éve elvan egy darab szabálykönyvvel.

Mert nem engedsz nekik mást, csak azt az egyet :lol:
Az igaz. Viszont példásan mutatja, hogy nem kell a sok szabálykönyv.
És ezzel egyben el lehet kerülni pl. az általam játszott förmedvényvérpistiketápkaraktereket, akik buff nélkül 70 HP fölötti ütésekre képesek. Ha nem ütnek kritikust.

Módosította iceride: 2012.02.04, 19:34

# 1924818
Ork

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1138 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaiceride írta 2012.02.04, 18:36 -n:

Mert nem engedsz nekik mást, csak azt az egyet :lol:

# 1924813
iceride

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2992 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásakunadam írta 2012.02.04, 17:24 -n:

A frisebb játékoknak mindig van egy "könnyebb benne karaktert készíteni" hangulata, mert kevesebb könyvet kell ismerni. Egy d20-as karakterhez, ha csak szigorúan WotC kiadványokat veszek számításba, akkor is tucatnyi könyvet kell átnézni.
Ezt sosem értettem. Egy 3. kiadású D&D karakterhez egy könyvet kell átnézni.
Ha valaki azt választja, hogy tucatnyit átnéz, amiatt nem a kiadást kell okolni. :)

# 1924801
kunadam

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 876 Hozzászólás
A frisebb játékoknak mindig van egy "könnyebb benne karaktert készíteni" hangulata, mert kevesebb könyvet kell ismerni. Egy d20-as karakterhez, ha csak szigorúan WotC kiadványokat veszek számításba, akkor is tucatnyi könyvet kell átnézni. A 4. kiadás elején (persze a 3. elején is) elég volt 1 könyvet. De most már ez is változott, hisz közben kijöttek a kiegészítések. Tehát a karakter alkotás nehezebb lett.

Ez minden rendszernél így fog maradni, mert alapvetően a kiadványokat a feat/skill/varázstárgy/varázslat stb.-re építik. Bevallom megértem miért. A kalandmodulok kevéssé fogynak. Mondjuk én a világleírásokat keveseltem 4. kiadáshoz. És 3-ban sem volt meg az a mélység, ami AD&D-ben megvolt egy-egy világhoz. FR-t még mindig a 1-2. kiadású könyvekből mesélek.

Edition war ON
A 0. kiadás olyan üres, mert el se jutott hozzám.
Az 1. kiadást nem értem miben tér el a 2-tól, mert csak pár könyvem van belőle.
A 2. kiadás a legjobb játékélmény, mert akkor voltam tizenéves
A 3. kiadást a legjobb rendszer, mert vettem a fáradságot, hogy megértsem és olvassam
A 4. kiadás játszhatatlan, mert a haverok közül mindenki a családjával van elfoglalva és nem játszik.
A jelen trendek alapján a 6. kiadás lesz a nyerő, mert addigra nő fel a fiam (a nagyobbik), hogy talán játszon.
Edition war OFF

# 1924783
Urban

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1023 Hozzászólás

Idézet

It was summer 1982 when I picked up my first album. I was a dumb kid and I didn't know what hard rock or heavy metal were, I just knew I liked the cover art. Back to Basics, the fourth album from Wisconsin band Dungeons & Dragons, totally blew my mind.
Hahahaha, nagyon jó: Let my tell you about my favourite rpg band
(Ne tessék a vége miatt begorombulni, mert nem az a lényeg; nem konklúzió, csak egy régi motoros ízlése, a hangsúly a történeten van)

# 1924717
Orastes

Hordószónok

• Fórumita
  • 4219 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaCapa írta 2012.02.04, 01:54 -n:

A 4e-be számomra az volt a legcsodálatosabb, hogy sikerült olyan emberrel is játszani szerepjátékot, aki korábban semmi pénzért nem próbálta volna ki. Egyszerű és könnyen érthető volt.
A leghangulatosabb számomra az ad&d volt; d20al sokat játszottam, de főleg régi motorosokkal akik korábbról már ismerték a szerepjátékot és nem új emberekkel.

Remélem az 5e ismét behozza a köztudatba a szerepjátékot és megismerteti új emberekkel a hobbit. Ennyi, én nem várok többet tőle. Ne nekünk ősmamutoknak tervezzék.

a negyedik kiadásban nagyon sok lehetőség van, én ugyan nem régóta játszom vele, de egyre inkább tetszik, hogy be tudtak lőni egy olyan karakteralkotást, és olyan rendszert, ahol szinte bármilyen fantasy karaktert össze lehet hozni. Amennyire riasztó volt eleinte az egész (powerek, skillek csoportosítva) ahhoz képest sikerült megkedvelni.
(szerk: a netes karakteralkotó is nagy találmány, negyed óra alatt bármit össze lehet rakni, aztán csak ki kell nyomtatni)

a powerekről: tényleg vicces, hogy úgy hatnak, mint a régi kiadásokban a "töltetes" varázstárgyak, talán az at-will képességek kivételével, de azok általában nem is erősek, és be is kell találni velük a legtöbb esetben. A többi, erősebb képességet meg naponta maximum egyszer-kétszer lehet ellőni, és nem úgy hat, mintha mindenki varázsolna. Megmaradt ezzel valami a memorizációból, tervezgetni, taktikázni itt is kell, éppen úgy, mint a memorizációs rendszerben.

ha már az új rendszernél tartunk: valószínű, hogy ez sem fog mindenkinek megfelelni ez sem, mert olyan kiadás még nem születetett. Pár dolog jó lenne, ami itt elhangzott, de talán ha mindegyikből kiszednék az előnyös dolgokat, és összegyűjtve kiadnák, az lenne a legjobb.

mielőtt edition-warriornak néz valaki: minden kiadást kedveltem, amivel játszottam, nem teszek nagy különbségeket a rendszerek között, de a legközelebb talán hozzám is az AĐ&Đ állt, de mivel mostanság mással is játszom (Pathfinder, 4E, Kard és mágia) igazából nem hiszem, hogy ez lenne a legfontosabb szempont, hogy melyik jobb, vagy rosszabb, örülök, hogy van még, akivel lehet asztalizni.

Módosította Orastes: 2012.02.04, 10:24

# 1924679
iceride

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2992 Hozzászólás
De, de, nekem tervezzék! :)

# 1924675
Capa

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 23 Hozzászólás
A 4e-be számomra az volt a legcsodálatosabb, hogy sikerült olyan emberrel is játszani szerepjátékot, aki korábban semmi pénzért nem próbálta volna ki. Egyszerű és könnyen érthető volt.
A leghangulatosabb számomra az ad&d volt; d20al sokat játszottam, de főleg régi motorosokkal akik korábbról már ismerték a szerepjátékot és nem új emberekkel.

Remélem az 5e ismét behozza a köztudatba a szerepjátékot és megismerteti új emberekkel a hobbit. Ennyi, én nem várok többet tőle. Ne nekünk ősmamutoknak tervezzék.

# 1924481
iceride

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2992 Hozzászólás
(OFF)Ne vicceljetek, az utóbbi hetekben hússzor annyi olyan hozzászólás született, ami legalább halványan érdekel, mint előtte! :)
Ez azt mutatja, hogy van némi várakozásteljes izgalom. :)
Én optipista vagyok.(/OFF)

# 1924458
Sphynx

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 825 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaYnas_Midgard írta 2012.02.03, 08:37 -n:

(OFF)Bár nem olvasok minden topikot, a M* reboot óta nem láttam ekkora életet a fórumon. Bízom abban, hogy előbb-utóbb olyasmin is lehet vitatkozni, ami engem is érdekel, mert én sem akarok kimaradni a jóból...(/OFF)

(OFF)Ja és az értelme is pont annyi mint a M* topiknak. :rohog: (/OFF)

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett