Egy dnd-s videóból vettem az ötletet egy csapdához, amit később meg is valósítottam. Adott egy varázsjel, amely a karaktert akkor engedi (vagy teleportálja) tovább, ha a varázsjel közepére állva fennhangon elmondja legsötétebb titkát. Hogy erre hogyan jönnek rá, az a kazamatától függ (pl. szimplán oda lehet írva a falra mellé, meg kell szerezni az infót valakitől, esetleg valamilyen próbadobáshoz kötődik). Két csavar van a dologban. Az első, hogy aki átjutott (teleport, csúszda, stb.), az nem hallja már az utána következők szavait. A második, és ezt érdemes a Jk-k tudtára hozni, hogy a jel létrehozója tudomást szerez mindarról, ami elhangzik a jel közepén.
Szerintem elég érdekes szituáció, mert elkezdődik az alkudozás, hogy ki maradjon a végére, hiszen az ő titkát legalább a társai nem fogják megtudni. A másik, hogy elkezdhetnek agyalni, hogy vajon ki hallgatja ki őket, vagyis ki készítette a jelet, megéri-e átmenni abba a bizonyos szobába ilyen áron. Végül pedig egy érdekes adalékkal bővülhet a karakterük személyisége, ha elgondolkodnak, hogy vajon mi lehet a legsötétebb titkuk. Persze ez a kreatív döntési helyzet csak akkor válik igazán csapdává, ha később valamilyen módon visszaüt rájuk a dolog. Pl. a kazamata végén illúzióval kerülnek szembe, ami a személyes titkaikból építkezik. Ha pedig kicsit altatni akarjuk az éberségüket, akkor csak a későbbi kalandok egyikében lesz ebből bonyodalom.
Egy másik nagyon aranyos csapda a beszélő ajtó, amit a goblins képregényből vettem. A terembe lépéskor feltesz egy találós kérdést, és elmondja, hogy ha rosszul válaszolnak, akkor meghalnak (opcionálisan csak a rosszul felelő). A lényeg, hogy a csapdát csak a rossz válasz aktiválja, de az ajtó nincs bezárva, így ha egyáltalán nem felelnek, csak kinyitják és tovább indulnak, akkor mindenképpen sérülés nélkül megússzák. A találós kérdés akkor jó, ha tényleg találós kérdésnek tűnik, mintha lehetne is valami "nyilvánvaló" megoldása, amely visszautalhat a kazamata korábbi részeire. Persze valójában nem kell, hogy legyen megoldás. Az őrületbe lehet kergetni a játékosokat ezzel, hiszen újra és újra olyan apró részleteket keresnek a korábbi termekben, amik segíthetik őket a megoldásban. Amúgy az érdemes szem előtt tartani, hogy sem ez, sem az első csapda nem igazán jó olyan helyre, amit nem lehet kikerülni ahhoz, hogy eljussanak a fő céljukhoz. Inkább rejtsenek csak opcionális részeket, ami jutalmazza a kocázat vállalásukat, elszántságukat és a kreativitásukat.