Ugrás tartalomhoz

Saints Row: Modkészlet várhatóHugh Howey – A silóÚj Rogue Trader kiegészítő: Faith and CoinHoldfátyol (DnD 3.5 kalandmodul)FehérlófiaART.RPG képek2013 Free RPG DayVillámhírek - 2013.06.14.Hősök Hajnala – A Kígyó vándorútja DnD kalandmodulStar Wars Episode VII - kiszivárgott a történet?

A hét kérdése: milyen gyakran játszotok asztali szerepjátékot?

- - - - -

• Nem írhatsz ebbe a témába
52 hozzászólás érkezett eddig

# 1952661
Urban

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1023 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaRadivoj írta 2012.04.11, 13:42 -n:

Nekem az volt a tapasztalatom, hogy ezzel (gondolkodás az ált. stratégiáról) indokolatlanul sok idő megy el. A gondolkodáson, hogy mit is kéne tenni. Meg a másik fő témával, az "akkor kb. mit is tervez x és y npc", "mit lép erre x és y frakció".

Lehet, hogy ezeket rövidre kell zárni, a sokat emlegetett Raymond Chandler-stratégiával (ha megáll a sztori, akkor rátör a történetre 2-3 állig felfegyverezett rosszarcú).

Egy ehhez lazán kapcsolódó, szerepjáték szempontjából kevesek által ismert, de szerintem nagyon értékes megközelítés (imprós tapasztalataim alapján igaz amit ír az RPG-kre is, különösen a belül linkelt Step 1-3.

# 1942326
APotter

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 46 Hozzászólás
Fórumon-emailben-telefonon szervezzük. ÉS általában valamelyikünknél játszunk. Eddig mindíg megoldottuk a helyet a csapaton belül, nem kellett klubot vagy más helyet igénybe venni erre a célra.
Alkalmazkodni próbálunk egymás munkaidejéhez és más programjaihoz, én pl. ha tudok, akkor a melóban el is cserélgetem a munkanapjaimat...

# 1941789
auer

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3704 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaPett-moondevil írta 2012.04.16, 14:21 -n:

Másrészt a szervezésre, utazásra, stb. való hajlandóság többé-kevésbé jó jelzője annak is, hogy mennyire értékes valaki számára az adott játékalkalom.

Teljesen egyetértek.

# 1941786
Pett-moondevil

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 528 Hozzászólás
Én emailben szervezek általában, de környezetemben fórumon való szervezés is van és a kevésbé rendszeres játékokhoz tartozó társaságok esetében a telefon is előkerül. (Esetemben heti egynél több, kb. 4 órás alkalomról van szó, átlagosan másfél órás "utazási költséggel".)

A játékszervezés egy nagyon fontos téma -- a hozzászólások alapján sokan igazán nagy nehézségnek tekintik, pedig enélkül nincs játékalkalom.

Másrészt a szervezésre, utazásra, stb. való hajlandóság többé-kevésbé jó jelzője annak is, hogy mennyire értékes valaki számára az adott játékalkalom.

# 1941576
korcsi

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 139 Hozzászólás
Hát én ráböktem hogy havonta többször. Kéthente egyet tudok úgy összehozni a csapatomnak, hogy vagy fő játékunk (Dark Heresy) emelett van több kisebb is, más létszámmal, vagy esteleg 1-2 játékos cserével. Természetesen a DH élvezi a prior-t de ha beüt a krak akkor gyorsna átszervezem valami side játékra. Nem volt sajnos jobb ötletem :/ Így is vért izzadok ezért a kéthétért...

# 1941239
Beid

Régi Korok Bajnoka

• Fórumita
  • 633 Hozzászólás
Idén még csak egyszer tudtam mesélni.. szép lassan azért minket is elért a változás ezen szele..

# 1941174
gillz

zombidroid

• Fórumita
  • 400 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaRadivoj írta 2012.04.11, 13:42 -n:

Hozzászólás olvasásagillz írta 2012.04.11, 13:17 -n:

elGabor:mi, ha csak 2-3 órát játszunk, akkor csak párbeszédek vannak szinte, akció nem. Illetve emellé agyalás az általános stratégiára vonatkozóan :D

Nekem az volt a tapasztalatom, hogy ezzel (gondolkodás az ált. stratégiáról) indokolatlanul sok idő megy el. A gondolkodáson, hogy mit is kéne tenni. Meg a másik fő témával, az "akkor kb. mit is tervez x és y npc", "mit lép erre x és y frakció".

Ja, szerintem nem indokolatlan a tervezgetés. Max real time-ban megy a játék, de szerintem szükség van ezekre az elbeszélgetésekre (nyilán szigorúan IN-ben, és akkor rpg-ről van szó), és a játékosok meg pont annyit agyalnak, amennyire nekik van szükségük.

Rövidebb epizódok esetén alapvetően az NPC-kel, és az egymással folytatott komolyabb beszélgetések viszik előre a sztorit, és max egy-egy más jellegű akció (már annál a játéknál, amit hétköznap játszunk), ezeket (a párbeszádet és rövid akciókat) kitűnően lehet 2-3 órákra adagolni. Ilyenkor nagyon csak akkor agyalnak, ha indokoltnak érzik.

Az amúgy segít, ha IN-ben kell lebeszélni egy-egy tervezgetést, mert olyankor támadó rosszarcúak nélkül is lehet érzékeltetni az idő múlását, és a tervezésbe belefáradást.

# 1940906
mordan

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 44 Hozzászólás
:(
Már egy éve semmi... Most jubilálunk majd április végén...

# 1940787
Marvin

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1324 Hozzászólás
Mi most hétfőn 4 óra alatt zavartunk le egy epikus kalandot, volt benne minden, nyomozás, harc, terepjáték, nem várt mellékszálak.

# 1940773
Urban

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1023 Hozzászólás
Aki kételkedik a három órás játékokban, az tényleg próbálja ki, mert működik!
Mi két és fél óra alatt rengeteg dolgok csináltunk, felfedeztünk, színészkedtünk, terveztünk és még harcoltunk is (az igaz, hogy gyors rendszer kell). És miután véget ért a kaland, még fél órára is volt értelme folytatni, kereken vége lett egy új kis epizódnak. Még csak epizodikus játékmenet sem kell feltétlen, csak tudni kell jó időpontokban megállítani.
Amúgy Radivojnak szerintem olyannyira igaza van, hogy csak annyit fűzök hozzá: még a tervező-taktikus játékosoknak sem árt fordulónként egy random encounter próba :)

# 1940608
aluminiumtrioxid

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 566 Hozzászólás
Effektíve csak nyaranta tudunk összeülni (akkor viszont jó esetben egy-két hetente egy alkalom belefér). Esetleg még év közben egy, max. két alkalommal.

# 1940606
LadyCrow

Nachtkäfer

• Fórumita
  • 2241 Hozzászólás
1on1 (mivel egy szem általam is ismert, továbbá játékstílusban és igényekben szinte teljesen kompatibilis rpg-s van a városomban) elég gyakran, heti-kétheti egyszer minimum.

A partimesék utazósak (jó ideje inkább mások utaznak ide, ritkábban én BP-re) átlagosan havi egy, max kettő jön össze, vagy még ritkábban. A fő gond a távolság, még ennél is nagyobb bibi a ráérések egyeztetése. Általában több különböző csapat is van, meg több csapatvariáció, más-más (néha új) tagokkal, más-más játékokkal, ezek érdeklődés és ráérések szerint alakulnak (vagy halnak be) - szóval mikor hogy jön össze.

Játékstílusból adódóan a hosszú játékülések a megszokottak mifelénk, de még ha totálisan máshogy is tolnánk (mondjuk oldszkúlosan), két-három órás játékokért akkor se utazna a franc se közel ugyanennyit (+ még busz/vonat/benzinköltség...)

# 1940598
seti

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 359 Hozzászólás
Sajnos ritkábban játszunk, mint szeretném. A gyakoriság is változó, van úgy, hogy akár több egymást követő vasárnap sikerül négy-öt órát játszani, de az is előfordul, hogy hetekig semmi. Utóbbi főleg akkor, ha egynél több játékos van, ez általában kettőt jelent. Az ennél nagyobb létszám már kisebbfajta csodának számít. Nálunk is az a helyzet, hogy a régi társaság szétszéledt. Költözés, gyerekek, vagy mindkettő egyszerre, ami nehezíti a dolgokat.

# 1940591
hyperman25

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 223 Hozzászólás
Simán lehet egy jót játszani 3 órában is, csak fegyelem és hozzáállás kérdése. És ha a szerepjáték miatt nem halad a sztori? Kit érdekel, amíg szerepjátékkal megy el az idő?! :lol:

# 1940566
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásagisz írta 2012.04.11, 18:45 -n:

Ez attól függ, hogy számít-e a tanórák közti 15 perces játék.
:lol:
Valtozik a vilag, nekunk meg csak 10 perces szuneteink voltak, az egy, "nagy szunetet" leszamitva. :D Ennyibe csak nehany gyors, szabaly-elmeleti vita fert bele. :D

# 1940565
gisz

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 13 Hozzászólás
Ez attól függ, hogy számít-e a tanórák közti 15 perces játék.

# 1940564
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaelGabor írta 2012.04.11, 13:14 -n:

Nocturna: pár óra alatt is lehet nagyot alkotni, ha a mesélő és a játékosok is összeszedettek, odafigyelnek és a gyors döntésekre törekednek. Egy játéktalálkozón pl. 4-5 óra alatt egészen komoly kalandokat le lehet játszani; 2-3-ba belefér egy rendes epizódikus kaland.
Persze, ebben van igazsag, de en inkabb a @gillz fele velemenyt osztom: ennyi ido alatt szerintem csak akkor lehet erdemlegesen haladni, ha a szerepjatek-bol a "szerep" resz aranya erosen a nullahoz kezd konvergalni. Ha pedig a parbeszedek es a jellemjatek kimarad (nem szinesz szakkorrol beszelek, mielott kiforgatna valaki), akkor onnantol kezdve marad a problema megoldas, na meg a hent -- de erre sokszor eleg egy crpg is. Nekem. Persze vannak jatekstilusok amelyeknek eleg lehet egy-egy ilyen lecsupaszitott vaz es ehhez a 3-4 ora (pl. dungeon jatekok), ugyanakkor horrort, vagy jellemek, szemelyiseg kijatszasat jobban kidomborito jatekokban a 2-3-4 ora semmi, kb. arra eleg, hogy belemelegedj a karakteredbe. Call of Cthulhu satobbi (de akar fantazira is igaz lehet), el nem tudnam kepzelni ilyen ulesekkel.

A taktika megtervezese tenyleg frusztraloan sokat el tud venni: mi azzal probalkoztunk, hogy a jatekosok irjak meg ket ules kozott, egy kozos mailben, hogy a felmerult problemakat hogyan ohajtjak megoldani, milyen valasztasokat hoznak a kov. alkalommal, hogyan haladnanak tovabb, hogy az ules elejen ne kelljen egy orbitalis, na-mi-legyen kupaktanaccsal inditani a jatekot. Egesz jol mukdott.

Off/ Sanctus, rad tenyleg mindig lehet "szamitani", ha az oreg Mokus lehuzasa kerul teritekre, tokmindegy milyen temaban. :) Van valami trekker szoftvered telepitve, ami jelez, es instant lecsapja a biztositekot? :D

# 1940549
Sanctus

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 826 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásakabal írta 2012.04.11, 16:32 -n:

Ha az álnok, kétszínű partim nem cserélte volna le a D&D4-et a MAGUS-ra (Ferrarit a Suzukira), engem pedig egy tejfölös szájú nyikhajra (Andersent Szíjártóra), még ma is hetente egyszer összejönnénk. De legalább most van egy kis szabadidőm.

Ezt elolvasni is szörnyű volt. Szólj, ha segíteni tudok valamiben!

# 1940548
navaratna

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 112 Hozzászólás
Évente talán egyszer, ha a fórumozók, ahol játszom, szerveznek élő talit. Teljesen átálltam a fórumos szerepjátékra.

# 1940547
Siffad

Érdeklődő fórumozó

• Fórumita
  • 53 Hozzászólás
Már NAGYON rég nem, pedig nagyon jó lenne, ha nem csak Bp-n lennének klubok, társaságok (a többé kevés kivételnek bocs)

Régi partimmal is a szokásos történt: munka, élet miatt szétszóródtunk az ország több pontjára, és találkozni se nagyon tudunk, hát még játszani!

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett