Ugrás tartalomhoz

Az Első Magyar D20 Társaság és a Kard és Mágia tíz éves történeteÚj MAGUS, új logó, új reneszánsz, új...Villámhírek - 2013.05.24.Egy Rogue Trader mesélő naplója - 4Xbox One: Lehull a lepelBatman: Arkham Origins trailer érkezettEgy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?

Arany a hegyekben - Általános Fantasy Kalandmodul

- - - - -

• Nem írhatsz ebbe a témába
18 hozzászólás érkezett eddig

# 1947888
sly0007

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 40 Hozzászólás
Kíváncsi leszek a szabályrendszer fordítására, és arra, hogy annak a főbb szabályait ez alapján megértsük szerintem jó.
Arra hogy lemesélném-e így ilyen formában mint mesélő? nem hiszem. Semmi fordulat, tényleg túl egyszerű, de ha az a cél, hogy bemutassuk rajta a szabályokat megteszi.

Szerintem köszönjük meg a fáradozást, és várjuk az újabb modulokat, és a szabálykönyvet... :)

# 1947324
morkar

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 45 Hozzászólás
Hű, ez igen remek hír, hogy a BFRPG magyarul is letölthető lesz. Szerintem a D&D klónok között az egyik legjobb (sok helyen szerencsésen modernebb szabályokat használ, mint a többi retro clone, elég egy pillantást vetni például a mozgás szabályokra, tolvajképességek táblázat százalékértékeire, vagy élőholtak elűzése táblázat értéekire). Amúgy biztos ez, kész a fordítás és csak a feltöltésre kell várni, vagy még csak terv és évekig kell várni?

# 1946884
Hanibal

Érdeklődő fórumozó

• Fórumita
  • 57 Hozzászólás
Nekem örök kedvenceim ezek a fekete keretes leírások amelyeket a km lenne hivatott konkrétan felolvasni a játékosoknak. Sajnos ilyesmit ezerfelé lehetett látni régebben is. És nekem mindig az volt az érzésem, hogy ebből derül ki a legjobban, mit is gondol az író (ezzel nyilván nem a fordítóra célzok!) a modulját játszó játékosokról úgy általában: Annyit sem néz ki a KM-ből hogy egy rövidebb leírást szabatosan elő tudjon adni a saját szavaival.

Egyébként azzal nem feltétlenül értek egyet, hogy könnyebb lenne nulláról írni egy kalandot, mint teljesen felturbózni egy gyengébbet. Legalábbis én mindig örömmel porolgattam le sablonos kalandokat hogy helyszínt és NJK-kat (és mellékszereplőket) adoptáljak belőlük.
Hogy hozzak valami konstruktív példát: http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=a-dol-amorth-i-orgyilkosok&ID=354406
A kalandok (4 van benne) egyszerűek, véletlenül sem cifrák, de bármilyen kalandba teljesen jól beépíthetők mint mellékvágány, színesítő elem, vagy véletlen találkozás, stb.

# 1946804
Urban

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 986 Hozzászólás
Sokaknak már most tódulása van az oldschool szótól. Az egy dolog, hogy belső használatban rövidítésként használjuk (kb. "mi" jelentéssel), de kifelé könnyen valamiféle "csodaszernek" vagy kérkedésnek tűnhet az, ha nem magyarázunk, csak rá hivatkozunk.

Számomra továbbá az is visszás, ha valaki meg akarja hódítani a hazai szerepjátékos életet bármivel. Személy szerint nem szeretném, ha a csapból is ez folyna, mert az csak kontraproduktív lehetne.

Aki keres, talál. Feleslegesen ne romboljuk a megítélésünket!

# 1946800
chomy

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1075 Hozzászólás
elGabor: esetleg le is gépelhetnéd, mert kiég az agyam a kézírásod értelmezésétől. :D

Marvin: annyit tudsz az oldschoolról, amennyit a fazék tud a benne lévő leves ízéről, báz! Hat óra alatt egy karaktered se tudott meghalni az ASE-ben, pozőr newschooler vagy. ;)

Narmor: szerintem M* versenymodulból sincs valami sok az oldalon...

Az oldschool-mozgalom erénye számomra nem abban rejlik, hogy nincs előtörténet, meg bottal keressük a csapdát a labirintusban. Inkább az, hogy nem rest jól bevált hagyományokhoz nyúlni, nem ciki neki a "hülye amerikaiak" tapasztalataiból meríteni, írói ambíciók ("übersztori fordulatokkal") kergetése helyett tudatos játékvezetői/dizájneri módszerekkel kalandot építeni, amiben az érdekes kihívásokkal és kockázatos döntési helyzetekkel megvalósított közös szórakozás a cél.

Ebben a formában az egyszeri M* versenymodulnak nem kéne feltétlen ellenpólusának lennie, csak hátizé... a legtöbb M* modulról nekem az jön le, hogy az írója még a büdös életben nem vett a kezébe hazai M* kiadványokon kívül más kalandmodult. (Vagy ha mégis, hát csak gumikesztyűben, hogy megköpködje kicsit.)

# 1946783
Narmor

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 641 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaMarvin írta 2012.05.06, 06:06 -n:

(Ha így haladunk, pár év múlva a dicső oldschool-mozgalomtól lesz tolulása mindenkinek, nekem legalábbis biztos, és jön az igazzy terepjáték újhullámos re-reneszánsza a fekete pólós kamasz übermenschekkel, 15 oldalas előtörténetekkel, 6000 jelzővel, angstos fejvadász vámpírokkal meg a többivel, míg meg nem unjuk azt is, és így tovább az idők végéig.)

Szép is lenne, ha ma az oldschool mozgalom határozná meg a hazai szerepjátékos életet. Amit te jövőképként vizionálsz az a jelenre igazán jellemző, hisz az oldschool csak kis töredékét érdekli a szerepjátékosoknak.
Egyébként ennél kevesebb izgalommal és érdekességgel, de nagyobb terjedelemmel jelennek meg magusos versenymodulok az oldalon, szóval nem értem, mire fel ez a nagy búbánat.

Nocturna: Nem volt tapsikolás, én legalább is nem láttam. Viszont kezdőknek ez rendben van, meg tényleg beilleszthető random kampányként egy kalandba. A következőkben bizonyára sokkalta komplexebb modulok is fordításra kerülnek.

elGabor: Ez jópofa. :D Leírod, ha megkérlek, hogy pontosan mit is dobtál és mi jött csak úgy kósza ötletből?

# 1946756
Marvin

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1310 Hozzászólás
(Ha így haladunk, pár év múlva a dicső oldschool-mozgalomtól lesz tolulása mindenkinek, nekem legalábbis biztos, és jön az igazzy terepjáték újhullámos re-reneszánsza a fekete pólós kamasz übermenschekkel, 15 oldalas előtörténetekkel, 6000 jelzővel, angstos fejvadász vámpírokkal meg a többivel, míg meg nem unjuk azt is, és így tovább az idők végéig.)

# 1946754
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2516 Hozzászólás
Hm, hat nekem ez az ize egyszeruen nem fer a fejembe, hogy ezt minek kellett, igy, ide. Az meg mar vegkepp magas, hogy lelkendezes csapott fel korulotte.
:nemertem:
De most komolyan. Vagy ha mar kijon valami, amire a "kalandmodul" cimket ragasztjak, akkor kollektiv, pavlovi tapsikolas megy? Ennyire azert nem tatonghat uresen az a bizonyos meseloi tarsoly.

(I'm a troll. Fol rol de ol rol.)

# 1946652
elGabor

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3232 Hozzászólás
Van értelmük az "alap D&D fantasy" típusú moduloknak, de ennél én mindenképpen többet várnék - ez a "bánya, goblinok, csapda" tényleg az a kategória, amit bőven lehet improvizálni, vagy ha az nem játszik, akkor fél óra alatt pár A4-es lapra leírja az ember, és ebből a nagyja az ellenfelek statjainak kidobálása. Több munka a modult letölteni, kinyomtatni és értelmezni, mint megcsinálni.

De tettem egy próbát - fogtam magam, és írtam egy véletlen dobásokkal, véletlen koncepcióból és bevillanó ötletekből kihozott általános D&D minikalandot. Eredetileg fél órát szántam rá, de tokkal-vonóval 35 perc lett (ebben benne volt a statok kikeresése). Az eredmények (SPOILER!!!):
Az Ármányos Druida Égbetörő Erődje 1.
Az Ármányos Druida Égbetörő Erődje 2.
Az Ármányos Druida Égbetörő Erődje 3.

Ismétlem, ez véletlen ötletek összerakásával készült rutinmunka, különösebb hozzáadott érték nélkül (bár most egészen kedvem lett vasárnap lemesélni :rohog:).

Módosította elGabor: 2012.05.05, 15:30

# 1946641
Areios

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 296 Hozzászólás
Első szinten totál kezdőként tökéletes. Illetve ha jó stílusban van lemesélve akkor remek is lehet. :)

# 1946535
piccolo01

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 14 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaBePe írta 2012.05.04, 12:34 -n:

piccolo01
esetleg meseloi palyafutasod tapasztalat erlelte gyumolcseit te is megosztanad, hogy a kezdo jatekosok/meselok/csapatok is okulhassanak belole?

Nem érzek magamban elég elhivatást ahhoz, hogy digitális formátumban is élvezhetővé varázsoljam kusza jegyzeteimet. Pláne hogy azok színvonala szerintem csak közepes. De nem kell borász végzettség ahhoz, hogy megállapítsam, hogy a tablettás bor sz@r. Értékelem az igyekezetet, de ahogy azt már előttem valaki írta, egy ilyen szintű modult bárki, bárhol, bármikor kitalál.

# 1946493
Marvin

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1310 Hozzászólás
Hát ez tényleg nagyon, ööö, egyszerűcske, hogy udvarias legyek.

Bocs, de ilyesmiket fordítani, pláne "ismeretterjesztő" szándékkal, sztem nincs sok értelme (max. nyelvgyakorlás céljából), mivel ezt a szintet a legkezdőbb kezdő mesélő is hozza magától úgy 10 perc alatt. Inkább olyan anyagokra kéne koncentrálni, amikbe szorult némi ötlet/eredetiség/az aktuális rendszer blikkfangjait bemutató akármi ilyen kis terjedelemben is. Akadnak, pl. az One Page Dungeon Contest vagy a Year of the Dungeon blog cuccai.

# 1946462
hysteria

Kalandor

• Banned
  • 107 Hozzászólás
Természetesen van a BF-hez is több terjedelmesebb modul (kiemelkedik ezek közül pl. a "Morgansfort" vagy személyes kedvencem, a "Chaotic Caves"); hogy elsőként ez lett lefordítva, az egyrészt az én gyatra angol-tudásomnak köszönhető (ez is igénybe vett két fél napot), másrészt azon ténynek, hogy hogy valami rövidet, egyszerűt szerettem volna, ugyanis minta- ill. tesztkalandnak szánom a hamarosan hozzáférhető magyar BF-hez...

# 1946451
Bulldy

Régi fórumozó

• Moderátor
  • 3544 Hozzászólás
1.) Nem mindig kell maratoni 47 órás szerepjátékozásra kalandot írni. Egy-egy lazább játékra pont jók az ilyen modulok. Ha egy kis sör is fogy, akkor garantáltan lesz sok *szerep*játszás, karakterek közötti interakció és még az is lehet, hogy maga a kazamata teljesen másodlagos lesz.

2.) Random Encounterként simán mesélhető vagy beépíthető egy kalandba kitérőnek, stb.

Én sokkal jobban meg szoktam ijedni a 60+ oldalas moduloktól, aminek mire a végére érek, elfelejtem az elejét. Azokkal vagyok úgy, hogy akkor már egyszerűbb magamtól írni egyet. :)

Bulldy

# 1946441
Narmor

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 641 Hozzászólás
Kezdő játékosok bevezetésére jó kis dolog ez, ráadásul van egy pici vadonban mászkálós része is. A kazamata sajnos lineáris, ez nem jött be, viszont a nyitottsága tetszett: vajon mi van a bánya mélyén? Így akár egy nagyobb dungeon felső szintje is lehet.
Amúgy tényleg játszható a Kazamaták és Kompániákkal :), pusztán a mozgásban láttam némi különbséget a szörnyek értékei közt (ott is csak a zárójelben - gondolom ez a harcbeli mozgás).

Kíváncsian várom a továbbiakat, gondolom lesz még. :)

# 1946438
Sphynx

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 825 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásapiccolo01 írta 2012.05.04, 11:54 -n:

Ez aztán az ötlet. Majd' szét veti a fantázia. Modulnak nem nevezném, ahhoz hogy élvezhető legyen, annyit kéne vele foglalkozni, mintha a semmiből indulnék ki. Unalmas, ezerszer látott/játszott kaland. Nyugodtan leszólhattok, úgy is rosszkedvem van.

Az egyszerű kalandoknak meg van az a pozitív tulajdonsága, hogy gyorsan és könnyen a csapatra szabhatóak. A kidolgozott fontos njk-k, szörnyek, kincsek, térképek, pedig időt spórolnak a kalandírás folyamán.
Én mint mesélő jobban szeretek ilyen vázlatokból dolgozni, mint sokoldalas már majdnem irodalmi ömlengéseket felhasználni. (A linkelt versenymodult kétszer rágtam át mielőtt töröltem, mert nemigazán sikerült megérteni mit is akarnak...)

# 1946427
BePe

Admin

• Admin
  • 4192 Hozzászólás
piccolo01
esetleg meseloi palyafutasod tapasztalat erlelte gyumolcseit te is megosztanad, hogy a kezdo jatekosok/meselok/csapatok is okulhassanak belole?

# 1946414
piccolo01

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 14 Hozzászólás
Ez aztán az ötlet. Majd' szét veti a fantázia. Modulnak nem nevezném, ahhoz hogy élvezhető legyen, annyit kéne vele foglalkozni, mintha a semmiből indulnék ki. Unalmas, ezerszer látott/játszott kaland. Nyugodtan leszólhattok, úgy is rosszkedvem van.

# 1946413
CikkBot

Régi fórumozó

• Admin
  • 4925 Hozzászólás
Kalandmodul 1-3. szintű karakterek számára az Általános Fantasy Szerepjátékhoz (Basic Fantasy Role-Playing Game), mely az egyik legjobb open source oldschool RPG. Arany a hegyekben - Általános Fantasy Kalandmodul

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett