Ugrás tartalomhoz

Saints Row: Modkészlet várhatóHugh Howey – A silóÚj Rogue Trader kiegészítő: Faith and CoinHoldfátyol (DnD 3.5 kalandmodul)FehérlófiaART.RPG képek2013 Free RPG DayVillámhírek - 2013.06.14.Hősök Hajnala – A Kígyó vándorútja DnD kalandmodulStar Wars Episode VII - kiszivárgott a történet?

The Travesty - Call of Cthulhu 1920 kalandmodul

- - - - -

• Nem írhatsz ebbe a témába
22 hozzászólás érkezett eddig

# 1949962
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás
Egyetertk. Ha valaszthatnek, en inkabb bealdoznam a hangulatert az alaposabb tortenetfelvezetest. Szerintem elegge derekbe tori ezt a kalandot a ket jatekulesse torteno szetvalasztasa (persze a kenyszer nagy ur...).

# 1949828
strato

Lézengő ritter

• Fórumita
  • 4438 Hozzászólás
A plusz egy éjszakában én is ezért gondolkodom még. Egy afféle felvezető éjjel, amikor a nyomozók maguk is átélhetik a fura dolgokat, neszeket, eltűnő tárgyak élményét. Aztán a következő éjjel a nyakukba szakadhat a pokol. :)
Végül is Smythe tudása is adagolható a játékosok felé kicsit fokozatosabban, hogy ne jöjjenek rá olyan gyorsan a dolgokra, bár annak tényleg fenn áll a veszélye, hogy egy kotnyeles nyomozó ideje korán lelátogat a pincébe...

Én semmiképp nem osztanám ezt a kalandot két részre. Nem csak a hangulat törik meg, de a játékosok is túl sokat kattoghatnak a dolgokon, és az úgy nem poén, ha játékon kívül áll össze nekik a kép, vagy annak egy nagyobb részlete.

# 1949808
szabadid

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 498 Hozzászólás
Tudom, hogy alapvetően úgy lett felépítve a cselekmény, hogy 1 (jobban mondva csak fél) nap alatt játszódnak le az események, de játékosként el tudtam volna viselni még + egy éjszakát a fogadóban :D

Éjszakai rémálmok, furcsa zajok, neszek, zúgó szél, esetleg villámlás - akár hang nélkül, úgy még sejtelmesebb ;) Aztán másnap arra ébredni, hogy a fél épületet eltorlaszolta a hó és nagy eséllyel itt ragadtunk jó pár napra. Én valószínűleg így fogom lemesélni - pláne azért is, mert nem biztos, hogy egy komplett 10+ órás játékülést sikerült megszervezni. Inkább 2 x 4-5 órát, az sanszosabb.

# 1949763
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás
Ez igy jol hangzik, hajra! :)
Amugy a legerdekesebb npc szerintem magasan Svarc, en nagyon birom a tagot - az mas kerdes, hogy a JK-k nem sokra mennek vele - es elobb-utobb nagyon gyanussa valik, plane, ahogy dunnyog neha maga ele. Pl. az egyik JK este, a vacsora utan adott neki egy IQ-tesztet, hogy lemerje, tenyleg annyira faek-e, mint amennyire annak latszik, vagy pedig csak jatssza az eszet. Kozben minden pszichologia tudasat bevetette, hogy rajojjon, a nemet csal vagy szineszkedik-e a megoldasnal. Nem jutott beljebb. :) Aztan rakerdezett arra, hogy "ugye nem ugyanazt a menet paszianszt jatssza meg most is, mint amikor megerkeztem?" :D. Mindenesetre, az mar az elejen is erdekes lehet, hogy (mindenkivel ellentetben) o maga nem panaszkodik semmire, szerinte itt minden teljesen oke. :) Egy jo ideig ugy tunhet, hogy o az egyetlen normalis ember a hazban! :D

Egyebkent en 2.-jara mar a Toleson-fele "eligazitast" is kesobbre tettem (azaz nem a betoppanasra - plane az ujj-kerdessel esett nehezere elojonni, ertheto okokbol), es csak egyetlen JK-t vontam bele (a rokonat), hogy ne legyen olyan direkt a dolog. Addigra mar a JK-k is tapasztaltak 1-2 furcsasagot, igy Toleson sem volt eppen gyanutol mentes (igy nem o lett a "megbizo")...

# 1949751
strato

Lézengő ritter

• Fórumita
  • 4438 Hozzászólás
Igen, én is hasonlóan gondolkoztam. A Toleson féle eligazítás után például egy Virginiával és Schwarz-cal elköltött közös ebéd tud segíteni abban, hogy megtudják, kik laknak a házban, illetve abban is, hogy este már jobban tudjanak a történet szempontjából érdekesebb NJK-kra koncentrálni a nyomozók.
Smythe vacsora előtt érkezhet a városból az utolsó szánnal és azzal a hírrel, hogy éjjel hóvihar lesz. Utána a vacsoránál a játékosok tudnak főként rá és a történeteire koncentrálni, illetve így talán érdekesebb, hogy észreveszik-e Schwarz furcsa bambaságát és különös megjegyzéseit.
Szépen lassan kezdem összerakni a saját verziómat. :)

# 1949747
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás
@strato:
ezen termeszetesen lehet, es talan erdemes is valtoztatni ezen. Masodjara en is ugy meseltem, hogy a Jatekosok del korul erkeztek a helyre, igy volt jo par ora a felvezeteshez, meg ismerkedes a jelen levo npc-kel (Svarc, Toleson, a nyanya, mielott meg elmegy delutanra, elso impakt Teller-rel). Az NPC rutin tobb dolog miatt kell(het):
- ha tobb idot akarsz adni a JK-nak a helyszinen (ahogy irod), jo ha tudod;
- ha utana kerdezgetnek a nyomozas soran ki-hol-mikor-merre volt, az elmult napokban (ne kelljen improzni, mert ilyenkor konnyu onellentmondasba keveredni :)),
- ha fel akarjak nyomni valamelyik szobat,
- ha szinten a kozelmulttal kapcsolatban az a kerdes, hogy ki lathatott-tapasztalhatott valamit.

A lassabb tempo is egy jo otlet, ha pl. a JK-k hoznak sajat celokat, motivaciokat, amelyekkel amugy is elvannak egy ilyen unalmas helyen, ha eppen semmi nem is tortenik. Nekem nem jutott eszembe a jatek elotti hajraban semmi olyan esemeny, amit bedobhatnek mentoovkent akkor, ha a JK-k passzivak, vagy eppen semmi nem tortenik, ezert inkabb a rovidebb verzioban meseltem, hogy ne legyen punnyadas. De tapasztalatom szerint igy is siman jo volt a tempo (sot, a delutan meg igy is lassabb), mindenkire jutott min. 2-3 kisebb, zavaro jelenseg a vacsoraig, amivel elmolyolgathattak, meg konspiralhattak. Azaz eleg volt felvezetesnek az ido (deltol). A lassu felvezetesnek az a hatranya, hogy az esemenyek igazan csak a vacsora utan indulnak be, es ha eddig tul sok idejuk van a JK-knak (pl. mar 1 napja itt vannak), akkor ellaposodhat a dolog, esetleg tul hamar beszelnek Teller-rel (aki kitalalhat nekik), vagy tul hamar feltarulhat a hely multja (pl. elokerul a jegyzet, egy kivancsi, felfedezo kedvu JK nyoman, stb.). Akarhogyis, szerintem az lenyeges, hogy Smythe ne keruljon elo jo sokaig, mert ha mar jo elore kifaggatjak, akkor kicsit beelozik a dramaturgiat. Meg van annak a hangulata, ha mar nyomozni is ugy kell nekik (az est leszallta utan), hogy kilesnek meg hallgatoznak az ajton, mielott kilepnek... :) Ekkor az az erzes erosodik, hogy jo eg, itt mindenfele orulet tortenik, es mi meg meg azt sem tudjuk, mi a braner lehet, egyaltalan semmit. Na, ez jol szokott mukodni, mint motivalo ero, es magan a nyomozason meg hamar vegig lehet jutni.

# 1949727
strato

Lézengő ritter

• Fórumita
  • 4438 Hozzászólás
Jól értem, hogy a játékosoknak megérkezésüktől számolva csak néhány órájuk van ismerkedni és körülnézni, mielőtt leszállna az este, és beindulna a buli?
Nem kevés ez egy kicsit? Minek van megemlítve az NJK-k napi rutinja, ha csak délután érkeznek a nyomozók?
Én arra gondoltam, hogyha reggel, vagy délelőtt érkeznének (esetleg még előző este), akkor lenne alkalom tárgyak eltűnésére, illetve az NJK-kkal való többszöri beszélgetésre.
Nyilván a mutatványos szempontjából is át kell ezt gondolni, de el tudom képzelni, hogy idő kell neki is, míg ráhangolódik az újonnan érkezettekre.
Egy kicsit lassabb felvezetés talán hatékonyabbá teszi a furcsaságok kibontását, és valamivel több időt ad a nyomozóknak, hogy kattogjanak a történteken.

# 1949610
strato

Lézengő ritter

• Fórumita
  • 4438 Hozzászólás
Tegnap éjjel átolvastam a modult. És A gömb című film ugrott be róla:
http://www.port.hu/a_gomb_sphere/pls/fi/films.film_page?i_film_id=893
Teljesen más a környezet, mégis vannak hasonlóságok. :)

# 1949469
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás
@galu:

Hozzászólás olvasásagalu22 írta 2012.05.16, 13:13 -n:

Nekem a huszas évek sosem jöttek be igazán CoCban, mindig van egy olyan érzésem, hogy nem tudom hitelesen visszaadni a kor hangulatát. Mondjuk ugyenez lenne a bajom a beat-korszakkal is, mert egy-két klisén kívül nem sok mindent konkrétat tudok.
Ebben a temaban asszem van egy eleg lenyegre toro kis kiegeszito, amiben a korszakbeli kultura, divat stb. is bemutatasra kerul, sot, meg a divatos slagerek is emlitesre kerulnek, ha jol emlekszem. Amugy en is ketszer meggondolnam, hogy belevagnek egy '20-as evek kampanyba, vagy akar csak egy kalandba valami nyilt helyen, pl. egy metropoliszban. Egy ilyen "bezart" helyszin erre is jo, mert nem kell hozza ismerni annyira a '20-as eveket, hogy hiteles maradjon - tehat probanak idealis. Amugy meg nincs mese, a korbol fel kell keszulni, olyan ez, mint Ars Magica-t tortenelmi kulisszak nelkul meselni - lehet, de...

@Urban:
Kösz! Sajnos a Dekomoran modult nem ismerem, bar a nevevel nem eloszor futok ossze errefele. Az otlet, amit irsz egyebkent nagyon jo, es sokat dobhat egy ilyen sztorin, mint ez. Agatha Christi nekem is eszembe jutott, amikor kavartam a szalakat a hatterben, es a Jatekosok gyanupereit hallgattam. :)

@elGabor
Igazad is van, meg nem is. Amit irsz, az idealis eset, am ezt a toltenyt (a Jatekosok nem tudjak, hogy mit jatszanak majd) sajnos nem lehet tobbszor elloni, plane, ha mar ismernek a Jatekosaid. Szerintem az is kell ahhoz, hogy mukodjon a mese, hogy a Jatekosok elfogadjak, hogy ez itt most horror lesz, akarjanak egy kicsit felni/borzongani (ez nem = azzal, hogy minden ajtonyikodulasra Ophelias jeleneteket adnak elo). Ilyenkor viszont pont, hogy nem art, ha nagyvonalakban sejtik, mi var rajuk, mert tudnak elore szenzitizalodni egy kicsit. Mert ha Diablos becsipodessel ulnek asztalhoz, akkor nagy pofara eses lesz, ha rajonnek, hogy itt nincsenek lepofozni valo, lvl 0-as goblinok - vagy ha vannak, akkor azok eppen ok maguk, a JK-k. :)

# 1949447
elGabor

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3250 Hozzászólás
Urban: elvileg minden horrorkalandot úgy kellene kezdeni, de hát... :)

# 1949443
Urban

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1023 Hozzászólás
Tetszik maga a modul is, de a szerkezete, ahogy össze lett foglalva is jó (Dekomoran modulomhoz, esetleg?)

Ha mesélném, tuti eljátszanám azt a trükköt, hogy a játékosok nem tudnák, hogy CoC-t fogunk játszani. Valami más, könnyen átváltható rendszert választanék és elhitetném velük, hogy klasszikus nyomozós Agatha Christies/Sherlock Holmes fajta kalandot akarok mesélni, muhaha :)

# 1949434
galu22

A consiglieri.

• Fórumita
  • 2567 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaNocturna írta 2012.05.16, 09:12 -n:

teljesen igaz, ez a kornyezet egy jol bevalt klise, de a kliseket nem art neha leporolni :). Az egyik Jatekosom meg is jegyezte a szalloda lattan: "hu, nekem most tiszta Ragyogas erzetem van...". A hattersztori sem eppen a spanyol viasz kategoria, de az egeszet a hangulat, a reszletek es npc-k viszik el (ha elviszik).

"nothing becames a kitsch, without being good first"
Egyetértek, párszor már játszottam szellemhajót, behavazott szállodát, ostromlott épületet, ha nem sikerül jól, általában nem azért mert az alaphelyzet 'jól bevált'.

Idézet

Siman atteheto napjainkba is, es az USA sem lenyeges, a hatteren kell egy kicsit modositani (vagy lesznek svajci indianok :D). Mi azert valasztottuk ezt az erat, mert a Jatekosoknak nem sok tapasztalata volt meg ezzel, es a modern horror kampany utan kellett valami valtozatossag. A '20-as eveknek nagy hangulata van, es a korabeli Amerikarol tobbet tudok, mint Norvegiarol. :)

Nekem a huszas évek sosem jöttek be igazán CoCban, mindig van egy olyan érzésem, hogy nem tudom hitelesen visszaadni a kor hangulatát. Mondjuk ugyenez lenne a bajom a beat-korszakkal is, mert egy-két klisén kívül nem sok mindent konkrétat tudok.

Idézet

Valószínűleg én mesélnék, amit elég nagy kihívásnak élek meg, főleg a hangulat megteremtése miatt. Jómagam csak egyszer játszottam CoC-t, aminek időhiány miatt szakadt vége, de élveztem; viszont nem tudom magamról, hogy a horror hangulatot mennyire tudom jól érzékeltetni, mert még sosem csináltam ilyet. De hát a puding próbája az evés

Szerintem a 'nehéz horrort mesélni' eredetileg azt jelentette, hogy nehéz (lehetetlen) elérni egy lovecraft-i színvonalat, de önmagában attól hogy ez nem fog sikerülni, még az alkalom élvezetes lesz :)
Noctura anyaga jó ehhez, biztos jól fogtok szórakozni.

Módosította galu22: 2012.05.16, 13:18

# 1949432
strato

Lézengő ritter

• Fórumita
  • 4438 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaNocturna írta 2012.05.16, 11:32 -n:

Szerintem igen, amennyiben szem elott tartjatok, hogy nem eletutat/kalandfuzert akartok inditani ezzel a tortenettel, illetve a Jatekosok gyomra beveszi a bukta lehetoseget (ez a vegkifejlet CoC-ban amugy is elegge benne van).
Mivel régen ültünk már össze, és valószínűleg a jövőben sem lesz túl egyszerű összeszervezni a bandát, kifejezetten egylövetű kalandot keresek, így ez ideálisnak tűnik.
Szemeztem a korábbi cikkekben bemutatott Innsmouthban játszódó kalandgyűjteménnyel is, de az nagyobb falatnak tűnt mind a játékmester mind a játékosok szemszögéből nézve, és azt a két modult valószínűleg összefűzve mesélném el, ha egyszer rászánom magam.

A CoC mítoszt nagyjából ismerik a játékosok, regények és társasjátékok formájában fogyasztottak Lovecraft világára épülő műveket, de szerepjátékot csak egyszer játszottunk majdnem. :)
Szóval szerintem pont annyira művelt a csapat, amennyire kell, és ez esetben az sem igen fordulhat elő, hogy valaki már olvasta regény formában a történetet (míg Innsmouth esetében egy-két játékosnál fenn áll a gyanú, csak még nem kérdeztem rá).

Valószínűleg én mesélnék, amit elég nagy kihívásnak élek meg, főleg a hangulat megteremtése miatt. Jómagam csak egyszer játszottam CoC-t, aminek időhiány miatt szakadt vége, de élveztem; viszont nem tudom magamról, hogy a horror hangulatot mennyire tudom jól érzékeltetni, mert még sosem csináltam ilyet. De hát a puding próbája az evés. :)

Kösz a válaszokat, ha arra kerül a sor, hogy elkezdek felkészülni a mesére, biztosan újra fogom olvasni őket.

Szabadid válaszát is köszönöm! ;)

Módosította strato: 2012.05.16, 12:55

# 1949412
Steel

Unknown

• Fórumita
  • 446 Hozzászólás
Tök jó, hogy végre nem úgy került fel az oldalra egy modul, hogy "itt egy link töltsd le". Ráadásul CoC, ami mindig jól jön a tarsolyba.
Köszönjük szépen!

# 1949401
Kilhalm

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1282 Hozzászólás
Üdv!

Remek sztori. Gratula.

# 1949399
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás
@strato:

Idézet

Köszi!
Egy kérdés: ha nem nagyon játszottunk még Cthulhut, akkor ezzel érdemes lehet kezdeni? Vannak buktatói, amire a "kezdők" figyelmét felhívnád?

Szerintem igen, amennyiben szem elott tartjatok, hogy nem eletutat/kalandfuzert akartok inditani ezzel a tortenettel, illetve a Jatekosok gyomra beveszi a bukta lehetoseget (ez a vegkifejlet CoC-ban amugy is elegge benne van).
Kezdobbeknek azert is ajanlanam, mert a helyszin kicsi es hamar megismerheto, az atmoszferat nem nehez megteremteni es fenntartani, ez a beleelest segiti. Plusz
Spoiler

Meselni olyannak ajanlanam, aki szeret es ra is tud fekudni az npc-k jellemere, szerepeltetesere es mozgatasara. Mivel azonban 4-5 npc van, es viszonylag markansak, ez nem lehet olyan nagy ugy. Meselokent, ami a buktatoja, nehezsege lehet az az,
Spoiler
udv!

# 1949369
szabadid

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 498 Hozzászólás
strato: bár nem én vagyok illetékes a kérdésedben, de nekem ez volt az első komolyabb és hosszabb CoC játékom és - bár korábban kissé viszolyogtam tőle - engem teljes mértékben meggyőzött :)

# 1949366
strato

Lézengő ritter

• Fórumita
  • 4438 Hozzászólás
Köszi!
Egy kérdés: ha nem nagyon játszottunk még Cthulhut, akkor ezzel érdemes lehet kezdeni? Vannak buktatói, amire a "kezdők" figyelmét felhívnád?

# 1949363
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás
Update:
a letoltesi link immaron a megfelelo tartalomra (egyetlen pdf, az osszes melleklettel) mutat, BePe-nek kosz a javitast!

galu:
teljesen igaz, ez a kornyezet egy jol bevalt klise, de a kliseket nem art neha leporolni :). Az egyik Jatekosom meg is jegyezte a szalloda lattan: "hu, nekem most tiszta Ragyogas erzetem van...". A hattersztori sem eppen a spanyol viasz kategoria, de az egeszet a hangulat, a reszletek es npc-k viszik el (ha elviszik).

Siman atteheto napjainkba is, es az USA sem lenyeges, a hatteren kell egy kicsit modositani (vagy lesznek svajci indianok :D). Mi azert valasztottuk ezt az erat, mert a Jatekosoknak nem sok tapasztalata volt meg ezzel, es a modern horror kampany utan kellett valami valtozatossag. A '20-as eveknek nagy hangulata van, es a korabeli Amerikarol tobbet tudok, mint Norvegiarol. :)

szabadid:
Vincent nem biztos, hogy meghalt, a fuggony meg epp idejeben legordult... :P

# 1949353
galu22

A consiglieri.

• Fórumita
  • 2567 Hozzászólás
Cthulhu dolgokat mindig szivesen olvasok, és szerintem ez igazán szórakoztató.
(annak ellenére, hogy kábé 50 olyan kalandban szerepeltem ahol a kulcs a külvilágtól elzárt fogadó volt :D)

edit: szerintem ha a 'világtól elzárt behavazott fogadó' marad, akkor lehet napjainkban is játszani, nekem az kicsit könnyebb. Vagy átteni norvégiába/pireneusokba/alpokba. Mindig is gyanúsak voltak azok a svájciak :D

Módosította galu22: 2012.05.16, 08:34

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett