Ugrás tartalomhoz

Egy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?Egy Rogue Trader mesélő naplója - 2The Witcher 2 – megjelent a REDkit, indulhat a modolásEgy Rogue Trader mesélő naplójaThe Forest – új horrorjáték a láthatáronVillámhírek - 2013.05.10.Év végén érkezik a Wolfenstein: The New Order

Oriental, Rokugan

• Nem írhatsz ebbe a témába
147 hozzászólás érkezett eddig

# 441075
_Killer (NPC/NJK)

• Látogató
Csákány!

Az egész fórumban csak egy szót ismertem fel: Rokugan, és mivel én erről csináltam weblapot, kérek mindenkit, hogy nézze meg :

Rokugan története 7 klánregényen keresztül: http://rokugan.uw.hu :dilis:

# 437916
ShamesMaldune

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1182 Hozzászólás
Balázs:
Bocs, hogy kijavítalak: Shames a keresztnév (A koboldok háborúja c. filmböl, nézdd meg, aranyos tündérmese), Maldune a családnév. Shames nap pedig nincs Magyarországon. Amúgy a magyar fordítása Jakab, ha jól tudom, de én nem vagyok Jakab! :gonosz:
Amúgy egy törpe druida karakterem neve volt, de azt a partit a csapat már abbahagyta. :gonosz: Jelenleg egy pixie rogue/sorcerer-rel játszom, akit Shaun Divine-nak hívnak (szintén a filmböl)! :P

# 437888
Balazs

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 646 Hozzászólás
Sziasztok!

Mennyire tudnátok ajánlani a következő könyveteket?

Bevezetés a Bushidoba (Nem tudom a szerzőjét, japán).

Újvári Miklós(?), Dr.: Szamuráj harci szellem és küzdésművészet.

Hagakure-t ahogy látom elismeritek.

Ennyi.

# 437867
Balazs

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 646 Hozzászólás
Sziasztok!

Maldun: köszi. Remélem én is leszek ily' figyelmes, mikor a Te névnapod jő el.

Császár tájékoztatása: Meg merem kockáztatni, hogy a Shogun tud róla.
Nálunk a császár és a Shogun nem ugyanaz.
Mármint:
A Császár képviseli a "diplomáciát", hozzá mindenki lojális, elviekben, és nyíltan soha nem szegülnek neki ellen.
A shogun képviseli a birodalom katonai oldalát, gyakorlatilag ő irányít. Elviekben hozzá is lojálisak az emberek, de, ha valaki deviánskodik és nyíltan vállalja, akkor azt a Shogun ellen teszi, nem a császár ellen. De elvileg ilyen emberről még csak nem is nagyon hallotunk, kivéve a roninokat, de ők ugye "nem emberek". :).

A válaszodat pedig köszönöm, magam is erre jutottam, de mivel komoly tapasztalataim nincsenek orientál terén, ezért kértem segítségeteket. Elvégre azért leginkább európai fejjel gondolkodom.

Meggyőzni a Daimyot: huhh, az nehéz lesz.

Pary leírtása: nem hiszem, meg szokta mondani, hogy, ha vmi nagyon nem tetszik neki és akkor kell ilyentől tartani. Bár már évek óta nem volt rá precedens, legfeljebb 1-2 JK-ra esett rá vonat kaland közben, bár az is régebben történt.

Köszi.

Ennyi.

# 437824
ShamesMaldune

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1182 Hozzászólás
Balázs:
Elöször is névnapot! :)

Másodszor a teljesség igénye nélkül:
Eléggé kutyaszorítóban vagytok. A mesélötök által elképzlet világ ismerete nélkül, alapozva a japán kultúrára, meg a Rokugani ismereteimre szerintem az a megoldás, ha valaki tájékoztatja a császárt a történtekröl. Ne felejtsétek el, hogy mindenki legföképpen a császárnak tartozik engedelmeskedni. Vagyis ha ö kiad egy leíratot, akko a daimjótoknak engedelmeskednie kell. Gondolom a császár kiad egy ilyet, hiszen a házasság az ö érdeke, meg a nyugati szomszéddal való értelmetlen háború elkerülése. Amúgy, hogy a daimjótok lefogatta a nyugati küldöttséget, már az önmagában a császár akaratának való ellenszegülés. Vagy gyözzétek meg a daimjót, hogy rosszul jár ha makacskodik. Mert császári parancs birtokában mindenki szabad prédája lesz.
Szerintem ha a kettö közül valami jól átgondolttal jöttök elö, akkor a DM ad nektek lehetöséget bizonyítani. Kivéve, ha a csapat kiirtása a cél! :)
Nos, ennyi!

# 437761
Balazs

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 646 Hozzászólás
Sziasztok!

Van egy party Oriental szettingben (nem Rokugan, hanem mesélőnk képzelete).
A következő gond merült fel:

A császári küldöttséget egy nyugati országba küldték ki. A visszauton megtámadták őket "banditák" és roninok. A három vezető közül 1 élte túl a csetepatét(túlképp 1 küldöttség vezető, 1 lovasság vezető és 1 gyalogság vezető).
Viharverve hazaérten a Daimyonk (pontosabban a fia, mert a Daimyonk volt a gyalogsági vezető, csak nem élte túl) őrizetbe vette a túlélt Daimyot, 300+ szamuráj kiséretében. Persze miután felajánlottuk neki a kardunkat.
Eddig is felmerült a probléma, hogy követnünk kellett volna az apját, de a mesélő mondta, hogy a daimyonk szerint, ha ő eltávozik, akkor a fiát KELL szolgálnunk, nem pedig őt, mert azzal nem szolgáljuk a klánt (erre volt a válasz, hogy oké, hála istennek).
Nos, mint hamarosan kiderült nemcsak azt a daimyot vette őrizetbe(gondoltuk, megvan az áruló) hanem a nyugati küldöttséget is. Ez azért gáz, mert egy frigy jött volna létre a nyugati herceg és a császár egyik fia között, így a nő viszont rabságba került.
Ezekután "elpanaszolta" nekünk, hogy a környező 2 daimyo elkezdte ütni, és a SHOGUN semmit nem tesz ennek megakadályozására.

Kérdés: mi lehet itt tenni?
Az egyik megoldás: kanshi (figyelemfelkeltő szeppuku a daimyo rossz döntésére). Ezt nem akarjuk ugye, mégiscsak játszani szeretnénk.(és úgy egy picit megkéstünk vele, bár meghalni sosincs késő).
A másik: eláruljuk a császárt.(nem akarjuk)
A harmadik: roninok leszünk.(nem ez a szamurájok álma).

Mivel a kasztokat alap D&D3-ból deriváltuk és komolyan gondoltuk a szamurájosdit, ezért van egy Lawful Good Paladin-szamuráj, egy Lawful Neutral monk, és egy Lawful good harcos.
Mit tennétek, mit ajánlotok ebben a helyzetben.

Köszi.

Ennyi.

# 434058
ShamesMaldune

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1182 Hozzászólás
Folytatva:
A probléma iazából az, hogy a 6 fös csapatunkból ketten, maximum hárman vagyunk, akik nagyon szívesen játszanának Orientált (érdeklödés, harcmüvészeti elöképzettség, stb.), a csapat többi részét nem érdekli, nem is ismeri, és van aki teljesen ellen van (POWERMAN5000: "Nemá! Hülye bushido!"). ;)
Hasonló a helyzet az SW d20 esetén is, sajnos! :(

# 434053
ShamesMaldune

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1182 Hozzászólás
Üdv, Mindenkinek!

Az biztos, hogy sokkal másabbak a kalandok, mint a tipikus nyugati fantasy esetén. De, hogy a világ unalmas és lapos lenne, én nem hiszem. Talán az okozhatja ezt az érzést, hogy Rokuganon a széthúzás nem kívül van (értsd: csak egy állam van), hanem belül. Ez is tág teret ad az intrikának, talán még inkább, mint a nyugati stílusú világokban. ;)

# 421870
_dewey (NPC/NJK)

• Látogató
Tápszivacs: Kitsune maga a klán neve.

A Shinomen Mori és a tenger között van egy hegység. Ez a hegység és a Spine of the World hegység között, a síkságon van a váruk.

Ha még nem késő a válasz... :(

# 406598
_Hermes (NPC/NJK)

• Látogató
Hát egy biztos, nem a legpörgősebb, de ha igazán ráérzel az ízére...
Szal' én eléggé rá bírtam gyógyúlni.
Egyébként a jellemjáték - főleg a "honor" miatt - ezen a helyen a legnagyobb kihívás. Jácc el egy LGt ebben a kötött kasztrencerben! Végül is az eta csak egy eta. :titok:

# 399561
_A megváltott cselszövő (NPC/NJK)

• Látogató
Aku,

Tökéletesen gazad van! Szerintem is elég lapos a világ!

# 391233
Tapszivacs

Rendszeres fórumozó

• Inactive
  • 242 Hozzászólás
Egy kerdes a vilgban jaratossabak kozt a Katsumi vgy hogyhivjak erdo ahol a Roka klan lakik ugy helyileg hol helyezkedik el mely klanok birtokai veszik korbe melyik iranybol?

# 390530
_Aku, The Lord of Terror (NPC/NJK)

• Látogató
Ugyan én nem vagyok Oriental Advenced beütésű, de véleményem szerint nem olyan rossz. Egy nagy hibája van: lapos, sík, nem változatos világ. (Ez csak egy vélemény...).

# 319876
ShamesMaldune

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1182 Hozzászólás
Gavros:
Rokugannal egy nagy probléma van - a csapatunkban jelenleg én vagyok az egyetlen, akinek van valamilyen oriental beütése van. Értsd: járt ott, olvasott róla, szívesen játszana. Tehát csak én vagyok, aki mesélni tudna, de a többiek meg túl lusták, hogy áttanulmányozzák, akárcsak a karakterek sajátságait is. Szomorú, de ez van! :D
(Így vagyok az SW-vel is. A többieknek egyszerűen nincs érzékük hozzá. Ott is igazából középkori módon gondolkoztak. Nem használták a Holonetet és stb. Pedig informatikus is van közöttük)

# 319804
_Gavros (NPC/NJK)

• Látogató
Üdvözlet mindenkinek!

Bár ez a topic nagyon úgy néz ki, hogy kezd leállni, azért én megpróbálok segíteni ezen;).

Először is, miközben el kezdem a végéről olvasni a fórumot, nagyon sok dolgot láttam, ami félre lett magyarázva, úgyhogy most ezzel foglalkoznék...

Először is, ami talán a legfontosabb: ROKUGAN NEM JAPÁN:nono:!!!
Lehet, hogy elsőre annak tünik, de nem az! Ebben a világban van kínai, indiai, és egyéb távol-keleti kultúra is!

Az alapja a feudális japán. Daimyo-k, szamurájok, klánok, a becsület... ez tölti ki egy nagyon nagy részét. DE a klánokon belül már vannak eltérések, amik más kultúrákra vezethetők vissza:ize:.
Legjobb példa erre az unikornis klán, akik e világ mongolai is lehetnének. A Sárkányok tiszta kína.
És hamár Kínánál tartunk, a kasztrendszer japán, de a császári család és maga a város kínai alapokon nyugszik.
Több hasonlóságot nem akarok fehozni, ezen a vonalon haladva ti is megtalálhatjátok a többi hasonló dolgot.

Hogy ez a világ ennyire brutális és merev, stb....
Rokugan abban külömbözik a legtöbb világtól, hogy itt a LEGfontosabb dolog a BECSÜLET. :)
És ezzel rengeteg dolog áthidalható, valamint azzal, hogy egy szamuráj azért szamuráj, mert nem hülye! Képes gondolkodni, döntéseket hozni, átlátni szituációkat. A klánt és a császárt tiszteli, de ha egy szituáció magasabb célok miatt jön létre, el kell gondolkodni rajta és nagyobb távlatokban szemlélődni ( pl. most megszegem a klán utasítását, de a jövőben ez a klán dicsőségét szolgálja...). És, ha e szerint megy a játék, a party összehozása, már nem is akkora nagy feladat...

Ja, egy fontos dolog: ha a Rokugan könyvet olvassátok, feltünnek a feat-ek követelményei nagyok és elég erős dolgokatis adnak. Én azt ajánlom, hogy minden kalandnál 32 pontból alkossatok karit, mert itt aztán tényleg nem lehet úgy játszani, hogy alacsonyszintü party-kevés és gyenge ellefél.

Száz szónak is egy a vége, nézzétek át a többi keleti világot és mixeljétek össze az egészet kb. ilyen arányban: 60% japán, 30% kína, 10% a többi. Egyből nem fognak lefejezni, mert átléptél egy másik klán birtokára, mert kergetted a lkovad...:D

No, csak ennyit akartam

Jó játékot és élvezzétek a világot, mert ez tényleg jó!

Gavros

# 286040
masvalaki

Pápai kalóz

• Fórumita
  • 2539 Hozzászólás
Na mivanitt?
Semmi? na, azt látom...
Ennyire nincs Oriental élet nálunk?
Vagy: nincs miről beszélni?
Most vizsgáztal klasszikus kínából... nemsoká mesélek valami tutit...
Más: a harcosok kiegészítőjében levő Oriental dolgok mennyire jók?
Mármint a Oriental könyvhöz képest.

# 245620
Timba

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1014 Hozzászólás
wyvern

Az orintal meséléshez a következőket ajánlanám:

Inazo Nitone: Bushido
Myamoto Musashi: Go Rin No Sho
Taisen Deshimura: A zen és a harcművészetek
Yamamoto Tsunetomo: Hagakure

# 245570
bad_angel

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 762 Hozzászólás
Wyvern:

Olvas zen buddhista történeteket, egy kicsit emészthetetlenek de ha megszokod jó kis móka :party:.
Olvashatsz még történelmi jellegő dolgokat (nem regények, ha nem a korszakokról szóló leírásokat).
Ha mesélni akarsz akkor egy könyvtárból kivehetsz építészeti, népművészeti könyveketsok érdekes dolgot taníthatsz meg a többieknek. Vagy csak a képek és az elnevezések miatt is érdemes végig futni.
Volt egy érdekes könyv a kezemben a japán ettiketről azt is jó ha olvastad (mindegy, hogy játékos vagy mesélő leszel).
Vagy nézz könyveket a sintoizmusról (a múlt évben megjelent egypár vallásokról szóló sorozat ezekben megjelentek sintoista könyvek).
Ha mindegyikből elolvasol egyet-egyet az nem sok könyv de a tudásod egéyz jó lesz. Amúgy egy részüket a játékosokkal is olvastasd el, vagy írj róluk összefoglalót, hogy egységes képe legyen a partinak a japán kultúráról és ne azzal teljen el a játék, hogy azon vitatkoztok, hogy ki hogy gondolja a dolgokat.

# 245283
_wyvern (NPC/NJK)

• Látogató
Hali !

Ren : hát kb. az első és az utolsó könyv volt belőle élvezhető a többi vagy unalmas volt, vagy a történet sikerült nagyon sablonra, szóval nem nagyon tetszettek. Elolvastam, ha már egyszer valaki vette a fáradtságot a lefordításukra, de nem tartottam őket igazán jó könyveknek. A Muszasi sorozathoz nem volt szerencsém sajnos ,de majd utánanézek. Olvastam még két könyvet (Bundori) ami egy szamuráj nyomozóról szól, de igazán azokat se ajánlanám jó szívvel senkinek...

Bye

Wyvern

# 245261
Ren_the_Unclean

Gyűrűlidérc

• Fórumita
  • 587 Hozzászólás
Üdv!

Wyvern: a Muszasi sorozatról azt hallottam, hogy igen jó.
Egyébként nekem tetszett a Klánháború sorozat. Mi bajod volt vele?

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett