Ugrás tartalomhoz

Egy Rogue Trader mesélő naplója - 4Xbox One: Lehull a lepelBatman: Arkham Origins trailer érkezettEgy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?Egy Rogue Trader mesélő naplója - 2The Witcher 2 – megjelent a REDkit, indulhat a modolásEgy Rogue Trader mesélő naplója

Hogyan meséljünk háborút?

• Nem írhatsz ebbe a témába
245 hozzászólás érkezett eddig

# 1182965
KLM

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 8469 Hozzászólás
Hali!

Ner-Zul írta 2007.01.13, 13:28 -n:

Van az ismerőseink között pár ember aki szintén szerepjátékozik. Szerintetek jó ötlet lenne összehozni egy party vs. party szerepjátékot?

Sanya

Macerás és nagyon "felnőtt" partikat igényel, hogy
ne legyen belőle IRL sértődés. Eddig nem nagyon
sikerült...

...kezdetnek pld. az eltérő sebességgel zajló "ingame"
idő miatt.

Adios
KLM

# 1182964
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
A város D'N'D-ben már 200 - 300 embernél elkezdődik. Pontosaban ez a falu és a város választóvonala. A vallást pedig a templom építője határozza meg (aki én voltam). Tehát természetesen a falu az án vallásomat vette fel, ami egy kis vallás nem túl sok oövetővel és magass szintű pappal. De azon vagyok, hogy terjesszem.

# 1182962
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
Sziasztok!

Még játék előtt átfutottam, hogy mit írtatok. Köszi KLM a jó tippeket segítettek a kaland kidolgozásában. Remélem én is tudok majd segíteni. Még van egy kis időm kezdésig addig gatyába rázom egy kicsit a jegyzeteimet. Még 1 - 2 hónap és befejezzük ezt a kalandot is. Majd megírom , hogy hogyan sikerült.

Van az ismerőseink között pár ember aki szintén szerepjátékozik. Szerintetek jó ötlet lenne összehozni egy party vs. party szerepjátékot?

Sanya

# 1182942
KLM

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 8469 Hozzászólás
Hali!

(OFF)Levlistás reflex, hogy - a későbbi beidézések miatt -
kb. 80 leütésnél ne legyen hosszabb egy sor.

De a "faltól-falig" írásnál - nekem - nehéz
olvasnom, mert - pláne ha nincsenek
bekezdések - egyfolyik a szöveg.(/OFF)

Adios
KLM
a triászból

# 1182884
oil_ali

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 398 Hozzászólás
Most nincs időm reagálni, de van hozzáfűznivalóm, majd később...

(OFF)

KLM, miért írsz úgy mintha verset írnál? Nem mintha zavarna, de ha normálisan/autómatán hagynád a tördelést csak jobb volna mindenkinek....

vagy esetleg rímelhetne. Úgy megérteném a dolgot, sőt vsz. jól szórakoznék...

(/OFF)
:aaaaa:

Módosította oil.ali: 2007.01.13, 11:10

# 1182719
KLM

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 8469 Hozzászólás

Ner-Zul írta 2007.01.12, 20:01 -n:

Üdv!

Igaz tényleg nem írtam, hogy mekkora a falu. A lényeg hogy csak 200 - 300 ember lakja.

Kis bányavárost írtál, nem falut... Szóval valami olyasmi
jött le nekem, hogy kb. 14-15. szintű a parti, vagyis az
"offisöl" dolgok szerint jóval nagyobb "szavuk" lehetne
a világban, tehát a lovag úr ugyan lehetne egy 2d4 ezres
(plusz d4+1 ezer körüli vonzáskörzet - úgymint falvak, tanyák)
fallal körülvett város ura is.

Idézet

A varázslóknak tényleg lehet ilyen feladatokat adni, de az nem a konkrét értelemben vett varázsoó aki felderít vagy gyógyít. Az inkább druida vagy pap.

Varázstudót írtam, ami alatt főállássú mágiahasználót írtam,
ami mindkét fajta arkán varázslót, papokat, druidákat, ezek
presztízskasztjait és esetleg még a bárdokat is értem.

Idézet

Az élőholtakhoz én is ilyesmi aljas dolgokat ötlöttem ki. A gonosz Boszorkánykirály kinek neve: UnfreundLICH
(...blah, blah...)
. A nexus segítségével a gonosz létrehozhatja a legelvetemültebb varázslatot amit emberi agy megálmodott a "Halálesőt".

Kicsit klisészagú, de ha ilyet még nem játszott
a társaság, akkor "nagyot szólhat".
Meg aztán a Mad Max trilógia is elcsépelődött
a sok posztapokalipszisben üvöltő retkes
B kategóriás filmtől, de attól még nagyon ott van.

Lényeg, hogy a főgenya NE reklámozza, hogy
Ő a főrossz, sőt... Komolyan próbálkozzon
eltűntetni a nyomokat.

Idézet

Sosem csinálok olyan kalandot amin a játék közben ne tudnék változtani. Ha a  csapat van a nnyira kreatív, hogy valamit másképp oldjon meg mint ahogy az a játék menetéhez szügséges lenne akkor mit csinálsz??? Marad az mprovizálás?

Ahh... Ez is egy régi, erősen megrágcsált csont.

A mesélői akadémián valami hasonlóról megy,
ment a nem annyira barátságos vita...

Mondjuk innentől...

http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=2245&st=250

----------
Na, ennek a témának az egyik megközelítése, mikor
az ember világot/scenariot mesél.

A Te esetedben ez valahogy úgy néz ki, hogy
van a főlich, mondjuk 3-4 hasonlóan tápos
beosztottja (ezek nem feltétlenül szeretik
egymást, de egyelőre jól működnek együtt).

Na, van az az ország, amit a fenti hullák ki
akarnak csinálni... (Felmerül a kérdés, hogy miért...
Bár tekintve a résztvevőket, lehet, hogy ez részletkérdés)
Na, ennek van egy uralkodója, annak szintén
3-4 báró rangú főbb hűbérese. Aztán van
az országban d4 egyház (mindnek van egy jól fejlett
egójú főpapja... ) és ugyanennyi varázslócéh.
Most ezek belső hatalmi harcaitől tekintsünk el.

Skicceld fel, hogy ebben a táborban ki kihez húz,
milyen erőforrásokkal bír (kb.), de ami a legfontosabb,
mi a jellegzetessége...

Aztán ülj vissza a hullák közé és gondolkozz
az ő üres koponyájukkal... Hogy is kellene
kezdeni ezt az egészet?

Gondolom már jópár éve tervezgetik ezt, szóval
ha ide vagy oda be kell építeni egy ügynököt,
megszerezni infót az késznek veheted.

Szóval, mondjuk elsőre megpróbálják kinyírni
és élőholttá tenni a főbb papokat és a varázslók
közül is annyit, amennyit bírnak.
Sőt!
Ha tehetik megteszik azt, hogy az államban
pár egyház és varázslócéh egymásnak esik...

Stb...

Na, ilyenkor megnézed mely eseményekbe keveredhetnek
be a partitagok... Reagálnak rá, történik valami.
Közben a világban történnek a dolgok, erről valami hír
eljut a partihoz, arra is reagálnak (valahogy), stb.

Ez a sztori, amit itt felvázoltunk akár évekig is
kitarthat.

Adios
KLM

# 1182668
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
Tudom, hogy ciki megkérdezn, de hogyan raktátok be az avatárt? :aaaaa:

# 1182652
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
Az élőholtakhoz még annyit, hogya legjobb mérték a mértéktelenség. Úgy is mondhatnánk ha élőholt, legyen sok. Azt szeretném érzékeltetni velük, hogy mindegy mit teszel ezek nem kopnak el.

# 1182651
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
Üdv!

Igaz tényleg nem írtam, hogy mekkora a falu. A lényeg hogy csak 200 - 300 ember lakja. Tehát van meközelítőleg 50 férfi aki képes valamiféle katonai szolgálatot ellátni. Valamint ne azért ne mondja meg, hogy mit tegyen mert nem ért hozzá (mert tényleg nem nagyon ért hozzá csak egy kicsit) hanam mert azok az emberek (az elfek meg pláne) öregebbek, előkelőbbek és elsősorban kicsit pokhendiek. Nem arról van szó, hogy vitatják az érdemeiket, vagy nem halgatják meg őket de a döntés nem a kariké. Ők csak építő jellegű javaslatokat tesznek és kitalálnak dolgokat, a fejesek pedig eldöntik, hogy használható-e vagy sem.

A varázslóknak tényleg lehet ilyen feladatokat adni, de az nem a konkrét értelemben vett varázsoó aki felderít vagy gyógyít. Az inkább druida vagy pap. De kétségtelen hogy ilyesmit is tehetnek ha erre specializálódnak. A betegségszórász pl. én is szeretem. De volt mikor nagyokat dobtam és egy-két tápos villámláncolattal legyengítettem/elpusztítottam egy közepes ork hordát. Ami még hasznos varázslat az a lélekőr. A testcserés támadás mindíg hatékony.

A Vámpírt én is szeretem bár még csak tanulom a rendszerét. Ott is izgalmas lenne háborút mesélni...

Az élőholtakhoz én is ilyesmi aljas dolgokat ötlöttem ki. A gonosz Boszorkánykirály kinek neve: UnfreundLICH :aaaaa: befészkelte magát a Veszélyek(nem tudom mennyire ismeritek Faerűnt de ez egy olyan hely ahova a csúnya gonosz lichek beköltöznek) kastéjába, (ahonnan el kelett zavarni pár nagyon-nagy sárkányt) ami már előtte oly sok lich-nek adott otthont. Az egyik hagyatéka egy nexus. Ez egy sötét mágikus tárgy, arra való hogy magnövelje a lich hatalmát de töménytelen ennyiségű kincset kell izzó katlanjába lapátolni, hogy hatása fennmaradjon (a nagyon-nagyon erőss sárkányoknak az egójánál csak a vagyona nagyobb). A nexus segítségével a gonosz létrehozhatja a legelvetemültebb varázslatot amit emberi agy megálmodott a "Halálesőt". Ez egy dögszagú szutykos csapadék mely megállás nélkül szakad. Az élőholtakat erőssíti a jókat gyengíti. A karaktereknek szembesülnie kell azzal, hogy ha valaki meghal az onnantól már az ellenségük(mivel az eső órákon belül zombivá váltotatja). A morálrombolása hatalmas, a sebek lassan gyógyulnak. Szóval iszonyatsegbebasz. A kaland végén lesz pár slusszpoén is amiket most még nem árulhatok el, mivel elmeslétem a srácoknak, hogy itt dumálok veletek és félek hogy kilesik. de majd ha meglessz leírom mert nagyon galád. :aaaaa:

A lazaságról meg csak annyit, hogy volt egyszer egy olyan KM ami túl sarkos volt. Megcsinálta a kalandot aminek a végén egy nagyongogosz valami várta a csapatot. Nehéz lett volna meggyakni, ezért meg sem próbálták. De volt annyi kreativitásuk, hogy el tudták intézni egy alacsonyszintű varázslattal. Erre a KM kinyirta őket egy ilyen kb.: kiestetek a pályából szintű dologgal. Sosem csinálok olyan kalandot amin a játék közben ne tudnék változtani. Ha a csapat van a nnyira kreatív, hogy valamit másképp oldjon meg mint ahogy az a játék menetéhez szügséges lenne akkor mit csinálsz??? Marad az mprovizálás? Ráadásul mostmár nagyonrégóta én mesélek és lehet ,hogy egy kicsit túlértékelem önmagam. Mindenesetre tavaszig még majdnem biztos nekem kell aztán meg majdcseélünk. Mivel van két ember a csapatban aki jól mesél (a többiek szerint) és rendszeresen jár. Az egyik én vagyok. Illetve van egy másik srác aki jól meél (a többiek szerint) de ő nem mindíg tud jönni.

# 1182632
KLM

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 8469 Hozzászólás
Hali!

Foglalkozz kicsit a helyesírással és a tördeléssel, mert kifolyik az
ember szeme tőled...

Ner-Zul írta 2007.01.12, 15:45 -n:

Hello mindenki!!
(...)
Olyan világba ahol egy 10 - 15 keményebb varázslóból álló alakulat percek alatt porrá éget párszáz embert. A D'N'D-ben kb azon múlik a háború kimenetele h ki tud nagyobb arkán tudást maga mögé állítani.
(...)
Sanya

Foglalkoztunk már kicsit anno a levlistákon
a mágiával a hadviselésben, szóval nem igazán
hiszek abban, hogy a varázstudók legnagyobb
haszna, hogy le tudnak tűzgolyózni pár száz
embert...

Inkább olyan dolgokban szeretem őket remekelni
látni, mint a hírközlés (hol vannak, mit csinálnak
a saját és az ellenséges csapatok), ellenséges
varázslók, hadvezérek likvidálása, a saját varázstudóim
és a saját irhám megvédése (ez fontosabb),
utánna
mérgezzék meg a jutakat, terjesszenek járványt,
az ellenfél felett szakadjon az eső, lubickoljon a sárban,
míg én száraz utakon jussak el akárhová is indulok.

Ezen felül csata után és közben lássák el a sebesülteket
és ha még marad ezek után kedvük, egye fene,
felmehetnek a dombra letűzgolyózni a völgyet.

(OK, AD+D - tehát a papok meg a varázslók osztozzanak
meg a fenti feladatokon).
----------------------------------------------------------
Miért is emeltem ki a vastag részt?

KLM írta 2007.01.5, 23:36 -n:

Nade... Ha élőholtakról van szó, bizony nem tudom
magam függetleníteni a Vampire the Masquarede-től.

Jó is az, mikor a parti kökemény harcosa egy
sem selyempaplanban és akár egy sárgaréz
gyertyatartóval felszerelten is szembeszállhat
egy elégedett vigyorgó vámpírral.

Hiába no, ha ilyen kemények a partitagok, az
ellenfél rájuk is készülhet.

Az egyik dolog, hogy megpróbálják likvidálni
a kulcsembereket, az "ütős hősöket".

A másik az, hogy halomba mészárolják a
"puha" közkatonákat, miközben a falusiakból
"toboroznak" és a "magas rangú" élőholtak
folyton kitérnek a parti útjából.

Egy idő után már egyedüli élőként fogják
hajkurászni a zombikat a Holtak Földjén.

Adios
KLM

Magyarán hangsúlyozd, hogy az ellenfél HALOTT.

A lícsek rontsák el az időjárást, ghoulhordák járják
a vidéket és szaporodjanak a védtelen falvakból
és mindenekelőtte a táposabb, intelligensebb élőholtak
kezdjék el likvidálni az elők kulcsfiguráit,mint pld. a varázslók, hadvezérek, hősök.
Ha lehetőség van rá, ezeket hozzák is vissza
a mi oldalunkon.

Aztán jöhetnek az ezerszámra hörgő-bűzlő
zombik, a mérgezett kutak, ilyesmi.
Ja és a temetők kirablása :aaaaa:

Mit tehet ilyenkor egy fentezi állam?

Egyrész ugye imádkozik (ez fenteziben általában
látványosabb eredményekkel jár, mint IRL), meg
próbálja kiirtogatni a rohadt dögöket...
...de hát ez végeredményben csak védekezés.
Azzal meg nem nagyon szokás háborút nyerni.

Tehát valakinek meg kell tudnia ki és mi áll
az egész élőholt invázió mögött (menjenek
el valami távoli jósdába - miután lejátszottad
az első merényleteket ellenük - de hát
útközben már várják őket a dögök... Vagy
akár élő ügynökeik), aztán ha már tudunk
valamit az ellenfélről, akkor meg lehet próbálni
kiiktatni NÁLUK a kulcsfigurákat...
...ilyen szintű partinál ez bizony eleinte azt jelenti,
hogy lícseket kell örök nyugalomra bírni (hát,
ez ronda meló) de akár egy külső síkon is
seggbe (van neki olyan?!) rúgni egy démonlordot.

--------------------------------

No és persze mineközben a parti - ezúttal a lovag
vezetésével - megpróbálkozhat a kis bányászvároska
bandériumának tutujgatásával is.

Ez egyébként...

Idézet

Az meg hogy a karakterek mondják meg olyan embereknek hogy mit csináljanak a katonáik a harcmezőn akiknek már az ősei is a harcászattal foglalkoztak abszurd és nonszensz. Ilyen a világon sincs

Kicsit mintha ütné ezt...

Idézet

A lovag a saját kormányzósága alatt álló kis bányavárost vezeti legjobb belátása szerint.

..nem igaz? Bizony, a jó lovag egy jó századnyi haderőnek
parancsol, ha nem többnek (mennyire "kicsi" az a bányaváros,
ugye...) és ha már lovag, akkor bizony ha a hűbérura
hadba vonul, akkor neki is ott kell lennie egy meghatározott
méretű haderővel (banderium, ugye)...

---------------------------------------------------------------------
Amúgy az az érzésem, hogy kicsit könnyedén veszed a
mesélést...

Adios
KLM

Módosította KLM: 2007.01.12, 18:45

# 1182551
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
Ja és holnap lesz a szerepjáték szóval konkrét javaslatok várok.

# 1182548
_Ner-Zul (NPC/NJK)

• Látogató
Hello mindenki!!

Csak most volt időm végigolvasni hogy miket írtatok. Láttma sok okosat és sok hülyeséget is. A valós háborúkat fölösleges belekeverni egy olyan világba aminek a fő mozgatórugói teljesen mások. Olyan világba ahol egy 10 - 15 keményebb varázslóból álló alakulat percek alatt porrá éget párszáz embert. A D'N'D-ben kb azon múlik a háború kimenetele h ki tud nagyobb arkán tudást maga mögé állítani. Minden más már csak a vereségeket minimalizálja. Persze ha itt is ott is ugyanakkora a varázserő akkor maradnak a kopaszok. A legnagyobb külömbség talán mégis az hogy a egy háború lényegesen rövidebb. Főleg ha az emberek és élőholtak valamint démonok hadjai kötött zajlanak. Aki nem játszott még D'N'D-t magass karikkal nagyonerőss szörnyek ellen fel sem tudja mérni h miről van szó. Pl.: a hősies lovag a saját serege mélyére keveredik miközben egy hatalmas Balorral harcol. A harc kimerítő és ádáz volt de immár elérkezett a vége. A következő csapásával leterítheti de ha sikertelen ő sem húzza már sokáig. mit tesz??? Ha megöli a Balor halálakor előtörő negatív energiarobbanás elpusztíthatja fél seregét és önmagát is ha haggya magát halálrasújtani akkor nem volt értelem küzdeni... Ugyanez varázslóban: Ott van a party gyakja a démont. Ha nem időben ölik meg majdnem jobb ha életbenhaggyák. Még van egy halál ujjám, már le van gyengülve biztosan leteríti... De nem iparkodik a döntéssel az a saját és a party életébe fog kerülni(és ez az amit szerintem minden jóérzésű mesélő próbál elkerülni).

Akartam még írni a karikjainkról:
Lássuk nagy vonalakban! Ezek a karakterek 15kampájnt csináltak végig. Nem mind volt "sírrablós" de volt hasonló is. Volt mikor sárkányt öltek meg ami fenyegette a királyságukjónépét. Ezek a karik már keresztül kasul bebarangolták Faerűni. Ennek ellenére nem sokan ismerik őket mert legfőbb erényük a szerénység(töbnyire). A varázslóm szabadidejében a szülővárosa varázslóiskolájában taít. Illetve a torníában ami az őserdő szívében van de a varázslóképzőből akármikor elérhető. A lovag a saját kormányzósága alatt álló kis bányavárost vezeti legjobb belátása szerint. A többiek pedig hol itt hol ott tanyáznak. Építettünk már saját költségen várat (1db) illetve én templomot (2db) istenemnek hódolatom jeléül.

Az meg hogy a karakterek mondják meg olyan embereknek hogy mit csináljanak a katonáik a harcmezőn akiknek már az ősei is a harcászattal foglalkoztak abszurd és nonszensz. Ilyen a világon sincs. A karik csak névetlen hősök persze írtak már róluk hőskölteményt és balladát. Az országuk is elismeri őket a kitüntetéseikkel és a véleményüket is meghalgatják az uralkodók de ők nem arisztokraták. Egy karakternek nem szabad ilyesmivel foglalkozni. Azért él vagy hal hogy véghezvigye az álmait és ha már mindet véghezvitte újakat álmodjon. Hiába vagyunk erősek valaki mndíg lesz aki nállad is jobb varázsló vagy kardforgató és nem biztos hogy a barátod.

A szabadszellemű zsoldosokról meg csak annyit hogy a pont ugyanilyen karimmal olyan félkatonai szervezetet akakítottam ki (persze évek alatt) ami egy külön elitosztagot állított hadrendbe a Damaraisereg zászlai alatt. Csupa olyan harcos akik forgószéltámadással mennek és egy pogó szerű harcmodorral felszeldelik az ellenséget. A ttka az hogy ez nem egy hadsereg. Itt nincs ennek feljebbvalók, itt mindenki egyenlő és azalapján ítélik meg hogy mit tesz és hogyan harcol. Segítenek felálni az ellenfelüknek hogy tovább harcoljanak ha ez viszont is igaz. De ha orkokról van szó akkor a "Csak a döglött ork a jó ork!" az rányelvük.

Meglátásom szerint az én véleményem nem ütközik komonyan senkiével. Valahol a középutat képviseli. Mi abban hiszünk hogy a kariknak jobbnak kell lenni az átlagnál de nem kell kiemelkedniük a hozzájuk hasonlóak kötül hogy mindenki megrohanja őket egy város kapujánal hogy akár még csak egy pillanatra is megérinthesse a páncéljukat. Névtelen hősök. Mert nem az a jó kalandmedter aki legyőzhetetlen akadályokat gördít a játékosok elé de nem is az aki elhalmozza őket a világ kincseivel. Meg kell találni az egyensúlyt

Szerintem.
Sanya

# 1182425
KLM

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 8469 Hozzászólás
Hali!

Idézet

Asszem az alapvető kérdés az volt, amitől kezdünk eltérni, hogy a KM azt kérdezte, hogyan meséljen háborút oylan kariknak, akik a világon már nem egyszerű kalandozók

Személyre szabottan :aaaaa:

De tényleg. Gondold végig, kik is ők a világban.
Miket csináltak eddig, főleg a "világ" szerint.
(Tehát ha valami ötezer éves sírbolt kifosztásával
lépték meg szintjeik nagy részét, akkor a világ
szemében nagyjából senkik/hullarablók, esetleg
van pár "szakmabeli", akik ismerik őket...
"So we meet again Dr. jones..."

Ha viszont szüzeket szabadítottak meg sárkányoktól,
meg rendszeresen megnyerik az éves kopjatörő
bajnokságot akkor sokat. Esetleg többet is, mint
amit csináltak eddig. stb.)
Ez nagyjából be fogja lőni, hogy mennyi tagolódnak
be egy hadseregbe, és kb. hol lesznek a szamárlétrán.

Gondold végig, kik a kulcsfigurák a két (vagy több?)
hadviselő félnél, milyen erőforrások vannak...

Gondold ki, hogy milyen alapcsapatok léteznek, és
ezeknek egymás ellen mi a "szokásos" harcmodoruk.

Aztán a főgenya fejével gondold végig mit tud róluk
és mennyire tartja fontosnak őket.
Eddigra már tudod, hogy kb. milyen erőforrások felett
rendelkezel, és ezekből mennyit szánsz a partira...

Na, mire ezzel végzel, már jó képed van arról, mekkora
"léptékben" kell gondolkodni, mi lesz az első pár esemény,
ilyesmi.

Namost ami számomra jól bevállt, hogy amibe a partinak
nincs közvetlen beleszólása, az nem kerül lejátszásra.
Megsaccolom, mi lehet az eredmény, meg mi lenne kívánatos,
"dramatikai" szempontból (ha ez nem egyezik a statisztikailag
legvalószínűbb kimenetellel, akkor ki kell törpölni valami
sorsfordítót...) és amikor a világ és az események
lehetővé teszik, akkor a karakterek értesülnek a dologról.

------------------------
Aztán ugye van a dolognak az a része, hogy a háború
ezer és egy dolog összessége - de ezekből mit akarunk
kihangsúlyozni...
(Ugye miben különbözik a Kelly Hősei, a Vaskereszt,
a Das Bot, a Sztálingrád, a Pearl Harbor (brr...) és
az Ellenség a Kapuknál? Ja és ott volt a 4 páncélos
és a kutya is... Pedig mind a II. vh-ról szól).

Végezetül aztán ott vannak a világbeli mágikus és technikai
lehetőségek...

Adios
KLM

# 1182420
Aemaeth

Dark Jedi

• Fórumita
  • 2584 Hozzászólás
oli.ali: Pont ezt írtam, hogy beosztástól függően, vagy az első sorban, vagy a fronton, de mindenképp a csata sűrűjében is be lehet vetni. Az is jó hadvezér aki az első sorban küzdve vezeti a harcosait a várba/az ellenség táboráig. De nyílván ehhez igencsak erősnek kell lenni, mert az első sor veszélyes hely. Főleg egy vezérnek.

# 1182405
oil_ali

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 398 Hozzászólás

Idézet

szvsz te kevered a háborút és az ütközetet. A háború ugye az egész katyvasz,

Épp hogy ugyanazt mondom amit te.

Idézet

egy ilyen erős emberre, főleg ha harcos kasztú simán rábíz akár egy egész századot is

Hát nézd, én még katona sem voltam, szóval nem tudom, de a harci tapasztalat és a stratégiai/taktikai érzék az két dolog.

Ráadásul magam, ha én hadvezér lennék sokkal nagyobb hasznát venném egy ilyen űberbrutál harcosnak lent a csatamezőn - hiszen morálisan kiemelkedik a tömegből... De ez csak 1 vélemény a sok közűl.

# 1182150
Aemaeth

Dark Jedi

• Fórumita
  • 2584 Hozzászólás
Üdv.

Asszem az alapvető kérdés az volt, amitől kezdünk eltérni, hogy a KM azt kérdezte, hogyan meséljen háborút oylan kariknak, akik a világon már nem egyszerű kalandozók (nekem senki ne mesélje be, mert kiröhögöm akár nyílt utcán is, hogy egy 14-16. Tsz-ű kari /asszem D&D-s parti/ egyszerű...[lehet, hogy nem ennyi a szint, de példának ez is tökéletes]. Sztem egy hadúr/törzsfő/király/császár/mittoménmilyendenagyonnagyhatalmú egyén egy ilyen erős emberre, főleg ha harcos kasztú simán rábíz akár egy egész századot is, de ha ezredet írnák sem túloznék nagyon. Egészen egyszerűen egy ilyen embert egyrészt simán követnek a kökatonák, és egy 14-16. szintű kari, még ha mittomén tolvaj/kalandor is, vagy bárd, már annyi tapasztalattal bír, hogy elképzelhetetlen, hogy ne tudjon irányítani egy rábízott csapatot eredményesen. [Esetleg egy barbárra nem bízna senki egy lovagokból meg pl. a hozzájuk tartozó segédcsapatokból álló jól felszerelt hadat, de itt egy partiról van szó és nem láttam leírva oylat, hogy csak barbárok vannak, ha van varázsló az még jobb, azok elég okosak ahhoz, hogy kiötöljenek valamit, ami akár működhet is, na mindegy a háború kockázatos dolog]. Én azt támogatom a leginkább, hogy a térkép fölé görnyedve állítsanak fel egy jó stratégiát, aztán ha arra van igény akkor a sorok élére állva akár, vagy de mindenképpen a frontvonalon állva éljék át a csatát. És lemesélni le lehet, de akkor tényleg elő kell adni magunkat, hogy élvezzék a műsort, hiszen sokáig fognak ülni, mire beleszólásuk lesz...[vagy nem, attól függ ugye milyen beosztásban és hol élik át a csatát]. Szvsz. :normaalis:

# 1182102
alister

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3204 Hozzászólás
Üdv!

oil.ali írta 2007.01.11, 13:17 -n:

Srácok, deffiniáljuk a háborút, mert az efféle kérdésekből

Idézet

Mekkora a mozgatandó egység? Raj (=parti)?
Szakasz? Nagyobb?

Mennyire van jelen a "háború köde"?

kitűnik, hogy mindenkinek mást és mást jelent.
Ez nyilvánvaló.

Idézet

A háború komoly dolog. Nam aféle határmenti villongás, és nem is két rivális földesúr közötti csata. A háborúk

1. Sokáig tartanak (néha évtizedekig is)

2. A kialakúlt határvonalak mentén viszonylag ritkák a "kisebb villongások"

3. Ha azonban harcra kerül a sor, akkor ezrek halnak meg. Nem pártíz fős rajok ütköznek meg egymással hanem ezredek - és nem néhány kiskatona/zsoldos hal meg, hanem hadvezérek és királyok.

4. Amerre a háborús seregek járnak, arra kő kövön nem marad. Nem rablóbandák ütnek rajta a falvakon, hanem jól szervezett hadtestek. Ezek lángoló falvak és halottak tucatjait hagyják maguk után, miközben a jószágot felfalják, a nőket megerőszakolják.

Amikről Te írsz KLM, az max a viaskodás kategóriába esik bele - véleményem szerint -.
Khm... szvsz te kevered a háborút és az ütközetet. A háború ugye az egész katyvasz, amikor két vagy több ország/érdekcsoport/stb. annira nem szereti egymást, hogy nagyon, és ennek hangot is adnak -többnyire nyers erőszakkal. Az ütközet meg az, amikor "feláll" egymással szemben 2 vagy több sereg (értsd: egy csapat jól-rosszul felfegyverzett és kiképzett ember), oszt hent, amíg valaki el nem fut. Egy háború = több (sok) ütközet + a közöttük eltelt idő.
Egy háborúban mindenféle nagyságrendű ütközet van, a résztvevők száma a pár tucattól a több ezerig terjedhet. Két ütközet között is mindenféle "jópofa" időtöltés áll a katonák rendelkezésére: rekvirálás, civilek terrorizálása/menekítése, stratégiai pontok megerősítése/lerontása, felderítés, utánpótlás biztosítása, stb.

Szóval a háború messze nem pusztán abból áll, hogy "be kell vennünk a dombot, fiúk!"...

Maradok tisztelettel: Alister

# 1181959
KLM

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 8469 Hozzászólás
Hali!

oil.ali írta 2007.01.11, 12:17 -n:

Idézet

Szakasz? Nagyobb?

A háború komoly dolog. Nam aféle határmenti villongás, és nem is két rivális földesúr közötti csata. A háborúk

Hát persze. Az I. vh-ban sem ütközött meg
1 v. 1-ben két hajó vagy repülő, nem is
voltak rohamosztagok (a senki földjén átszivárgó
alegységek), nekem meg tollas a hátam.

Idézet

3. Ha azonban harcra kerül a sor, akkor ezrek halnak meg. Nem pártíz fős rajok ütköznek meg egymással hanem ezredek - és nem néhány kiskatona/zsoldos hal meg, hanem hadvezérek és királyok.

4. Amerre a háborús seregek járnak, arra kő kövön nem marad. Nem rablóbandák ütnek rajta a falvakon, hanem jól szervezett hadtestek. Ezek lángoló falvak és halottak tucatjait hagyják maguk után, miközben a jószágot felfalják, a nőket megerőszakolják.

Amikről Te írsz KLM, az max a viaskodás kategóriába esik bele - véleményem szerint -.

Szerintem meg kezdesz hülyeségeket beszélni.

Akármekkora konfliktust is veszünk alapul, rajszinten
is lehet mesélni. Hogy történelmi példát mondjak,
a II. vh (azon belül is az Overlord/Boccage (?))
má' csak elég nagy volt, milliós hadseregekkkel.

Oszt' mégis csak lehetett mesélni egy bizonyos
Wittman nevű faszinak, meg a partijának.

De mondok mást is. Ha tudnád mi az a hadtest,
meg mi az a falu, akkor tudnád, hogy a kettő
baromira nem egy kategória.
Ekkor esetleg felmerülne benned, hogy amikor
portyázók mennek ellátmányért, akkor kb. szakasz,
esetleg század szinten szállnak ki.
------------------------------------------------------
De ezektől eltekintve, Verdun poklában, ahol szintén
milliók gyilkolták egymást, még mindig megvolt
az alegységek felbontása (tudod raj-szakasz-század-stb...)
és hát ugye a parti állhat közkatonákból,
őrmikből, hadnagyokból... de a repülőknél még az ezredes
is mehet bevetésre.

Szóval nyugodtan lehet mesélni bármekkora alegységnek,
lehet a parti az őrmi és 4 baka, de akár lehet egy
magasabb alegységben mindenki egy-egy század parancsnoka...

...egészen egy csillagromboló prominens tisztjeiig
(admirális, kapitány, vadászcsoport főnöke, rohamoszi ezredes,
Ubiqutorate összekötő tiszt és még a Compnor "komisszár",
esetleg még egy inkvizítor is).

Idézet

Idézet

de ekkora szabadságot én mesélőként nem szívesen adnék a karaktereim kezébe.

Az nem jelenti azt, hogy más se tegye meg, ugye?!

Szó sincs erről. De szerintem ez nem egy reális helyzet.

Miért is? Mert a "kalandozó az csak egy zsoldos oszt
épeszű királ' nem bíz rá egy tucat vitéznél többet"?

Igen, vannak ilyen játékok.

Csakhogy... Már a AD+D-ben is (semmi verziószám)
is úgy gondolkodott, hogy kb. 9. szint környéken
a karakter - kasztjának megfelelően - "követőket"
kap... Ez úgy jelenik meg, hogy eddigre a harcos
építtethet egy végvárat, a pap egy kolostort,
a varázsló és a tolvaj céhet alapíthat v. vehet
át...

Aztán van ez a CPunk nevű kis játék, ahol
a háború már igen messzire került "a csapatok
egymásnak masíroznak oszt' hent" jellegtől,
namost egy "Corporate" egy 10-es "kasztképzettséggel"
már igencsak területi igazgató környékén "kezd",
de a többi szerep is kezdhet igencsak vezető
pozícióban.

Hoppá... Ars Magicáról már nem is szóltam.

Idézet

Megkérdezhetem, mivel foglalkozól (vagy - amennyiben még tanulsz - mivel szeretnél foglalkozni később?) Csak, hogy reális példát mondhassak erről az irreális helyzetről.

Megkérdezheted. De előtte inkább olvasd el még egyszer
a fentieket, de az előzményeket is.

Adios
KLM

# 1181767
oil_ali

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 398 Hozzászólás

Idézet

Szakasz? Nagyobb?

(OFF)A háború művészetét már régebb óta el akarom olvasni, de kösz az irodalmi ajánlást. megerősítette az elhatározást. Ellenben a háborúról sokat olvastam, és nem kell messzire menni - Gárdonyi Géza (Pl. egri csillagok, amikor megérkeznek a pap falujába) vagy Jókai Mór regényei is igen megrázóak tudnak lenni. (/OFF)

Idézet

de ekkora szabadságot én mesélőként nem szívesen adnék a karaktereim kezébe.

Az nem jelenti azt, hogy más se tegye meg, ugye?!

Szó sincs erről. De szerintem ez nem egy reális helyzet. Megkérdezhetem, mivel foglalkozól (vagy - amennyiben még tanulsz - mivel szeretnél foglalkozni később?) Csak, hogy reális példát mondhassak erről az irreális helyzetről.

# 1181556
alister

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 3204 Hozzászólás
Üdv!

A 7tenger Mesélők Könyvében van egy remek ütközet-szimulátor, a Hősök cselekedeteire kihegyezve, megtoldva egy egyszerű, a parancsnokokat modellező rendszerrel, és ahogy hallottam, az Öt Gyűrű Legendájában (Legend of the Five Rings, LotRF) is van valami hasonló.

Szvsz ezek jó kiindulási alapot jelentenek, és egy kis barkácsolással más rendszerekhez is könnyedén adaptálhatóak.

Maradok tisztelettel: Alister

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett