Ugrás tartalomhoz

Nem-taktikai, nem-gyűjtögetős kártyajátékok

• Nem írhatsz ebbe a témába
102 hozzászólás érkezett eddig

# 1760722
Jula

Dandárkugli

• Fórumita
  • 1130 Hozzászólás
Sziasztok!

Hozzászólás olvasásaSelmo írta 2010.07.14, 19:21 -n:

A játék neve Kis Napóleon, nagyon hasonlít az előzőhöz.
Ehhez meg nagyon hasonlít az ún. sakk-kártya. ;) (Kipróbáltam, és élvezetes magyar kártyával is, 32 lapból.)
Ebben a játékban szintén leosztod a lapokat 4 sorba, minden sorba 8-at. A lapokat felforgatod, az ászokat kiveszed, és a továbbiakban nem használod őket. A lényeg, hogy az egyes lapokat sakklépésekkel mozgatva átrendezd a sorokat úgy, hogy egy sorba csak egy szín kerülhet, viszont a lapok sorrendje mindegy. Az ászok után maradt lukakba lépve lehet kezdeni a játékot, és az is mindegy, hogy amikor az ember befejezi a játékot, hol maradnak a lukak... (Tehát a sor közepén is lehetnek, nem kell úgy lépni, hogy a luk a sor végére kerüljön, stb...)

A páros számú lapok, tehát a VIII-as és a X-es a 'gyalogok' - ezekkel oldalra és függőlegesen felfelé vagy lefelé léphetünk egyet. A páratlan számú lapok, tehát a VII-es és a IX-es úgy mozognak, mint a huszár. Az alsók úgy, mint a futók. A felsők úgy, mint a királynő. A király úgy, mint a király. :)
Bástya nincs, az ász meg nem játszik... :)
A játék során azok a lapok, amelyek egyszerre több mezőt is léphetnek (azaz a páros számú lapokon és a királyon kívül minden lap), átugorhatnak más kártyákat, feltéve hogy a kiindulási és az érkezési helyük közötti út szabályosan leléphető az általuk kínált mozgási lehetőséggel.

Ha minden sorban csak egy szín van, a játékot megnyerted.

Másik, ami még eszembe jutott, az a több pakli magyar kátyából játszható piramis-kirakó is... Amúgy például itt érdemes körülnézni... Lesz sok olyan variáns, ami játszható magyar kártyával is... :(
Sajnos a spanyol kártyás kirakóst még mindig nem sikerült megtalálnom, de ami késik, nem múlik...

Üdv.: Jula

# 1759847
Selmo

Lochost kvesztor

• Fórumita
  • 1081 Hozzászólás
A játék neve Kis Napóleon, nagyon hasonlít az előzőhöz. Megkevered a lapokat majd leosztod 4 sorba, kiveszed az ászokat és elhelyezed a sorok elé, ez mutatja, hogy milyen színű lesz az adott sor. A lényege, hogy ki kell tenni a sorokat. Csak az üres helyekre pakolhatsz és oda is csak az illő lapot, a tök hetes után csak a tök nyolcast stb. Amikor elfogynak a helyek, vagyis minden üres hely előtt király van, akkor összeszeded az összes lapot, ami nincs a sorban megkevered, majd leosztod ugyanígy csak az éppen soron következő helyek lesznek üresek. Ezt összesen 3× ismételheted. A siker esélye elég kicsi - valami kevesebb, mint 40%, ha jól rémlik - szóval sokat lehet vele próbálkozni és sokszor 10 lépésre előre kell tervezni. :pirul: Fent van a játékteremben is az eredeti franciakártyás verzióban.

# 1759836
original_trixi

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2262 Hozzászólás
igen, arra gondoltam. és valahogy így szándékoztam megoldani :pirul:
amúgy azóta kipróbáltam a játékot amit javasoltál és egész szórakoztató, csak az a baj, hogy túl gyorsan vége.

köszi, hogy foglalkozol a "problémámmal" :rohog:

# 1759804
Jula

Dandárkugli

• Fórumita
  • 1130 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaoriginal_trixi írta 2010.07.14, 13:46 -n:

a magyar kártyás pasziánszt is. csak az a baj, hogy a magyart nem lehet 2 színre leegyszerűsíteni, mint a franciát. legfeljebb kicsit átalakítom a játékot.
Ha arra gondolsz, hogy nincs jól elkülöníthetően 2 piros és 2 fekete szín, akkor az még nem jelent problémát... :rohog:
Tök és makk a "fekete", piros és zöld a "piros"! Szerintem 2-3 osztás után rááll az ember szeme...

Amúgy gondolkozom még, hogy mit tudnál játszani egyedül magyar kártyával... Volt egy olyan kirakós játék, amit spanyol kártyával kellett játszani, és emlékeim szerint az játszható volt magyar kártyával is kis átalakítással... Majd gondolkozom rajta! :pirul:

# 1759748
original_trixi

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2262 Hozzászólás
köszönöm, jula!
nem néztem körül rendesen a témák között, bocsánat.

ez a játék jól hangzik, kipróbálom.
a magyar kártyás pasziánszt is. csak az a baj, hogy a magyart nem lehet 2 színre leegyszerűsíteni, mint a franciát. legfeljebb kicsit átalakítom a játékot.

köszi!

# 1759709
Jula

Dandárkugli

• Fórumita
  • 1130 Hozzászólás
Sziasztok!

original trixi:

Idézet

már kerestem az interneten különböző magyar kártyás játékokat, de olyat nem találtam, amit egyedül lehet játszani. olyanra gondolok, mint francia kártyával a pasziánsz. nem ismertek esetleg ilyen játékot?
A pasziánsz francia kártyás változatát lehet játszani magyar kártyával is. :pirul:

Egyébként van egy játék, amit én unaloműzőként szoktam játszani magyar kártyával... Én ezt is pasziánsznak hívom, de biztos van másik neve is...
A játék lényege, hogy a 32 lapot leosztod lefelé fordítva úgy, hogy négy sort kapj, és mindegyik sorba hét kártya kerüljön. Ez így összesen 28 lap. A maradék négy lapot magad mellé teszed szintén lefordítva. Az így kapott 4x7-es négyzetben a sorok a színek: az első sor a piros, a második a tök, a harmadik a zöld, a negyedik a makk szín. Az oszlopok pedig balról-jobbra a VII, VIII, IX, X, Alsó, Felső és a Király. A játékot úgy kezded, hogy az osztás végén megmaradt négy lapból felhúzod az első lapot, és beteszed a játéktérben a "helyére" - vagyis oda, ahova való. Például, ha a tök Alsót húztad fel, akkor a második sorba teszed, az ötötdik helyre. (A második sor a tök sor, az Alsó pedig a sorban az ötödik helyen áll.) Azt a lefelé fordított lapot, aminek a helyére betetted az Alsót, azt most a kezedbe veszed, és most azt a lapot teszed a szín és szám szerinti helyére, és felhúzod onnan az eredetileg oda osztott, lefelé fordítot lapot, majd azt is a helyére teszed... Ésatöbbi.
Ha a felhúzott lap Ász, akkor azt félredobod, és az osztáskor felhúzott négy lapból felveszed a kezedbe a következőt, és folytatod a játékot.
Akkor nyersz, ha minden Ász kiesett, és minden lapot sikerült felfordítanod és a helyére tenned...

Jópofa játék, érdemes elütni vele az időt... :rohog:

# 1736565
Marneus_AC

Lord of Macragge

• Fórumita
  • 885 Hozzászólás
Sziasztok !

HA valakinek van otthon elfekvőben rég Alien vs Predator CCg-je akkor keressen meg kérem :nemertem:

MAC

# 1735940
krozsa

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 45 Hozzászólás
Keresek egy barátom számára Rejtõ-kártyát. Valamikor a 80-as években adhatták ki talán, Rejtõ Jenõ regényalakjai szerepelnek a kártyákon. Ha valaki tud segíteni, kérem, írjon U2U-t.

krozsa

# 1689148
Flames

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 3 Hozzászólás
Eladó Vampire kártyák, Magus kártyák, Guardians kártyák. RITKASÁG!!!: Vallejo, Royo,Achilleos,Rawena,StarWars gyüjtemények. XLS listáért írj a vik.flames@citromail.hu címre.

# 1507610
stargazer

Törzs-fórumozó

• Fórumita
  • 775 Hozzászólás
üdv!

off leszek ugyhogy előre is bocs: nem érdkelne itt valakit egy gengszteres kártyajáték fejlesztése? az aláírásomban lévő linken lehet megnézni az eddigieket.

# 1480455
Aeren

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1601 Hozzászólás
Sziasztok!

Lehet, hogy ez most off lesz, de nem tudom, hogy hova máshova írhatnám. Találtam a neten a Nature of the Beast
nevű kártyajátékot(kicsit magic-hez hasonlít, de nem gyűjtős, és mivel pudlikutyát meg hasonlókat kell benne irányítani
nagyon nagy taktikai játéknak sem tudom elképzelni). Hallott erről már valaki közületek, illetve tudjátok esetleg, hogy
hol lehet ilyet beszerezni(gémklub, szellemlovas, sárkánytűz már kilőve)?

Előre is köszi!

Módosította Aeren: 2008.05.24, 11:08

# 1307456
Vadallat

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 49 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaJula írta 2006.05.10, 00:20 -n:

Sziasztok!!

Mivel pang a topic, gondoltam, felírok egy örök klasszikust. Volt már szó tarokkról, lórumról, ultiról. Jöjjön akkor egy még komolyabb...

Minálunk a jólcsengő "vécézés" néven futott. A játék rettenetesen összetett, ugyanis nincs meghatározva, hogy milyen kártyával kell játszani. (Ugyanolyan jó a francia vagy az Uno kártya, mint a Takarékbetétkönyvek csomagja a "Gazdálkodj okosan" társasjátékból.)
A kártyákat össze-vissza kuszálva lefektetjük az asztalra. Abszolút nem lényeges, hogy felfelé vagy lefelé állnak. Miután ezzel megvagyunk, két kártyalapot az egész kupac tetejére teszünk, egymásnak támasztva. (Mint egy kis sátor.) Ez a vécé. Ezután egymás után minden játékos megpróbál kihúzni egy lapot a retyó alól. Ha valakinél összedől a budi, akkor egy papírlapon gondosan vezetve feljegyzendő, hogy milyen mélyen zuhant az alant terpeszkedő derítőbe. (Azaz mennyire lett szaros.) Először bokáig, majd térdig esik bele, utána jön a derék és a mellkas, végül a nyak. Aki elmerül a szarban, az kiesik. Az győz, aki a legtovább bentmarad, vagy aki a végén a legkevesebb piszokkal megúszta.

Általános iskola alsó tagozatának szédületes játéka.

Nehezítés lehet a vonat asztalkájára felállítani, így előidézve a vis maior budiomlásokat.

A játék egyébként mindenki számára kötelező.

Üdv.: Jula :D
LOL ROTFL LOL
:cool: :lol: :D :lol: :D :lol: :) :lol: :) :lol: :D

Appám ez a nemgyenge... vis maior budiomlás :lol:
A röhely hogy ezt mi is játszottuk alsóban meg később is - de ezt így leírni...!!!

Szép volt, haveroknak megmutatom a leírást és egyből kedvünk támad majd nosztalgiázni - néhány sör-bor-pályinka és lesz nálunk vonat nélkül is vis maior budiomlás... :ok:

ÉN voltam,
a Vadállat.

# 1176645
Tzimisce

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1121 Hozzászólás
Na megvettem egy remek tarokkártyás könyvet, a címe: A magyar tarokkjátékok kézikönyve.

Nagyon jól benne van a tarokk lényege, teljesen belelkesültem.
Asszem rá is veszem a kedvenc brigádomat, hogy játszunk :aboci:

# 1150870
Daneel

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 4348 Hozzászólás

Tzimisce írta 2006.11.10, 21:24 -n:

Jól hangzik, ha volt neki XVII akkor kismadár is mehetett volna, ha játszotok illusztráltat.
Jól hangzik a parti, csak vigyázni kell, hogy a partner mit dob, ha túl rövid tarokkban.
Belegondolva borzalmasan hangzik, hogy a felvevőknél van 9 tarokk, az ellenpártnál pedig 13... Aztán mégis. Többek között ettől szép a kártya. :D

# 1148905
Tzimisce

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1121 Hozzászólás
Jól hangzik, ha volt neki XVII akkor kismadár is mehetett volna, ha játszotok illusztráltat.
Jól hangzik a parti, csak vigyázni kell, hogy a partner mit dob, ha túl rövid tarokkban.

# 1148067
Daneel

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 4348 Hozzászólás
Nos, nálam valahogy így volt:

3-at mondtam, talonból jött XX, és két botos (azt hiszem Káró és Treff). Skartba letettem a három botosomat. Hívtam a XVIII-at, akinek (mint a játék során megtudtam) összesen három tarokkja volt! Meg egy kőr lovasa. :party:

Mondtam Tulit és kaptam egy kontrapartit. Kőrrel hajtottam és csendes Ultira mentem. Mivel XX-ashívásoztunk, Centrum nem jöhetett szóba, bár a lap megvolt rá. Mivel a tarokk el volt osztva, és a partnernél volt a XVII is, elvittük a partit, megcsináltam az ultit és még négy királyunk is lett. Mák volt, mert tarokkszámban az ellenpárt jóval erősebb volt, de az ütőérték azért sokat számított, mert át tudtam venni a hívást, és tudtam kőrt hívni.

# 1147977
Tzimisce

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1121 Hozzászólás
Én bizti hármas játékot tolnék, mert van miből skartolnom.

Paraszttrul az tuti: XX meguti a pagatot.
De lehet probalkozni pagatultival, csak rovid a szin. 5 tarokk nagyon keves, ha nem jon legalabb 2 a skartbol konnyen elbukik, ha mas nem azert, mert hosszu a partner.
Ha a partner eros, duplajatekkal jelzi a XVIII-at, akkor mehet a centrum.
A skarton egyébként nagyon sok múlik.

# 1143198
Daneel

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 4348 Hozzászólás
Bár ez nem Tarokk-fórum, az aktivitásból úgy ítélem meg, nem lesz senki haragos, ha kicsit ennél maradok. :D Kérdés - mit licitálnál, és hogyan játszanál ezzel a kézzel?

Pagát, IIII, XIX, XXI, Skíz, Kör Ász, Kör Botos, Kör Dáma, Kör Király

# 1136469
Tzimisce

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1121 Hozzászólás
Ne basz, hogy tarokkozol, mikor lehet menni játszani?

Módosította Tzimisce: 2006.10.16, 20:19

# 1129584
Daneel

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 4348 Hozzászólás
Szakít a téma rendesen. :szent: Akkor anekdotázás legutóbbi Tarokk-partiról. Nyolcadik ütés:

Kör Király - Pagát - XXI - Skíz

20 pontnyi ütés egy körben, meg a 21 egység a csendes fogásért... (persze a Pagát-tal volt a XXI-es). :leborul:

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett

Védd meg a loginod az emailcím elvesztése esetén!
Állítsd be magadnak biztonsági kérdést és választ így!