Ugrás tartalomhoz

Hugh Howey – A silóÚj Rogue Trader kiegészítő: Faith and CoinHoldfátyol (DnD 3.5 kalandmodul)FehérlófiaART.RPG képek2013 Free RPG DayVillámhírek - 2013.06.14.Hősök Hajnala – A Kígyó vándorútja DnD kalandmodulStar Wars Episode VII - kiszivárgott a történet?E3 2013 - tömören

H.P. Lovecraft

• Nem írhatsz ebbe a témába
451 hozzászólás érkezett eddig

# 1886093
Aleppo

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 33 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaBubi írta 2009.10.09, 11:42 -n:

Itt nagy eséllyel megtalálod, amit keresel:

http://hplovecraft.uw.hu/

A megadott linken (Magyar H. P. Lovecraft Honlap) sajnos már semmi nem jön (HIBA 404)! Úgy látszik rájár a rúd Lovecraftra a magyar nyelvű honlapokon. Egy másik helyen bejönne ez : http://hplovecraft.hu/ , de az meg nem üzemel (áll. októbertől).

Nem csak az tűnt el, hogy az előbb megnéztem:

Szintén eltűnt a "Lovecraft elődei, pályatársai, követői" lap is szőröstül-bőröstül (http://dutri.uw.hu/).

Az In Memoriam HP Lovecraft honlap is súlyosan sérült (http://lovecraft.uw.hu/) még bejön, viszont hiába klikkelek bármelyik novellára. Szintén HIBA 404!

Nem tudom, hogy most Lovecraftot valamiféle internet cenzúra intézte volna el, vagy mind egyszerre dobta be a kulcsot?

# 1680376
Bakou-1

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2616 Hozzászólás
Oceansize

# 1659931
Bubi

A varázscica

• Fórumita
  • 306 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaAustroUngarico írta 2009.09.20, 07:51 -n:

Valaki hozzáértő tudna tanácsolni nekem egy linket ( torrentet :ejj: ) ahol hozzáférhetek Lovecraft politikai-filozófiai témájú esszéihez eredeti nyelven. Megvan mind a 3 kötet a Lovecraft-összesből, de ezekre különösen angolul volna szükségem.

Köszönet és barna sör! :para:

Itt nagy eséllyel megtalálod, amit keresel:

http://hplovecraft.uw.hu/

# 1652382
_AustroUngarico (NPC/NJK)

• Látogató
Valaki hozzáértő tudna tanácsolni nekem egy linket ( torrentet :szomoru: ) ahol hozzáférhetek Lovecraft politikai-filozófiai témájú esszéihez eredeti nyelven. Megvan mind a 3 kötet a Lovecraft-összesből, de ezekre különösen angolul volna szükségem.

Köszönet és barna sör! :sor:

# 1643246
aures

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 101 Hozzászólás
Ritka hülye lehetek... egészen eddig azt hittem, az Armadát egy nő írta. :)

# 1640938
Bakou-1

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2616 Hozzászólás
Visit My WebsiteChina Miéville, the extraordinary British weird urban fantasy horror author, talks about H. P. Lovecraft’s The Horror at Red Hook.

# 1636768
Replicator9

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 2 Hozzászólás
Köszönöm a válaszokat!

# 1636574
vbence13

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 21 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaReplicator9 írta 2009.08.02, 22:37 -n:

mennyire kellene sorba olvasni a három kötetet? Kezdhetem nyugodtan a harmadikkal, vagy célszerűbb sorban haladni?
Én is pontosan eme ok miatt kezdtem a harmadik kötettel, és csatlakozom az előttem szólóhoz. Vedd csak meg bátran a harmadikat!

# 1636563
Nocturna

Night-time Spirit

• Fórumita
  • 2528 Hozzászólás
Hella!

Nekem megvan mind a harom kotet, igy ennek fenyeben mondom, hogy szerintem akarmilyen sorrendben lehet olvasni a novellakat. Sot, talan meg celszerubb is ossze-vissza, mivel koncepcio szerint vannak osszevalogatva az irasok, es igy unalmas is lehet egy-egy fejezeten vegighaladni.

udv

# 1636547
Replicator9

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 2 Hozzászólás
Sziasztok!
Kis tanácsot szeretnék kérni a gyakorlott Lovecraft-olvasóktól. Már régóta szemezek a Szukits háromkötetes kiadásával, csupán egy dolog szúrja a szemem: a tengeralattis, öreg istenes sztorik csak a harmadik kötetbe kerültek, engem viszont egyelőre azok érdekelnének a legjobban. (Cthulhu alap, de Dagon is érdekel, ha már Howard is előhozta az egyik Bran Mak Mor sztoriban.) Szóval a kérdésem: mennyire kellene sorba olvasni a három kötetet? Kezdhetem nyugodtan a harmadikkal, vagy célszerűbb sorban haladni?

# 1636093
vbence13

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 21 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásamara-sequor írta 2009.04.17, 09:39 -n:

Lovecraft valóban az egyik legalapvetőbb horroríró, de hogy King csak padavan lenne, az erős kicsit :felvon: . Lovecraft mizantróp személyisége és korai halála némileg behatárolttá tették írásait (ezt úgy állítom, hogy top öt íróm egyike). King "szórakoztatóbb", olvasmányosabb meg nyilván nagyságrendekkel nagyobb az olvasótábora. Sokkal színesebbek a szereplői, gond nélkül beleélhetjük nála magunkat egy nő, gyermek vagy akár állat érzéseibe, gondolkodásába. Ilyen HPL-nál soha nem fordulhatna elő. Nehéz összehasonlítani a két szerzőt. King elsősorban regényíró, HPL-nek tudtommal novellánál, és kisregénynél hosszabb műve nincs is (ez úgy hangzik, mintha negatívumként írnám, pedig mi sem áll tőlem távolabb). Kingből egyszerre száz oldalt v. többet is elolvasok, HPL-nél egy-egy írás után pihenni kell kicsit általában... Dehát Lovecraftot nem azért olvasok, hogy felhőtlenül szórakozzak, bármilyen elvont is vagyok, hehe... de ezek csak ilyen hirtelen gondolatok voltak, így "Setét Torony után".
Valóban erős volt kicsit a kijelentésem, de így Az után szerintem megbocsátható. Az Azban benne vannak azok a tipikusan lovecrafti elemek (ha összeáll a kép, akkor jön a rettenet, Nagy Öregek ésatöbbi), de mégis csak kis mértékben. Ez okozta a kijelentésemet. :ninja:

Azzal teljesen egyetértek, hogy King olvastatja magát, mígy Lovecraftnál "pihenni" kell.

Setét Tornyot én épp most kezdtem el. :ninja:

Zagor: egyetértek, Lovecraftot minden King-rajongónak!

# 1631677
Bubi

A varázscica

• Fórumita
  • 306 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásamara-sequor írta 2009.04.18, 10:55 -n:

Hozzászólás olvasásaStB írta 2009.04.18, 09:57 -n:

Hozzászólás olvasásamara-sequor írta 2009.04.18, 09:38 -n:

Lovecraftot ugyanígy viszi tovább King sok tekintetben.
Meg a Metallica is, többek közt, ha már itt tartunk. :sor:

Való igaz, Cthulhu hívása meg A dolog, aminek nem szabadna léteznie, igaz ;) ?
Ez eszembe se jutott, amikor írtam az előzőt, hehe! Biztos tudat alatt zajlott, vagy inkább a Nagy Öregek plántálták belém...

Sőt az új albumról (Death Magnetic) az All Nightmare Long is lovecrafti alapokon nyugszik.

# 1602623
Bakou-1

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2616 Hozzászólás
Van itt pár esszé/elemzés magyarul Lovecraft műveiről:

http://web.zone.ee/aurin/honlapok/lovecraft/index.html

# 1598013
mara-sequor

Érdeklődő fórumozó

• Fórumita
  • 87 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaStB írta 2009.04.18, 09:57 -n:

Meg a Metallica is, többek közt, ha már itt tartunk. :eeek:

Való igaz, Cthulhu hívása meg A dolog, aminek nem szabadna léteznie, igaz :lol: ?
Ez eszembe se jutott, amikor írtam az előzőt, hehe! Biztos tudat alatt zajlott, vagy inkább a Nagy Öregek plántálták belém...

# 1597981
StB

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 1178 Hozzászólás

Meg a Metallica is, többek közt, ha már itt tartunk. :eeek:

# 1597977
mara-sequor

Érdeklődő fórumozó

• Fórumita
  • 87 Hozzászólás
Abszolút igazad van, de nézzük kicsit alaposabban. Az olvasókat, mármint :eeek:. Eleve szerintem már az emberek egyre kevesebb része olvas. A könyveket forgatókon belül is rengeteg, aki a horrort, fantasyt (amikben HPL és King elsősorban mozog) elvből elutasítja. Nagy eséllyel ismerik mondjuk Kinget, de beskatulyázzák. Lovecraft neve a vájfülűeken kívül meg tényleg aligha mond sokat valakinek is. Egy átlag King-olvasónak sem. A kulcs annyi, hogy a túlnyomó többsége az irodalmi borzongásra vágyóknak megáll ezen a "King-szinten", mert nem akar/tud mélyebbre ásni. Hogy a zenéhez hasonlítsam, pl. a Metallica nevét mindenki ismeri, holott a metal zenétől herótja van, viszont egy Mercyful Fate tényleg a beavatottak muzsikája. De ezért, mert továbbviszik a régi nagyok örökségét egy közérthetőbb, népszerűbb formában, én abszolút elismerem őket. Lovecraftot ugyanígy viszi tovább King sok tekintetben.
Tekeli-li! :lol:

# 1597899
Zagor

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 219 Hozzászólás
Bár én csak egy Stephen King-et olvastam, de nekem ő kicsit olyan ponyvaírónak tűnik. Ez most degradáló kifejezésnek tűnhet, úgyhogy inkább elmagyarázom. Ponyvaíró nekem az, aki olyat ír, ami széles körben népszerű, nemcsak a fantasy-rajongók körében, mert bárki által érthető, átérezhető, átélhető. Nekem viszont inkább ez határolja be az egészet, mert ezeknek az íróknak muszáj bizonyos szempontból egyszerűbbet írniuk. Lovecraft viszont tipikus "vájtfülű" anyag. :eeek:

# 1597642
mara-sequor

Érdeklődő fórumozó

• Fórumita
  • 87 Hozzászólás
Lovecraft valóban az egyik legalapvetőbb horroríró, de hogy King csak padavan lenne, az erős kicsit :eeek: . Lovecraft mizantróp személyisége és korai halála némileg behatárolttá tették írásait (ezt úgy állítom, hogy top öt íróm egyike). King "szórakoztatóbb", olvasmányosabb meg nyilván nagyságrendekkel nagyobb az olvasótábora. Sokkal színesebbek a szereplői, gond nélkül beleélhetjük nála magunkat egy nő, gyermek vagy akár állat érzéseibe, gondolkodásába. Ilyen HPL-nál soha nem fordulhatna elő. Nehéz összehasonlítani a két szerzőt. King elsősorban regényíró, HPL-nek tudtommal novellánál, és kisregénynél hosszabb műve nincs is (ez úgy hangzik, mintha negatívumként írnám, pedig mi sem áll tőlem távolabb). Kingből egyszerre száz oldalt v. többet is elolvasok, HPL-nél egy-egy írás után pihenni kell kicsit általában... Dehát Lovecraftot nem azért olvasok, hogy felhőtlenül szórakozzak, bármilyen elvont is vagyok, hehe... de ezek csak ilyen hirtelen gondolatok voltak, így "Setét Torony után".

A szakdolgozatnak és szerzőjének minden elismerésem, élvezet olvasni!

# 1597560
Zagor

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 219 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaAkeley írta 2009.03.04, 20:17 -n:

Találtam a hálón egy nagyon érdekes szakdolgozatot Lovecraftról. Érdemes elolvasni!
Kurdi Péter szakdolgozata

Wow, ez igen! Nagyon jókis részletes szakdoli! Well done a szerzőnek! :lol:

Hozzászólás olvasásavbence13 írta 2009.03.23, 20:00 -n:

Jómagam pár hónapja kezdtem neki Lovecraft mester műveinek, ugyanis pár ismerősöm nagyon dícsérte.
Meg is kaptam karácsonyra összes műveinek 3. kötetét (mert abban van a Cthulhu hívása, amiről a legtöbbet hallottam) és nagyon megtetszett. Egész idáig azt hittem, hogy Stephen Kingnél nincs jobb horroríró, de úgy látszik van. S.K. csak padavan H.P.L.-hez képest. :eeek:

Szerezd be az első két kötetet is, zseniális írások vannak azokban is. ;) Hát én minden Stephen King-rajongóval olvastatnék Lovecraft-et...

# 1588451
vbence13

Újdonsült fórumozó

• Fórumita
  • 21 Hozzászólás
Jómagam pár hónapja kezdtem neki Lovecraft mester műveinek, ugyanis pár ismerősöm nagyon dícsérte.
Meg is kaptam karácsonyra összes műveinek 3. kötetét (mert abban van a Cthulhu hívása, amiről a legtöbbet hallottam) és nagyon megtetszett. Egész idáig azt hittem, hogy Stephen Kingnél nincs jobb horroríró, de úgy látszik van. S.K. csak padavan H.P.L.-hez képest. :D

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett