Ugrás tartalomhoz

Az Első Magyar D20 Társaság és a Kard és Mágia tíz éves történeteÚj MAGUS, új logó, új reneszánsz, új...Villámhírek - 2013.05.24.Egy Rogue Trader mesélő naplója - 4Xbox One: Lehull a lepelBatman: Arkham Origins trailer érkezettEgy Rogue Trader mesélő naplója - 3Képregénykészítő - 2013-20. hétVillámhírek - 2013.05.17.Mass Effect – spin-offok várhatók?

H.P. Lovecraft

• Nem írhatsz ebbe a témába
451 hozzászólás érkezett eddig

# 1353162
_Unikron (NPC/NJK)

• Látogató

Hozzászólás olvasásaPetro írta 2007.12.23, 13:55 -n:

Köztudott, hogy fantasy írók közül Robert E. Howard-dal volt nagyon jóban, és hatottak is egymásra (pl. a valúziai kígyóemberek, meg az egyik Conan novellában is van utalás a Nagy Öregekre). Azonban Robert E. Howard teljesen másfajta fantasy műfajban alkotott, mint Tolkien, ugye a hard fantasy, és szerintem ez a stílus jobban "feküdt" a sokszor depresszív hangulatú Lovecraftnak, mint amennyire az optimista high-fantasy irodalom tetszett volna neki.

Meg Clark Ashton Smithre. Persze lehet, hogy az ő művei inkább horrornak minősülnek, ami keveset tudok a hyperboreai ciklusáról (sajnos nem állt módomban elolvasni), az alapján hangulatban valahol Howard és Lovecraft között állt. Aztán elment szobrászkodni :langol:

Egyébként melyik Conan novella utal a Nagy Öregekre? Az Elveszett asszonyok völgye?

A Randolph Carteres kérdésre meg szvsz nem a válasz. Csak a motívumok hasonlóságáról van max. szó (magukat embernek álcázó idegenek). Annyira Yaddith lakói nem törődnek a Föld dolgaival, hogy itt tartsák a fesztiváljaikat , és byakhee-ket idézzenek (azt hiszem azokról van itt szó).

# 1349026
Lloth

a Pókkirálynő

• Fórumita
  • 1109 Hozzászólás
Na, most vizsgaidőszak végeztével haladtam tovább, elolvastam A végzet, amely elérte Sarnathot, a Polaris, és az Iranon keresése c. novellákat. Kissé eltértek az eddigiektől. Főként, hogy egyáltalán nem jelenik meg bennük a ma embere, de hangulatban is mások. Inkább emlékeztetnek amolyan fantasy novellára. Ami nem baj, persze.

# 1335133
Beast

Ancient Evil

• Fórumita
  • 1067 Hozzászólás
Valószínüleg értékelte volna, de nem hiszem, hogy írói munkásságát nagyon befolyásolta volna, hiszen ő törekedett a nem mondabeli lények alkalmazására.

Randolph Carter: Nem igazán értem a kérdést, de a fesztivál az valamikor a '20-as évek elején iródott míg Through the Gates of the Silver Key '33ban. Remélem ezzel segítettem.

# 1335117
Petro

Jómunkásember

• Fórumita
  • 333 Hozzászólás

Idézet

Lenne egy vitaindító kezdeményezésem. Mi lett volna, ha Lovecraft tovább él, és eltudja olvasni Tolkien 1937 szeptemberében kiadott Babó (The Hobbit) c. regényét? Milyen hatással lett volna rá?

Véleményem szerint tetszett volna neki, mint mese, de nem hinném, hogy írói koncepciójában komolyabban befolyásolta volna. Köztudott, hogy fantasy írók közül Robert E. Howard-dal volt nagyon jóban, és hatottak is egymásra (pl. a valúziai kígyóemberek, meg az egyik Conan novellában is van utalás a Nagy Öregekre). Azonban Robert E. Howard teljesen másfajta fantasy műfajban alkotott, mint Tolkien, ugye a hard fantasy, és szerintem ez a stílus jobban "feküdt" a sokszor depresszív hangulatú Lovecraftnak, mint amennyire az optimista high-fantasy irodalom tetszett volna neki.

# 1334904
solaron

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 158 Hozzászólás
Helló!

Az eddig olvasottak közül nekem is nagyon tetszett az "Eryx falai között". Tudományosan igen elavult - őserdős Vénusz :sor: - de ez is egy régies, kellemes ízt ad neki.

(Olvasása közben viszont eszembe jutott, hogy mekkora szerencse, hogy Zsoldos Péter A Viking visszatér c. művében a helyszínt - egy barátja tanácsára - egy távoli bolygóra tette a Vénusz helyett...)

Egyébként ma végeztem az összes művei első kötetével. Egy kérdés: Az ünnep c. novellában szereplő álarcos alakoknak van közük a Randolph Carter Yaddith-i aspektusához? ("Zkauba", ha jól emlékszem)

Lenne egy vitaindító kezdeményezésem. Mi lett volna, ha Lovecraft tovább él, és eltudja olvasni Tolkien 1937 szeptemberében kiadott Babó (The Hobbit) c. regényét? Milyen hatással lett volna rá? :felvon:

solaron

# 1334860
Beast

Ancient Evil

• Fórumita
  • 1067 Hozzászólás
Eryx: én nem mondanám nem Lovecraftosnak, sőt egy különleges hangulatot ad az egésznek, hogy kilép egy sci-fi stílusba.
Nekem pl az egyik kedvencem :felvon:

# 1334577
_twillight (NPC/NJK)

• Látogató
Az Eryx falai közt egy klasszikus sci-fi, nem szabad többet várni tőle. Inkább az ötlet értékelendő, amit felvet, nem a hangulat.
Szinte nem is igazi lovecraft :felvon:

# 1334528
Petro

Jómunkásember

• Fórumita
  • 333 Hozzászólás
Lovecraft az egyik kedvenc íróm. Szerintem a jelzőhalmozás nem feltétlenül rossz, ha megfelelő hangulatban van hozzá az ember akkor olyan hatással lehet mintha fokozatosan, csontig hatolna beléd szép lassacskán a borzalom. Persze nyilván ez is személyfüggő, van akire egyszerűen nincs semmilyen hatással még a legiszonyúbb horror sem (legyen akár film, akár olvasmány). Egyébként szvsz a legjobban sikerült műve a Suttogás a sötétben. Azt olvastam először, és azóta is az a kedvencem, tudom ajánlani bárkinek nyugodt szívvel. ;)

# 1334490
Lloth

a Pókkirálynő

• Fórumita
  • 1109 Hozzászólás
Elolvastam az Eryx falai közöttet, és rám valahogy nem gyakorolt akkora hatást, mint az Árnyék az időn túlról, vagy akár az Őrület hegyei. (Nekem ezutóbbi is tetszett, a sok-sok motívum ismétlődés ellenére is mint, az őrület, a groteszk, nem emberi formák/érzések, stb.)

# 1333906
Vincu

Huligán

• Fórumita
  • 2217 Hozzászólás
Az Őrület hegyei-nél érett be a dolog, hogy márpedig ezt én nem olvasom tovább! :normaalis:
Nagyon tetszett a dolog, hogy találnak egy elhagyott várost, és ez minden eddigi elképzelést felforgat. Tényleg. Ez piszok jó volt. DE! Innentől kezdve egyszerűen egy nagy nulla a cucc. Egyik pillanatban még krvnagy hegy, a következőben már az Őrület hegye. Mitől is? Olyan szintű jelzőhalmozás van benne amivel még nem találkoztam. (na jó, csak MAGUS regényben, de az ne számítson már szépirodalomnak! :langol: ) A sztorivezetés bődületesen unalmas, a leíró képek érthetetlenek, a kutatók viselkedése röhejes, az örület bemutatása nem hogy hiteltelen, de még csak jelen sincs, a megjelenő borzalom a végén összecsapott. Bocs.

Akkor már inkább az Árnyék az időn túlról az, amire azt mondom, hogy így UTÓLAG hatásos.

Mindesetre úgy vagyok vele továbbra is, hogy nem véletlenül lett Lovecraft ennyire elismert, és világformáló író (bazze azt, hogy Ktulu hívása még az is "hallotta már valahol" aki nem Metallica-rajongó!), és bizony adni kell neki még esélyt. ;)

# 1333895
_twillight (NPC/NJK)

• Látogató
Vincu Lovecraft igazán úgy jó, ha alkalmanként olvasod.

Érdemes tudni, hogy ennek az írónak 2 fő irányzata volt/van: az egyik a "horrorosabb", a másik a líraibb. Ha nem jön be az egyik, talán majd a másik :normaalis:
Az egyetlen kivétel ezek alól a Zarándokút Kadathba (mindhárom novella). Az vhogy a kettő között van, feltétlen érdemes megpróbálni.

Pár cím, amit egy kezdőnek érdemes megpróbálnia:
- C'thulhhu hívása: talán a leghosszabb és legkidolgozottabb Lovecraft-írás. Nekem olyan élmény volt mint mikor a Gyűrűk urát először olvastam
- Az őrület hegyei: lassan hömpölygő novella, nagyon jellemző Lovecraftra, és talán az egyik legjobb írása
- A Fehér Hajó: az egyik legszebb és legkönnyebben emészhető lírai írása
- Erich Zahn muzsikája: különleges csemege, 2 témát is ötvöz, és bármi többet mondani a poén lelövése. Nemhiába választotta közlésre anno a Galaktika sorozat!
- Rémület Dunwichben: meglehetősen olvasmányos és akciódús novella, Philip K. Dick után én ezzel kezdenék (bár Dicket én csak filmen láttam ;) )

# 1333688
bodzatea

Abyss mystic

• Fórumita
  • 2474 Hozzászólás
Wikipedia a baratod :gonosz:

Abhoth asszem inkabb Clark Ashton Smithnel talalhato, a The Seven Geases c. novellaban.
Shudde M'ell Brian Lumley krealmany, a cthonianok istene; a Burrowers Beneath c. novellaban keresd.
Glaaki Ramsey Campbell kreaturaja, a The Inhabitant of the Lake szereploje.

# 1333683
Count_Zero_Interrupt

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 246 Hozzászólás
Sziasztok!

Meg tudja valaki mondani, hogy melyik mérhetetlen vén volt Abhoth, Shudde M'ell és Glaaki? Mely novellákban lehet velük találkozni és mit lehet róluk tudni?

Előre is köszi!
Gróf

# 1333514
Vincu

Huligán

• Fórumita
  • 2217 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásabodzatea írta 2007.12.17, 08:49 -n:

Vincu:
Ha adsz meg egy eselyt Lovecraftnak, szvsz a Red Hook lenne az egyik legjobb valasztas, vagy az Eryx falai kozott (mar ha Dick felol erkezel :gonosz:)

Most elolvasok egy igazi gagyi fantasy könyvet, hogy lenullázzam az agyam, és utána újra nekiveselkedem.
(OFF)olvastam már gagyi fantasyt, de amit most olvasok az nem egyszer késztetett már hangos hahotára. Szörnyű! :gonosz: (/OFF)

# 1333364
solaron

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 158 Hozzászólás
Ó, és művel.

(Nem szokásom a helyesírási hiba. Fáradt lehettem tegnap.)

# 1333359
solaron

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 158 Hozzászólás
Bocs, Nyarlathotep.

# 1332908
bodzatea

Abyss mystic

• Fórumita
  • 2474 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásasolaron írta 2007.12.17, 16:42 -n:

Most végeztem a Zarándokút Kadath-ba c. művvel, a gyűjteményes 1. kötetben. SZVSZ a valamelyik előttem szóló felfogásával ellentétben nagyszerű mű, főleg a gazdag szókincs miatt.
Gazdag szókincs alapból nem lenne rossz, de már a nyitóoldalról olyan jelzőrengeteg ömlik az ember nyakába, hogy attól koldul az egyszeri olvasó. Plusz az öreg Lovecraft azért hajlamos volt hangulati és leíró elemek terén néha túlzottan is a szinonimaszótárral játszadozni, és egy idő után unalmas lesz, hogy mindenre a "megnevezhetetlen, leírhatatlan borzalom" permutációit kapja az ember.

Hozzászólás olvasásasolaron írta 2007.12.17, 16:42 -n:

Bár, a végén csalódtam. Nyarlathoteph így akarta a dolgot, vagy csak véletlenül sült el jól? A kúszó káosz tényleg átejtette Cartert, elakarta küldeni a " végső entrópiába", hol Azatoth székel, vagy csak a Nagyokat akarta visszahívni, ahogy Randolph-nak mondta? (csak nem éppen a Shantak madaras módszerrel)
Javallom elolvasásra a "trilógia" másik két részét is (Silver Key; Through the Gates of the Silver Key), azok továbbfűzik a Carter-szálat.
Szvsz Nyarlathotep különösebb gond nélkül átejtette Cartert, és utána jót röhögött a markába.

# 1332815
solaron

Rendszeres fórumozó

• Fórumita
  • 158 Hozzászólás
Helló!

Bocs, hogy majdnem indítottam irodalmi topicot a CoC RPG témakörben. De most megtaláltam ezt, és örülök neki.

Most végeztem a Zarándokút Kadath-ba c. művvel, a gyűjteményes 1. kötetben. SZVSZ a valamelyik előttem szóló felfogásával ellentétben nagyszerű mű, főleg a gazdag szókincs miatt. Bár, a végén csalódtam. Nyarlathoteph így akarta a dolgot, vagy csak véletlenül sült el jól? A kúszó káosz tényleg átejtette Cartert, elakarta küldeni a " végső entrópiába", hol Azatoth székel, vagy csak a Nagyokat akarta visszahívni, ahogy Randolph-nak mondta? (csak nem éppen a Shantak madaras módszerrel)

Tovább olvasom a köteteket, és kíváncsi vagyok a ti értelmezésetekre.

Tekeli-li! Tekeli-li! ;)

solaron

Módosította solaron: 2007.12.17, 16:43

# 1332716
G46

Régi fórumozó

• Fórumita
  • 2642 Hozzászólás
Üdv!
Én Lovecraftot olvastam először, kb. általános 4.-es koromban- rémület Dunwichban, egy fél évig alig mertem kimenni éjjel a wc-re- aztán 7.-es koromban Dicket. Aztán mindkettőt és nekem mindkettejük nagyon bejött. Bár egyiket sem tartom kiváló írónak. Lovecraftot a könnyen parodizálható jelzőhalmozásai, illetve a néhol dagájos mondatszörnyei miatt, Dick pedig sokszor mintha csak vázlatokat írt volna, amiket aztán elfelejtett duplaakkora terjedelemben kifejteni. Ennek ellenére úgy tudom, mindkettejüktől megvan minden, magyarul megjelent mű (hopp, illetve Dicktől a Halálos labirintus nincs, remélem, végre az Agave is kiadja).

# 1332693
Lloth

a Pókkirálynő

• Fórumita
  • 1109 Hozzászólás

Hozzászólás olvasásaVincu írta 2007.12.16, 14:59 -n:

Nekem nem attól lesz félelmetes, vagy misztikus egy könyv, hogy minden mondatban ott a "rettenetes", "félelmetes", és az "őrjítő" szó.

Nekem sem, mégis megfogott már az első novella. Igazából nehezen is lehetne kifejezni, milyen az, mikor megddől a világról eddig gondolt képed. Hogy amit valóságnak hittél, az nem egészen úgy van, ahogyan te (és többi embertársad, legalábbis nagy részük) gondoltad.

1 felhasználó olvassa épp ezen témát

0 tag, 1 látogató, 0 rejtett