Üdv KLM!
KLM írta 2012.08.17, 10:47 -n:
Azért ha a szellem nem felkap egy pengét és eldobja, hanem "belebújik" és úgy írányítja, akkor
esetleg nem CÉ-je van, hanem TÉ-je (igaz, esetleg több támadással).
Nagyon jó kérdés!
Jobb-e az, ha befolyásolni/pontosítani tudjuk a kilőtt tárgyak útját, vagy nem?
Vegyünk példának egy mágiát:
- 2. szintű Mozgás formula - képes szelet kelteni
- 2. szintű Térmágia - Élesen látjuk azt a képet, amit a nyíl szemszögéből látnánk
Ennél a varázslatnál minimálisan befolyásolni tudjuk egy íjból kilőtt nyíl útját az őt körülvevő szél (mozgó levegő) erejével. Nagyobb-e a pontosság, ha egy 50 méterre levő céltábla közepét akarjuk eltalálni? Valószínűleg nagyobb. Sőt, ha gyengébben is feszítjük meg az íjat, akkor is esély van távolabbra lőni ezzel a mágiával.
Hogy ez Közelharci tapasztalat szükségét hozná fel.. Mert elvileg a varázsló is közelharcban van, mármint érzékelésében... Melyik harcmodorban? Mert a legtöbb harcmodor foglalkozik szúrótechnikákkal...
Tegyük fel, hogy a varázslónk síkhülye a közelharchoz, csak íjászkodni jár ki a mezőre. Még ő is nagyban képes módosítani a röppályát (az Aurájával teszi).
Mindenesetre szerintem a fegyvernek önmagának nagyobb VÉ-je van, mert nehezebb egy kis tőrt eltalálni, hárítani, mint egy mondjuk százhatvan-száznyolcvan centis emberhez hasonló testet + fegyverét. Ebből kifolyólag, mivel hogy nem lehet fegyverrel hárítani - ill.
sokkal nehezebb - ezért én a célzott fegyverek szabályaira voksolnék.
Nagyban leegyszerűsítené az ezzel folytatott számolásokat..
"Kedves" Sphynx!
Sphynx írta 2012.08.16, 20:23 -n:
Az elmélet nagyjából ott bukik meg, hogy a CX mentaliorja mentális erővel (kvázi mágikus) hajított és nem fizikaival.
Ha leszállnék a te szintedre, beírnám hogy háhá, mindkettő mágikus erővel működik, ami a fizika erőit befolyásolja - nem ezek külön. A szellemek által felemelt dobótőr is
varázsképesség - önmagát dobja el. A könnyűvé tett tárgyakat meg nem csak a Mozgás formulája irányítja, hanem a szelet is képesek befolyásolni.
A
Mentális erő, ha már a fogalmaknál tartunk, az semmit sem ér mágia nélkül: az csak a tudati jellemzőket írja körül, legfeljebb a diszciplínák használatára utal. Hiába nézi Einstein erősen a kanalat, az nem fog meghajlani - mágia nélkül. A Grimóban leírt mentaliorok nagyon drága
varázstárgyak, amiket lehet diszciplínával
irányítani. Attól még, hogy van egy távirányítható sportrepülőgéped, szükség van a távirányítóra is, hogy irányítsd azt. Viszont megnézném, hogy hogy szállna fel egy lemerült aksis gép, miközben vadul nyomogatod a távirányítót.
Lehet, hogy kitennék még néhány lol-t meg pár szmájlit, de az a te stílusod, nem az enyém.
Ha Ynevet nézzük, én a CX szellemtanát a következőképp használom:
Nekromancia: szellemek erőszakos idézése, és holtak feltámasztása. Nem kell ragozni.
Theurgia/Goécia: szakrális idézés, főleg ha angyalokat és szent szellemeket akarsz idézni pl: Ranagol-Darton-Domvik-Della anygalai, vagy akár arel szent sólyma is.
Őserő: gondolom szellemerő akart lenni, egy az egyben megkapnák az elfek, mert ők vannak legközelebb a természethez.
Evokáció: Ide tartozik minden ami a fentiekből kimaradt, asztrál, mentál lények, elementálok stb. Pl: Keleti barbárok természetpapjai, déli nomádok - bár itt bejön a démonizmus is. Kráni Ashirruk (asztálmágusok - asztrálszellemmel).
Ez a hozzászólásod, még az a része is, amiben nem értünk egyet, konstruktív. Nem is értem, hogy miért nem csak a lényegi részekre összpontosítasz, mert - úgy látszik - az intelligenciád meg van hozzá. Nem úgy, mint a destruktív kommentjeidben, ahol ferdítéseket látok.
Az
Őserő Szellemerő akart lenni, igen. Az indián-szerű természeti kultúrák sámánjaira is rámondanám az Elfeken kívül, valamint a keleti barbárok sámánjainál és természetszellemeinél is ugyanezt alkalmaznám. Persze, van olyan is, hogy Démonikus Sámánizmus, az lehet egy számunkra ismeretlen, külön Arkánum - ettől most tekintsünk el.
Az Evokáción kívül egyetértünk a többi területen, ez nem is kétség. Viszont a
Te írásodból is kiderül:
ide az kerül be, ami a többi halmazban nem található meg. Ez pedig eleve egy nem teljes rendszer, a könyv elolvasása után sem teljesen tiszta - úgy látszik, nem csak nekem.
Például, ha a karakterem lidércet lát, honnan fogja tudni, hogy egy rosszindulatú Evokációs vagy Nekromanta szellemmel van dolga, amit láncok kötnek erre a világra? Ha lát a karakterem egy Tűzelementált, az az Evokáció alá esik, vagy Sogron papja teremtette meg Theurgiával (C*-rendszer)? Ha egy madár száll a szakrális személy kezére, az azért teszi azt, mert Arel papjáról van szó (Theurgia), vagy mert egy Természetimádó kérte a Szellemektől - esetleg egy Evokációs szellem inkarnációjáról lenne szó?
Így van, vagy nem így van?
Többféle élőholtat, zombit, sötét gyilkost, természetszellemet írnak le a többi arkánumban. Konkrét példa az Evokációra kevés van - Ezért, ha újraéled a Codex, szívesen olvasnék egy Bestiáriumot is.
Hadzsi írta 2012.08.15, 19:46 -n:
Sphynx írta 2012.08.13, 15:30 -n:
Idézet
Találj ki egy jobb, egyszavas nevet
Dancing Scimitar.
Nincs több kérdésem
Hadzsi írta 2012.08.15, 19:46 -n:
Az Evokációval megidézett szellemekről nem sokat tudok.
Ezek után nekem sincs.

Lehet megérné elolvasni a könyvet, talán megértenéd miért nem támogatjuk az ötleteidet.
Látom, már megint szeretsz ferdítgetni. Semmi baj, te ehhez értesz, ezt szereted csinálni. Sajnos.
Erre más ember csak köpne egyet, mondaná hogy destruktív vagy és továbbmenne, vissza se írna neked. Én újból és újból veszem a fáradtságot, hogy megmagyarázzam a félreértéseidet. Legalább értékeld, hogy emberszámba veszlek.
Amit írtam, azt arra írtam, hogy pontosan nem tudom körülhatárolni az
Evokációval teremtett szellemek feltehetőleges
személyiségét - ellentétben a
Nekromanciával , a
Szellemerővel, a
Theurgia/Goéciával hívottakat. Görgess fel. Kifejtettem.
Nem tudom mennyire vagy tisztában a vita szabályaival, de a vita célja mindig az, hogy egymás mellé tett Tézisekből kialakítunk egy magasabb tudást, egy Szintézist. Ha valaki nincs tisztában valamivel, de bevallja, akkor azt ki lehet egészíteni, lehet tanulni. Én bevallottam, hogy pontosan nem tudom, hogy milyenek lehetnek az Evokációval megidézett
jóakaratú, de harcos szellemek. Theurgiával, Szellemerővel megidézettekkel kapcsolatban már viszont vannak elképzeléseim: Tudok példákat hozni a természetből, a történelmi vallásokból. Ki tudsz egészíteni példákkal? Uccu neki, én is több leszek ezáltal!
Ezzel ellentétben mindig is voltak, mindig is lesznek viszont olyan emberek, akik nem akarnak fejlődni, kiegészülni, másoknak építő, konstruktív szövegeket szerkeszteni. Megvan a saját kis vallásuk, amit abszolútnak gondolnak, a többi mit sem ér.
"Vagyok Én, meg van a másik, aki téved". Az ajtók viszont két oldalról záródnak. Én se mehetek be, Te se jöhetsz ki.
Például van van egy ötletem a repülő tárgyakra, ami a már megírt Arkánumokra épít, de nincs benne a könyvben,. Van viszont egy másik, amire ez nem mondható rá, de benne van a könyvben. Előbbire azt mondod: hülyeség, másikat meg isteníted. Milyen alapon is?
Vagy normálisan kommunikáljunk, vagy ne kommunikáljunk.
Üdv
hadzsi
Módosította Hadzsi: 2012.08.18, 13:11