Jelentkeztek anno többen is szerkesztésre.
Nos, ismerve és tapasztalva tehetségét, a végleges egészen biztos Skullé lesz, viszont a béta teszt összeformázásához még nincs senki.
ezzel kapcsolatban a következők az irányelvek:
- hagyományos, átlátható megoldás.
- minimális formázás, értsd:
* Az alap 3 betűformázáson
* Mindenhol egyforma betűstílus
* Egységes, szükség szerint max 3-4 különböző betűméret.
* Egyszerű táblázatok
* Tabulátorok
* Bekezdésigazítás, egységes behúzás (csak egyszintes)
* Színséma (powereknél) lehet, de ne egyezzen meg (pontosan) az eredetivel, hasonló lehet. (Lehet használni az enyémet, csak le kell egyszerűsíteni. Én több betűméretet és típust használtam)
- kéthasábos
- alapértelmezettnél kisebb margók + kötésmargó
- lehetőleg az oldalszám igazodjon az eredeti PHBhez
* Képek, ábrák helyén üres oldal/hasáb/bekezdések, hivatkozásos ábrák hiányának jelölése az adott helyen
* Fordítás során kifelejtett angol szöveg beszúrása eredeti nyelven (ha nincs, köldök hozzá OEF pdf PHBt), piros színnel
- A legfontosabb, hogy legyen microsoft és/vagy OpenOffice szövegszerkesztővel módosítható változata! Ez fontos a lektorálásnál és a végső szerkesztésnél is. (.doc formátum, lehetőleg)
* Csak és kizárólag új bekezdések (enterek) használata térköznél. Normál sortáv, nincs bekezdéstáv, oldaltörés vagy bármilyen más szövegtördelési megoldás (szerkesztésnél zavaró a formátum átültetésénél)
* Semmilyen grafika, vagy grafikai megoldás. Csak szöveges cover
- .pdf formátum.
* OpenO-ban úgy tudom van beépített modul, 07es Wordhoz letölthető az ingyenes kompatibilitási patch, újabb verziójában alapból benne van. 07es, 03mas ill 97es word-ba beépülnek az adobe reader pro ill extended vagy ultimate verziói, illetve tartalmazzák a create pdf funkciót. Az ingyenes 9.1es readert raktam fel barátnőm gépére, és aszem annak is volt virtuális nyomtatója, de korábbi verziókban szerintem nem volt ilyen, lehet ez is valami más pdf kezelőé volt, amit anno rárakott, én meg nem ismerek. Ha minden kötél szakad akkor is ott a PDF Creator, ingyenes a 0.akárhányas verzióig, régen én is azt használtam, nekem nem volt vele problémám.
Ez a formátum lesz lektorálás után, kiegészítve az ábrákkal, és kitörölve a képek helyét a "gazdaságos" verzió, tehát nem tűnik le béta verzió után.
És hatalmas segítség a lektor(ok)nak valamint a grafikusnak.
Tehát elméletben egy általános iskolai számtech tudás kell hozzá, de tudom, hogy gyakorlatban sokat lehet vele tökölni, hogy igényes és egységes legyen. a nyelvtudás sem kötelező kis logikával fel lehet ismerni, hogy mi hiányzik.
Szeretné valaki magának tudni eme nemes feladatot?
Módosította emperor666: 2009.08.14, 12:51