Ramien @ 2002.09.30. 22:44
Gondolatébresztő, vagy mifene. Jó.
@ 2002.01.29. 10:23
A folytatásban viszont van egy óriási tévedés: a római légionáriusok NEM falanxharcosok. A légió nem egy nagy tömegben álló egység, hanem manipulusokban, később pedig cohorsokban (3 manipulus) harcoltak a katonák. A falanxot ha áttörték, átkarolták, akkor ott meg is halt a katonák nagy része. Sokkal érzékenyebb volt a tereppel szemben, könnyebben felbomolhatott pusztán a meneteléstől. Ráadásul a kései falanxok (kb. Nagy Sándor után (még a makedón is!)) már csak stabilizáló szerepet töltött be, a nehéz felszerelés miatt nem volt képes támadni még nyílt terepen sem.
Más: elefántok vs. légió. Hannibál utolsó elefántja a mocsarakban pusztult el, a Trasimenus-tónál már nem volt egy sem. A rómaiak először a Pürrhosz-féle háborúban találkoztak elefántokkal. Ha külön rájuk készültek, akkor jó eredménnyel végeztek a rómaiak (pl. nehéz lovaslándzsákkal szerelték fel a gyalogosokat, akik az elefántrohamot fogadták; szögekkel kivert falapokat fektettek le a roham várható útvonalán; disznócsordát hajtottak az elefántok elé (az elefántok félnek az apró, visítozó állatoktól)).
> mar megdolt az a nezet, hogy par szaz ev alatt "elfelejtettuk" az osmagyar
taktikat
Igen? Erről nem tudok (pedig úgy tudom, eléggé naprakész vagyok -> gyakorlatilag még nem volt használható nehézlovasságunk (majd csak az Anjouk idejére alakul ki), de már nem volt használható könnyűlovasságunk).
Valandil
@ 2002.01.28. 14:32
Eleg rovidre sikerult. :-))
Barbarossa
Sogron @ 2002.01.28. 09:45
Jóóóó!