edem @ 2002.07.23. 01:44
Pib: miért nem nevezném annak? MErt íme, milyen jól rájöttünk a "megoldásra" mindenki okulására - de ha nincs ez a cikk, talán sosem írjuk ezt le, nem igaz? ;->>>
Pib @ 2002.07.18. 18:34
Miért neveztem "felesleges billentyűkoptatás"-nak?

A válasz Edem szavaiban rejlik. Ez a cikk arról is szólhatna, hogy "gyerekek, tessék feldobni a mágiát egyedi, érdekes hatásokkal". Adhatna erre jó (a mágiaképpel összhangban lévő + eredeti) ötleteket. De nem. Ez nem a cikkíró módszere. Az ő módszere az, hogy csinál egy táblázatot ilyen sorokkal: "10,A varázslat ereje 1d4 szinttel nô/csökken, idôtartam, sebzés, stb. tekintetében (min. 1. szintre és maximum 9. szintre)" satöbbi.
Szánalmas. Ennél ex has százszor jobb dolgokat tud kitalálni a legfantáziátlanabb mesélő is. És a cikkíró azt hiszi, hogy valami hasznosat alkotott. (Erről azok a mókus meg ádéendé modulok jutnak eszembe, amiknek 99%-át az teszi ki, hogy iksz karakter harci statjai milyenek, olyan karaktereknél is, akik sose fognak harcolni.)
Jackal @ 2002.07.17. 14:16
Nekem errol a cikkrol tisztara a Baldurs Gate wildmage je jut eszembe,ahol egy elegge durva tablazatban levezettek hogy mukodott.Nem onnan kompintottad veletlenul?
edem @ 2002.07.17. 11:02
iceride-ot támogatom.
Mert a mágia nem palacsintasütés. Inkább festészet. Rajzolsz egy lovat - de nem jön össze, és megdicsérnek, hogy milyen szép zsiráfot rajzoltál.
A mágia: művészet. Összegyűjtöd az erőt (a manát, ahogy más rpg-kben nevezik), és formázod. Alakba öntöd. Ha megzavarnak, az alak más lesz. Mintha agyagból csinálnál egy arcot, de mielőtt az orrot kialakítanád, megzavarnak - s megszárad az agyag.
Én mondjuk a kockadobásokat eleve kihagynám. A KM legyen kreatív.
Vegye figyelembe azt is, mennyire sikerül már megformázni a varázslatot:
- ha még épp csak az energia gyűlt össze, akkor az alak nélkül kisül vagy elenyészik
- ha már elkezdte formálni, de még ééphogy csak, akkor szinte bármi lehetséges
s minél tovább jutott, annál jobban hasonlít a kívánt alakra, de nem lesz ugyanaz.
pl. a visszacsapó Magic Missile jó példa: éppen csak a célpont lényegét nem sikerült beilleszteni a várzslatba. Ugyanakkor meghagynám a lehetőségét annak is, hogy a kívánt hatás jöjjön létre - elvégre a mágia szeszélyes.
Pib, Zotyo: ez egy cikk. Lehet szertni, lehet nem szeretni. Ha nem akarjátok, ne használjátok. De szerintem egyáltalán nem felesleges billentyűkoptatás...
iceride @ 2002.07.16. 22:46
Ugyan én se vagyok hasraesve tőle, de asszem nem értitek a lényeget. Az, hogy a táblázatba milyen hatásokat írunk, tökmindegy, az ötlet a fontos, hogy a varázslatrontáskor a varázslat nem csak elveszhet, hanem módosulhat is.
Van pár valóban idióta hatás a táblázatban, de azokat ki kell cserélni, oszt kész. :)

Azzal is vitatkoznék, hogy a varázslat vagy frankó, vagy nem jön létre. Ez ugyan lehetséges, de csak az egyik elképzelhető variáció.

Mindazonáltal nem hinném, hogy játék közben ilyesmivel vesződnék...
Pib @ 2002.07.16. 20:18
Szvsz ez a cikk épp olyan vacak, mint a többi amcsi adnd-cikk, amit a dragonban olvashattunk anno.

Felesleges billentyűkoptatás.
Dob @ 2002.07.16. 07:15
Ilyesmi vlt a ADnD 2-ben is a vadmágusoknál, ami szerintem kicsit érdekesebb is volt.
De ezt így valóban eléggé nehéz elképzelni, hogy a tűzlabdából mondjuk csak magic missile lesz, ha feldöntik a varázslót (vagy fordítva?)
Zotyo @ 2002.07.16. 00:45
Szervusztok!

Már az elejébe belekötnék. Az egész okfejtés onnan kezdve hibás, ahogy a cikk feltételezi, hogy a megzavart varázslat így vagy úgy módosul, és így vagy úgy jön létre. Nem hiszem, hogy ha nekiállok palacsintát sütni, majd valamiért megzavarnak benne, abból nagyobb palacsinta, vagy kifli, vagy rizseslecsó lenne... Egészen egyszerűen vagy jó palacsntát csinálok, vagy sza*t, és az akkor nem palacsinta, hanem szemét.

Persze ez az egész csak elvi dolog, mert sohasem fogjuk megtudni, mi az a varázslás. Ha abból indulunk ki, hogy a varázsige kántálása olyan, mint egy kétsoros versike elszavalása, akkor a belezavarás egyetlen eredményt hozhat: a versikét nem sikerül végigmondani, tehát a varázslat sem jön létre. A mágikus energiák szétofszlanak, lehet pár mp múlva előről kezdeni az egészet.

Tehát vagy létrejön, vagy sem. De nem lesz A-ból B.

Egyébként szép és jól kidolgozott írás, lelke rajta, aki készítette.