Fywillan @ 2006.08.29. 18:28
"...az anyja önvédelmi pisztolyával végzett saját életével." Kérem uraim, milyen mondat ez? Amúgy a cikk jó, eltekintve ettől a kis magyartalanságtól.
@ 2003.04.02. 18:38
Baromi jó összefoglaló cikk volt! Eléggé tömény, de érdekes és olvastatta is magát!A kutatásért meg a türelemért meg külön köszönetet érdemelsz, úgyhogy: Köszi!
@ 2003.03.31. 14:56
sorry!
BePe @ 2003.03.31. 14:53
Aga ezt MUSZAJ volt idekopiznod? :ejnye:
MAXXxxx @ 2003.03.31. 12:19
Aga:
... 60 kalandmodul jelent > annyira nem sok, bar annak tunik
... Egy rajzfilm sorozatról van szó, amely száznál is több epizódból > osszesen kb. 26 (12 v 13 az elso sorozat es ujabb 13 a masodik)
... DnD3 D20 > en is irtam, talan kovetkezo reszben :) , tovabba a CP-Fuzion-BESM vonal is lemaradt ... talan majd legkozelebb :))
elGabor: sajnos csak 2(3) lehetoseget tudok : Ebay, svgames (irc), ebbol elsoben esely van papir alapura, masodik legalis, de PDF, ()-es valoszinuleg illegalis(ha nincs meg neked akkor igen) es PDF
@ 2003.03.31. 11:36
Nagyon jó a cikk (bár az első bekezdést olvasva attól tartottam, hogy ez is egy n+1. szerepjáték magyarázó darab lesz, de szerencsére nem :))

Egy, az íráshoz csak érintőlegesen kapcsolódó apróság: minden idők legősibb ma is létező harci/stratégiai táblás játéka a kínai/japán eredetű Gó (és nem a sakk). Akit esetleg érdekel:
http://www.kiseido.com
[ahol online lehet játszani is :) ]

Arsentis
@ 2003.03.31. 09:39
elGabor: utánanézek ösmerősöknél :)
Aga
elGabor @ 2003.03.31. 08:11
Aga: nocsak, neked is ez a másodlagos hobbid? Hmm... Nincs meg neked véletlenül papíron a Hidden Shrine of Tamoachan vagy a Thieves of Fortress Badabaskor? Fénymásolásos cserét szívesen végrehajtanék... :)
@ 2003.03.30. 14:30
Először is gratulálok az írónak, nagyon jó a cikk alapötlete. De: amit ebben az írásban olvashatunk, az ekkora terjedelembe zsúfolva nagyon durva. Nyugodt szívvel lehetne belőle egy 10-15 részes cikksorozatot írni, darabonként ekkora terjedelemben. Megérné a fáradságot, a téma hihetetlenül izgalmas és bőséges! Örülök neki, hogy a források is megtalálhatók a cikk végén, mert aki akar utána tud keresni dolgoknak, de nekem valahogy az az érzésem, hogy sokhelyütt az író nem saját véleményét írta le, hanem a forrás készítőjének szavait. Hiba volt, mert így számos tévedés, összemosás, helytelenség került ebbe a szövegbe. Nem ismerem Drazsét személyesen, nem tudom kipróbálta e már mindazokat a játékokat amikről ír, esetleg melyeket ismeri jobban vagy kevésbé. Nyilván az elmúlt 30 év (szerep)játékainak színe java fel-fel bukkan az írásban nagyrészük szinte beszerezhetetlen, esetleg hazai magángyűjteményekben vagy letölthető pdf-ekben sincs meg.
Jómagam régi D&D kiadványok gyűjtője vagyok, hadd hívjam fel a figyelmet a következőre:
"A TSR új ötlete volt, hogy az AD&D-t öt különböző fokozatra szedi szét, teret engedve az abszolút kezdő és haladó játékosoknak egyaránt, ezzel még nagyobb haszonra tettek szert. A fokozatok: Basic, Expert, Companion, Master és Immortal."
Nem igaz, ezek a kiadványok nem AD&D-hez jelentek meg,amelynek akkoriban az útókor által "first"-nek nevezett változat volt napirenden, hanem D&D-hez. Az említett kiadványokhoz vagy 60 kalandmodul jelent meg.
"Megjegyzendő, hogy az AD&D népszerűsége csúcsán egy darab gyermeteg rajzfilmet tudhatott magáénak, manapság pedig egyetlen borzalmas filmet."
Féligazság. Egy rajzfilm sorozatról van szó, amely száznál is több epizódból áll, évekkel ezelőtt a Cartoon Network is sugározta, igaz, hogy nem AD&D, hanem Dungeons&Dragons volt a címe, akárcsak a tényleg gyenge filmnek.
Hiányolom még az AD&D 1st és 2nd váltás dolgait, a 2nd edition további világait (Ravenloft, Dark Sun, Planescape...) és a D&D 3-at, meg a D20 systemet.
Nem boncolgatom tovább a témát, lehetne még folytatni a sort.
Jó a cikk ötlete, azonban nagyon nehéz a téma, javaslom Drazsénak, kutasson még, ha van rá ideje megéri! Akár doktorizni is lehetne belőle :)
Aga
Orastes @ 2003.03.30. 14:08
Egészen jó a hangulata, bár nem ártott volna egy a magyar nyelven megjelent (esetleg fejlesztett) RPG/kártya kiadványokról is szóló rész. Illetve ki lett hagyva egy kuriózum egy kuriózum: Tales From The Floating Vagabond -->kevés dolog múlja fölül a maga kategóriájában (hangulatilag).