@ 2003.05.06. 16:30
Én nem zökkentem ki belôle, bár egy meglett férfitest összetörését nehéz volt társítani egy 'törékeny' lány képével, de átléptem felette.
Hol volt benne Bükkinné? Ja és hogyan tudom magam itt regisztráltatni? j
@ 2003.04.29. 19:44
Nekem naggyon tetszett! Jó volt olvasni és egyszerűen csak magával ragadott...
Kösz!
dekszter @ 2003.04.28. 09:06
Thak:
Nem felvágni akarok előtted (hiszen tudom mit gondolsz az általam beküldött novelláról), de a Tündérmese alig 50 perc alatt készült el!

Amúgy a novella nem rossz. Csak így tovább.
Thak @ 2003.04.26. 13:51
Na, ez már valami értékelhető!

Az egyik legjobb szerepjáték-novella, amit valaha olvastam. (Mindenki érzi a különbséget egy Fantasy- és egy Szerepjáték-novella között?)

Azért tetszik, mert végre nem csak a küldetéssel, meg a megoldandó helyzetekkel foglalkozik egy szerző, hanem a szereplőkkel is (ez esetben az egyetlen szereplővel), és ráadásul nem is erőltetett a szereplő lefestése.

A testek összetörése volt egy kicsit nekem is zavaró (logikailag), mert - amellett, hogy nem tudom, mennyire lehet hangos ez a művelet - azért időigényes is. Ha egyszerűen összetörés nélkül rejti el őket, nekem jobban tetszett volna.

Túlzásnak (és nehezen hihetőnek) találtam azt is, hogy akkor is tud figyelni arra, hogy ne csapjanak zajt a földre zuhanó holttestek, amikor egyszerre több embert támad meg. Szerencsére ezek a momentumok nem lettek túlrészletezve, ezért csak igen csekély mértékben rontották az összhatást.

Amit kicsit más összefüggésben már említett valaki: saját hajának "szakavatott mozdulatokkal" történő összefogása kicsit túllő a célon. Gondolom, ez a szösszenet a profizmust volt hivatott hangsúlyozni, a hatás azonban inkább komikus (bennem olyan Nagy Durranás hangulatot ébresztett.)

Az utolsó kifogásom nekem is a szigony. Nem az, hogy miért mindenkinek az, hanem, hogy miért pont szigony. Ez inkább vadászfegyver, és inkább csak tengerparti népeknél, halászoknak. Történt valami utalás arra, hogy tengeri népről lenne szó?

OK, ezek voltak a csomók a kákán. Szerencsére nem vonultak végig az íráson az ilyen jellegű hibák, és a novella erejét mutatja, hogy el is tűnnek benne - egy bekezdéssel később már nem emlékeztem ezekre a kis "törésekre" .

Nekem Személy szerint nagyon tetszett, hogy nem voltak mágia-hegyek, szupergyilkosok, hiper-bonyolult megoldások stb.

Amúgy élő példája annak, hogy a sztori messze nem minden, és egy egyszerű, és igazából nem is újszerű történetből is lehet jó írást kerekíteni.

Kicsit hitetlenkedve fogadtam, hogy 2 óra munka fekszik benne, de ha tényleg így van, akkor le van esve az állam.

Így tovább!
@ 2003.04.24. 23:15
Alapjába véve jó. De a következő bajok vannak:

-lényegretörő, nincsenek benne olyan mellékszereplők említve, akiknek nincs nagyon köze a történethez(a nagy Ő a testőrkapitány, a fater meg a célpont). Éppen ezért lehet érezni már az elején, hogy mi a csattanó
- amiért még lehet érezni a csattanót: tipikus fordulat, de nagyon jó. Ám túlságosan az a központi téma, hogy mennyire szenved, és hogy milyen szabad lesz, ha elvégzi ezt a munkát. Ebből is lehet érezni, hogy mi a csattanó.

Valaki itt kérdezte korábban, hogy miért nem dobócsillagozik...stb. Nos én úgy képzelek el egy jó fejvadászt, hogy nem attól válik ki a többi harcostól, mert olyan jól forgat egy fegyvert, hanem mert minden fegyverrel tud bánni. Ergo nem kell neki fegyvert vinnie, mert az csak növeli a lebukás esélyét. Pl: találkozik egy őrjárattal, és van nála két kard: ezt elég necces lenne kimagyarázni úgy, hogy megmaradjon a védtelen kislány álca. Azonkívül zajt csinálhat(véletlenül a kőfalhoz ér), nehéz és nincs rá szükség.

Szóval összességében a leírás jó, az az egy probléma van, amit feljebb fejtegettem. A sztory kicsit egyszerű, de jól megjelenítetted az érzelmeit, ebből a szempontból korrekt volt. Csak így tovább. Ez elsőre csak 76-ot ér, de biztos vagyok benne, hogy lesz 98-as is.

pugnitass
@ 2003.04.24. 11:23
Sundown: A test összetörését már nem is tudom hol olvastam, annak csak annyi a lényege hogyha a megfelelő helyen törsz porcokat és csontokat akkor az emberi testet 50%-al kisebbre lehet "csomagolni" ami azért nagy előny egy test elrejtése szempontjából. Dobótőr és kések használatát azért próbáltam kerülni, mert ezek csak nagyon pontos dobással halálosak (torok, nyak, stb), és ellentétben a filmekkel a valóságban (sajnos/hála istennek) nem lehet egy késszúrással/sobással szimplán megölni egy embert. (akit szúrtak már hasba, mellen, stb az tudja miről beszélek) viszonylag hosszú agonizáció, kiabálási lehetőséggel, stb
Közelharcban már tényleg használhatott volna kést (torok elvágása, nyakcsigolyák közé szúrás, stb) de szerintem sokkal vagányabb hogy egy védtelen(nek hitt) nő, odamegy és eltöri a nyakat a megfelelő mozdulatokkal.
A dzsurimbát védő katonák a szigonyosok, ez a szabvány palótaörség, nem akartam mást belekeverni ide, de legközelebb azért figyelek. Köszi szépen az építő hozzászólásaidat.

Egyébként igy többszöri olvasatra én is találtam hibákat javításokat, leírás bővítési lehetőséget, de ez egy egyszerű novellának indult cirka 2 óra munka fekszik benne összesen. Irjatok még kritikát!! - a szerző
@ 2003.04.23. 11:51
Kezdésnek nem rossz, csak így tovább!
SunDown @ 2003.04.22. 14:55
Nem mondanám, hogy az utóbbi idõk legjobb novellája, de azért megérte elolvasni.
Mondjuk pár dolgot nem értek (pl. ez a test összetörése darabokra nem annyira zajtalan muatvány szerintem, sõt, fölöslegesnek tûni. Miért nem lehet simán dobócsillagot, dobótõrt, vagy hasonlót használni, vagy ha már muszály testközelbe kerülni, akkor meg miért nem használ késeket vagy hasonlókat. Nekem az volt az érzésem, hogy a csajszi a DnD3e szabályrendszer Monk kasztjában van. :) )
Lehet, hogy én nem ismerem a világot, de pl. miért van, hogy az összes katona szigonnyal harcol? Lehetne kissé változatosabb hadrend.
Ezektõl az apróságoktól eltekintve jó a novella.
Így tovább!!!
Orastes @ 2003.04.22. 12:37
Kellemes, a baja csak az, hogy a sztori 3-4 bekezdése körül kiderül, hogy valami nagy dráma lesz, amiben az egész család-rokon-szerető benne lesz és mindenki meghal, csak aki olvassa az nem. De ettől eltekintve jó.
@ 2003.04.22. 01:08
Kicsit sablonos (én a fiút tippeltem a követnek), de egész jól van megírva. Néhol nem megfelelőek a kifejezések: "szakavatott mozdulatokkal", "életforma egész alapját", "Bükkiné", stb. Ez utóbbi különösen kilóg. Mindent összevetve 70.