Keshik @ 2003.06.01. 14:38
Érdekes !
A sztori egy kissé klisésre sikerült, érezni a WOD szabálykönyvek nyelvezetét; ellenben tettszett a folyamatosság, folyékonynak tűnt: egy egész darabnak.
garw @ 2003.05.10. 16:55
hi!

csak úgy, általában:
Túl átfogó a téma(gondolom ez a címből adódik:)
A játékban, a könyvekben ki van dolgozva egy Euthanatos koncepció. És azt látjuk viszont.

Máshol, ahol a történet címe foglalkozásra, jellemre, személyisége utal
"Gladiátor", "Hazafi" "Rettenthetetlen" "A Jó, a Rossz és a Csúf"
azt látjuk, hogy az író igyekszik új és új megvilágításba helyezni az "emberi kategóriát", amit tárgyul választott, mert ezek önmagukban ellentmondásosak, nem egyértelműen körülírhatók.
Így ezen címkék mindig "újabb" megvilágításba kerülnek(legalábbis az a cél, valami újat mondani).

De egy kidolgozott rendszer valamely szereplőjét nem tudjuk ilyen módon maghatározni, mert elvileg minden konkrétum adott. Mi csak árnyalatokat toldhatunk hozzá, pl. Jack az Euthanatos.

Én próbálgatok ilyesmit, de mindig túl messzire sikerül kerülnöm az eredeti koncepciótól, így mangás, gumi-mage lesz belőle:) sszal nekem nem megy az adott rendszerhez való alkalmazkodás.

más példán keresztül:
Gondolkodtam Fallout novellán is, eközben elkezdtek szállingózni az rpg.hu-ra
olyanok, amiben egy "harc", egy "Random Encounter", meg ilyesmik vannak, pont mint a játékban lévő motívumok
de semmi több (oké, egyszer volt egy álom motívum(de a játékban is van ilyen:))))

Én inkább "standard poszt-apokaliptikus":)))) dolgokra gondolnék a Fallout kapcsán; harc, túlélés persze kell, de ott van a felszerelés és a menedék problémája, a természet erőivel való szembeszállás, milyen emberi kapcsolatok alakulnak így ki az emberek között, stb.
Mondván van még a háttérben sok minden más is, vagyis én inkább "lefelé haladnék", a speciális dolgok felé, nem állnék meg az általánosságok szintjén.
Pl. a MadMax, mint Fallout történet remek, mert nagyon sok mindenről szól
1 család, barátok, ezek elvesztése, a törvény tehetetlensége, bosszú
2 egyedül kóborolva; egy csapat "farmer", aki biztonságra vágyik; egy csapat rabló, akik mindenre képesek a benzinért
3 város, "törvény", ármány; egy elszigetelt közösség, akik naivan, "boldogan" élnek a saját kis völgyükben.
És ezek az apró történetek a Fallout játékban is benne vannak!

Szerintem a Mage-ben is valahogy ilyen szintem kell kutakodni:)
mi történik az emberekkel, ha különböző paradigmákkal szembesülnek, és nem kell annak feltétlenül egy HIT Mark-ban megnyilvánulni:)

Persze az is igaz, hogy egy világot a reá leselkedő legnagyobb veszélyek határoznak meg, vagyis ettől "sajátos" a történet.
Ha nincs gonosz Nefandus, meg kíméletlen Technokrata, meg szerepjátékbeli címkék dobálgatása, akkor az csak standard, öncélú X-men-szerű dolog:)
Ha nincs démon, akkor az nem Codex, csak sima reneszánszos fanatzzi
Ha nincs bukott Jedi, az nem SW történet.
Ha nincs ork, akkor az nem Gyűrűk Ura szerepjáték:)

De amatőr szintem szvsz ezekkel nem is kell törődni. A White Wolf úgysem emiatt fog felfigyelni rád, akkor meg ne légy megalkuvó, írd amit gondolsz:))

Nem az alapkönyvet kell megmagyaráznod, épp elég sablonos az magától is!
(Az Eu mintha pont azért lenne kitalálva, hogy a vampirések is megvegyék a könyvet:)
Ha gondolatban végigjátsszol egy történetet, meglátod, hogy sokkal érdekesebb, mint rutinos WoD-osként várnád:)))

bzebze
garw
garw @ 2003.05.10. 16:52
hi!

konkrétan:
Biztos, hogy az Euthanatos paradigma kimerül a halál-kultusz fogalmában?:)
Én sok minden másra is gondolnék az Entrópiával kapcsolatban, persze lehet, hogy tévesen, mert az alapkönyv alapján tényleg elég gáz az egész... a darkulással pedig egy nagy probléma van: Nagyon jól kell csinálni, különben kiröhögnek:)

az apa-anya, család, ikertestvér dolgokat és sem vágom, gondolom lejátszódott előtte az egész eddigi és ez utáni(?) élete:)

--
"bármelyiket, bármikor meg tudnám ölni." - ez nekem sem tetszett. Nem ettől fogja az olvasó komolyan venni a főhőst.
Amúgy meg ez a pisztolyos CéPés fejbelövöm dolog elég gáz, mert ehhez túl sok gyakorló Eu van, szvsz diszkrétebb metódusok kellenek:)

"Éppen arra készültem, hogy elfelejtsem ezt az egész marhaságot a Mágusokról és mindenféle Felébredésről, meg Technokráciáról" - tehát a srácot Ébredni küldik.
Akkor viszont a következő mondat alapján "tökéletesen" halott, méghozzá azonnali hatállyal Ébredéstől függetlenül:
"Állítólag tele van Techikkel, de hát nem ismerem őket, csak azt, hogy félni kell tőlük, de hát mit nekem…"
MI AZ, HOGY "MIT NEKEM"??? - nem azt játsszuk épp, hogy az öltönyösök valódi veszélyt jelentenek, és mindenféle hatalmi csoportokba tömörülnek(holmi Technokráciának nevezik magukat) és az egész világunkat irányítani akarják és rendre akkora természetfeletti hatalommal rendelkeznek, mint a paksi atomerőmű??? MIT NEKEM A PAKSI ATOMERŐMŰ:)

--
Az Ébredés jó, bár akció közben ébred fel (a takarító felismerése +Time, a biztonságiak leverése) nem a "halálából", ahogy szó szerint írják.

"Most már mindig veled leszek sohasem hagylak el és vezetlek ott ahol más nem tud!"
Avatar?:D

A konklúzió alapján pedig még simán lehetne MAGE/Eu helyett Antiszoc/Pszicho:) vagy simán buggyant/Skizó akármi:)
Azt akarom mondani, hogy szerintem ezeket a dolgokat nem lehet hitelt érdemlően "bemagyarázni". Bőven elég ha a történet kitaláció. Ha még a motiváció is ennyire "sajátos" (pláne, hogy még a többi Tradíciós sem érti), akkor szvsz nincs sok értelme moralizálni és igazat adni neki. Legyen objektív a nézőpont és kész - itt nem E/3-ra gondolok, hanem a mondanivaló megformálására:))

bár ez itt nem hiba, mert pont a morális háttér bemutatása volt a cél... folyt köv:)

bzebze
garw
Olman @ 2003.05.10. 14:04
Teljesen egyetértek.
@ 2003.05.10. 14:02
Nem tudom Totius minek szánta ezt az írást. Tényleg nem jellemzi hihetetlenül elsöprő stílus, nem bővelkedik írói bravúrokban, fantasztikus szófordulatokban. Ám talán nem is ennek készült. Nem kerülhetett a cikkek közé, mert mégiscsak történet valamennyire. Szerintem ez inkább ismertető jellegű, szerepe az, hogy bemutassa az Euthanatoszt (talán nem véletlenül ez a címe, s nem valami "A Halál útja", vagy efféle). És természetes, hogy sokat merített a könyvből, sokat alapozott rá, inkább, mint saját kútfejére, de az látszik, hogy nem "pontosan, szóról szóra..." kiragadott írások :) (mta idézetekkel meg lehet cáfolni nyugodtan).
@ 2003.05.10. 09:42
Én kiszakadtam a körforgásból,és a Tzimisce klán tagja lettem.De a célunkat igy is segítam!Kiváló irás,összefoglalja filozófiánkat...(Aldyr)
Marvin @ 2003.05.10. 08:35
Totius: Ált. szeretem abban a hitben ringatni magam, hogy nem vagyok teljesen idióta. Elolvastam mégeccer, aztán harmadszor, aztán megpróbáltam fejjel lefelé, hátha úgy kiviláglik valami, de akárhogy erőltettem, a lent vázolt közhelyeknél, illetve a "Hörr-hörr-Luke-én-vagyok-az-apád-neeeeeeeem"-effektnél többet most sem sikerült felfedeznem. Légy oly kedves, és áruld már el, hol itt a nagy fene transzcendens Értelem, mert ezexerint földönkúszó agyam előtt abszolúte felfoghatatlan, leheletfinom álliterációkba burkoltad. Szóval szomjazom a szavaidat, Mester, hogy egy klasszikust idézzek.

KaRMoS: Nem csak mintha, hanem helyenként pontosan, szóról szóra...
@ 2003.05.09. 12:31
Ez mintha az Euthanatos leírása lenne az alapkönyvből, amit nem olvastam, de most már nem is kell, egyes szám első személyben. Nem igazán mond újat. Meg valahogy darabos. Bár az egyetlen ami tetszett az pont egy ilyen váltás: "Rozsda. Rák. Lázadás. Azt hisszük ismerjük a választ, de nem. Nem kell ismernünk. Egyszer majd a Nap nem kel fel, a szél nem fúj és felismerjük az egyetlen igazságot: nincs Igazság, és minden amit csináltunk elpusztul. Szóval beleszól a pofa a telefonba."
Nem zavar annyira, hogy ez az írás mintha a Mageből lenne, a WW könyvekben nagyon jó leírások vannak. Csak kicsit túl sokat akar túl röviden elmondani....
Olman @ 2003.05.09. 11:45
Üdv!

Olyan szempontból szerintem jó, hogy akiknek új a Mage világa, az valamennyire megismerhet egy sablon Euthanatoszt, akiknek pedig már ismerős, azoknak meg tényleg snassz egy kicsit. Leginkább leírás, ismertetés jellegű, nem valami izgalmas novellácska vagy ilyesmi. Nem pergő, hanem mesélős, bár nem az a tolkieni stílus, de arra nem sokan képesek.
Szerintem annyira nem rossz, bár valóban fakó kicsit.
Észrevétel: a "hogy- hogy" dolgot írhattad volna "hogy hogyan" módon is. ( nagy lektorálás közepette vagyok :) )
Nekem tetszett, de marad az 50 százalék.
Totius @ 2003.05.09. 11:38
Hoi!!

Látom Marvin nem fogtad fel az értelmét:) Nem baj, majd ha esetleg túllépsz ezen talán rájössz...

Do or not Do:
Tt