@ 2003.05.08. 12:01
Ez az :D Mindenkinek más jelenti az élvezetet.

Azt hiszem órákig tudnánk dumálni arról, hogy mi a különbség, és mi a hasonlóság az EQ és hagyományos rpg között.
Mi is állandóan dumálunk, poénkodunk és sokszor furán néz rám a család mit röhögcsélek a gép elött ülve :). Miközben játszik az ember fent van (lehet) egy (vagy több) csatin, ahol mindenki aki ott van "hallja" amit ír. De pl. nem tudom megveregetni a vállát :)

Csak azt tudom mondani, próbáld ki egyszer. Úgy tudom letölthető és egy hónapig ingyenesen kipróbálhatod :). Ha akarod megmondom melyik szerveren van a legtöbb magyar játékos, és hajrá ...

Tény, hogy az ember függővé válik ... :):)

Ekúzó
@ 2003.05.08. 10:56
nekem pont az jelenti a feelinget, hogy ossze szervezem a partyt, kozben tudok beszelgetni veluk, poenkodunk jatek kozben.

Egyebkent telleg felre ertettelek: nekem az jott le a mondatbol, hogy aki EQ-t jätszik, annak mar nem is jelenthet elvezetet asztalnal rpg-zni.. mostmar vagom, hogy nem eztt akartad mondan :)

Szvsz. a csa is hasonlithato az EQ-hoz: pont akkora ido nyelo. Tapasztalatbol mondom... Regen nagyon sokat jatszottam. Egy 4napos lan party igen egezssegetelen :D DE a CS is csak potlek: az igazi a paintball :) Mostmar meg nem nagyon van idom ilynekkel jatszani....
@ 2003.05.08. 09:34
Sziasztok!

Kicsit talán félreértettetek, kicsit igazatok van.

Először is én nem állítom, hogy akár az online akár a hagyományos szerepjáték jobb lenne a másiknál (nekem jobban bejön már az EQ, de ez egy dolog). Ahogy mondtam, kinek a pap, kinek a papné :D
Én ezt mondtam: „Nem tudom elképzelni, hogy valaki aki EQ online-t játszik valaha is élvezné” Az EQ kinyomtatott változatára gondoltam. Sorry ha félreérthető volt :)
Kicsit eltúloztam azt a mondatot arról, hogy mit tud adni az EQ az asztali rpg-kel összehasonlítva. Talán mert olyan régen játszottam. :)

Bali,
Nem terveztem öngyilkosságnak, provokációnak az írásom, és szerencsére nem is küldött el senki melegebb éghajlatra..
A CS semmilyen szempontból nem hasonlítható össze az EQ-val. Az EQ a szerepjátékokkal igen.
Rincewinddel teljesen egyetértek ebben a témában.

Idő. Nekem mindig is problémát jelentett elszabadulni hosszú órákra, fél vagy egész napokra, hogy kiéljem MAGUS vagy Ars Magica szenvedélyem. Plusz összeegyeztetni a haverokkal ...
Most este (vagy hétvégén) hazamegyek, bekapcsolom a gépet, ott van több ezer játékos köztük jó néhány tucat magyar is. Ha akarom egyedül játszom és csak dumálok velük a beépített csatin, ha akarok csatlakozom egy nagyobb lélegzetű programhoz és elmegyek 5, 30, 50 vagy még több játékossal, megpróbálunk lejutni teszem azt egy sárkány barlangjába, hogy megöljük, és megszerezzünk tőle valamit, ami az 50-ből egy embernek kell. (Hehe, ilyenkor elég egy meggondolatlan cselekedet és mind az 50 kettő perc alatt meghal )))
Ha akarom a több ezer küldetés egyikén fáradozom.
Vagy akár napokig (hmm... :) ) elő sem veszem.
Persze van akinél ez pont fordítva van.

Ekúzó
kabal @ 2003.05.07. 21:54
SirThomas!Az az AD&D kiegészítő a The Complete Book of Humanoids (volt).Szerintem jó kis könyv volt,bár sokan lehúzták...Azóta vagyok oda a minotauruszokért.
elGabor @ 2003.05.07. 09:48
balight: hüjeségeket beszélsz. EQ-n belül is lehet szerepjátszani, csak éppen a suspension of disbelief nem a királylányt alakító százkilós szakállasra irányul, hanem a "L337! D3wd, I 50 0Wn3D th47 14Mm3R!" dumákra.
MAXXxxx @ 2003.05.07. 08:07
balight the light knight: ugyugy, igazad van (20528)

Rincewind : asszem regimodi vagyok
RPG + CRPG - Baratno vs. RPG + Baratno - CRPG -ben
az utobbit valasztom, ha nem errol irtal, akkor megint elneztem :)


kulonben idonkent egy kis ez idonkent egy kis az es nincs gond vagy fikazas :D)
SirThomas @ 2003.05.07. 09:10
Az tetszett, hogy Kabal igyekezett objektíven véleményt alkotni a játékról.
Sajnos nem tudott meggyőzni arról, hogy nem egy új, mai trendekkel feltupírozott d20-as ADD klónról van szó.

Első olvasatra semmi, de semmi extra. Egyetlen új ötletet vagy izgalmas különbséget nem fedeztem fel.
Az "Így végre eltűnnek a soha nem használt varázslatok" elméletet 1000+ varázslat esetén még csak nem is értem. Teljesen elképzelhetetlennek tartom, hogy egy szabályokban vérprofi játékos képes legyen 50-60 spellnél többet jól alkalmazni egyszerre.
Ergo nekem az jön le ebből, hogy kidolgoztak egy csomó új nevet és ötletet ugyanahoz a +/- módosítóhoz.
Végül is az egész játék ilyen.

Fajok: most hirtelen nem jut eszembe annak az ADD kiegnek a neve, amiben 2-300 monsztát kidolgoztak játszható fajnak (többek köz gyíklény és macskaember is!). Nem is beszélve a RIFTS-ről...

Mana: hmm.. MAGUS? A magyar rendszer 10 évvel az EQ előtt jár... Ki mondja, hogy elavult a zöldike? :D

Ettől függetlenül köszi az ismertetőt, érdekes volt többet megtudni az EQ-ról.

Az online EQ-hoz csak annyit fűznék hozzá: olyanoknak való, akiknek van erre idejük. Egy normál rpg parti elvesz néha egy-egy napo (vérmérséklettől függő rendszerességgel), az online játékok viszont olyanok, mint a Tamagochi. Folyton-folyvást csinálni kell, hogy elégedett lehess.
Van, akinek erre van ideje, van akinek nincs. Sajnálom, hogy az utóbbi táborba tartozom, pedig szívesen kipróbálnám egyszer.
@ 2003.05.06. 22:09
>>>balight the light knight
Nem egy kategória a kettő és éppen ezért összehasonlíthatatlan. Akkor vagy jó, ha mindkettő jelen van az életedben (csak aztán ne csodálkozz, ha panaszkodik a barátnőd, mert sosincs rá időd :D

1. Egy MMORPG sosem fogja azt a hangulatot hozni, mint egy rendes asztali szerepjáték-összejövetel a haverokkal. És akkora interakciót sem nyújt, mint ami a mesélő képes nyújtani a valódi szerepjátékban.

2. Ellenben a rendes szerepjáték viszont soha nem fogja megadni neked a lehetőséget, hogy több ezer másik játékossal benépesítsetek és élővé tegyetek egy világot. Hogy szinte második otthonodként gondolj arra a bizonyos játékra, mert szinte minden szabadidődet ott töltöd járva a világot, virtuális alteregód bőrében. Hát kérem ilyet csak az MMORPG tud, és aki egyszer belekóstol azt többé nem ereszti. :)
@ 2008.04.22. 20:30
Rincewind

Szerintem is jó, és bitos hamar rászoknék, én azon háborodtam fel, hogy valaki azt mondta, hogy jobb mint az asztali szerepjáték. Persze most így higgadtabban, lehet, hogy csak én vagyok ilyen maradi....
@ 2008.04.22. 20:30
Kecske: akkor neki fogok higgadtan. Én nem állítom, hogy a D20 alkalmas univerzális rendszernek.... Magam se játszom pl. Modern D20-at, mert úgy vélem ilyen Sci-Fi világok modelezésére valóban nem alkalmas. De: ahoz a heroikus fantasyhoz, amit én szeretek mesélni tökéletesen megfelel. Ehez lett kitalálva... hogy sárkányölő hős lehess, hogy királylányokat menthess meg, ördögi szekták ténykedéseit göngyölísd fel (és a végén felhenteld őket démonostúl :D ).... Nem állítom, hogy mindenre alkalmas, de azért van egy-két világ ami miatt érdemes ezzel játszani: Ravenloft, Speljammer, Dragonlance, Forgotten Realms, Kalamar... és még hosszan folytathatnám a sort. Egyszerű, könnyn megjegyezhető, könnyedén tervezhetsz hozzá saját világot...

Hogy még egyszer elismételjem: nem mondom, hogy jó húzás lenne egy Shadowrun, vagy egy CP 2020 kiadása D20-ra, de rengeteg világhoz IGENIS MEGFELELŐ. Szerintem sem jó ez D20-asítsunk mindent! tendencia, de ha valaki szereti a heroikus fantasy-t annak nem érdemes azért elzárkózni tőle, mert a kedvenc játékát tönkretették egy D20-asítással... attól más témára még lehet ideális a rendszer.

Najó, nem ragozom tovább, ez az én álláspontom lehet ellenérvelni.