Tomasso @ 2006.01.24. 09:09
Minden rendszerben lehet SZEREPjátszani. AD&D-ben is lehetsz nyomorék vagy halmozottan hátrányos helyzetű, ha akarsz. A többi a mesélőn múlik! De ez nem rendszerfüggő - szerintem legalábbis.
@ 2004.04.01. 14:06
Én személy szerint Jeff Koke véleményével értek egyet. Ennek egy oka van: bár tény, hogy ahol nem csak harccal lehet megoldani a mesét/kalandot/feladatot, hanem akár "tolószékből is", ott bizony még nagyobb szükség van a játékegyensúlyt támogató rendszerre. Ugyanis nem mindenki rendelkezik évtizedes szerepjátékos múlttal; az ilyen játékosoknak pedig így a legkönnyebb/egyszerűbb utat mutatni. Nem mindegy, hogy valaki 14-es IQ-val és 6-os erővel játszik, vagy 14-es erővel és 6-os IQ-val, de a player persze jóval okosabb ennél és ki is használná ezt, ha a mesélő a karilapra nézve nem emelné fel tiltón az ujját. A GURPS nagy mérföldkő ebben, mert mindenből lehet előnyt kovácsolni, a jó megjelenéstől kezdve az anyagi helyzeten át az egyházi rangig. De aki(k) még csak most próbál(nak) áttérni a vérpistikézésről a szerepjátékra, nehezebben vált(anak). Ezt onnan tudom, hogy személy szerint én is így kezdtem és (remélem) most már a wereszerepjátékosok közé tartozom, akik teliholdkor Hamlet-té változnak és úgy vonyítják a Holdra, hogy lenni vagy nem...

baddude
SAS2000 @ 2003.06.22. 18:36
Dwyn: Hál'Isten nincs mit megbocsátani :)
Nem azt mondtam, hogy senki nem kedveli jobban, csakhogy valszeg a kisebbség (saját kiscsoportos minta alapján)
Az pedig természetesen számít, hogy ki mivel indul, de attól még a játékegyensúlyt nem döntően befolyásolja szvsz továbbra is.

SAS

UI: Na nem gondoltam volna, hogy valaki elolvassa... :)
@ 2003.06.22. 16:36
SAS2000:
Már megbocsáss, de én példáúl igenis kedvelem ahogy Zsolt ír. Jobban mint WC-t. A Kultban meg téved, nagyon is számít, hogy milyen karakterrel indúl valaki. Lehetséges ez egyensúly végleges elbaltázása. :-)

Dwyn
SAS2000 @ 2003.06.22. 16:25
Üdv!

Sosem gondoltam, hogy kevés az 5000 karakter, de alább kiderült.
Ez még a lenti cikkhez tartozik:

UI: Bár nem akartam belefolyni az "Elemezzük R.R.-t" vitába, csupán azért tettem, ne tűnjön úgy: itt a neten csak egyféle vélemény létezik.
SAS2000 @ 2003.06.22. 16:24
Üdvözlet Szerepjátékos társak!

Látva a hozzászólások hangvételét, szeretném még itt az elején leszögezni - bár ez minden hozzászólásra egyértelműen fennáll -, nem kívánok alapigazságokat közölni, megmondani ki mit tegyen, mi az egyetlen üdvözítő módja és célja a dolgoknak; nem kívánom megmondani ki mire gondolt, mire kéne gondolnia, hogyan kéne értelmeznie bizonyos dolgokat; mint ahogy holmi lufi-eregetés sem áll szándékomban!
Egyszerű véleményt szeretnék közölni. Amennyiben hozzászólásomnak a fentieket lefedő beütése lenne, kérlek titeket, tudjátok be szerény írói képességeimnek.

A cikk újbóli elolvasása után sem érzem ki azt a fajta "pökhendiséget" Raoul írásában, amit itt oly sokan nehezményeznek. Talán - ha ez lett volna első olvasatom tőle -, hihetném, hogy eme cikkel - mintegy a magasból tekintve le ránk, szerencsétlenekre, akiknek gőzünk sincs, hogyan, s mi módon kellene hasznosítanunk a kezünkbe akadó szerepjáték-könyvek nyújtotta "igazi" szórakozást - próbálja meg feltárni nékünk egy szebb, jobb, boldogabb s értelmesebb lét alapigazságait. Mivel azonban már az író több regényén is átrágtam magam, kötve hiszem, hogy ez lehet a helyzet. (Amennyiben tévednék, s Raoul célja a cikkel mégis a "másként játszók" pocskondiázása, lenézése, s egy felszólítás lenne a vérpistikék tűzzel-vassal történő irtására; valamint rejtett célként megjelent volna a cikkben az "alsóbb rendű" szerepjátékosok átformálása Kornya Zsolttá, kérem ehejt jelezze nekem, mert ez esetben ténylegesen és súlyosan félreértettem valamit.)

Én úgy látom, Zsolt azt érezhette a cikk írásakor - bármely időpontban is volt -, a mai magyar szerepjátékos társadalomban egy olyan általános probléma van a játékosok hozzáállásával az egyensúly fogalmához, mely szomorúságra ad okot és orvoslásra szorul.

Érzésem szerint a Pyramid magazin fent emített cikke azért került bemutatásra, hogy érzékeltesse: a probléma nem csak a 10-12 éves "tápolós" játékosokban keresendő, hanem rajtuk jóval túlmutat. (Itt jegyzem meg, hogy Zsolt mindössze egyetlen mondatba kötött bele, idézem "Amint láthatjuk, itt valami alapvetően hibás.")

A következőekben ténylegesen találhatóak a cikkben olyan "kinyilatkozások" melyek a megkérdőjelezhetetlenség és az "egyetlen igazság" eszenciáját láttatják hordozni. (Példaként a "Tisztázzunk valamit:..." bekezés) Azonban úgy hiszem ezek az erős, energikus kijelentések az íróhoz tartozó stílus kellékei; melyek céljai nem az IGAZSÁG bemutatása, hanem sokkal inkább a figyelemfelkeltés, az agytekervényeket felpörgető provokáció, és annak a bizonyos hatásnak a keltése, mely ugyancsak szorosan az íróhoz kötődik.

Mint az a reagálásokból is kitűnik: talán az írónak is az volt a szándéka a fent említett provokációval, hogy megindítson egy bizonyos vitát. Sajnálatos módon azonban a vita nem a cikk lényegi részével kezdett foglalkozni, hanem magával Zsolttal, az egó-becsléssel és a "szubjektív sznobizmussal".

Mint ahogy Zsolt cikkében is kifogásoltam az ArsMagica bemutatását, mint kiegyensúlyozatlan rendszert; úgy az itteni hozzászólóknál is úgy érzem, szőrszálhasogatásból mentik ebben a témában Jeff Koke-ot.

És itt egy kicsit a cikk lényegéről had írjak.
A játékegyensúly szerintem nem a karakterek között keresendő, hanem a játékosok és a KM között, és játékalkalmanként újra kell "mérni". (Bár ezt már írtam, most kicsit bővebben) Például: akár mennyivel is "táposabb" egy karakter a másiknál, amennyiben a körülmények miatt semmit nem tud csinálni az illető a karakterrel, míg kevésbé tápos társára állandó munka vár a kalandban. Ugyanakkor a legkiegyensúlyozottabb rendszerben is okozhat egyensúlytalanságot a KM. (pl egyik karaktert börtönbe zárja, a másik öt játékos meg három játékalkalmon keresztül szabadítja). Tehát a játékosok a KM a rendszer és a környezet (világ) a legfontosabb tényezők, s csak utána maga a karakter.
Ugyanakkor vannak rendszerek/világok amik behatárolják azon karaktereket, amelyek játszásnál esélyünk van az egyensúly megteremtésére. A MAGUS-ban pl nem hiszem, hogy lenne olyan életút, amiben egy vak-nyomorék koldussal ugyanolyan jó lenne a játék, mint egy daliás páncélos lovaggal. (De a pénz itt sem meghatározó).
Amennyiben a játékalkalmak kiegyensúlyozottak, illetve mindig másik játékos felé kiegyensúlyoztlanok, úgy az egy sikeres játékalkalom-együttesnek tekinthető szerintem.

Visszatérve az íróra:
Úgy látom, hogy Raoul Renier nem afféle "tömeg-kedvenc" író. Nem pozicionálja a műveit az egész szerepjátékos társadalomra, s emiatt nem oly közkedvelt mint pl WC.
Ugyanakkor olyan egyedi stílussal, - MAGUS játékra vonatkoztatva - Ynev-képpel s olyan rendhagyó történet vezetéssel rendelkezik, mely számomra felbecsülhetetlenné teszi műveit.

Ha úgy érezném, hogy a tanácsomra szorul, azt mondanám, semmi esetre se változtasson ezen - az itt lehúzott - stíluson. De úgyis tudom, hogy nem fog.

Tisztelettel:
SAS
Ghosty @ 2003.06.19. 11:41
Renier: jo, probalom lassabban gepelni. :-) Hianyoltad tehat az un. "eszerveket" hozzaszolasaimbol, hat ugy dontottem, alaposan kitargyalom neked, multkor miert irtam szinte csak eszervet.

Igy aztan az elso hosszabb bekezdes (amugy meg a masodik) azt fejtegeti, konkretan azon cikked formatuma miert is "elavult". (A "magas lo" dolog szerintem nem igenyel magyarazatot, ilyen szintu trivialitasokkal mar nem untatnek senkit; a "mellebeszeles" reszt pedig visszavontam.) A kovetkezo bekezdes ugy elso fele a "provokacio" kitetel indoka, a masodik pedig detto, plusz adalek a toronypaci-effektushoz. Az ez utan erkezo bekezdes tan megse igenyel magyarazatot egyaltalan (na jo, egye fene: azt irtad: "az oreg Ghosty"), a vegen pedig egy kivansaglista all, mint nyilvan feltunt.

Hat ennyi. Kivancsian varok.
elGabor @ 2003.06.18. 19:35
Zsolt: hivatkozott hozzászólásaim az "Összes hozzászólás új ablakban" opció segítségével érhetők el (a beviteli ablak alatt).
Attila @ 2003.06.18. 18:01
"hálás lennék, ha fölfednéd előttem, kinek a véleményemét utasítottam el MINDENESTÜL"

Ez most valami beugratós kérdés? :)

A cikkben kapott a pofájára Jeff Koke a kissé szelektíven kiemelt és árnyalatnyilag szelektíven fordított véleménye miatt; az un kiegyensúlyozott rencert preferáló juvenilis kamaszfantáziálók izlése amúgy globalice, pedigminttudjukizlésrőlvitázniésatöbbi; meg a GURPS is, bár mint látjuk ez utóbbi azóta már nem úgy van, ahogy.

No persze, a fentiek gondolom mind magánvélemények. Semmi esetre sem ex catedra sulyokvetés, hanem vitára provokálás, ha esetleg valaki szóvá tenné őket. Stílus, bogaram, stílus, a véleménnyilvánítás és a kinyilatkoztatás között egy alig észrevehető Kínai Nagy Fal húzódik...

...no persze ha általánosságokon meg evidenciákon kívül nincs más mondanivaló, az ember hajlamos felhúzni egy Kínai Nagy Falat, hogy a plebs legalább abban gyönyörködjön.

"Amelynél összeszedettebbet később sem áll szándékomban írni, ugyanis jelen állapotában is tökéletesen elégedett vagyok vele"

Látod, ez elég nagy kár.
Kornya_Zsolt @ 2003.06.18. 17:27
Kedves Chantico - végkövetkeztetéseddel tökéletesen egyetértek. Ilyen hangnemben és ilyen tartalommal szeretek diskurálni - ez ugyanis az a táptalaj, amelyből az egymással nem egyező vélemények ütköztetéséből megfontolásra érdemes tanulságok fakadnak.

RR