@ 2003.07.25. 13:07
Én megakadtam a katonai rendfokozatoknál. Nem túl valószínű, hogy Yneven is a mai magyar rendfokozatok léteznek (tizedes, főtözsörmester, százados, alezredes...). Tudom, hogy ez csak egy apróság, igencsak illúzióromboló hatású.
Bár a felszólalásom akkor lenne teljesen helyénvaló, ha most példákkal/tippekkel szolgálnék, de nekem most nincs kedvem utánnanézni. A készítőnek viszont melegen ajálnom fusson át egy-két hadtörténelemmel foglalkozó könyvet.
Ezt leszámolva viszont eddig tetszik az írás... olvasom tovább!
BOS @ 2003.07.25. 10:55
Üdv!

Miután mindenki elmondott mindentn csak egy valamit tennék hozzá. Még ideális esetben sem mindig az egyén tapasztalatától (szintjétől) vagy képességeotől függ pl.: a tiszti rang. Az életkor/szint maximum viszonyítási érték lehet, hogy ne legyenek 16 éves 20 szintű csókák.
Továbbmegyek, ha valaki nemes az nem azt jelenti, hogy fél kézzel lebirkózza engedetlen parasztjait stb. azaz általában a tágabb lehetőségeikkel nem élnek. (+ a nemes alaphelyzetben nem kalandozó, azaz nem kiválasztott)

másik:

A kalandozóknak nagy szükségük van a magas tulajdonságokra. Ez egyszerűen muszáj. Ha valaki rendszeresen elrontja a képességpróbáit az nem fog sokáig kalandozni. A magas érték szvsz egy ilyen rendszerben nem tápolás hanem a játszhatóság oltárán tett súlyos áldozat.
Egy kovács sokat és kimerítően használja fizikumát. Ha jól megy a boltja akkor rendesen étkezik is, és ebből kifolyólag tényleg megerősödhet akár a szimpla halandó maximumáig is(18). Esetleg úgy 100 kovácsból egy.
Nos egy kalandozó nem tudja elkerülni, hogy viszonylag gyakran használja nem csak egy, hanem az összes képességét.

Röviden vázolva a probléma nem a cikkel vagy írójával van, hanem a rendszerrel.
A cikk így is megér 01 százalékot.
@ 2003.07.24. 12:27
Ja! Meg ugye a kalandozók echte kiválasztottak, vagy mifene..., azért vannak olyan baromi jó értékeik, egyszóval egy városőrnek túlzás az a 15-ös átlag. Nézzük csak meg miből lesz a városőr: 8-as átlagértékű parasztból(a durva kiképzés...), meg amelyik városőr egész életében ugyanazon tüchtig városka ugyanazon kocsmáiból veri ki ugyanazon ittas parasztokat, az még 142 éves korára sem éri el még a 6. szintet sem. Szerintem.
Darkelvis @ 2003.07.23. 22:14
Hát most mit mondjak,a Titkos Fóliáns szerint egy 9. szintű tűzvarázsló vezethet egy lángőrökből,főnixekből álló ELIT csapatot.(csak nehogy szembejöjjön egy 42 éves városőr...)
Kerecsen @ 2003.07.23. 11:22
Üdv!

A cikk kiváló, az "NJK kasztok" kellően részletesek, arról meg, hogy az átlag városőr milyen szintű, szvsz nem érdemes vitát nyitni. Hogy van 1-2 példakarakter, hatalmas értékekkel? Na és, a nevében is benne van, hogy p é l d a! Nem ez az átlag.
(Bár kétségtelen, hogy az átlagos csikós jobb szemléltető eszköz lett volna.)

A fogadósok lebontása különösen tetszett, és jók a kereskedők is. Azért ne felejtsük el, hogy a hivatalnok is ember (pl. jómagam is) és ő sem csak a munkájának él (megint itt vagyok pl. én is).

El kellene rugaszkodni a "számok a mindenem" hozzáállástól! Nem attól lesz jó szerepjátékos valaki, ha könyv nélkül fújja a mara sequor értékeit, hátulról támadva-meglepetéssel-csí harc-aranyharang-roham-kiáltás-sötétben-lóról....

Ha pedig valaki a 9. szintű városőrnél abbahagyta az olvasást, magára vessen, de kritikát ne írjon.
@ 2003.07.22. 19:46
Jut eszembe... szóval a nem kalandozók 3k6-tal dobnak mindenre... tehát vehetjük úgy, hogy 18-as tulajdonsága a való világbeli emberek felső kb kétszázadának van. Egy ilyen tulajdonság kiváló, ám nem világraszóló képességet jelent - azok e fölött vannak.
@ 2003.07.22. 19:43
Szerintem ennyire azért nem durvák az njk-k, ettől eltekintve koncepcionálisan kiváló az anyag.
anarion @ 2003.07.21. 06:06
Hali!

Nekem is elég konkrét elképzelésem vannak m.a.g.u.s.-ban az NJK-ról.

Sok mesélő ott hibázza el, hogy a NJK-i gyakran együtt erősödnek a játékosokkal, pedig egy első szinten még gondot okozó városőr már nem kihívás egy játékosnak 5-6 szinten.

Én csináltam egy beosztást, ezt most a városőrségre lebontva:

Átlag városőr 1-2 TSZ
Városőr altiszt: 3-4 Tsz
Városőr tiszt: 4-5 Tsz
Városőr főtiszt: 5-9 TSZ

(a szintek alsó és felső határa a tapasztalatot, kort stb jelöli.)

Persze, egye különlegesen képzett alegységeke esetén ettől el lehet térni.

de pl, egy városőr altiszt az 1. és 7 . TSZ-ü karaktereknek is csak 3 TSZ, de míg első szinten kihívást jelent, 7 Tsz-n már nem.
@ 2003.07.20. 11:44
eleg regota nem jätszom M.O.K.U.S-t, de van egy kedvenc fejvadäsz karaktarem....evek kemeny munkäjäval sikerült fölturboznom 8 . szintre!...neha kaptam egy kis täpot is, de szerintem megdolgoztam erte....a karakter, mint mär mondottam volt: 8.szintü...ehhez 170 eves.( ugye a täp)..namost ha 3 evenkent leptem volna szintet, akkor mär lekardoztam volna a nem szimpatikus isteneket is......csak ha abba belegondolsz, hogy egy-egy kepzettseget megtanulni evekbe telik....szoval gagyinak tartom / az ätlag ynevi föjell-ertek 10-11...egy norm karakternek az ätlaga MAX 13-13.5 /
@ 2003.07.19. 17:10
Ave!
Szerintem használható az anyag, főleg az a része, ami a katonákra vonatkozik.
Az a parti, aminek én szoktam mesélni, szintén eltápolta magát valamelyest, én pedig nem szeretem, ha a városi őrök már 2-3. szinten sem jelentenek kihívást.
Ez a rendszer megoldást kínál erre a problémára, és én is alkalmaztam már ehhez hasonlót, habár nem fejtettem ki írásban.
A csikós és a kovács talán egy kicsit meredek, de azért nem tudok egyetérteni az írást súlyosan leértékelőkkel. A M*-sal játszók egy része számára igenis a 15-ös átlag a realitás, és szvsz ezt lehet normálisan kezelni, úgy, hogy ne csak a hentelésről szóljon a játék.
Mostanra, ennyi, üdv