Orastes @ 2004.09.05. 22:07
Télleg nagyon jók, így együtt mind a három.
Melyik Dogmatika könyvet használad a novella írásakor A két kötetes Schneider-félét, vagy a Fila Béla p. által írtat? Melyik egyetemen/fősulin hallgatsz teológiát?
@ 2003.09.24. 18:30
Szia!

Had tisztelegjek előtted, kedves Raffy! Külön tisztellek azért mert volt kedved és türelmed utána járni, hogy minél hitelesebben add vissza azt, amit anno az angyalokról összegyüjtöttek. Nagyon lebilincselő történetet írtál, és nagyon jól. Arra az egy-két apróságra, amit hamarjában észrevettem, ki se térnék, annyira eltörpül az írás egésze mellett. (Ígérem, elolvasom egyszerre a három részt is, így talán jobban felfogom az időbeli ugrásokat, amik kissé zavartak elsőre :aboci:)
Azt hiszem (bár mindet még nem olvastam el), ez a legjobb angyalos sztori, ami az "angyal dömping" keretében az Rpg.hu oldalán megjelent. Hónap végén jelenik meg az enyém, és talán ha ezt olvasom mielőtt útjára bocsátom, akkor el se merem küldeni, esetleg teljesen átírva (és rengeteg plussz munkát belefektetve :rohog:). Magasra raktad a lécet. :(
Az értékelés természetesen 100%
A honlapod is nagyon klassz, engedelmeddel alkalomadtán át is böngészem (Ha két életem lenne is kevés időm lenne :D).

más: épp a héten jártam egy ezoterikus könyvesboltban (Elixir könyvebolt, szégyen nem szégyen, az utcanevet akkor se tudom, de meg tudom szerezni :P), és ott volt egy kis polc "Angyalokról" felirattal. Nem tudom, mennyire megbízhato szakirodalom, vagy az-e egyáltalán, de talán van, akit így is érdekel.

Mély tisztelettel:

Coyote
Calien @ 2003.09.16. 16:24
Szia!
Egyébként hívő vagyok ( rk ) , és köszi, hogy válaszoltál. Remélem lesz még hasonlóan jó műved.
Csá!
Raffy4 @ 2003.09.16. 05:48
Calien: "Isten ott van, ahol mindig is volt."
A többi kérdésre pedig találd meg a legszimpatikusabb választ - így ha hívő vagy sem veszíted el a hitedet.
Köszönöm a kedves kritikát.
Calien @ 2003.09.15. 20:22
udv!

Remek mu, igazan erdekes, es jol kidolgozott. Ahogy mondtak mar, a legjobb ezen az oldalon. Csak az erdekelne, hogy akkor az emberek nem lesznek angyalok, hanem a lelkuk vandorol fel-ala ? Es Isten hol marad? Vagy talan nincs is Isten? Ezt nem tudtam megerteni. Ennyit fuznek hozza.
Raffy4 @ 2003.09.15. 07:37
Mindenkinek köszönöm a kritikát.
Ginevra: neked külön köszönet a hat (!) hozzászólásért!

Nos, a te kérdésedre és Caranéra is válaszolva: jó volt a meglátásod. Mint azt a második rész végén Lucifer is elmondja, nincs pokol, és a holtak lelkei vagy a mennybe szállnak, vagy visszakerülnek a Földre, hogy tökéletesebbé váljanak. Ám az angyalok tisztán szellemi lények, és ilyen módon - még ha bukott angyalok is - majdhogynem tökéletesek. Az angyalok rendelkeznek Isten minden tulajdonságával, egyedül a teremtő erejében nem részesültek, de ettől még nem lesznek olyan tökéletlenné, mint az ember. Az embernek szüksége van a reinkarnációra ahhoz, hogy a lelke az angyalokhoz hasonlóvá váljon, de egy alapvetően "tökéletes" lénynek, ha létezése egyik fázisa véget ér, nincs hová "tökéletesednie". Az angyalok sosem érhetik el a következő lépcsőfokot, nem lesznek képesek "teremteni", ezért ők - miután anyagi testet öltöttek és felhagytak a pusztán szellemi léttel, amely a szellemük hallhatatlanságát biztosította volna - a kényszerűen bekövetkező test halála után szertefoszlanak. A földön ugyanis a lélek nem képes önálló életre, csupán a mennyben - így történt, hogy Lucifer is "emberré lett", képessé vált arra, hogy ember módjára "teremtsen" - utódokat hozzon létre. Az angyalok erre a mennyben képtelenek voltak: hiszen ott nem létezett a halál sem, Isten fix számú angyalt teremtett a kezdet kezdetén, és a menny nem adott lehetőséget ennek bármilyen irányú változtatására.

Remélem valamennyire érthető volt. :aboci:
@ 2003.09.14. 22:51
no comment (oda kellene figyelnem a százalékra...)
@ 2003.09.14. 22:50
Kérdésem lenne: Caran ugye leírta, hogy zavarta, hogy azt írtad, Raffy, hogy nincsen semmi a halál után, mondjuk úgy: Kitaniel egybeolvadt a semmivel (ez egy kicsit olyan buddhista-szerű, nem?), szóval a kérdésem az, hogy ez minden emberre vontkozna, avagy pusztán Kitanielre, akinek már nincsen helye a Mennyben, de nem kerülhet a Pokolba (tudniillik a Földre) sem, merthogy nem bűnös lélek... vagy inkább azért van ez így megírva, mert amennyiben egy angyal meghal mindenképpen a teremtő semmibe való visszatérés a sorsa, avagy tényleg Carannak van igaza, s itt, ennél a résznél arra céloztál, hogy az emberek (az összes emberé) "élete" a halállal valóban a semmibe vész? Nem tudom érthető-e a dilemmám, de az igazat megvallva bennem az fel sem merült Caran gondolatáig, hogy Kitaniel esete általánosságban is igaz...
Engem egyébként az időugrások nem zavartak, sőt élveztem őket...
Talán szívesen olvastam volna a háborúról, de a kérdés nyitvahagyása talán jobb megoldás.
Összességében: tetszett, és el fogok látogatni a honlapodra is:)
(+1 megjegyzés: neked három megjegyzést is írtam, Szajkónak csak egyet;))
@ 2003.09.11. 06:09
A befejezés egyrészről tetszett: a háború kimenetele kétséges, és ez így van jól, ebbe a novellába nem illett volna bele egy hatalmas leszámolás.
Másrészről viszont úgy gondolom, hogy a szerző eszmeisége túlságosan rányomja a bélyegét a zárógondolatokra. Miért kellett azt leírni, hogy a halál után elpusztul a lélek is? Miért nem lehetett efelől szintén bizonytalanságban hagyni az olvasót?
Én azt a kérdést is jobban nyitva hagytam volna, hogy mi lett Isten sorsa: csak ideiglenesen vonult vissza vagy tényleg eltüntették a főangyalok?
Egészen az utolsó rész végéig hívő emberként is nagyon élveztem novellát, Lucifer szerepének átértelmezése sem zavart, de ez a befejezés emészthetetlen.
Ennek ellenére nagyon jó írás, szeretnék gratulálni az alkotónak!
Olman @ 2003.09.10. 15:34
Én is csak most olvastam el egyben a három részt. Mégf nem igazán világos miért adtad ezeket a címeket nekik, de majd az alább említett irodalomban utánanézek. Nagyon tetszett, gratula a feldolgozáshoz. Magam is nagy angyal fan lennék, úgyhogy már csak emiatt is nagy a % :aboci: