@ 2003.09.18. 10:09
:DDDDDD
@ 2003.09.16. 14:10
Két éve elolvasok minden novellát az oldalon, de még nem éreztem úgy,
hogy bármelyikhez hozá kellene szólnom.
Nem értem, senki nem veszi észre, hogy Szajkó "műve" egy sima egyszerű vélemény
nyilvánítás, amivel lehet vitába szállni, lehet más véleményen lenni, lehet vele
nem egyet érteni.
Ez Szajkó VÉLEMÉNYE az Őt körülvevő világról, a saját VALÓSÁGÁRÓL.

DE EZ NEM NOVELLA!!!

Ezért az értékelésen nem változtatok.Bocsi a hibákért ha vannak.
LadyCrow @ 2003.09.16. 01:40
Üdvözletem!
Szajkó, nekem sem tetszett az írásod, de igyekszem konstruktív kritikával élni, miért is nem...
Először is, mindig vigyázni kell, mennyire engedjük meg magunkat, az írót kiszólni a novellából; az olvasó ugyanis a túlzások esetében ezt nem fogja díjjazni. Meg akarja kapni az objektív tényeket, és maga akar ítélkezni, és utálja, ha a szájába rágják a mondanivalót. Sok naturalista mű pont azért annyira megrázó, mert teljesen érzéketlenül, szinte fájóan objektívan írja le a kegyetlen tényeket, és ez biza sokkal jobban üt. Kicsit tényleg kamaszos ez a világmegváltó szerep... ezen túl kéne lépni.
Az írói stíluson is van mit csiszolni, a helyesírás gondjait meg már felemlegették előttem sokan.

És még valami: Duju, itt szerintem senki sem vak. Igen! Mind tisztában vagyunk azzal, hogy milyen világban is élünk; kesergünk is néha magunkban, de nem leszünk öngyilkok meg önjelölt messiások csak azért, mert a világ szar, hanem inkább igyekszünk meglátni azt a kevés jót is.

Persze, ettől függetlenül egy novella lehet teljesen komor, dark, naturalista, én is csupa-csupa sötét dolgot írok (nem állítom, hogy jól).
De itt az a baj, hogy a mű sablonosan mutatja be a szörnyűségeket, ráadásul szájbarágó stílusban. Színtisztán ugyanebben a témában már mindent leírtak. a "szar minden, és ez biza a valóság" mondanivalóhoz igen agyafurt, izgalmas sztorit kell kitalálni, hogy újszerűnek hasson. Lehetne például egy komor jövőkép, melyben a mű végén megleljük a jelent, vagy lehetne bármilyen darkos sztori is, csak jól és eredetien legyen megírva, kitalálva.

És Szajkó, még valami: Tényleg ne keseredj el a kritikák miatt. Olvass sok-sok klasszikust, és cikkeket az írástechnikáról (az azonos című rpg.hu fórumon pl sok érdekességet találsz) és próbálj meg újra írni, a hibákat kiküszöbölve. Az elkészült új írásokat pedig olvastasd el sok-sok elfogulatlan ismerőssel, mielőtt feltennéd a címlapra.

Üdv,
LC
@ 2003.09.15. 19:21
Kedves Cheramis!

Szerinted az, ha sok ember hülyéz le valakit ostoba baromsága miatt, az jó dolog? :)
Mert momentán ez a helyzet. Tudod, itt éppen a novelláról nem esik szó. Hogy miért? Egyszerű a válasz, mert nincs miről beszélni. :)
Ez nem novella. Sajnos nem fér bele egyik irodalmi kategóriába sem.
A baj az, hogy jön egy mini megváltó, és megpróbálja beadni nekünk, hogy majd ő megmutatja a valóságot, amit mi nem látunk, vagy nem akarunk látni. Gyerekek, kapcsoljátok már fel a villanyt. Mi is látjuk, mi is látunk, csak éppen az ilyen JK-ra nincs szükségünk.

Amúgy pedig a bátor kiállás a műve mellett nem az, ha agyatlanul nekiáll védeni a védhetetlen ostobaságot, és hozzánemértést, hanem az, ha egy kicsit elgondolkodna a kritikákon, és átírná ezt az izét. Sokszor. Sokáig csak az asztalfióknak, és pár olyan embernek, akik stiláris, és nyelvtani szempontból _szétszedik_ a műveit.
Aztán amikor már minden rostán átmegy, akkor lehet elgondolkodni azon, hogy érdemes-e publikálni.

Még valami: ha egyszer író vagy, és az olvasóknak szeretnél kellemes perceket szerezni, akkor igenis hallgasd meg az olvasók véleményét akkor is, ha ez számodra nem kellemes. Éppen azért, hogy képes legyél az ő szemükön keresztül látni a világot, ha már NEKIK írsz. Ha nem, akkor meg szintén javallom az asztalfiókot, amiből te havonta egyszer elő tudod húzni az írásod, és el tudod olvasni... mellesleg nem nézel le vele senkit.
@ 2003.09.15. 17:01
Ezt nevezem!

Szajkó, egyvalamit biztosan elértél: sok embert megmozgatott az írásod. Ez jó dolog, még akkor is ha jobbára negatív véleménnyel szólnak hozzá az olvasóid.

Csak annyit fűznék hozzá a múltkori hozzászólásomhoz, hogy ne szegje kedved a negatív kritika. Ne vedd fel a sértő megjegyzéseket. Írj tovább, gyakorolj, tanulj. Talán a legközelebbi novelládban érezhető lesz a tapasztalat amit szereztél.

Ne érts félre, nem kioktatni akarlak. Én sem vagyok több egy amatőr, kontár írónál. De tisztelem a bátorságodat amivel kiállsz a műved mellett. Ez hozta meg a kedvemet, hogy én is feltegyek ide egy-két általam írt novellát.

Maradok tisztelettel: Cheramis
(direkt nem használtam felkiáltójeleket, még mielőtt megkövezne érte valaki)
pookah @ 2003.09.15. 15:08
Szajkó:
Elmondod az olvasónak, micsoda mocsokban és lelki szennyben él, illetve mindenki abban él körülötte, de nem kínálsz alternatívát, ahogy ehelyett viselkedhetne ô maga. Tehát lefordítva a magam egyszer? szintjére: ha megfeszülök, sem bíííírok pl. "jó" lenni a novellád alapján (az "én" itt egy általános alany). Vagyis dehogynem, abban az esetben, ha dohányzó, haldokló hajléktalan vagyok. De miért? Ugyanis semmi nem derül ki róla, amitôl jobb lenne másoknál. Mert nem érdekli, ha lekéste a buszt? Ettôl még nem szárnyal erkölcsi magasságokba. Akkor igen, ha önhibáján kívül hajléktalan meg mittoménmi, és mégis képes emberi méltóságát megôrizni ebben a helyzetben. De ezt az összetett jellemábrázolást nem találom a novelládban. És azt hiszem, ez a bajom sok másik szereplôddel is. Nem tudom ôket elítélni, mert egy villanásnyi idôre mutatod ôket olyan helyzetekben, amelyekben nem derül ki a jellemük, csak egy tettüket látjuk. Kivágott seszín? figurák piszkosszürke háttéren. Nem jellemzed ôket, csak odavetsz egy ítéletet. Mint olvasó, szeretném én magam eldönteni, mit gondolok a szereplôkrôl, és semmi szükségem rá, hogy az író ennyire direkt módon tukmálja rám a saját véleményét.
Összefoglalva: nem a világmegváltással van a baj önmagában, hanem a rossz novellával. Tanulj meg jobban írni, leginkább olyanoktól akik tudnak (itt jön a képbe a szépirodalom, amit nem azért fontos olvasni, mert mindannyian sznob állatok vagyunk, hanem mert stílust tanulhatsz belôle, ráébredhetsz, hogy a benned kaparó kérdésekkel nem vagy egyedül, talán választ is kaphatsz rájuk...), alakíts ki saját stílust, vedd rá az olvasódat rafináltan a gondolkodásra, etesd meg vele úgy a nézôpontodat, hogy ô maga akarja megenni. Közben nem csak az írói stílusod, hanem te magad is csiszolódsz, érlelôdsz.
@ 2003.09.15. 13:50
Én már reflexxerűen elolvasom a hozzászólásokat... :)
aura @ 2003.09.15. 11:52
Ellis:
a hozzászólásokat sem kell ám olvasni. :) Tudtommal, ha valaki odáig merészkedik, hogy novelláját valamilyen fórumon a nagyközönség elé tárja, akkor szeretne tanulni, okulni az építő jellegű (vagy bármilyen) kritikákból. Viselni kell a negatív kritikát is.
A 'magyarázom a bizonyítványomat' jellegű művészi hozzászólások, pedig sajnos, lássuk be, kissé bicskanyitogatóak.

A 'műről':
Nos, sajnálatos, hogy a 'mocskos város' kissé elnyűtt és túlragozottan is demagóg képét sikerült ennyire semmitmondóan és sajnálatos módon általános iskolás kezdő irodalomtudósi fogalmazás-szinten feldolgozni. A 'keretes szerkezet' tudatos alkalmazása már-már kellően izzadtságszagú, kissé odavetett jellegű. Az életkép túlgenerált, mégis meglehetősen szürke és közömbös, holott láthatólag nem ez volt vele a cél.
@ 2003.09.14. 20:01
Na, ezt már men bírom tovább olvasni! Úgy értem szó nélkül! Immár több, mint 50 hozzászólásotok szól arról, hogy húdeszarezanovella. Ha nem tetszik, hát nem tetszik... de hogy ezért elkezdjetek vívni egy olyan szócsatát, amiben mindenki viszi a maga véleményét tűzön-vízen keresztül... Ehh...
Azt hittem, hogy annál értelmelenebb viták nem léteznek, amiket az iskolámban csinálnak, de tévedtem... :) Legalább nevettem egy jót! ^^
@ 2003.09.14. 19:32
Twillight! Ezt nem gondolod komolyan????