@ 2004.04.09. 10:39
Üdv mindenkinek!
Brutális milyen szinten vagytok képesek tépni egymást! Szerintem ez a kiegészítő pont azt nyújtja amit az ember jogosan elvárhat. Az Epic cím csupán marketing szempontból lett ráakasztva a High Lev.Cam. helyett, így azért jobban hangzik! Saur, Körmi mindkettőtökhöz szívessen elmennék játékosnak, ha ekkora intenzitással, és alapossággal dolgozzátok ki a kalandokat is! A szerepjáték lényege -szerény véleményem szerint- a SZÓRAKOZÁS, hogy ezt valaki a 119. szintű űbertáp démon-félisten gyilkológépével, vagy a 0/1-es süketnéma bárd/varázslójával tudja igazán élvezni az totál mind1. Jelen kiadvány azoknak nyújt segítséget akik az előbbit kedvelik. Nem minden mesélő ötletgyár, és a szabályokkal, számokkal centinként megtámasztott játékot is igen sokan kedvelik nekik tökéletes ha nem is megvenni, de kölcsönkérve olvasgatni mindenképpen. Csak egy gyöngyszem, kedvenc partimnak -12 éve mesélek he,he,he az jó sok- felvetem a "a Napot hold méretű idegen paraziták lepik el" című quest-et kíváncsi leszek a fejvakargatásra!!!!
Ja, és kellemes ünnepet mindenkinek!
Lupus @ 2004.04.06. 09:05
Nerwen!
Meglehet, de a legjobb tudomásom szerint erre korábban a legapróbb célzást sem tettem, mégis dobálózni kezdtett "kezdő" játéktapasztalataim miatt. Tehát kettőnk közül épp ő volt az, aki a nagyöreg szerepében tetszelgett.

A jellemmel kapcsolatban maximálisan igazad van, tényleg Mesélő és Játékosok függvénye, de be kell látnod, hogy bizonyos érák épp hitelességük, vagy hiteltelenségük okán válnak jellem-, vagy történet-orientáltabbá.

De látod, te is épp ott jársz, mint Saur. Rögtön vagdalkozol és gúnyolódsz ahelyett (lásd a tükrös "poént"), hogy normálisan fejtenéd ki a véleményed. Ez pedig szánalmas mind esetedben, mind Saur esetében. Ott is direkt kiemeltem, hogy ez csak az én véleményem és ezt most is vallom.

EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM, NEM PEDIG AZ EGYETLEN IGAZSÁG!

Ha van még valami mondanivalód, azt tedd U2U.
@ 2004.04.05. 21:43
Te Lupus! Szerintem Saur pont azért pipult be, mert mindig ilyen "4000 éve játszom már és nagyon-hiper-szuper-ultra régi motoros vagyok és én már nagyon tudom a tutit, pedig igaz nem olvastam ebben a témában mélyrehatóbban..." emberekkel találkozik mint Te.

A másik, mi az hogy a story és a jellem miatt játszol mást dnd helyett? :) :) :aboci: Ekkora viccet! Nem tudom hogy mennyit értesz te hozzá, de elárulom, hogy a story, a feeling, a mélyebb mozzanatok nem a játékrendszeren múlnak hanem a mesélőn és általában bizony a játokosokon is. Szóval talán a hibát máshol kellene keresni, adhatnék pár tippet... (pl tükör :) )
Kormi @ 2004.04.05. 13:26
BePe!

Köszönöm. Értem. Legközelebb vigyázok. Bocsánatot kérek. :aboci:

Körmi
Lupus @ 2004.04.05. 10:30
Ej-ej Saur!

Igazad van, tényleg sok oldal van a szörnyek előtt, de én a magam részéről csak azokat olvastam (nincs meg a könyv, így pár pillanat erjéig pillantottam csak bele), tehát csak arról tudok beszélni. Azt viszont nem mondtam, hogy tobzódnak az ilyen szörnyek (ejnye, sok oldal megy, egy rövid bejegyzést pedig nem tudsz érdemben elolvasni... ugyan...).

A hangnemed viszont nem tetszik... vegyél vissza egy kicsit, barátom. Túl régóta húzom már az igát ebben a műfajban ahhoz (immáron 14 éve), hogy a játékot a Szörnykönyv képeivel kezdjem, és efféle hozzászólásokat eltűrjek bárkitől is...

Ha hiszed, ha nem, épp a sztori és a jellem miatt játszom inkább mást D&D helyett és csak könnyű kikapcsolódásként magát a D&D-t.

Javasolok neked valamit, Saur. Egész okos fiú lennél, ha megtanulnál nyilatkozni, és tennéd azt érdemben... ha sértegetni akarsz valakit, ügyesebben és körültekintőben csináld, mert így csupán egy játékát görcsösen védő sértett gyerek kapkodó vagdalkozásának tűnik...

Ha ezzel kapcsolatban mondani akarsz még valamit, azt U2U tedd... ne terheljük vele a véleméyn rovatot.
BePe @ 2004.04.05. 06:19
Körmi
miutan a masfel soros pont-sorod szethuzta az admin felulet es a hozzaszolasok mezo ablakat is, en moderaltam.
legkozelebb ugyelj ra kerlek.
Kormi @ 2004.04.04. 22:12
Hali!

"Ne irkáljatok be nagyon csúnya szavakat, mert elrontja a szórakozást a moderálás!"

Nem hogy nagyon csúnya szavakat nem írtam, de egyátalán nem írtam _semmilyen_ csúnya szót. És még csak OFF sem voltam.

Kérdés: ki moderált ki, és miért? Csak hogy tudjam...

:aboci:

Körmi
Kevamros @ 2004.04.04. 21:11
Az én véleményem a témában az, hogy mindenféleképpen van jogosultsága az ilyen magasabb, "epikus" karaktereknek és kalandoknak. Miért ne? A 20. szint csak egy állomás. Az viszont már egy egészen más jellegű kérdés, hogy valyon miféle kalandokba keveredhet egy ilyen magas szintű csapat? Ha megnézem, mondjuk a Forgotten Realms világleírást, ott az ilyen magas színtű karakterek már minimum ősmágusok, hatalmas hadvezérek, bűnszövetkezek vezetői. Az ilyen arcok már nem nagyon kalandoznak, közvetlen konfliktusokat nem vállalnak be. Miért is tennék? Már megharcoltak a poziciójukért.
Szerintem, háromféle játék képzelhető el egy ilyen csapattal:

1. A nagyon erős csapat püföli a nagyon erős szörnyeket. Szerintem, ez rém unalmas. Az ilyen játékosok már rengeteg harcban részt vettek. Bár biztos, megvan az izgalma annak is ha 25d6-tal kell kidobni a sebzést. :aboci:

2. Valami borzalmas dolog történik a világban. Megnyílnak a más létsíkokra vezető kapuk, invázió, pusztulás. Egy olyan játszma veszi kezdetét, ahol még az istenek is elbukhatnak. Na ez már epikus! Viszont az ilyen jellegű történethez, hihetetlen irodalmi érzék kell a meséléshez és magához a játékhoz is.

3. Megvesszük (jó pénzért) a Manual of the Planest és elzavarjuk a játékosokat a külső létsíkokra. Olyan helyekre, ahol egy 17. szintű féldémon harcos ugyanolyan átlagos figurának számít, mint egy szatócs a Forgotten Realms világában. Mondanom se kell, hogy itt is nagyon a topon kell lennie a mesélőnek. Én biztos nem mernék belevágni. (Nem szeretném blamálni magamat.)

Tömören ennyi jutott az eszembe.

A magyarországi kiadásról meg csak annyit, hogy én is kapásból feltudnék sorolni tíz olyan kiadványt, amire inkább szükségem lenne, mint erre.

Béke veletek!
THE_Eye @ 2004.04.04. 16:58
Ne irkáljatok be nagyon csúnya szavakat, mert elrontja a szórakozást a moderálás!
Kormi @ 2004.04.04. 16:31
Saurnak második részlet:

A konkrét kérdés kapcsán („SZVSZ abba a hibába estél hogy a fantasy világodat megpróbálod túlzó mértékben a valósághoz közelíteni.”): a saját fantasy világaim (pontosabban világaim) az enyémek, olyan mértékben közelítem őket a valósághoz, amilyen mértékben úri kedvem diktálja, pont. A már meglévő fantasy világokat (FR, M*, Cx, Középfölde stb.) pedig olyan mértékben közelítem a valósághoz, amennyire azt a világ hangulata, a megjelent irodalmi művek és egyebek fényében szükségesnek tartom. Pl.: a M* szvsz egy kissé „földhözragadtabb” világ, ahol az isten prófétáját megmérgezik és elássák helybéli orgyilkosok. Középfölde egy mesevilág, ahol Galadriel palotájába nem rajzol az ember budit (példa by Rutin), mert nem illik oda, és kész. A FR pedig – felületes vizsgálataim alapján – egy rosszul összetákolt ökörség, mert a kvázi-középkori világában kifejlődő félisten PC-k és NPC-k reális világba illeszkedését csúnyán elmaszatolja (ezen túl trehány módon lopkodja és keveri a földi előképeket és egyebek). Körülbelül olyan íze van, mintha egy csapat lelkes tizenéves rakta volna össze rengeteg időt, energiát és pénzt beleölve úgy, hogy alapvető történelmi, szociológiai, társadalmi, hadászati stb. tényekkel nem voltak tisztában. De ez csak egy magánvélemény.

Ez nagyon szórakoztató, ennek a játéknak pl ez is a lényege, és bizony hogy epic hisz könnyedén végezhetsz egy sárkánnyal. Sőt a sárkányok már nem is akkora kihívások.

:sóhaj: Úgy látom, nem értjük egymást. Számomra nem a sárkány megölése (lenne) az epic, hanem a hősies tett maga. Ha _könnyedén_ lenyomok egy sárkányt, az nem hősi, hanem:
- tápos (ha mondjuk egy emberi harcossal játszok)
- természetes (ha mondjuk egy ősmágussal / óriásmonsterrel játszok)

Szóval tehát szerintem egyenlőre olyan dolog számodra az EPIC book amit nem tudsz elképzelni, én is éltem meg hasonlót. Azt tanácsolom ne kritizáld ameddig nem látomásoztad, nem rágtad át magad rajta és fogtad/értetted meg teljesen.

Engedtessék meg nekem, hogy kimondjam: egy olyan könyv, ami következetesen összekeveri a „hősies” fogalmát a „nagyhatalmúval / magas szintűvel”, az alapvetően hibás koncepcióra épül. Ennek fényében a részelemei lehet, hogy használhatók (erről nem nyilatkozom, látnom kéne), de egészében erősen kétlem, hogy elfogadható lenne.

Állítom hogy neked az egyetlen hibád a hozzászólásiadban, hogy idegenkedsz attól amit nem tudsz elképzelni.

Naiv kérdés: melyik ember nincs így ezzel? :aboci: Ezen túl: bármilyen hihetetlen, de nem teljesen idegen számomra a retttttentő hatalmú lények legyőzése hasonló kaliberű karakterekkel. Játszom már egy ideje...

Neked külön javaslom hogy szerezd be a könyvet, adj neki esélyt és állj optimistán hozzá.

Igazság szerint ez a könyv már abba az árkategóriába tartozik, ahol - az én pénztárcavastagságommal - nincs helye próbának. Ha mindenki azt mondja, hogy kitűnő, és szükségem is van rá, akkor igen, egyébként nem. Sajnálom, de ez van. Monstert, varázstárgyat tudok alkotni magam is, magas szintű varázslatokra a Cx Harmadik köre óta nincs szükségem, papi mágiára dettó (nálam a papi mágia úgy működik, hogy a halandó kér valamit az istentől, aki vagy teljesíti, vagy nem). Mesélési tanácsok esetleg érdekelnének, de egyrészt nemigen játszunk magas szinten, másrészt a könyvet etekintetben eléggé lehúzta a cikk, harmadrészt meg inkább elolvasok ugyanezért a pénzért egy tucatnyi _jó_ történelmi regényt, ha epikus mesefolyamhoz keresek ötletet.

De ha tudsz valami free .pdf linket, azt szívesen megnézem (engem nem zavar, hogy hiányoznak belőle a monsterek képei :)).

A Fantasy és a Marhaság között a határt valahol középen kellene hogy legyen ha azt vesszük hogy van közöttük egyáltalán távolság.

Ez szvsz világonként más és más.

Tudod, valakinek már maga a Fantasy marhaság. Nekik mit mondassz ?

Finoman más témára térek. Te mit tennél egy olyan emberrel, aki szerint pl. a népmesék, mondák és mítoszok „marhaság”?

Te a földi valóságot fixírozod mint ideált

Mégegyszer: ha az adott világhoz ezt érzem megfelelőnek.

folyt.köv.