Sparrow @ 2004.10.30. 07:14
Megkésve bár...

Én is megnéztem. Nem kellett volna. Ez tényleg megerőszakolja Asimov munkásságát, aztán pofátlanul felhasználja a novelláskötet címét, hogy becsalogassa a rajongókat a moziba.
Nekem a film közben végig az volt az érzésem, hogy nagyon felületes, és nagyon rohan. Sok kis szeletet bemutat a robotnovellákból, de nem fejt ki semmit, hanem gyorsan továbblép; a lényeget a látványra helyezi - ami nem jó. De nem csak a látvány gyenge, hanem maga a történet is. Arról nem is szólva, hogy a közelében sem járnak a hitelességnek: szerintem ha a robotok leigázzák az emberiséget, akkor onnan nincs kiút; még egy Will Smith sem rázná le az emberiség láncait. De hát muszáj volt VIKI pozitronagyát kívül elhelyezni, és véletlenül sem egy jól elzárt páncélteremben...
Á, hagyjuk, kár ezt elemezni. Szar volt és kész.

"egy nagyon gondolkodtatós film" :) :D
@ 2004.10.06. 12:01
Osztom azt a véleményt, hogy a film nem hű Asimov alkotásához, sokkal gyengébb minden tekintetben, de egy dolog miatt nem átkozom el a készítőket. Egy nagyon gondolkodtatós film, ami ráadásul érezhetően egy hatalmas történet része, tele erkölcsi és logikai megoldásokkal, nem igazán adtató el a emberek többségének. Gondoljunk csak arra, milyen sok idő alatt esett le a Mátrix az embereknek, s szerintem a többsége ma sem igazán érti, miről is van szó benne. De persze néhányunknak igazi csemege lenne egy apokaliptikus gondolkodtató film...
85.balint@mailbox.hu
Herbie @ 2004.09.29. 21:20
higginshu:

"Szerintem a film igenis jo volt."
Szerintem meg igenis nem. Most jól megaszontuk.

"Persze tudom itt vannak hihetetlen zsenik akik sokkal szebbet es jobbat csinaltak volna par szaz forintbol, de maradjunk a realitasok talajan."
Zseniknek ehhez semmi közük, és a realitások talaján maradva ez a film 105 millió dollárba került, ami drágább sok más sf-akciónál, és mondjuk 5-10 magyar játékfilm kijönne belőle. Erről ennyit.

"par eve mar nem vagyok aktiv szerepjatekos es azota szamomra egy ilyen film a kikapcsolodast jelenti es nem probalok konyvekben vagy szerepjatekokban lefektett MEGVALTOZTATHATATLAN, dogmatikus szabalyokat keresni benne."
Neked ekkora traumát okozott a szerepjáték, hogy így kell kompenzálnod? Lehet, hogy megrázó volt, de hidd el, a film kritikájához és az itteni hozzászólásokhoz a szerepjátéknak marhára nincs köze. Legfeljebb annyi, hogy egy szerepjátékos oldalon található.

"A film igen jol visszadata az egesz alapgondolatot amit asimov anno megfogalmazott, igaz maskepp."
Tehát nemigen jól adta vissza. Ez szép hátrabukfenc volt.

"Na es akkor mi van?"
Az van, hogy a címe és 1-2 szereplő neve kísértetiesen emlékeztet egy teljesen más, sokkal intelligensebb történetre. Amúgy csak egy lagymatag sci-fi akció lenne.

"Akinek ez nem eleg az nezzen almodovart, vagy lynch-et es abba belemagyarazhatja a szerepjatekbol es konyvekbol leszurt nagy eletigazsagait."
Már megint ez a szerepjáték-trauma.... DnD-n térdepeltettek, vagy mi van? A szerepjátékosok mutánsok, akiknek nem lehet rossz véleményük egy buta akciófilmről, vagy mi? Csak örülni lehet neki? CSAK Almodóvart és Lynchet szabad néznem, ha gondolkodni akarok?
Légyszíves ne a szerepjátékosokra vetítsd ki a gyűlöletedet/önmarcangolásodat.

"En maradok a jo szorakozasnal, ha meg tartalmasabb szorakozasra vagyom akkor megyek szinhazba."
És akkor most Almodóvarral, meg Lynchhel mi legyen? :)
gerthan @ 2004.09.27. 10:22
Keshik: Az Audi törhetetlendége azért nem annyira hihetetlen. A film egyébként sem a jövő autóinak újításairól szólt. Mégis, mit vársz? Ha egy film a jövőben játszódik, majd szépen felsorolnak és megtárgyalnak minden egyes új dolgot a "mához" képest? Azért erre ne számíts. Egyébként ha figyeltél, az a robot (amit "láttunk a filmben" kb harminc méternyi zuhanás után tört betont, a kocsira meg azért nem olyan magasságból ugráltak... Egyébként a film tetszett.
Marv_Fletch @ 2004.09.26. 18:31
A pszichohistóriát Hari Seldon találta ki, több más tudóssal együtt, Daneel csak bábáskodott felette :-)

Ez alaposan mellément.
Marv_Fletch @ 2004.09.26. 18:28
gszi: Isaac Asimov: Alapítvány és Föld, Móra könyvkiadó, 1989. utolsó fejezet, 576. o.: "Nem sokkal előtte hogy megszűnt, Giskard kigondolt egy olyan robottörvényt, amely még az elsőt is megelőzi. Nulladik törvénynek neveztük el, mert nem tudtunk más értelmes nevet adni neki." Ezt Daneel mondja Trevize-nek. Nem sokkal előtte pedig: "Nincs szükségem parancsra, hogy igazat szóljak, uram. Ez a kötelességem."

Tehát, mit olvastál most, és kinek van igaza? :-)
gszi @ 2004.09.25. 10:14
Marv Fletch: Pont most olvastam. Daneel találta ki. Ő mondta el Giskardnak.
Giskard a pszichohistórát "találta ki".
@ 2004.09.21. 17:07
Hi.

Szerintem a film igenis jo volt. Persze tudom itt vannak hihetetlen zsenik akik sokkal szebbet es jobbat csinaltak volna par szaz forintbol, de maradjunk a realitasok talajan. Jo par eve olvastam a teljes asimov sorozatot, akkor igazan bejott, de ma mar keptelen lennek vegig olvasni, par eve mar nem vagyok aktiv szerepjatekos es azota szamomra egy ilyen film a kikapcsolodast jelenti es nem probalok konyvekben vagy szerepjatekokban lefektett MEGVALTOZTATHATATLAN, dogmatikus szabalyokat keresni benne. A film igen jol visszadata az egesz alapgondolatot amit asimov anno megfogalmazott, igaz maskepp. Na es akkor mi van? Jo kis porgos film volt, sok akciojelenettel es egesz korrekt efektekkel, es valahol a mondani valo is megvolt benne. Akinek ez nem eleg az nezzen almodovart, vagy lynch-et es abba belemagyarazhatja a szerepjatekbol es konyvekbol leszurt nagy eletigazsagait. En maradok a jo szorakozasnal, ha meg tartalmasabb szorakozasra vagyom akkor megyek szinhazba.
Mellesleg ajanlom a CODE 46 cimu filmet, azon el lehet gondolkodni es mellette az atlag ember szamara is ertheto es talan szorakoztato.

UDV.
Keshik @ 2004.09.20. 22:55
Larkin, annyira nem akadtam fel, hiszen ez egy film, de mégis, arra az autóra olyan robotok ugráltak amelyek alatt a beton is betörik ( láttuk a filmben ), sőt ugyanezek a robotok betörték az üveget, és a karosszériát is ütlegelték stb. Tehát nehogy már csak néhány karcolás legyen rajta miután minden ablaka betört, egypár roboton áthajtott, nekihajtott itt-ott a falnak stb. Egyébként ebből a szempontból pusztán a szakmám beszél, ugyanis gépész-villamos mérnök szakon tanulok. És a filmben sehol sem történ említés, hogy az autógyártásban vmi, überforradalmian új tulajdonságú anyagot/ötvözetet használnának. És ha te ezen fennakadsz, azért mert elsőre fel sem tűnt, Öregem, hát és, whatever ...
@ 2004.09.20. 20:01
Keshik: " Na meg az Audi törhetetlensége, ilyet még nem láttam ... "

Ezt észre sem vettem. Öreg, ezen fennakadni...

Larkin