@ 2005.03.19. 12:24
Jo ez! Nekem tetszik! Kritizalni meg konnyu, konnyebb mint irni. Ne torodj az okostojasokkal. Az epito jellegu TANACS jol johet mindenkinek, de a tobbi csak duma. :)
kamykaze @ 2005.03.10. 20:09
mar reg olvastam ilyen jot.
es most nekiallok a folytatasnak :)
remelem az is ilyen brutal lesz :)))
Sigmund @ 2005.03.10. 12:24
Bocs Hanna ha félreérthető voltam: én tényleg ennyivel alacsonyabbra teszem a lécet amatőröknél. Az elírásokért bocs, gyorsan szoktam írni.
SeSam @ 2005.03.08. 16:10
"De egy amator, talán elsőírásos írót agyoncsapni azzal, hogy rossz a helyesírása (a legnagyobbaknál is a kiadó -is- szokott javítani): ez nem fair! Mellesleg, a leggondosabb javítás mellett is maradhatnak egy írásműben hibák."

Már hogy a pékbe ne lenne fair? A novella egy írásmű, mint ilyen, építőeleme a nyelv, ergo ha a nyelvhelyességben, helyesírásban hibák vannak, az olyan, mintha egy ház alapja lenne rosszul felépítve. És annyira azért nem nagy kunszt leellenőrizni ezeket a dolgokat, elküldöd 4-5 embernek, hogy olvassák el. A saját írásodban nem biztos, hogy észreveszed a hibákat, de egy ismeretlen anyagot olvasva sokkal nagyobb az esély. (Példa erre az RPG.hu. :) ) Igényesség kérdése. Pont ez a lényeg: még egy rossz, unalmas novella is lehet helyesen megírva. Csak időt kell rá szánni.
KM5 @ 2005.03.07. 13:32
A többségi elítélő vélemény ellenére fenntartom, amit a múltkor írtam.
A MAGUS szakkritikákhoz nem tudok hozzászólni, lévén, hogy nem ismerem mélységeiben az itteni dolgokat - biztos igazatok van.
De egy amator, talán elsőírásos írót agyoncsapni azzal, hogy rossz a helyesírása (a legnagyobbaknál is a kiadó -is- szokott javítani): ez nem fair! Mellesleg, a leggondosabb javítás mellett is maradhatnak egy írásműben hibák.
Tudom, felróttátok a képzavarokat is, és mégegyszer: aláírom, hogy ezek komoly hibák, és legközelebb jobban kell rá figyelnie. Én sajna kissé felületesen, a részletekre kevésbé ügyelve olvasom az ilyen típusú írásokat, ezért engem kevésbé zavartak, kevésbé akadtam fel rajtuk. De ha odafigyelek rájuk, akkor sem mondom, hogy ettől a novella csapnivaló.
Én az összképet, összbenyomást értékelem, ezért mondom, hogy -legalábbis számomra- az ilyen hibák bocsánatosak.

A túl tápos szereplőkre, a túl sok -és indokolatlan- jelzőre, illetve az egész túlbonyolítottságára, sőt, nehézkességére utaló kritikákat tartom igazán helytállónak (bár én lendületesnek neveztem, elismerem, kissé nyomottabb fejjel könnyű belefáradni). Ha ez egy nyomtatott könyv lett volna, akkor azt mondanám, teljesen igazatok van, ha emiatt a sárba húzzátok. De könyörgöm, ez egy amatőr novella, nem Tolkien!!! Arról nem is beszélve, hogy nyilvánvalóan a maga kategóriájával (többi MAGUS írásmű) érdemes hasonlítgatni, amik többsége (amennyire ismerem őket) - ahogy egyesek utaltak rá - szvsz. hasonlóan jó/rossz stílust képvisel.

Konklúzióm, hogy bár a novella irodalmi értékkel nem bír, azért ennyire nem kellett volna legyalázni. Elméleti kérdés, hogy milyen szintű írásokat vártok erre a fórumra... szerintem ez az írás az itteni nívó alsó felét mindeképp megütötte (másképp fogalmazva, más szerzőktől se olvastam itt annyira überszuperjó írásokat... igaz, elismerem, közel se az összeset olvastam el)
Üdv.: KM5
Hanna @ 2005.03.07. 13:24
Sigmund:
Kis ellentmondást észlelek...
"Ahelyett hogy örülnétek hogy van még valaki aki kedveli ezt a világot amit néhány úgymond írónak sikerüklt majdnem teljesen tönkregyalázni" vs. "Ezt meg valaki lelkesedésből csinálta, az moinnyuk látszik rajta hogy bár ismerio a témát, egy rahesdli dolgot hozzátett, de hát ezt hívják írói szabadságnak, nem?"

Az amatőrnek van írói szabadsága, a hivatalos M* írónak meg nincs?
Vagy ennyivel alacsonyabb a léc amatőr írásnál?
Sigmund @ 2005.03.07. 12:44
Ja, még valami: A dariess-chyennek évtízezredekkel a crantai-kyr háború előtt kihaltak a Sárkányszövetség és a Terdt Tanács háborúja során.
Sigmund @ 2005.03.07. 12:42
Muszáj ezzel ennyit szőrözni? Ahelyett hogy örülnétek hogy van még valaki aki kedveli ezt a világot amit néhány úgymond írónak sikerüklt majdnem teljesen tönkregyalázni, nem is beszélve a borzalmas új magus- játékrendstzerről. Ezt meg valaki lelkesedésből csinálta, az moinnyuk látszik rajta hogy bár ismerio a témát, egy rahesdli dolgot hozzátett, de hát ezt hívják írói szabadságnak, nem?
Kevés dolog volt ami nekem sem tetszett, ezt mindenesetre el is mondom:
kétlem hogy egy ilyen három-négyezer fős csatában caak és kizárólag elitegységek vesznek részt. Több százezures csatában talán vannak ennyien, dee az arányok akkor sem ilyenek.
A másik: az elfek tudtommal nem avatkoztak beloe a háborúba soha, sem a crantaiak, sem a kyrek oldalán (könyörgöm, a crantai seregben orkok is szolgáltak, mutass egy elfet aki belépne egy ilyen seregbe; a másik ok hogy a crantai császár egy ujját sem mozdította az elfek védelmére mikor az orkok lerohanták Velariumot, ez okból ők sem segítetek a crantaiakon).
Ennyi. Elfek nélkül igen jó lenne, az apróbb stilisztikai pontatlanságokat meg elnézem; végül is, nem én írtam a Magyar Helyesírási és Stilisztikai Nayszótárat, amelynek szerzőgárdájában úgy tűnik a hozzászólók közül sokan ott vannak.
Nem mondom hopgy csak így tovább, mert hibák voltak benne, de ezeket ki lehet javítani. a folytatás jobb lesz.
auer @ 2005.03.07. 11:13
Egyetértek az elöttem szólókkal (a negatívunokban)ternmészetesen lehet a háborút nem kyr szemszögből is bemutatni de ha a hivatalos történelem ami minden M* könyvben megvan azt mondja h a crantai mágia nem volt túl ütős akkor TÉNYLEG nem volt az. Másik. gondolom ez a mű is a Crantai ö. pályázatra iródott. a pályázathotz kiadtak egy hivatalos kronológiát. idézek "P.e. 17 062–16 570 (K. sz. 221–713)
A Második Hadjárat: váltakozó hadiszerencsével, folyamatos, gyakorta már-már esztelen pusztításokkal mindkét részről. A Kelet-Crantai Birodalom ezúttal méltó ellenfele a kyreknek. A Viharkrónikák születése – ezek a hősi eposzok meghatározó elemeivé válnak a későbbi kyr kultúrának."
azek alapján ha már ez a cim akkor nem crantai szemszögből kéne mesélni.
Utolsó: szvsz a shalarynnik miért harcoltak volna a kyrek ellen? szvsz
SeSam @ 2005.03.06. 17:24
Én úgy az egyharmadánál feladtam a dolgot. Gyilkos-hosszúak a mondatok, tele M* kifejezésekkel, millió kacifántos jelzővel. Pont a csata ritmusát sikerült elrontani azzal, hogy az utolsó fűszálig minden öt jelzővel le van írva. És persze a nyelvhelyességi hibák. Kedvencem a "esztelennek tűnő vívó parádéja ellene fordul majd", melyben egy parádéról olvashatunk, amelyik vívni is tud. Pedig akinek ilyen jó szókincse van, akár lendületesen és színesen is írhatna.