Hamlet @ 2005.07.21. 00:19
"Jim Carrey mint a Rébusz azonban telitalálat volt. Mostanáig a legjobb főgonosz-színész párosítás. Ezt a szerepet túl kell játszani, Carrey meg is találta a megfelelő arányt, csak sajnos mindenki mást megpróbáltak az ő fordulatszámához igazítani. "

Minden tiszteletem a tiéd, Herbie, de nekem határozottan más a véleményem e témában.
Nekem a "Sötét lovag, sötét város" című, (nálunk is kiadott) legendásan jól sikerült képregény alapján Rébusz egy qrva agyafúrt, mindig kínosan elegáns, ám nem mellesleg velejéig gonosz, betegesen szadista, sátánista gazfickó, aki mindenféle szívbaj nélkül nyom le pingponglabdákat féléves csecsemők torkán - arra kényszerítve ezzel a jó öreg bőregerünket, hogy gégemetszést hajtson végre szegény csöppségen egy rozsdás bökővel... Torokszorító képsorok, akár egy jól sikerült thrillerben.

Ezzel szemben a 3. Batman film Megfejtője egy buzimozgású, passzosgatyás, Vészmanó módjára töklámpásokkal dobálózó, idiótán ripacskodó paprikajancsi, aki sajnos köszönő viszonyban sincs képregényes elődjével. :)
Szvsz.
maisugr @ 2005.07.14. 10:01
Herbie: Értem. Nekem azért akkor is bejött az öreg Bruce... Bár tény hogy a legtöbb epizód újra- át- Feldolgozás volt... Na mindegy, azért élvezettel olvastam a cikked és a képregényeket is. További szép napot mindenkinek.
Aapep @ 2005.07.14. 09:56
Ehh... az alább gerjesztett/kezelt powergun-party arculcsapásaként szabadkoznom kell. Ha valakit érdekel, akkor a legutolsóként említett rajzfilmsorozatra szeretném felhívni a figyelmet. Szerintem zseniálisan eltalált, jól fogyasztható süti. Meglepően okos kis történetek, amelyekben -rajzfilmsorozatoknál szokatlan módon- türelemmel, jó szövegkönyvel és tetszetős vonalvezetéssel ábrázolják az abszolút akciómentes jeleneteket is. Szóval csak ennyi.
Herbie @ 2005.07.14. 09:01
maisugr: vigyazo tekinteted a "teljesseg igenye nelkul" c. mondatra vesd. :)
Amugy a Batman of the Future nekem szemely szerint nem jott be, es amugy is tulsagosan mellekvagany a fosodorhoz kepest, hogy befolyassal legyen a Batman univerzumra. Meg egy csomo mindent lehetne irni Batmanrol, de az megtoltene egy konyvet. Ez a cikk nem akart egy kimerito, mindent erinto essze lenni, csak egy nem tul hosszu attekintes az eddigiekrol.
maisugr @ 2005.07.13. 23:46
Herbie: Én még mindig azt kérdezem, miért hagytad ki a cikkedből a Batman of the Future-t? :)
Herbie @ 2005.07.12. 16:52
Nah, vegkepp lebuktam, partfunkcionarius voltam elozo eletemben.
A kritika szubgyektiv.
Komplexusaimat kompenzalom.
A kepregeny meg retardalt ovodasoknak valo almufaj. :)
Csupa ujat tudtam meg. :aasit:
@ 2008.04.22. 23:18
Az "esztétikai kritika" kifejezés pedig valóban elég "awkward".
@ 2008.04.22. 23:18
Nem feltétlenül, de szvsz ezek a filmek ilyenek.
Bár lehet, hogy igazad van, és még itt is meg lehetne mutatni e filmek értékeit, hiányosságait alapos és körültekintő elemzéssel. De ez a kritika nem ilyen.
Alyr_Arkhon @ 2005.07.12. 15:37
RocketPropelledGrenade: "Esztétikai kritika nem sokat tud mondani róluk, cél: szórakoztatás, közönség:fogyasztó magaskultúra-tartalom:nulla"

Milyen az az "esztétikai kritika"? Azt akarod mondani, hogy egy tömegkulturális alkotás "esztétikailag" kapásból esélytelen, és le lehet húzni a klotyón?
@ 2008.04.22. 23:18
Bár senki sem kérdezett:

1. Kelet-európaiság: talán a kisebbségi komplexusát fikázással, fennhéjázással ellensúlyozó mindent-kritizáló K-Eur hozzáállás megnyilvánulásának vélte a cikket ElfQT?
2. Szvsz nem alaptalanul: két módon közelíthetünk e filmekhez: 1 bites szereplős képregényekből ui. szereplőkkel filmek készülnek. Esztétikai kritika nem sokat tud mondani róluk, cél: szórakoztatás, közönség:fogyasztó magaskultúra-tartalom:nulla. Ez nem gyümölcsöző, legyen a másik nézőpont: 1 bites filmként, helyén kezeljük ezen alkotásokat. Ilyen kritériumoknak kiválóan megfelelnek, innentől tényleg csak fikázásnak, magas lónak tűnik a szereplők "hitelességének" számonkérése, eredeti "szöveghez (lol)" való hűség, "túljátszás (hogyan lehet 1dim karaktereket árnyaltan alakítani? Játssza el Ralph Fiennes a főgonoszt/Batmant, és a nézők visszakövetelik a pénzüket.)" stb.
3. Nagyon divatos mostanában (pl. Index) ez a tartalmilag sekélyes, mindentudó narrátor beszédmódú, vicceskedő, fikázó, és szűklátókörűen szubjektív "kritika". Az irodalomban talán ennek megfelelője a ponyva, ne adj' In "klozetköltészet", ami éppen annyira tartalmatlan, ellenben szórakozató, mint a citált Batman-filmek.

Üdv