@ 2005.09.05. 16:34
Jó volt ez, a vége tényleg kicsit gyenge, de azért az sem rossz. Engem egy kis nüansz zavart, hogyhogy csak addigra ért vissza a srác, amikor már porig rombolták a kolostort. Normálisan előttük illett volna már odaérnie vagy ha félősebb, akkor percekkel utánuk.
Szat @ 2005.08.26. 15:46
Heimdall, u2u ment.
Hátha benézel ide.
Karakk @ 2005.08.14. 17:18
a novella jó,azonban a következő hibákat találtam:1.:a vikingek nem csak szőkék és vörösek voltak
2.:szarvas sisakot sosem hordtak,amximum hatalmas vezérek vallási vagy hasonló szertartásokon,ünnepségeken
3.:vikingeket akkor senki sme nevezte vikingnek,mert a korabeli kódexben ez egy igeként szerepel a legtöbbször (rablásara,fosztogatásra,kalandozásra,stb...),a kortársak normannak,northmannak,északi embernek hívták őket.
egyébként a stílussal nincs semmi gond,csak ezek ilyen sablonos hibák,amik mindig flemerülnek,ha valaki a normannokról beszél.
LuiseX @ 2005.08.08. 05:58
Hi!
Nem tudom egyeseknek mi a baja ezzel a novellával. A stílusa szerintem enyhén romantikus(irodalmi stílusra gondolok!). A szöveg lazán van eleresztve, főként a sziget idealista oldalát mutatja. Az, meg hogy a narrátor, hol tárgyilagos, hol pedig erre-arra szegődik igazából fokozza ezt a hatást.
De, hogy öszinte legyek, sajnos ez a mű sem tökéletes. Helyenként a jelzők tényleg ironikusan csattanak, illetve a Rimbert "Az isten verje meg!"-je kissé elcsap a stílústól, illetve Rimbert-nél furcsáltam az eggyügyüség hiányát a párbeszédből. Lehet, hogy nekem rossz az ember ismeretem, de 'szem nem így beszél egy értelmi sérült, legyen bármi is a baja.Én ezt a karaktert véltem a legnagyobb hibának. (Kérlek, sőt! könyörgök, ha jelzed valakiről, hogy hülye, létszi ne adj a szájába körmondatokat, vagy hosszabb gondolatsorokat, illetve a stílúsát is alakítsd jól)
De azért szerintem nem rossz, a maga nemében, és csak így tovább...
@ 2005.08.07. 22:01
Tisztelt Író!

A novella szép, ám túl hosszú, túl terjedelmesen fogalmazod meg a gondolataid!
A történet ezen felül ki van dolgozva, de az "előre megálmodta a főhős" csont már le van rágva! [plusz még a saját sérelmem, a vikingek vérszomjas, ördögi beállítása (bocs, nekem tetszik ez a kultúra). ezt a mai társadalom a leigázott népek maradványainak feljegyzései, krónikái alapján állítja. Azonban azt is vedd számításba, hogy rólunk, Magyarokról mit mondanak ezek, vagy ehhez hasonló feljegyzések a kilencszázas évekből. Azokhoz képest mi teljesen másképp éljük meg a történelmet! Róluk sem kellene csak az egyik nézőpont alapján véleményt alkotni!]
@ 2005.08.05. 08:53
Negatívumok:
1. A sztori sablonos volt és hosszú, terjengős. Olvastam, olvastam, aztán semmi csattanó a végén. Sok hűhő semmiért. :)
2. A cím rossz. Találj ki jobbat!
3. Sokszor nem világos, hogy mi a narrátor szerepe, státusza. Többször is értékel, véleményt mond a narrátor, pl. "istenverte hely" stb. Máskor meg tágyilagos hangnemben beszél, pl. a végén a máglyás résznél.
Más példák: "Kérdéses volt, meddig tűri még a Mennyei Atya, hogy újra és újra világi élvezettel mocskolják be felszentelt birodalmát." Előtte meg "istenverte hely"-et írsz, most meg "felszentelt birodalom", ez hogy van?.
Egyébként sokszor használod a "Mennyei Atyá"-t. Nem szükséges, főleg a narrátortól.

4. Vannak jó és stílusos mondatok benne, de az egész összkép mégis felemás. A novella
tele van fölösleges szóvirágokkal, például:
"a nap már csak a neki búcsút intő felhőket ajándékozta meg vörös-sárga ragyogással, mely még épp elég fényt biztosított Aidannak a hazatérésre."
vagy egyszerűen képzavarokkal:
"Szíve veszett vadkanként dübörgött mellkasában", vagy: "a Miatyánk néma szavai"
vagy: "A Mennyei Atya mindig fonhat a jelenleginél is feketébb szálakat életünk fonalába." Húha! Te látod magad előtt a Mennyei Atyát, amint az emberek életének fonalába, a jelenleginél(!) is feketébb szálakat fon. JAJ!! Képzavar, ugye látod te is?

Sokszor meg egyszerűen megmosolyognivaló dolgokat mondanak a szereplők:
"Igen, vágyam irántad oly forró, hogy vasat lehetne izzítani mellemen" Juj. Mond ilyet egy szerelmes fiú egy lánynak? Ugye nem?

5. Sok az ismétlés, hányszor mondod el, hogy a kövér barát együgyű, hülye, stb. Nem kell. Az "isten verje meg" hiteltelen, főleg annak a a szerzetesnek szájából, aki többször utal rá, hogy élbezi, a kolostori életet, szereti csinálni. Ilyen apróságok.
6. A lányról azért többet is megtudhattunk volna, a többiek is eléggé sablonos, kidolgozatlan karakterek.
7. Nem vagyok biztos benne, hogy a VIII. században létezettt ilyen, hogy Skócia. Skót nép volt, de Skócia nevű ország nem. Ezen felül elég sok a gond van a történelmi hitelességgel. pl. vajákos asszony receptje, hogy ne essen teherbe stb. (ráadásul azt írod, hogy "szűzi léptei", miközben kiderül, hogy szinte mindennap szeretkeztek, háát.)
Hogy lehet, hogy senki sem tud a vikingekről? Ennyire naiv legyen Harald, egész okosnk tűnt. stb. De egy egyszerű cseléd már hallott róluk.

Folytatnám még, de inkább a biztató szavak:
Ha ez volt az első írásod, akkor nem rossz, szerintem van az íráshoz tehetséged. Csakhogy ezt az archaizáló, régies stílust nehéz jól megírni (neked sokszor nem sikerült).
Ha sikerülne jobban árnyalnod a karaktereket, megtanulnál pontosabban, kevesebb szóvirággal fogalmazni (hidd el, a kevesebb néha több), akkor valóban komoly dolgokat tudnál írni. A romantika jó dolog, nincs ellenemre, csak jól ki dolgozni, és jól kell megírni.
Remélem nem sértődtél meg, sok sikert kívánok!!
Mortel @ 2005.08.05. 04:46
Tisztelt Író!

Tudom, írásban nem jön le a hangsúly, s nem lehet megkülönböztetni az őszinte elismerést az enyhe cinizmustól, vagy maró gúnytól, ezért megpróbálok egyértelműen fogalmazni, s úgy leírni a gondolataimat.
Egy elég sablonos klisét vettél elő szerintem (két fiatal szerelmes egymásra talál egy tőlük teljesen "idegen" világban, csak egymásban lelnek örömet) viszont számomra tetszetősen, szépen kidolgoztad. Külön öröm, hogy a főhősnek elég tiszességes hátteret adtál, s valóban élő, lélegző karakterré tetted úgy, hogy nem ez vált az írás központi témájává.
Nem volt csattanó a végén, hanem egy kalkulálható lezárás. És igenis jó ez is! Nem kell mindig valami megdöbbentő nagy csattanónak lennie.
Szóval összességében nekem bejött.
stargazer @ 2005.08.02. 20:15
ezzzzezzzzezzzzz.... ez... végülis... király volt. kritikának helye nincs, véleményem pedig a következő: történelmileg akár hiteles is lehet én mindent el tudok hinni. romantikusnak romantikus volt, és ez nekem tetszett. és jól meg van írva. nagyon jól. kegyetlen jól. engem elég ritkán kap el a gépszíj itt az rpg.hu-n, de ez valamiért magával ragadott. csak elkezdtem olvasni és csak olvastam olvastam és nagyon vártam hogy mi lesz a vége. filmszerű. lehet hogy amerikai film-szerű. szeretem az amerikai filmeket. és ha van benned elég hozzá, sztem is érdemes lenne keresgélned terjedelmesebb témák és kiadók között is.
Linn @ 2005.08.02. 14:57
Na jó, nem vagyok egy romantikus típusú ember, sőt. De nekem bejött ez a novella! Van olyan, mikor az embernek k.vára elege van a vérfröcsögtető vámpírokból, démonokbl, miegymás, sőt a Csáth Géza típusú befejezésekből is (nem mintha nem kedvelném a novelláit...), na, én pont így voltam, és ebben a lelkiállapotban jó volt ezt olvasni. A stílus pedig nagyon tetszett, nem volt tele fölösleges szóvirágokkal, megvan az egyensúly.
@ 2005.08.02. 13:38
Miyu, akkor csak egészen véletlenül éreztem ki az iróniát az előző hozzászolásodból...
Novellához: nem rossz sztem, van egy nagyon pozitív dolog benne: olvasatja magát. Ami rossz benne az az , hogy túl sok újat nem tett a sztorihoz, meg a szereplők kicsit kiforrotlanok. egyébként ha hosszabb lenne, akkor több ideje lenne az olvasónak beleélnije magát, szerintem.