Tomasso @ 2005.08.18. 08:29
Kiss Benedek a becsületes neve, de az is lehet, hogy a Szalai András mesélt Rólad. Fene tudja... Na mind1, szia.
Hanna @ 2005.08.08. 16:05
Tomasso: Igen, ki a haverod? :) Igazság szerint a specialitásom a növénytermesztés, de lehallgattam az állattenyésztést is.
Tomasso @ 2005.08.08. 15:42
Szia Hanna! Igaz, hogy nagy tudásod pl.a mangalicákról a GATE-nak köszönhető? Van egy haverom, aki azt állítja, évfolyamtársad volt ott...
Hanna @ 2005.08.07. 06:56
ElfQT:
A kaliforniai paprikák a cikk kontextusában nem jöhetnek számításba, egyéb felhasználásukkal meg nem ez a recept fog foglalkozni. A bogyiszlói paprika is kiváló ecetben eltéve, de mégse vegyük meg lecsóba...

A mangalica zsírjának egészségesebb mivolta városi legenda, vagy inkább marketingfogás, ugyanis nincsen így. Itt egy link, ha nem hiszed:
http://www.ohki.hu/hus_es_egeszseg/gyakorikerdesek.htm

A mangalica _húsa_ valóban jobb minőségű ízhatás és szaftosság szempontjából, és jóval ritkábban válik vizenyőssé (ez persze a vágási körülményektől is függhet, mert a hús vizenyőssége és halványsága vágást megelőző stresszre utal), de _egészséges_ mivolta más kérdés.

Ha valaki nagyon egészségesen akar élni, élből kerüli a disznózsírt, és nem dőzsöl a managliaczsírban abban a hiszemben, hogy az nem hizlal vagy hogy koleszterintartalma alacsonyabb.
ElfQT @ 2005.08.06. 23:51
"húsos kaliforniai paprikák egyetlen elõnye, hogy jól néznek ki"
Bocsánat, de ez súlyos gasztronómiai tévedés. Lecsóba tényleg nem jó, ellenben soksok más ételbe igen.
Ha tényleg van olyan 'geek' aki innen vagy innen kezd főzni; azért azt nem árt tudni, hogy az állati zsiradékok, és kiemelkedően pl. a disznózsír ritka egészségtelen - ellentétben a mangalica zsírjával (és belőle akár kolbásszal).
Orastes @ 2005.08.06. 19:30
Ez naggyon jó étel -meg a gíkszakácskönyv ötlete is szuper. :)
Jester @ 2005.08.05. 14:22
Eccer véletlenül (mert geek vagyok) TV paprika helyett ugyanannyi bogyiszlóit sikerült vásárolnom. Háááát, mit mondjak elég jó frisss íze volt a lecsónak, de még mindig ehető maradt számomra. :) Viszont két napig fájt utánna a kezem az brutálerőspaprikapucolás miatt. :)

Ja és ha csak zöcséggel készül, akkor a tarhonyáslecsó is jó! Ilyenkor előbb lecsó, aztán tarhonyafőz, aztán lecsó jól rárak főttarhonyára. Nagyon fincsi. :P
stoppos @ 2005.08.05. 11:13
Hamár szakácskodás (biztos sokan ismerik, de nekem ez az egyik kedvenc ételem)

megosztom veletek az UNICUMOS PULYKA receptjét:



1. Vegyünk egy pulykát!

2. Egy pohár unicum.

3. Tegyük a pulykát a sütőbe!

4. Még két unicum.

5. Állítsuk a hőfokot 190 sütőre!

6. 3 unicum további.

7. Süssük a kapcsot be!

8. Most még tovum 4 univáb.

9. Pulykázzuk meg a zsírt!

10. Unicumot a másik palackot még.

11. Dugjunk pulykákat a homérumba!

12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!

13. Süssük az unicumot még egy óráig!

13+1."Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."

14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!

15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!

16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."

17. "Kiskút, kerekes kút..."

18. Szeletum a pulyák darabbal többe!

19. Pusztuljunk tásztátum.

20. Palackoljunk még egy unicum vevétet!

21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."

22. Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket!

23. Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!
Guildenstern @ 2005.08.05. 09:56
Ha már a TV paprika, nem tudja valaki mért TEA vaj és TEA tojás?
Hamlet @ 2005.08.05. 02:04
Én azt a fajta lecsót kultiválom, amiben az alap paradicsom/paprika pároson kívül sok a virsli, a lecsókolbász, és a tojás (utóbbi sohasem "tocsogós", hanem szigorúan "rántotta-jellegű" halmazállapotban.)!!! :)
Újabban mindig rakok bele oregánót, kakukkfüvet, fekete- és fehérborsot, meg egy kis bazsalikomot is.
(eredetileg random módon fűszereztem, aztán megláttam a fűszerestasakok hátulján, hogy a fenti cuccok Horvátrozi szerint is jól harmonizálnak ízben...) :)