Brutalis @ 2006.01.09. 21:01
Aham.

Azért kell úgy lennie a dolgoknak, mert megkérdezem, hogy miért nem úgy vannak, amikor... <tények>. De ettől persze még nem lesznek úgy a dolgok, ahogy én szeretném, de legalább feltette valaki a kérdést, és az sem akármi.

A fagyilottóval az a baj felhasználói szempontból, hogy a fagyasztás nem minden szövetben egyenletes, nem elég hirtelen volta elég vicces károsodásokat tud okozni az érintett szövetekben, amit egyáltalán nem biztos, hogy utána tudnak majd rekonstruálni.

Tegyük fel, kiküszöbölték. Hogy állam bácsi garanciát vállal a dologra, és szolgáltat effélét. Feltehetjük, hogyne. (Miért tenné? Szavazatot nyer vele, pénzt, vagy mit? Ennyire optimisták? Miért emelnek ki többé-kevésbé munkaképes egyedeket időtartam- és nem eseménygaranciával? Úgy értem, miért nem addig hűtik a tartályt, amíg az indokul szolgáló betegségre megbízható gyógymód nem kerül?)
De akkor felmerül az, amit már kérdeztem: mit csináltak a mai naptól eltelt időben a többi tudományban? Ötven még gombócból is sok, nemhogy évből, ha visszanézünk akár a számítástechnika, akár a gyógyászat történelmére.

Persze, én megértem, hogy az író nem szánta ebből a szempontból teljesnek a művét. Én viszont jelen esetben olvasó vagyok, ráadásul a rohadékabb fajta, az a típus, aki a saját elvárásait kéri számon egy művön, mert nincs neki a sajátján kívül másik.
Raffy4 @ 2006.01.08. 15:10
Na üdvözlet... Gondoltam a végére megjelenek én is.

Köszönöm a dícséretet és az építő kritikát. Sok hozzáfűznivalóm nincs - nem akartam világot teremteni vele, nem fogom folytatni, vagy hasonló stílusút írni egyhamar. Próbáltam vizuálisan gondolkodni, mint egy animében, különösebb háttérsztori, filozofálgatás és más nélkül. A mintát az Ai no kusabi c. OVA adta, aminek - ha valaki megnézi, rájön - közelebbről semmi köze a történethez, de a megvalósításában nagyon tetszett, hogy kizárólag párbeszédekre és beállításokra épül.

Hozzáteszem, hogy egy állatorvos-hallgató kollégával leegyeztettem ezt a "plurálisz" nevű betegséget, és ő abszolút elfogadhatónak találta, ezért mertem belemenni. Az emberi fagyasztás pedig már ötven éve napirenden van, még Walt Disney is alávetette magát egy ilyen kísérletnek a halála előtt (utána lehet nézni), petesejtet már tudunk fagyasztani, előbb-utóbb ez is elérhető lesz. Brutalis gondolatmenetét folytatva, lehet, hogy létezik gyógyszer a betegség ellen, de a naaagy gonosz társadalmi összeesküvéseknek köszönhetően titokban tartják... fogalmam sincs. Bármi lehet.
De nem nagyon ér meg egy belegondolásnyi, vagy átírásnyi időt.

Hamburger - vedd és fogyaszd. ;)
@ 2006.01.08. 11:03
hopp, a százalék lemaradt... ;)
@ 2006.01.08. 11:03
Jesszusom! És miért kéne pont úgy lennie a dolgoknak Brutalis, ahogyan te azokat szereted? Miért kellene minden tudományágnak egységesen fejlődnie? Könnyen meglehet, hogy elég logikus magyarázat van arra, hogy miért nincs még gyógymód, csak ez nincs benne a történetben. Szerintem a világ, a háttér komolyabb ismerete nélkül felesleges kritizálni azt (akár negatívan, akár pozitívan).
Crewall

(Százalék a novellának)
Brutalis @ 2006.01.07. 14:06
Mer' a visszafordítható humán mirelitkezelés manapság meg megoldott, mi?

Mindig is aranyosnak tartottam a kezdő sci-fi írók azon igyekezetét, hogy úgy teremtsenek nekik tetsző világot, hogy a tudományos előrehaladást egyes területeken lehetővé teszik, más területeken meg a XXI. század eleji technikai fejlettséggel számolnak. (Tessék már nekem megmondani, melyik részéből derül ki a novellának, hogy a nanotechnológia, meg a mikrobiológia mikor vált Tiltott Tudománnyá, amelynek műveléséért halálnak kell adni az eretnekeket, hogy egy sincs, aki megoldotta volna a problémát.)
@ 2006.01.06. 18:04
Dir All!
A novellát nem bántanám. De minden optimista embert ki kell ábránditanom, sok szövetben élő féreg gyógykezelése ma sem megoldott max mütétileg, ugyhogy egy erősen borsókás(disznóban élő féreg lárvája) nem jól átfüstölt házi disznótorosba nyugodtan ma is bele lehet halni:( Aki egyébb gusztustalanságra is kiváncsi ajánlom keressen rá a "loa loa" és "visceralis larva migrans" fogalmakra...
Brutalis @ 2005.12.31. 21:16
Azon kívül, hogy a cucc nem tetszett - Rorimacket amúgy felesleges oktatni a parazitológiáról, attól félek -, amit, majd, ha esetleg elég mészárlós kedvembe kerülök, kifejtek, annyit tennék hozzá, hogy aszondja:

"A helyiséget, amit akkor kell használni, ha pl. szobáról, teremről van szó, különböztessük már meg végre a helységtől, amit a települések esetén használunk!"

Ha sokáig folytatjuk így, az öreg Grétsyben felbuzog az adrenalin, és mi mind meg fogunk halni.
_Phobos_ @ 2005.12.31. 16:05
Nekem tetszett :)
Jó volt az elején világról szóló rövid rész, tetszett a karakter "ellentmondássosága", szal nekem tetszett. Nem bántam meg, hogy elolvastam kategória és ez nekem nagy szó ;)
Egyedül a vágás lett tényleg túl éles szerintem is, a kislányos jelentnél.

Rorimack:
Létezik olyan légyfajta, ami az ember bőrére petézik, a lárva pedig onnan rágja be magát a húsba. A páciensek csak viszketést éreznek, majd sok-sok idő múlva enyhe fájdalmat (amikor a cucc kifejlődik). Nehezen diagnosztizálható, ha kiszedik, nem vérzik.Tudod... nyűv. De példázhatnék még a bélféreggel is...
Olvass utána.

A szűlők megvetése, majd hasonlóvá formálódás motivumán nem tudom miért lepődsz meg...
Sigmund @ 2005.12.29. 13:25
Na kérem!
Volt már jobb. Hiszem hogy lesz is. Ezt időleges elmezaarnak értékelem. Először is, sztem túl van spilázva benne a futurisztikus hangulat, majd minden mondatban benne van valami ami az ember képébe ordítja, hogyí ez nem a mai világ, hanem a jövő, bizony, hát fogadd elé ilyennek. Ebből kevesebb kellett volna. Sokkal
A kiscsajt én sem értettem hogy került oda, a fetőzésről mások már leírták kábé ugyanazt amit itt írnék, erről nem szólok.
De azt mégis muszáj vok megemlíteni, hogy hogy a fenébe kerül a csajhoz a kislány, aki mellesleg szeretkezik már 12 éves korában... Látens pedofília?
A legfontosabb meg: valahogy úgy éreztem, hogy a szerző végig nem tudta eldönteni miről is szóljon voltaképpen a novella. Így végül semmiről nem szól. Eddigi művei ismeretében ez lesújtó, hisz volt már ezerszer jobb is. Meg lesz is.
De egy kevésbé jó művet minden nagy író elkövet. Ennek is kell lenni.
Sigmund, Uwel felkent lovagja.
Rorimack @ 2005.12.29. 00:55
Sparrow: jogos, jogos ;)