edem @ 2006.01.24. 03:03
"Fantasy RPG nem él meg akció nélkül."
De. Bár lehet, hogy te még csak "Ütöm-Meghalt-Trezsör-XP" stílusban tudtál fantasy RPG-t játszani. Nekem volt szerencsém olyan alkalmakhoz, amikor semmilyen dobálózás/kardcsörgetés/gonoszmáguslegyakás nem történt. Ettől függetlenül rettentően jól szórakoztunk...
daekow @ 2006.01.13. 23:59
:D
JK toroni kém, jól beszéli a pyar és a hyunghai nyelvet, de kultúra vagy legendaismeret képzettsége csak nagyon alacsony fokon van. Enysmoni kémkedése közben így bukik le, pl. a herceg előtt:
KM: (hercegként) XY teljesen megbízhatatlan lett... a rossz nyelvek szerint megvan a maga Nerkiriája.
JK: Bocsánat, mije?!

Vagy nekiáll-e pofozkodni a parti egy előkelő tavernában, ahol a palacktartó polc felborulása mintegy 25-30 aranypénz megfizetését vonja maga után. (Tipp: a második esetben már nem állnak neki :P )

"Azután feltétlenül meg kell említenem a Sólyomasszonyt, ezt a kiváló, édes fehérbort, melyet az arrafelé igen népszerű istennőnek, Arelnek ajánlottak a borászok. Ez már valamivel drágább ital, de azt kell mondanom, megéri, főleg, ha hölgy számára ajánlja az ember: egészen megtüzesedik, aki issza, kicsattan az élettől, táncra perdül, ha teheti... tapasztalatból mondom, bizony elragadja az embert olyankor a hév."
Ugyan ez a toroni JK Yllinorban meghívja egy kupa borra XY főrang nejét... Ha nem sokkal később vidáman táncra perdülnek, akkor lehet, hogy vér fog folyni... Ill. számomra fontos világképi infó, hogy Yllinorban pl. nem számít szentségtörésnek egy bort Arelről elnevezni.

Stb.

:D

d.
Ghat @ 2006.01.13. 22:57
" Ezt a megkülönböztetést talán mindenki ismeri: akad száraz, félszáraz és édes bor. Az igazi ínyencek azt állítják, hogy csupán a száraz bor a jó bor, ám erre rácáfol a tény, hogy az óborok kivétel nélkül mind édesebbek."

Ez az említett tény nem igaz :D
Maximum kicsit lágyabbnak érzed őket, mert idővel a savtartalom csökken.

Egyébként a cikk tetszik, hangulatos leírás,gratula.

Radivoj

Gondolom az alapkönyvet is csak arra használod,hogy felolvass belőle a játékosoknak :D
Nem tudom, hogy ti hogyan játszatok, de szerintem szinesíti a játékot, hogy ha a bajvívó/bárd/helyi nemes, aki meg szeretné vendégelni a partit nem minden esetben egy predokit kér, hanem mondjuk a kiérkező borról megemlítem a csapatnak, hogy Shadonból származik Shadlek tartományából, és legalább 5 éves. Lehet mondjuk egy híresebb évjáratból, neadj isten neves termelőtől. Ha a partiban van valaki aki ért a borokhoz talán azt is leszűrheti , hogy vendéglátójuk mennyit konyít a témához.
Miért kellene mindig a szádba rágni, hogy ami szembe jön az úton az egy ork! Mindjárt felolvasom a bestiből, hogy néz ki (meg persze, hogy mik a harcértékei, nehogy a játékosok zavarba jöjjenek, hogy most akkor gyakni kő vagy nem kő gyakni)
gojo @ 2006.01.13. 19:04
de ki a szar mondta, hogy ezt mind fel kell olvasni a játékosnak??? a troll bestiárumi leírását sem olvasom fel nekik vazze ha találkoznak egyel!!!!
Radivoj @ 2006.01.13. 16:39
Amúgy azt nem mondtam, hogy minden legenda lapos. Az egyikben valóban van némi potenciál.
Csak egy ilyen irdatlan hosszú cikkben egy kalandötlet: ez bizony kevés.


NB: a gnóm kebab receptje nem saját ötlet. Kap egy virtuális sört, aki megmondja, honnan idéztem!
Radivoj @ 2006.01.13. 16:37
"ezek szerint egy jó írás megkülönböztető jele, hogy kap e ötleteket a mesélő a meséléhez vagy nem"


Igen, egy jó szerepjátékos világleírás jele az, ha a mesélő rögtön kap tőle sztoriötleteket. És ha ezek valóban változatosak. Efféle változatosságokat a gyengén megoldott legendák nem nyújtanak.

Itt van például ez a nagyjóuram-stílben megírt teljesen érdektelen legenda:

"A finom nedű nevét egy ballada adta: ez egy szegény fiúról szól, aki beleszeretett egy Nerkiria nevű leányba, annak egyetlen mosolyától. Ám e hölgyet elrabolták, s bár már nem emlékszem a részletekre, a szegény legény mindenféle viszontagságokon keresztül próbálja megmenteni az imádott nőt, s még akkor sem adja fel, mikor már érzi, hogy az esztelen, biztos halálba rohan. A ballada mondandója az, hogy az asszonyi mosoly teljesen megőrjíti a férfiúi elmét, s nem is kedvelem túlságosan, hiszen a végén a szegény legény meg is hal, ám a bor ízletes és könnyed, szinte csábítja az embert, hogy igyon még egy pohárral".


Most az lesz az "in character" szerepjáték netovábbja, ha a mesélő megírja és előadja mind a húsz versszakot, refrénestül, ajánlásostul?* Vagy az lesz a csúcs, amikor hölgymegmentőből visszatérve megtudja a társaság, hogy a megmentett hölgy adta a nevét az egyik kocsmában tartott bornak? Mit ne mondjak, a borzongás netovábbja.


Ezzel szemben jöjjön egy olyan, ami a saját kritériumaimnak megfelel:

Gnóm Kebab. Hozzávalók: némi zsálya, bazsalikom, beléndek, víz, rántás, kondér, tűzhely, személyenként 1 friss gnóm.
Élesíti az elmét és megfékezi a heveny hasmenést. Kivéve, ha a falatozó nem ogre vagy troll. A nem ogre, nem troll fogyasztók nem részesülnek az előnyökből, viszont a hátrányokból maradéktalanul (melyek a következőek: ...).

No, ez olyan, aminek a receptjét lehet vadászni, levadászni a szakácsokat, nagyokat szörnyűlködni akár IC, akár OOC. Instant kalandötlet.

És igen, kockacsörgős. Fantasy RPG nem él meg akció nélkül.
*szvsz nincs az a megveszekedett Ynev-rajongó, aki a tizedik versszaknál ne kezdene unakozni
@ 2006.01.13. 15:36
Hali mindenkinek!

1. Hello, magyargergely. Ezúttal egyetértünk, a legutolsó pontig.
Én is egy kicsit hiányolom az ismertebb borokat. Még ha bemutatás nem is kerekedik belőle, legalább emlitésszinten nem lett volna rossz megemlékezni róluk.

2. A dolog ott bukott meg - miszerint ez a cikk nem ad ötletet a mesélőnek. Nekem ugyanis adott...

3. Amúgy összességében szép cikk. Tényleg. Csak igy továb. Még ha bánt is, hogy itt-ott abszurditás is belecsúszott, amit annak a számlájára irnék, hogy a cikk irója nem túl magas fokon ért a borokhoz. (Én sem, ezért kényelmetlen, hogy én is találtam hibát.)
@ 2008.04.22. 23:44
elnézést, tökéletességgel :D mér nincs itt javítás funkció?
@ 2008.04.22. 23:44
"Ha mind ennyire ismeritek a borokat a játékon belül, és ragaszkodtok makacsul, hogy minden egységesen meglegyen, miért nem írjátok meg a cikk általatok helyesnek tartott variációját? Esetleg egy komplett kiegészítőt az összes fellelhető ételről-italról-bármiről?"

Professzionális tökéleteséggel bemutatott lúzerfordulat...
gojo @ 2006.01.13. 13:36
"Van némi különbség a használható és a használhatatlan világleírásos információ között. Kap tőle ötleteket a mesélő a meséléshez (játékosok a játékhoz), vagy nem? (már azon kívül, hogy részletekbe menő leírásokkal untatja a játékosokat / játékostársait) Ha nem kap, akkor a téma fölösleges. Ettől volt olvashatatlan a Rúna magusos része."

ezek szerint egy jó írás megkülönböztető jele, hogy kap e ötleteket a mesélő a meséléhez vagy nem. most már csak az lenne a kérdésem, hogy ki az a mesélő akit itt alapnak veszünk??? van egy olyan meghatározott mesélő a világon aki ha kap ötleteket akkor az írás jó ha nem akkor rossz??? vagyis létezik A Mesélő??? avagy ha bármely mesélő kap ilyen ötleteket akkor az írás jó? mert ha ezen második verzió a jó megoldás akkor jelentem az írás jó. lévén én mint mesélő kaptam belőle ötleteket. mondjuk ez nem meglepő, hiszen én a rúnában is csak a magus dolgokat tudtam elolvasni....

azt vágom, hogy neked nem tetszik az írás. azt is, hogy minek. de azt nagyon nem, hogy minek akarod bebizonyítani, hogy neked van igazad és ez egy szar írás...