@ 2006.08.16. 20:47
"A Mátrix című filmben Morpheus az kérdezte: „Ha alszol, és nem tudnál felébredni, akkor hogyan különböztetnéd meg az álmot a valóságtól?”
Egyszerűen csak eljátszottam a gondolattal milyen is volna, ha egyik álomból a másikba álmodnánk magunkat, anélkül, hogy felébrednénk."

Erről szól a Waking Life c. film.
Calien @ 2006.07.15. 11:18
A mű elején azt hittem, egy "Alcheimer"(?)-kóros gondolatait olvasom. aztán azt gondoltam, a nő visszafele éli le az életét. Majd az alább említett "két-ember" verzió ugrott be, de egyik se bizonyult jónak. A végén meg már tippelni se tudtam. Sajnos ehhez a műhöz kellett Hinata magyarázata, mert a műből ez nekem nem jött le.

Nagyon zavaróak a párbeszédek, és a jelenetek sem túl érdekesek. Nem tudom, velem van-e a baj, de ilyen nyugodt, átlagos álmaim igen ritkán vannak. És az álmaim 99%-a egyértelműen álom, vagyis valamiben mindenképp elüt a valóságtól. ( ilyen tekintetben a vége , ami egyedül stimmel ). Még az se gond, ha nem jelzed, hogy ezek álmok, de így olyan érdektelen, legszivesebben abbahagytam volna. ami visszatartott egyrészt a mű megértése, másrészt a nő vívódása, értetlenkedése még le tudott kötni.
Összességébnen jó ötlet ez a mű, de túl sok a klisé, és nehezen, vagy egyáltalán nem értelmezhető.
Kharoon @ 2006.07.12. 20:39
Hát ez... érdekes. a stílus kellemes, magávalragadó, de a történet... Rengeteg félbe hagyott remek ötlet csírázik benne, de egyik sem bontakozik ki igazán. a magyarázatod olvasva kicsit csalódtam, ugyanis, mikor a novellát olvastam sokkal mélyebb gondolatok fogalmazódtak meg bennem, mint ez a morpheus-os okosság. Mellesleg kellemesen csalódtam benned az órák után, szép munka.
@ 2006.07.11. 20:44
Sziasztok!
Köszönöm azok hozzászólását, akiknek tetszett (jólesett az Órák után), és azoknak is akiknek kevésbé!
A Mátrix című filmben Morpheus az kérdezte: „Ha alszol, és nem tudnál felébredni, akkor hogyan különböztetnéd meg az álmot a valóságtól?”
Egyszerűen csak eljátszottam a gondolattal milyen is volna, ha egyik álomból a másikba álmodnánk magunkat, anélkül, hogy felébrednénk.

Aingus Og: „…a nem Amerika-függő történeteket, minek mindig Amerikába helyezni…”
Teljesen egyet értek veled, de a választ nem tudom. Talán egyszerűen csak jobban hangzik, vagy mert a színhelyek nem könnyen azonosíthatóak.

lordofdance: Tetszett ez a „rémálombeli” értelmezésed. Akár így is történhetett volna.

Zajec: Hogy miért Kópia a címe? Mert a novella nem a nő valós életét mutatja be, hanem az álombéli világát tárja fel, mely csak hasonlít az eredetihez.

BePe-nek külön köszönet!

Üdvözlettel: Hinata
Zajec @ 2006.07.10. 14:03
Én az olvasás után a címen kezdtem erősen gondolkodni. Ok, átjöttek az érzések, az egész amerikai klisé-szósz az elidegenedéssel együtt, és voltaképp még tetszett is. A címmel azonban sehogy nem vergődtem zöld ágra, és csodálkozom, hogy másnak ez még nem tűnt fel. Ugye, a cím az, hogy Kópia. Nem tom', mire utal, talán a nőről készült valami kópia, aki párhuzamos életet él, és a tudat csapkod egyikből a másikba? Fogalmam sincs, ez csak tipp, és annak is ellentmondásos. Ugyanakkor azért némileg megváltoztatja a "leányzó fekvését". Ezzel együtt nem volt ez rossz. Százalékot én sem akarok adni
Five @ 2006.07.09. 14:28
Off: Arvion én nem oltottam vissza, csupán elmagyaráztam mire gondoltam. Képes vagyok elismerni, ha hülyeséget írok vagy mondok és nem oltok vissza és nem várom az alkalmat, hogy megtoroljam. Nem kell mindent oltásnak felfogni... heh...
@ 2006.07.07. 11:55
Üdv!

Off: Most Five akkorát oltott vissza, h hülye vagyok hozzá, vagy ő nem érti ennyire a dolgot...?:aboci:

sry:))

-Arvion
Pestaa @ 2006.07.06. 20:49
Meg kell mondjam, hogy a fejlődés radikális az előző novellához képest. (Vagy csak nem voltál formában?...)
Érdekes, az egyszer biztos. Nem megszokott érzéseket/gondolatokat vált ki az emberből. Alant elhangzott, hogy nem is érteni kell. Ezzel nem értek egyet, elvégre minden irodalmi műnek logikai (inlogikátlan höhh :aboci:) célja van, ebből most hiányoltam.
Egynek nem rossz, de a százalékolást inkább nem vállalom...
Five @ 2006.07.06. 18:09
Valóban igazad van kedves Demon, pl. arra gondoltam, hogy általában a kérdés, hogy ki vagyok előbb kezd el foglalkoztatni, mint, hogy van-e gyerekem. Igen valóban amit írtam hülyeség volt.
@ 2006.07.06. 11:53
Hú, hát nekem nem tetszett, bár (asszem) értettem. Memento utóhatás. Ha jól sejtem, meghalt a csajszi és még lepereg előtte az élete? Ahogy a reklámban is: élj úgy, hogyha lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézned. Ezt nem volt érdemes végignézni(olvasni).