Albrecht @ 2006.07.22. 19:08
Tetszetős darab a könyv, kicsit epic level, de mentes az epic-kommerszizmustól (mondhatnám, nem gagyi). Minden más ott van a kritikában.
Magyar szerzőtől nem is emlékszem mikor olvastam olyat, ami ennyire tetszett volna.
Kibic @ 2006.07.17. 20:16
Üdv mindenkinek!

Már többször kinéztem magamnak a könyvet, de csak az ajánlót olvasva vettem meg. Érdemes volt.

A történet tényleg Tolkien-i utánérzés, de jócskán van benne más helyről származó "idézet" is. (Egy helyen pl. az Ezüst félhold blues is benne van.)

A szerelmi szál helyenként elég melodramatikus lett, de még sikerült a határon belül maradnia számomra.

******Spoiler******


Ami még kicsit zavart, hogy egy-két főbb szereplő sorsáról elfelejtkezik a szerző.

**********************

Üdv,

Kibic
@ 2006.07.12. 20:39
Ma elkezdtem olvasni a regényt. A cikket is ma olvastam el. Még több kedvet csinált hozzá :aboci:
@ 2006.07.12. 14:53
Nekem teljesen más a véleményem, mint az előttem hozzászólóknak:
- a borító kifejezetten tetszik, ez alapján egy új, egyedi világot képzeltem el, ahol a mágia és a technika teljesen újszerűen kapcsolódik össze;
- sajnos a könyvet csak kb. félig bírtam elolvasni. Nagyon nem tetszett. Ami az elején jól indul kicsiben, az a nagyobb távlatoknál kezd szétcsúszni. Az elején volt idő és ötlet is kifejteni, megalkotni a jellemeket később viszont csak az újabb meg újabb akciók, és itt már csak sablonos jellemábrázolásra van idő. Pl.: az elején egyedi jellemnek tűnő Viso simán ellaposodik, besimul egy kicsit gyenge "a kiválasztott kisfiú" klisébe. Érdekes összevetés ehhez, ha elolvassuk a regény legelején hogyan lop el Viso pár újságot és keresi nevelőapját az öntödében rékontrázva; erre pedig a könyv fele táján az acéltoronyban a menekülést az őrült kentaurok elől. ( Én itt hagytam abba...)
- Szerintem egyáltalán nem eredeti az írás. Minden szinten klisékből van összerakva, ami pedig önálló gondolat benne az mind igen erőltetett/döcögős és egyáltalán nem érdekes.

Ezzel együtt nem rossz kísérlet, de remekműnek soha nem nevezném még jó írásnak sem. A fenti százalékot a kritikára adtam, a műnek egy 40-50%-ot adnék, mert látszik rajta a meló meg az igyekezet, de szerintem semmi több.
- összehasonlító anyagként ajánlanám: Robin Hobb: bármi, ami megjelent tőle magyarul; és túlzottan elvont, de jó Jeff Noon: Vurt szerintem ezt a minőséget kellene megcélozni. Elérni nem biztos, hogy sikerül, de a fele is kiváló írást eredményezne.
Beszéltem,...hau.
@ 2006.07.11. 19:32
Hű, igyekezni fogok fiúknak is örömokozni:)))
Aingus_Og @ 2006.07.11. 15:36
A kritika nem elég ojjektív! :) :) :) :aboci:
(Asszem életem első megvásárolt fantasy regénye lesz...)
Noro @ 2006.07.11. 06:54
Én is olvastam.
Az újszerű világért egy nagy-nagy jó pont. A stíluson talán még egy kicsit lehet csiszolni, de inkább ez, mint három sablonbigyó, logóval
Vincu @ 2006.07.10. 21:25
László Zoltánnak nagyon jó írása jelent meg meg a megújult Galaktikában is, nekem akkor tetszett meg. A borító alapján nem venném meg a könyvet, sajnos előítélekkel teli ember vagyok, és ez nekem ez tizenkettő egy tucat kategória lett. Ám! Rorimack nagyon hangulatos kis ismertetőt rittyentett ide össze! gratula, és köszi!
lenienn @ 2006.07.10. 17:45
nos, én olvastam:

határozottan az egyik legjobb magyar fantazy könyv, amivel az utóbbi 10 évben találkoztam.

vannak neki gyerekbetegségei, itt-ott döcög a sztori, de jók a karakterek (picit túlcsordult nekem a melodráma, de nem vészes) és jó a sztori is.

a világ meg kimondottan eredeti és remekbeszabott. nagyon rulez a folyton vátozó világ és jók a magyarázó, ismertető legendacsírák, sztorik.

a gyu. utánérzés hamar leesik, de szerintem is megmarad tisztelgés szinten, nem lesz belőle egykaptafa.

egyszóval: eredeti, friss, magával ragadó, jó kis könyv ez.
ZeKosza @ 2006.07.10. 14:07
A borító alapján nem fogott meg a regény a könyvesboltban, de ez az ismertető alaposan meghozta hozzá a kedvemet...

Meg is veszem izibe.