proandris @ 2006.09.09. 13:46
Pár tipp:
Árnyékszékek: A kutna hora-i király palota árnyékszéke nemes egyszerűséggel a főkapu mellé potyogtat az első emeletről, a helyi idegenvezető szerint több merényletet is elkövettek itt hosszú ládzsával.

Kővárak: Egyes inka váraknál nem külső bástyákat – ismerték egyátalaán? - építettek az oldalazótűzhöz, hanem a cikkcakkos falat húztak.

Kyria: Várakat csak folyamatos fenyegetés esetén érdemes felhúzni vagy ha komoly hatalmi bázist akar valaki kiépíteni. Ha mindenki-mindenki ellent játszunk feudális anarchiával akkor minden hatalmi tényezőnek lesz vára, de a központi hatalom gyenge lesz. A földi királyságok megerősödéésvel párhuzamosan a belső területeken álló várak többségét lerombolták, hogy ne legyenek lázadások bázisai. Ezután legfeljebb a veszélyes határszakaszokon épültek várak, a belső részeken pedig csak csicsmicsa kastélyok. A Rózsák háborúja ellenére ez Angliában már a XV. században elindult ez a folyamat.
Nagy erődöket is csak akkor érdemes építeni ha az ellenség erősebb mint mi, ezért bújunk el előle.
Kyria hosszú évezredeken át észak messze legerősebb, szilárd belső rendű hatalma volt, aki nyílt csatában valószínűleg mindenkit le tudott mosni a csatatérről. Egyes tartományokban évszázadokon keresztül az útonállók kergetése lehetett az egyetlen "háborús" tevékenység.
Szerintem az orwellás háborúkig nem építettek igazán nagy erődöket, legfeljebb csak valami limes-szerű hátárvédelmet.
(Nem tartok lépést Ynev történelmével, és régi emlékek alapján írtam a fentieket.)
Sonko @ 2006.08.16. 20:18
ranagol60:
"Megszerezték a crantaiak építészeti tudásának nagy részét, de a sajátjukat ez inkább kiegészítette,"

Valamint
"a partraszállók nemg tapasztalati úton kísérletezték ki a váraikat, hanem pontos számítások ezreit használták fel."


Ez elég nyilvánvalóvá teszi, hogy a kyreknek már volt építészete.
Egyébként igen, Yneven fejlődött ki teljesen az építészetük - de már előtte is volt. Ugyan nem említettem meg, de kikövetkeztethető.
ranagol60 @ 2006.08.16. 17:44
Vlaszov:

"No offense meant, de a crantai sziklagyűrűk nem erődítmények voltak!"
None taken, amint én is írtam, már ezer éve nem foglalkoztam Ynevvel, szal homályos emlékeimben élt csak a dolog. Ha nem erőd volt, akkor nem erőd volt, bocsánat. :(

Sonko:

"A szövegben nem igazán van benne, hogy kyrek nem ismerték volna a várépítést. Csak az, hogy a sudártornyokat is átvették."

Egész konkrétan ezt írod:

"Kezdetben csupán egy központi, általában szögletes torony, és egy alacsony, többnyire kör alakú falrendszer képezte a védelmet. A fal mögött település, lakótér húzódott. Az alacsony falak lassan magasodtak, és egyre-másra találták fel az újabb védelmi rendszereket. Megjelentek a gyilokjárók, az erődített kapu és a védőtornyok."

Mindezt a kyr időknél. Ebből nekem az következik, hogy ez a kyr várépítés evolúciója. Ha nem, akkor megemlítheted, hogy az ősi kyr hagyományok közt is már-már feledésbe merült calowyni várak még nélkülözték a modern várak olyan esszenciális részeit, mint a gyilokjárók, vagy a kapuerőd, sőt, állítólag a korai időkben a falak magassága is jóval elmaradt a mai elvárásoktól.

Tisztelettel:
R'naggol
Sonko @ 2006.08.16. 12:36
"Bah... úgy tudtam, a Kyrek meglehetősen fejlett hadászattal érkeztek Ynevre... akkor a "vár" fogalmát nem hozhatták magukkal? o_O" - A szövegben nem igazán van benne, hogy kyrek nem ismerték volna a várépítést. Csak az, hogy a sudártornyokat is átvették.

A lombormokat - mint lejjebb kifejtettem - nem is szándékoztam leírni, majd egy másik cikkben.

Crantai sziklagyűrűk: Én is úgy tudtam, hogy mágikus fókuszok.

Sonko
Vlaszov @ 2006.08.16. 09:18
ranagol60:No offense meant, de a crantai sziklagyűrűk nem erődítmények voltak! A Homályhozóban (mármint magában a címadó novellában, nem a kötetben) és a Hollóidőkben is több ízben leszögezik, hogy egyfajta mágikus fókuszpontként szolgáltak
ranagol60 @ 2006.08.15. 22:32
Nah... ez megvolt... nehezen adta magát... És miközben olvastam, felkerült Ceriak kommentje is... :P A stilisztikára így nem térek ki, inkább mindjárt nekiesek a másik változatnak. :(

Néhány megjegyzés...

"Az aquir háborúk során ezek a gyönyörű faóriások szinte mind egy szálig eltűntek. A lombormokból viszont még mindig szép számban találni az elfek által benépesített területeken (Elfendel és Sirenar, valamint Yllinor elflakta területei)."

Oké - de mégis, mik ezek a lombormok? Vagy ez csak számomra nem derült ki a szövegből?

"Az alacsony falak lassan magasodtak, és egyre-másra találták fel az újabb védelmi rendszereket. Megjelentek a gyilokjárók, az erődített kapu és a védőtornyok. A kyrek átvették a sudártornyokat is, de ők inkább mágikus célokra használták. Valószínűleg a rúnatornyok is ezekből alakultak ki."

Bah... úgy tudtam, a Kyrek meglehetősen fejlett hadászattal érkeztek Ynevre... akkor a "vár" fogalmát nem hozhatták magukkal? o_O

Hiányoltam a Crantai sziklagyűrűket, amik legjobb emlékezetem szerint az erődítmény szerepét töltötték be... persze az is lehet, hogy már nagyon rég nem foglalkoztam Ynevvel ennyire behatóan. :D

Várom a második részt, addig is ránézek a linkre, hátha kellemesebb olvasmány lesz a végleges verzió... :)
@ 2006.08.15. 21:45
"Báh... biztos érdekes írás, de az első bekezdésen sem tudtam továbblépni a rettenetes stílus miatt. Tele van az egész tőmondatokkal, amik annyira idegesítően monotonná teszik a szöveget, hogy a kezdeti érdeklődésem másodpercek alatt elpárolgott. Ha lesz egy kis erőm hozzá, akkor végigolvasom, aztán megint kommentelem, addig is Sonko, pls. tegyél valamit a második rész olvashatóságáért!"

Elnézést kérünk, a kritika teljesen jogos, Sonko véletlenül egy munkeverziót küldött el. A véglegesben (ami a honlapon is megtalálható) már kigyomlálásra kerültek a döcögős részek.
Sonko @ 2006.08.15. 19:59
Shadee: már válaszoltak helyettem, kiegészíteném azzal, hogy ha emlékezetem nem csal, a második  törvénykönyvben is szerepel. Szóval nem az én agyszüleményem.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-08-15 21:00:11 - Sonko által</font></small></b>
Vlaszov @ 2006.08.15. 16:12
Kadmon: pontos az értesülésed, a regény a Korona és kehely volt (mennyire kár, hogy nincsen folytatása!)
Kadmon @ 2006.08.15. 14:46
Ögödej volt a kilencedik fekete hadúr vmelyik Renier regényben.