Sics @ 2006.11.24. 03:48
1.
Szerintem nem túl jól sikerült cikk. Hogy pontos legyek: ez tán az első olyan cikk amibe belefutok, ahol megkérdőjelezem a rpg.hu szerkesztőgárdájának józan eszét... hogy ezt az irományt felrakták a cikk-szekcióba.

2.
Maffiatörténetről elég jó kis összefoglaló van Wikipédiában. (Az angolban.)

3.
Nagyon felbosszantott ez az iromány... zagyvaságok és marhaságok fájdalmas kavalkádja, nem több és nem más.

bye
Sics aki most igen morcos
Pennywise @ 2006.11.18. 03:54
Ha a cikkben sok is a hiba,és mondjuk én is máshogy képzelném el, mindenképpen riszpekt a belefektetett munkáért és amúgy is - szerepjátszunk nem? Azt hiszem az irrealitásnak tökéletes helye van jelen esetben, ne akadjunk fent felesleges dolgokon.
Darkelvis @ 2006.11.07. 16:13
Gratulálok Dave,sztem nagyon faintos kis cikk lett.

Gratulálok mindenki másnak is aki beírta,h semmi köze az igazsághoz és Dave nem ért hozzá,azóta elolvastam a könyveiket a témáról és nehéz szívvel,de igazat kell adnom,hogy kutatómunkájuk és építőjellegű kritikájuk nélkül sehol sem lenne a srác.

Nem értem,h hogyan akadhatnak fenn emberek ilyen dolgokon,ha el tudják képzelni,h emberek telerakva kibercuccokkal multinacionális cégek vezetésével halomralövik egymást metál aláfestőzenével.

Sok szakértő egy helyen...pff
Sonko @ 2006.11.06. 22:54
Igényes munka, csak épp nem arról szól, amiről kéne. Pár alapfilmet legalább megnézhetett volna a T. alkotó.

Sorjában:
- az eredetről én sem hallottam még ezt, és ahogy Orastes is említette, a 13. sz-ban nem volt még olyan, hogy Olaszország.

- A

Javaslom megnézni: (természetesen) a Keresztapát, meg persze utánaolvasni sokat. Valamint - bár nem erről szól, tanulságos - Kitano Takeshitől a Fivért, valamint szintén tőle a Tűzvirágokat.Ezek a yakuzáról szólnak, de a szervezett bűnözés mélységeiről elég jó képet adnak.

- Azt elég hihetetlennek tartom, hogy a suttyóbandák (nem vagyok otthon CP-ben, de a boosterbanda ilyen tizenéves, vad, alig szervezett bandákra utal, elnézést ha tévedek) átvegyék az uralmat az utca felett. A maffiának jobbak az erőforrásai, képzettebbek a katonái. Megtehetik, hogy két vagonnyi gépfegyveres katonát ráküldenek egy tucat pisztolyos suhancra.

- Azzal sem értek egyet, hogy úgy élik túl a modern kort, hogy "lazulnak". Meglátásom szerint épp a renddel, a fegyelemmel lehet túlélni az anarchikus viszonyokat.

- Ez a pénzért bekerülés dolog elég könnyű beszivárgást biztosítana, így egy tégla könnyen beépülhet.

- "A cégek lenyomták őket" rész is eléggé sántít, már részletezett okok miatt. Maga a maffia is ugyanolyan mocskos eszközökkel játszik, mint a cégek, ugyanakkora erőforrásai vannak, a különbség csupán annyi, hogy ők tényleg semmitől nem riadnak vissza (egy cég azért vigyáz a jó hírére általában), valamint évszázados tapasztalat áll a hátuk mögött. A cégeknek ez szintén nincs.
Xik_uz @ 2006.11.06. 16:55
Tényleg hangulatos és jó a cikk.
Tanult kollégáim már említettek egy hibát, nekem egy másik szúrt szemet: egyrészt "Olyanok is előfordulnak, akik egy megbízható emberüket ültették a misztikus „keresztapa” székbe", másrészt pedig "A Don címet nemigen használják". Hogy is van ez?
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy-két apró hiba azért eléggé szíven ütött, pl. "orvgazda". Nem ártana átnézni még egyszer... :D )

Különben teljesen okés, gratula.
Dave @ 2006.11.06. 16:06
Köszönöm a kritikákat. Elismerem, az eredetével kapcsolatban tényleg vétettem egy-két hibát (remélem elnézitek nekem),(meg a nevek kitalálására is "gyúrnom" kell) amit majd igyekszem korrigálni.
Köszönöm, hogy kijavítottatok.
Ettől függetlenül remélem adtam egy-két ötletet a mesélőknek, és játékosoknak egyaránt.
Cruzifix @ 2006.11.06. 13:07
A cikk írójának fogalma sincs a mafiáról. Kár volt a "történelmi" eredetre vonatkozó sorokat beleírni.
Orastes @ 2006.11.06. 12:07
"Szicíliában kell keresni az eredetét, a 13. században. Olaszországban ekkoriban létrehoztak egy társaságot"

Olaszország? Mint olyan, Olaszország nem volt a XIX.század közepéig.. asszem az általánosban hetedikes, a gimnáziumban harmadikos tananyag. :D

Ettől eltekintve a cikk hangulatos lett.
Dirky @ 2006.11.06. 11:15
Hangulatos kis cikk, egészen valószínű továbbvitele a régi jó erkölcsök eltűnésének :sóhaj:
A mafia szó "Morte Alla Francia Italia Annella" rövidítésből való levezetése tényleg az egyik legkevésbé elfogadott elmélet, lévén a szó első ismert előfordulási helye egy 1860 körüli színdarab emlékeim szerint. - De ez a cikk szempontjából eléggé periferikus kérdés.
Mammon @ 2006.11.06. 10:50
ugh!
spagetti maffia.
ajánlott zenei aláfestésnek ennio morriconétól bármi... :D