Glowface @ 2007.04.24. 16:28
4.0-ról a hír időről időre felröppent az utóbbi 2 évben, de hivatalos bejelentés vagy akárcsak megerősítés tudtommal sosem volt. Mondjuk, hangos tagadás se. És ha valaki azt mondja nekem, hogy a DnD kiadványok idei tervezete kicsit... lapos? fáradt? akkor nem tudom teljes szívvel tagadni, néhány kivételtől eltekintve. Szóval, lehet, hogy tényleg készül valami.
Tapszivacs @ 2007.04.24. 16:08
Valaki nézzen utána, mert ilyen régről már csak ködös emlékeim vannak és biztos hülyeséget írok.
De tavaly mintha azt olvastam volna az enworld-on megjelentetett interjúkban, hogy a 2007-es gencon-on még biztos nem lesz 4.0-ás kiadás bemutatója. De valahogy a a 2007 meg a még tűnt hangsúlyosnak nekem, szóval én ebből azt vettem le hogy 2008-ban lesz.
Vagy csak az ilyen fanatikus rajongók, mint én látnak bele mindíg pozitív dolgokat az ilyen hírekbe.
Amúgy meg ha a 4.0-ás kiadás komoly online támogatást kap majd, hogy haladjon a korral és ezért szüntették meg mos a két lapot meg annó szegény codmonkey-t, akkor még el is fogadom. Bennem is gyakran fölmerült a gondolat, hogy miért nem tudják ugy megoldani a prc-okat, meg spell-eket, hogy ami egy új kiadásban megjelenik azt össze tudjam fésülni a régiekkel és valami átlátható formában együtt kezelni, hogy ne kelljen 200 kidványban keresgetnem meg lapozgatnom.
Mint annó a rosszemlékű monstreous compendium, csak annak valami modern elektronikus változata.
Glowface @ 2007.04.24. 11:31
Ha valaki figyelemmel kíséri a Star Wars Saga Edition szabályok fejlesztését, akkor bizony nagyon úgy tűnik, hogy a DnD is a 4ed felé halad. Ami eddig kiderült ennek az új SW rendszernek a szabályaiból, aszerint a d20 rendszer kissé modernizált, gyorsabban és könnyebben kezelhetővé tett változata. Pl:
- nehezen elosztható skill pontok helyett minden skill lineárisan fejlődik, és amelyikben képzett a karakter, ahhoz kap +5 módosítót;
- a mentődobások helyett egyszerűen kalkulálható reflex, fortitude, will "defense" értékek, amiket a támadónak kell túldobnia.
- a swift akciók átalakítása, a standar és move akciók használata swift helyett, a 2 vagy 3 swift akcióba kerülő cselekvése.
- meg biztos egy csomó minden, ami most nem jutott még az eszembe.

Jó, az eltérések jó részét inkább az SW univerzum hangulatának az eltérése indokolja a DnD világoktól, de összeesküvés elméletnek ez sem rossz: Starwarson kipróbálják, az új ötletek közül mi megy, mi nem megy, aztán nekiugranak az "éles" bevetésnek a DnD-n.
morbiczer @ 2007.04.24. 10:00
1. Radivoj: "A Pyramid esetén értem az online kiadást: egy GURPS-fókuszú lapnál nem biztos, hogy finanszírozható a papírkiadás. De a GURPS mondjuk a játékipar 2%-át jelenti, a D&D meg 42%-át.* Ez nem tart el két lapot?"

Az igazán szomorú az egészben, hogy nem arról volt szó, hogy a piac nem tartotta el a két újságot. Semmi jel sem utal arra, hogy anyagilag ne lettek volna sikeresek, legalábbis olyan mértékben, ami a paizósok számára elfogadható volt. A Wizards egyszerűen a konkurenciát akarja kiiktatni kalandmoduljaihoz és az új internetes akármijéhez. Ennyi.

2. Glowface: "Valamit biztos kapnak a bizniszből a Paizosok is, mivel minden létező üzenetükben csak igen udvariasan annyit mondanak, hogy sok sikert a Wizards-nak, és hogy milyen jó viszonyban váltak el."

Sok paizós és wizardsos (állítólag) személyes jóbarát, sőt (állítólag) még D&D-znek is együtt. Sok paizós dolgozott freelancerként a Wizardsnak a múltban, pl. Erik Monának rövidesen jön ki valami Greyhawkos kalandmodulja. Nyilván szeretnének a jövőben is lehetőséget erre, meg aztán ki tudja, lehet, hogy az online akármihez is kellenek majd külsős bedolgozók. Semmi érdekük sincs abban, hogy felégessenek maguk mögött minden hidat.

3. elGabor: "morbiczer: egyetértek. Közgazdász vagyok, és nem protestáló biohippi, tehát kb. elfogadom a piacgazdaság realitásait... ez azonban tipikus példája annak, amikor a rövidtávú megfontolások érdekében hosszútávon működő támogató termékeket nyírnak ki."

Igen, valahogy így látom én is.

4. Állítólag lesz valami Dragonlances mozifilm (rajzfilm?) az idén. Ez megdobhatja a licensz érétkét, tehát van benne logika, hogy ezt most nem adják ki.

5. Eladás: ennek ellentmond, hogy ennyit beszélnek erről az online dologról. Ha a küszöbön állna az eladás, akkor talán nem vágnák ilyen nagy fejszébe a baltájukat.

Ha már az összeesküvés-elméleteknél tartunk, akkor nekem jobban bejön az, hogy a negyedik kiadás felkészülési fázisa indult be.
elGabor @ 2007.04.24. 09:43
Radivoj: a szellemi tulajdon ilyen típusú konszolidációja jellemző stratégia akkor, ha a tulajdonos   piacra akarja dobni. Ez a forgatókönyv elég sok mindent megmagyarázna az eddigi eseményekből,   beleértve azt a kommunikációs érdektelenséget, ami a Wizards-ról lerí.

Szerintem ha   eladják a D&D-termékcsaládot, nagy valószínűség szerint nem tradicionális hobbicég felé teszik.   A Wizardson kívül u.i. bármelyik másik RPG-company örülne a Dragonnak és a Dungeonnek. Ha ellenben  a  fókusz az IP megszerzése és a licensz nem szerepjátékos célú kiaknázása (hanem pl. számítógépes   RPG-k, gyűjtögetős miniatúrák, és persze a regények a fontosabbak), akkor a portfólió ezen része valószínűleg nem   túl érdekes a vevő részére, ezért aztán nem is jelent problémát, ha az adásvétel során   megsemmisül/értékét veszti.

Közgazdász hozzászóló konspirációs teóriáját hallhatták.
<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-04-24 10:44:51 - elGabor által</font></small></b>
Radivoj @ 2007.04.24. 08:51
Gyorshír:
a WOTC nem újítja meg a Dragonlance világának kiadására kötött szerződést a MW Publishinggel.The Dragonlance RPG License has been a labor of love for me and my staff throughout the term of our agreement with Wizards of the Coast and Hasbro. Our goal in creating Dragonlance game product has always been to give the long-time fan quality material that supports our vision for Dragonlance while attracting a new audience to this epic world. Our agreement has come to term and is not being renewed. We will be releasing new Dragonlance RPG product through the end of this year and then will step back from our association with Wizards of the Coast and Hasbro.
elGabor @ 2007.04.24. 06:48
morbiczer: egyetértek. Közgazdász vagyok, és nem protestáló biohippi, tehát kb. elfogadom a piacgazdaság realitásait... ez azonban tipikus példája annak, amikor a rövidtávú megfontolások érdekében hosszútávon működő támogató termékeket nyírnak ki.
Glowface @ 2007.04.24. 06:17
Ja, a Wizards-TSR sztorival egyetértek, elég csúnya gödörből mászott ki a cég a felvásárlás után.

A mögöttes indokokat pedig szerintem nehéz találgatni. Valamit biztos kapnak a bizniszből a Paizosok is, mivel minden létező üzenetükben csak igen udvariasan annyit mondanak, hogy sok sikert a Wizards-nak, és hogy milyen jó viszonyban váltak el. Talán ha kiderül, hogy a Wizards ténylegesen mit is akar majd indítani, akkor többet megértünk az indokokról. Addig végképp csak találgatás.

Ja, és az internet-alapról komolyan nem hiszem, hogy pusztán költségspórolás miatt döntöttek. Talán az is egy tényező volt; de szerintem sokkal fontosabb nekik, hogy az "új" médiát (internet) is meg akarják hódítani, és hogy talán nagyobb piaci elérést lehet megvalósítani ezzel, mint egy újságnak. A "haladni kell a korral" szellem: ha a hagyományos DnD örökre csak papíron mozog, előbb-utóbb mások lehagyják.

Ezzel persze nem feltétlenül értek egyet, csak tippelem az indokokat.

És egyébként még tényleg érdekesek a wizards.com-on 20-án megjelent üzenetek, amikben a wizards-nál vezető pozicióban lévő néhai dragonosok illetve dungeonosok próbálták nyugtatgatni a tömeget (azt hiszem, kevés sikerrel). Na, ők is olyasmiről irogattak, hogy ez persze nagyon szomorú, de hogy milyen izgalmas és frenetikus új dolog jön utána, csak azt várjuk ki! Szóval, kíváncsi vagyok.
Attila @ 2007.04.24. 05:59
Off: A Pyramid sem kimondottan GURPS-fókuszú lap. Legalábbis egy éve még nem az volt.
kabal @ 2007.04.23. 23:53
Nincs az a jó PDF dokumentum,ami visszaadhatná azt a feelinget,mikor lehántod az originál újságról a fóliát,és beletemeted az arcod a felségesen bűzlő nyomdafesték-szagú ropogós lapokba (japán barátnőm küldött nekem barackillatú pornóújságot,de még az sem volt olyan finom)! Al Bundy jutott az eszembe,aki a sajttortaevéshez rendszeresített egy külön munkavédelmi "sajtszemüveget"...:-)