pusztatorony @ 2011.09.29. 19:42
Kedves Rutin! Nagyon szeretnék veled beszélgetni arról, hogy a Pusztatoronyról irott történetek alkotó elemeit honnan vetted. Én Somogyvámoson lakom, sokat foglalkozom történelmével. Írásod arra következtet, hogy forrásaid és ismereteid vannak.
Thaur @ 2007.05.02. 06:51
Szürkemarhaügyben ha tudtok alternatívát azt megköszönném, és javítanám a saját verziómban.

Mítikus Európa (nb., itt "kívül" is), hagyhatod.

Ha meg mégis, úgy egyszerűen szarvasmarha elegendő.

A honfoglalásról több nézet is van. Az egyik szerint tudatos betelepülésről volt szó, habár besenyő nyomással; ez esetben az állatállomány szinte intakt érkezhetett. A másik szerint, ugyebár, úgy futottunk; ez esetben a gyorsabb lóállomány kisebb veszteségeket szenvedhetett, a lassabb juh-, kecske- és szarvasmarhaállomány nagyobbakat.

De bárhogy is, nem légüres térbe érkeztünk (habár hatalmi vákuumba), tehát a későbbi állatállomány alapja nem csak a behozott, hanem a helyben talált szláv, frank, stb. lakosság állatai voltak.

Viszont, és ami fontos, a régészeti adatok szerint a honfoglalástól a XIII. századig a csontleletekben kisméretű szarvasmarhák csontjait lelték csak. Ez egész Európában így volt, egyébként, az akkori szarvasmarhák (miként a többi állat) mérete eltörpül a maiak mellett. A közepkor vége felé kezdték Svájcban és Frízföldön kitenyészteni a mai fajták őseit, elsősorban a tejtermelést fokozandó.

A régészeti leleteken túl a forrásokban is tettenérhető, hogy a XIII. század végén fellendül a magyar húsexport, élőállat formájában. (A svájci és fríz tehenekkel ellentétben a szürkemarha főként húsállat.) A Buda-Bécs útvonal mellett (a Duna parja) fekvő településeken óriási csordákat említenek az oklevelek (leginkább hatalmaskodások okán, ti. elhajtották azokat Csák Mátéék meg a többiek.) Bécs csak az első lépés volt; a XIV. században már több észak-itáliai nagyváros húsellátást lábon hajtott magyar csordák biztosították.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-05-02 07:52:20 - Thaur által</font></small></b>
Nocturna @ 2007.04.27. 14:24
Hella!
Rutin:
"...megprobaljam erzekeltetni a mi ArM sagank hangulatat, ha ez nagyon nem sikerult akkor sorry megegyszer."
Hiszen eppen az ellenkezojet irtam a hsz-om vegen :D A tobbiek hozzaszolasabol is ugy velem, hogy egy AM saga hangulatat egesz jol sikerult visszaadnod. Ezzel kapcsolatban csak annyi volt az eszrevetelem, hogy szvsz tulontul suru, esemenydus. De izlesek, ugye... Ha esetleg javitod a mar felvetett hibakat,par kifejezest kicserelsz, stb., akkor meg jobb lesz.
Udv!
Birbin @ 2007.04.27. 09:56
Jó kis napló ez, jól visszaadja a játék hangulatát.
Thaurnak igazsága vagyon. :D
Bár nem sokat számít, de azt a néhány szót nem nehéz átírni, s kicsit történelemhűbb a mese. Jobbágy helyett szolgákat írj.
Szürkemarha helyett meg egyszerűen csak marhát és mindenki boldog lesz. :D
Ja és olvastasd át valakivel, aki eddig nem ismerte, mielőtt netre rakod a hejesirási hubák miatt.
Rutin @ 2007.04.26. 22:50
kabal: szerintem válasszuk ketté a teakérdést:
Egyrészt vannak a mindeféle forróvízbe áztatott növényekből készült italok, aztán meg vannak a tealevelekből készült teák. Én ez előbbiekre gondoltam, de kétségtelenül nem pontos, esetleg anakronisztikus meghatározást használtam.
A kérdés viszont jó!
kabal @ 2007.04.26. 22:18
Ja,herbalisták tanácsát kérem: volt már tea i.sz. 1000-ben Európában? Ha emlékeim nem csalnak,Marco Polo hozott róla hírt jóval később. Persze az Ars Magica mágusai igencsak megelőzték a korukat...:-)
kabal @ 2007.04.26. 22:16
Thaur mondja jól,a szürkemarha az (azóta már kipusztult) uráli vadtulok leszármazottja,első írásos említése az 1400-as évekből származik. A Feszty-körképre is csak az akkor dívó ősmagyar romantika miatt került rá. De hát kit érdekel? Én sem úgy mesélek,hogy "Nagy jó Uraimnnak veendő hozánk az harmadfél tucatnyi lábas Jószágot,köztök ím egynémely szürke Marhákot..." Sőt,még latinul sem tudok,mégis Ars Magicat szeretek legjobban mesélni.
Rutin @ 2007.04.26. 18:44
Kilhalm:
Ha jót számolom, olyan öt játékülés terméke a fenti kis élménybeszámoló...

Szürkemarhaügyben ha tudtok alternatívát azt megköszönném, és javítanám a saját verziómban.
Minden más apró észrevételt is köszönök, ezzel is hozzájárultatok a sagám élethűbbé tételéhez!
@ 2007.04.26. 17:25
Thaur írta: Bármennyire nem ezt sulykolja a "szürkemarha-reneszánsz" mainapság, csak a kunok hozzák be a XIII. század közepén.

Nekem valami olyasmi rémlik, hogy az a pár százezer magyar akik őseink voltak is ilyen állatok segedelmével (is) érkeztek meg. Amúgy no offens. :D

Nekem tetszik az iromány, a régies stílus hangulatos szvsz. Bár ennyi akció így soknak tűnik. Ám bizonyára ez több ülés termése és a napló jellegből is fakad.

Egész megjött a kedvem Ars Magica-zni. :D

(bocs nagyobb százalékot akartam adni)

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-04-26 18:26:03 - Kilhalm által</font></small></b>
Thaur @ 2007.04.26. 11:33
Merthogy gonoszságom nem korlátozza sem föld, sem tenger:

Görögkeleti szertartású: Görög szertartású. A munkácsi unióig még hatodfél évszázad.

Jobbágy: Akkoriban ezen a néven az ország előkelőit nevezték. Még háromszáz év, mire a parasztig devalválódik.

Szürkemarha: Bármennyire nem ezt sulykolja a "szürkemarha-reneszánsz" mainapság, csak a kunok hozzák be a XIII. század közepén. (Jó, jó, tudom, mítikus Europa, az van, mit kívánunk.)


Tényleg túl sűrű, a laikus, a sagában nem érintett olvasónak mindenképp.