Gil_Yepes @ 2007.11.15. 15:56
Üdv mindenkinek gazdagon,
Miriádnyi csillag köszönjön jó éjt nektek!

Wyquin

Nekem is van asszony, nem beszélek vele így, csak néha :-)
Egyébként nem volt szándékomban számonkérni az értékrendszeredet, az mindenkinek a sajátja (kivéve a többségnek akinek nincs).
Lezárva a témát, csak annyit szeretnék még mondani, hogy:
Véleményem szerint szükség van színvonalas magyar Fantasy, Sci-Fi, Horror irodalomra, ami jelenleg sajnos nem jellemző (tisztelet a kivételnek). Ha viszont egy megjelenő könyvet mindenhonnan csak a köpködés szegélyezi, akkor az írónak az élettől is elmegy a kedve, nemhogy írásra adja a fejét, ergó nem is lesz színvonalas irodalom a közeljövőben! Ezért mondom, hogy inkább kellene egy - egy építő kritikával hozzájárulni, egy olyan folyamathoz, amely tulajdonképpen nekünk jó. A könyv ettől még lehet gyenge termés, de szerintem kell legyen benne valami, ami pozitív.
Zárom itteni hozzászólásaimat,
a guru megnyilatkozott :-)
Na ennyi elég is.

We Slut mindenkinek.
Gil
wyquin @ 2007.11.09. 16:34
Üdv Mindenkinek!

Gil Yepes

Bizonyára másként értékeljük a minumumot, pozitívumot, negatívumot. Ez egészen addig nem baj, míg valaki számon nem kéri a saját értékítéletét és -rendszerét valaki máson.

Egy példán megpróbálom érzékeltetni a különbséget. Tételezzük fel, hogy otthon pocukrot darál az asszony. Az ember benéz a konyhába, látja ám, hogy sehol a tető a darálón, a porcukor meg kezdi fánk kinézetűvé változtatni a lakást.
- Bazzeg, asszony, a túróért nem rakod rá azt a rohadt tetőt, nem látod, hogy szanaszét száll a cukor???
De aztán (a te értelmezésed szerint), hogy politikailag korrekt legyen, még hozzá teszi mosolyogva:
- Azért nagyon helyes, hogy a konnektort nem a lefolyóba dugtad!

Vannak az írásban alapvető, minden - pénzért - publikáló írótól elvárható szintek, amiket azért nem szoktunk megdicsérni,mert ez olyan minimum, amit egyszerűen muszáj lenne hozni.
Ha ezt sem sikerül, akkor negatívumként értéklejük, és alkalmasint kritikában szóvá tesszük.
Ha meg valami nagyot durrantott az író, valami kiemelkedőt hozott össze, akkor megdicsérjük, hogy csak így tovább.
Na már most, a határok, hogy hol az elvárt, a negatív és a pozitív teljesítmény határa, bizonyára mindenkinél változik.
Érdemes lenne megpróbálni együttélni a tudattal, ebben a könyben a kritikus számára nem volt olyan kiemelkedő teljesítmény, amit érdemes lett volna megdicsérnie.
És szvsz a kritika ettől nem lesz rossz :D.

Valamint, én nem azt kifogásoltam, hogy a kritikát kritizálja valaki, hanem hogy járványos méreteket öltött a kritikák olyatén kritizálása, mely számon kéri a kritikán a negatív hangvételt, de egyetlen érvét sem cáfolja. Ha már a kritikustól egyesek elvárják a pártatlanságot, elfogulatlanságot, objektivitást, meg más marhaságot, akkor legalább saját kritika kritikájukban próbálják meg a saját elveikhez tartani magukat :).

Üdv: Wyquin
Namaglino @ 2007.11.09. 13:20
Nálam a könyv-, filmismertetők lassan fehér foltot képeznek itt az rpg.hu-n. (Régóta olvasom az oldalt.) Az életkedvem megy el néha egy-egy elolvasása után. És nem azért mert, teszemazt nem értek egyet az íróval, vagy általam kevésbé érdekes témáról ír, hanem azért mert a könyvesboltba már betérni sincs kedvem, a moziműsort meg már le se hívom :D

Igen, néha nem tetszik a stílus. De ez az én egyén szoc-porblémám.
Gil_Yepes @ 2007.11.09. 13:09
Wyquin:
"Ráadásul akárhányszor is hangzik el, attól még nem lesz igaz, hogy a kritikának pozitívumot is KÖTELEZŐ mondania. Legfeljebb, ha a kritikus úgy gondolja, de ez meg az ő döntése."
A kritikának nem kötelező mondania pozitívumot, de ha ezt nem teszi, akkor hiányos lesz, ergó (meg a gidák) ROSSZ! Egy JÓ kritika szerintem kétoldalú KELL legyen. Ha nem dícsér semmit, akkor az egyszerűen oltás, és nem kritika. Egyébként a kritika egy írás, aminek szintén van minősége, tehát újból kritizálható (ördögi kör). Szóval tartom amit mondtam.
Üdv mindenkinek
wyquin @ 2007.11.09. 12:47
Üdv Mindenkinek!

Egy jó kritika indokol. Én pedig nem látok "ész nélküli" savazást, ellenben negatívumok kiemelését, némi érveléssel körítve igen.
Nem feltétlenül kell egyetérteni a kritikával, nyilván mindenkinek megvan a maga véleménye.
De ez a lassan járványos mérteket öltő kritika kritizálás is magáévá tehetne valamennyit az érvelés és indoklás technikájából, ha már számonkérően viszonyul a kritikához :D.

Üdv: Wyquin
ui.: az meg, hogy nem dicsért meg valamit a könyvből a kritika, tán önmagában is elárul ezt-azt...
Ráadásul akárhányszor is hangzik el, attól még nem lesz igaz, hogy a kritikának pozitívumot is KÖTELEZŐ mondania. Legfeljebb, ha a kritikus úgy gondolja, de ez meg az ő döntése.
Gil_Yepes @ 2007.11.09. 11:52
A kritika kicsit okoskodó lett, legalábbis szerintem. Mondjuk a szuperhős vonalat én sem szeretem, de a többi infó alapján, nekem megtetszett a könyv. Mintha az egész kritika le akarna beszélni a könyvről, nos nem sikerült. A másik fele, hogy miért nem dícsértél valamit benne? Egy jó kritika nem csak savaz ész nélkül,így nem kerek.
Százalék a kritkának...
Namaglino @ 2007.11.08. 11:54
Mert te sodrod meg az baj,
mer' nem tudok sodorni az is baj.
Beka @ 2007.11.08. 10:44
Namaglino:

Az a baj, hogy a Génszimfónia annyira r*hadtul kib*szottul sz*r könyv, hogy nekem pl nincs kedvem még egyszer elolvasni csak azért, hogy bármit is írjak róla.

(Pardon for the language.)
Namaglino @ 2007.11.08. 09:40
Üdv!

Szívesen olvasnék egy Génszimfónia kritikát itt azt RPG.HU-n!

Nem, én nem tudom megírni.


Erre a Grin-re meg már megkiváncsisodtam.
kabal @ 2007.11.08. 05:03
Beka:
A te hozzászólásodat pedig egy mondatban összefoglalhattad volna,és nem kellett volna olyan szavakat olvasnom,hogy prekoncepció,meg provincialitás. :-) "Nem igazán sikerült írás."
Kész!