Xylaz @ 2007.12.20. 19:48
Asszem ja, igazad van.Az ember mindig tanul valami újat.
BePe @ 2007.12.19. 21:39
Xylaz
mivel az 1. kiadasu alapkonyved es a magus-kiado-tortenelmi ismeretek birtokaban, minden ketseget kizaroan TE vagy a majer, a tobbiek neveben is engedelyt kerek meghunyaszkodni.

ha pedig az onjelolt epikussag mellett meg a vilagba kiabalt (igen! kiabalt! ugye milyen idegesito?!) hisztis luzerfordulatokat is hajlando vagy mellozni, valoszinuleg vitakepes is leszel egyszer.

(de termeszetesen nem itt, hiszen a magadra ontott napalm szagat a kezedben kattogtatott ongyujto fogja a leggyorsabban szamuzni.)
Xylaz @ 2007.12.19. 20:32
Líthas és egyebek!

Szerény vélemény az itt elhangzottak íróiról és a könyvről.
Előszóban megjegyezném, hogy nem sértésnek hanem mint kritika szánom.Akit bánt kérem nézze el nekem, vagy csináljon amit akar.:)

Ami azt illeti 1. kiadású alapkönyvem van.Ha jól emlékszem ez 94-ben következett be. Előtte pediglen a VP klubtagoknak kiadott alapkönyvvel ismerkedtem és próbáltam meg játszani vele. Akárhogyan is szépítjük úgy emlékszem az első nagyobb volumenű MAGYAR nyelvű rpg könyv amit addig kiadtak. Rendszerváltásunk hajnalán nem igazán találtam olyan művet amivel az rpg-t hazánkba nészerűsíteni, terjeszteni lehetett volna. A magyar könyv piacra éppen csak megérkező fantasy regények olvasóinak, kedvelőinek remek ugródeszkát biztosított, hogy egy kicsit átvegyék olvasott könyvük hőseinek szerepét. Mivel az angol nyelvoktatás elterjedése az rpg terjedésével hasonló tempóban haladt könnyen vált a MAGUS általános szerepjátékká. A megjelenő regények csak tovább erősítették a játékosok vonzalmát Ynev iránt.
Sokan háborognak és kritizálnak. Nem mondom, hogy nincsen miért, de könyörgöm, kitől, honnan tanultak volna a kiadók? A szabad fordítású AD&D szabályokból?Amiből annyi volt ahány rpg klub? Próbáltak egy olyan művet alkotni ami megállja a helyét és elnyeri a játékosok kegyeit. Több kevesebb sikerrel de úgy érzem sikerült. Az, hogy a kiadó mint egy alkoholista szülő elhanyagolta a gyermekét, sajnálatos. Néha azonban juttattak néhány kis morzsát a gyereknek.
Bizton állíthatom, hogy sosem fog olyan rendszer létrejönni ami maradéktalanul megfelelne mindenkinek. Voltam Keeper táborban, találkozókon, versenyeken, és ahány klub annyi szokás, de minden KM megértette a másikat és megbeszélték a házi szabályokat. Ha nem jársz versenyre, ha csak otthon játszol a cimborákkal miért téped a szád? Miért nem jó az amit kaptál? Otthon te lehetsz a kiskakas aki fötri a szemetet. Lovasíjászat, pusztítás? Kihagyod, bemeséled a kalandba, hogy hogyan sajátította el a karakter. Ohh...Bocs!Nem láttam a tojáshéjat a fenekeden!Nem tudtam, hogy nem tudsz mesélni!Ne haragudj!
De hogy mire is akarok kilyukadni.
Azok, akik itt felszólaltak, úgy vélem közel sem rendelkeznek akkora rpgs múltal mint némelyikünk. Valószínűleg az élet rögös útján sem ténferegnek oly régóta, mint oly sokan közülünk. Neeem, dehogy is akarok felvágni!Félreértés ne essék!Csupán arra akarok rávilágítani, hogy a hetykebajuszú legénykék könnyen alkotnak olyan szőrszálhasogató véleményt, mint az alánt leírtak.
Mutassatok nekem egy olyan szerepjátékost, aki kijátszotta, hogy felfázott a karaktere, neadj isten hasmenése volt vagy láza és nekiállt gyógyfüvekért kajtatni. Hol az a nemesi ficsúr aki a birtokait igazgatva néha elruccan kalandozni. Vagy az a kék köpenyes aki hazatér a hívó szóra, mert hercege csatába hívta? Azok az apró mozzanatok, mint egy bordatörés, egy képesség elsajátítása, egy szakma megtanulása, mind mind részét képezik a szerepjátéknak. Addig amíg ezeket nem értitek vagy játszátok le csak felületes a szerepjáték. Arra viszont kitűnően alkalmas a MAGUS. Na ne hőbörögjetek! Persze, hogy nem lehet mindent kijátszani! Ahhoz kellene az életútjáték, de gyanítom talán két-három tucat ilyen alakot ha találnánk kicsiny hazánkban, akik erre alkalmasak.
Manapság nincsen mindenkinek ideje az ebbe a mélységekbe merülő játékra, éppen ezért lehet részeket kihagyni alakítani. Amíg nem alkotsz szebbet, s jobbat ne ugrálj mint egy imposztor, senki sem fogott fegyvert a fejedhez, hogy JÁTSZ! Különben is! Színház az egész világ!

Kicsit epikus lettem, de szerintem érthető vagyok.

Vitát szívesen nyitok a témáról, de nem itt!
xylaz@freemail.hu
@ 2007.12.01. 22:01
Eddig rengeteget olvastam a könyvről neten, kezemben is volt már, és összegezném:
Ez a könyv leginkább a "patch" elnevezést érdemelné meg. Beleírtak pár neten megjelent házi gyártású épkézláb ötletet, megtartottak pár dolgot a k20-as könyv előnyeiből. Így olyan 90-95% körüli a hozott anyag, a maradék meg arra szolgál, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a rendszer. Az eddigi tapasztalat alapján eléggé eltalálták ezt a rendszert. Hiba van benne, de akkora hőbörgést nem hallat, mint a 2. számú példány. Szerintem jó lett.

Amúgy meg: egy jó társaságban csak jót lehet játszani, függetlenül attól, hogy épp milyen újításokat tartalmaz az épp legfrissebb kötet.

A KM előtt még mindig ott a lehetőség, hogy egy megerősített képességet kiegyensúlyozzon egy megfelelően képzett ellenféllel.
Cain @ 2007.11.23. 12:57
Spider : inkább a fórumot nézd meg akkor :)
Spider @ 2007.11.23. 12:40
Mivel eddig egyetlen igazi fikázó postot sem láttam az egész kupacban, így csupán két lehetőség maradt:

1. Még nem értetek a végére, és így nem is tudtátok érdemben fikázni - ezt nem hiszem.
2. A könyv tényleg JÓ.
-max- @ 2007.11.23. 01:45
Icecradle postját kiegészíteném Dr Saxton Pope Vadászat íjjal és nyíllal c. könyvével, aki bár nem lovas, de nagy íjász volt.
Az íj-összevetései ill. az íjhasználati leírásai is igen hasznosak, nem is beszélve a kalandjaikról, amiket egyszerűen csak jó olvasni :)
@ 2007.11.20. 18:28
Tegnap vettem a könyvet, nekem bejön.
1 kérdés: Ha pl én elkezdek egy varázslót akkor onnantól kezdve 40 kap-om lesz a további szinteken vagy a levonás csak az ezek meletti hátterekre vonatkozik?
BePe @ 2007.11.20. 17:27
Amon, Tekozlo fiu:
felesleges mindent ket helyen leirni es megvalaszolni. itt meghagytam oket:
http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=9588
LordRaven @ 2007.11.20. 21:16
-10 Kap a varázsló miatt minden szinten.