@ 2007.12.11. 18:56
Tudjátok, sok mindenki mondott sok mindent, de egy dologról még nem esett szó.
Legyen pozitív hozzászólás is, nekem tetszett ahogyan megfogalmazta az író a mondandóját.
Maga a történetvezetés szerintem gördülékeny volt. Regényben is van olyan, hogy meg-megdöccenek olvasás közben, mert elfogy a lendület. Itt ezt nem éreztem. Szóval Gratula, a csiszolnivalók ellenére én látok benne "perspektívát" :)

Rigó
Kharoon @ 2007.12.09. 15:17
hm. túlságosan leegyszerűsített, közhelyes, és szájbarágós. valaki nem szereti, ha megmondják neki hogyan kell gondolkodnia. nem tudunk meg senkiről semmit, legalábbis annyira, hogy minimálisan beleélhessük magunkat az adott illető lelkivilágába. persze, szép, meg nemes gondolatok, de ez kevés. nem attól lesz novella, hogy van benne egy minimális cselekménydarab.
Kevin_H_Twelve @ 2007.11.28. 00:19
P.S.: Két gyöngyszem, kezdjetek vele, amit jónak láttok:

"Az önmagunk felett aratott győzelem a legnagyobb győzelem."

"Van-e nagyobb öröm, mint leborulni a másik nagysága előtt?"
Kevin_H_Twelve @ 2007.11.28. 00:17
MaXX: Nem lett volna baj a hozzászólásoddal, elvégre véleményszabadság van, ha nem egy óvodás  stílusában fogalmazod meg:

"Mindig csodáltam azok bátorságát, akik egy mondatot nem tudnak  hiba nélkül leírni, akik számára misztikus rejtély a központozás, hogy állhatnak neki  novellaírásnak?"

Sikeresen összefűztél egy kijelentőmondatot egy kérdőmondattal, és így nem  túl értelmes maga a mondat, mint egész. A két tagmondat közé minimum egy pontosvessző dukált volna,  de valójában egy pont a második "akik" elé.

Istenem, általános iskola, alsó  tagozat...

A novella olyan, amilyen, de egyes hozzászólások stílusa minősíthetetlen. Ez az, amit  sosem fogok megérteni. Ez nem színvonal, és nem is kritika. Sőt...

KHT

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-28 00:22:38 - Kevin_H_Twelve által</font></small></b>
@ 2007.11.25. 19:05
Végül is ha csak a mondanivalót nézzük - nem nem is azt, mert az se 100% - hanem magát a sztori menetét, akkor azt tudnám jól értékelni.
A hibákat meg mások elmondták előttem, úgyhogy ne búslakodj, lesz ez még így se;)
Odusz @ 2007.11.25. 17:04
Azért Szepuku-t ne kövess el! :)

Ok. h. olvastad a Muszasi-t (vagy előző életedben Te írtad? :)) Pl. csónakjelenet, párbaj előtt ideges, stb. stb.
Hát, aki már szamurájnak számított és hidegvérrel képes volt a ssaját belét kipakolni, az nem hinném, h. "idegesen suhintgatna a kardjával" a párbaj előtt. Szerintem max. enyhe arcremegés, lámpaláz, h. minden tökéletes legyen, aztán ennyi. Vagy az illető a szamurájok szégyene! Ebben az esetben jelezd ezt az olvasó felé, vagy legalább később utalj rá, mert így olyan, mintha minden szamuráj ilyen lenne.

Hagakure mellett: a párbajnak oka volt (ugye nem igen párbajoztak minden szir-szaron, legfeljebb az igazi virtuskodók, akik szélsőségesek voltak már akkor is. Ha mondjuk kiderülne, h. hősünk ilyesfajta volt és a másik jól megleckéztette, azt mondom oké.) Tfh. nem, hanem oka volt. Akkor nem fog tágítani, meg kell bizony küzdeni. Nem üres értékrendek, szabályok, papír és tinta, rég halott emberek akarata miatt, hanem mert ez volt ott az általános nézet. mindenki így igyekezett gondolni. A szabályok ha éppen változtak és Te ezt kívántad megörökíteni, akkor meg kellett volna alapozni jobban a történetben, hogy mi van, miért van. (Persze így meg a stílusból esne ki, akkor már nem lenne rövid zen koan szerű.) No meg politikai és trv. -i okai voltak a változásnak, nem filozófiai oka, tudtommal.
Szamurájok olyanok mint a vámpírok:) egy évszázadban csak egyszer sír és akkor sem mások előtt! Szerintem eléggé nagy baki, h. nekiáll a fegyverhordozója előtt "bömbizni", meg h. a győztes is egyszer ugyanígy "bömbizet", mert rájött, h. értelmetlen az egész.

Meg szvsz a szamurájokat legkevésbé érdekelte a dolgok értelme, következménye, stb. Egy kérdés volt: "Kell vagy nem kell?" Ha azt mondja a bölcselkedő, h. nem is kell, az nem lett volna elfogadható, mert már megtörtént a párbajkihívás, és akkor bizon már "kell". Lehet, h. nem lett volna olyan drámai, de inkább egy "akkor párbajozzunk, vagy ne" novellát kellett volna írni, és a kimenetel csak annyi lett volna, h.: "akkor mégis párbaj, vagy menj békével barátom"
Ez kicsit olyan, mintha egy mai profi zsoldosnak valaki elkezdené magyarázni, h. ne lődd le akit lelőnél, mert a zsoldod úgyis megkapod, de kár a lőszerért. Nem tűnik esélyesnek.

Azét szvsz nem szánalmas, az 5let jó volt. sokkal többet ki lehetne hozzni belőle, osztom véleményét az előttem hozzászólóknak.

Nevek: hát igen, nekem azért komikus volt, h. a karmesternek a Mijamoto Muszasi lenne a fegyverhordozója, már ne haragudj, de én erre asszociáltam. Vigyázni kell erre, egy kétértelmű, vagy félreterelő névvel paródiává gyalázhatsz egy amúgy mesterművet!

Ne haragudj, minden tiszteletem mellett (végül is Te írtál, én meg csak gyűjtöm a novellákat, de még semmit nem raktam föl) erre egy 34 % -ot tudok adni.

Ha ez sértő Rád nézve, akkor megküzdhetünk, ha úgy kívánod! :)
MaXX @ 2007.11.25. 07:24
Istenem, de óvodás, de szánalmas!

Általános iskola, alsó tagozat...

Mindig csodáltam azok bátorságát, akik egy mondatot nem tudnak hiba nélkül leírni, akik számára misztikus rejtély a központozás, hogy állhatnak neki novellaírásnak?

"Nem azt kérem tőled hogy tagadd meg a busidó kódexet" - EZ a mondat mindent elmond, ebben koncentrálódik minden...
Lepus @ 2007.11.24. 22:51
Arendyr: Kettőt találhatsz. Azért rövid o-val van írva, mert azt - a másik kettővel ellentétben - japánul is rövid o-val kell mondani.
Gabriell @ 2007.11.24. 20:42
"A legjobb módja, hogy felülmúljunk másokat, ha tanácsukat kikérve engedjük, hogy nyíltan bírálják személyes ügyeinket. A legtöbb ember csak saját véleményére hagyatkozva bírkózik meg a dolgokkal. Ily módon nem lehet másokat felülmúlni. A többiekkel való tanácskozás az alapja, hogy mások elé kerüljünk.

Egy szamuráj, aki sokkal jobban írt, mint én, egyszer megmutatta azt az okmányt, amelyet azért írt, hogy tanácsot kérjen a címzettől. Maga a tény, hogy felkért valakit, nézze át, és javítsa ki az írását, azt mutatja, hogy már mások fökött állt."

Hagakure 83/2


Ajánlom a könyvet a szerző figyelmébe.Az alapokat segíthet megismerni.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-24 20:43:37 - Gabriell által</font></small></b>
Ilieth @ 2007.11.24. 12:32
Egyszerűen poén. Én legalábbis jót mulattam rajta.
Abból, amit a szamurájokról írtál, remekül látszik, hogy puszta díszletet kerestél a rendkívül klisés mondanivalódhoz. Ha már írni akarsz valamiről, előtte nézz utána. Ez az alapja bármilyen típusú írásműnek - enélkül csak lóg a levegőben.

Néhány gyöngyszem a kedvenceimből:
"- Miért nincs már itt? - kérdezte Kobajasi a fegyverhordozójától.
- Hát mester, én azt meg nem tudom mondani önnek." A helyes válasz: Nem tudom, mester. Ennek a srácnak már rég nincs feje.
"És te nevezed magad szamurájnak? Hisz még csak nem is a saját utad járod!" Nem bizony, mert van neki kijelölt - ezért nevezheti magát szamurájnak a szentem.
És mint szépreményű, bár gondolom, nagyon ifjú írónak, néhány tipp:
"Kobajasi nagyot suhintott kardjával a szolga felé"
"Miközben magyarázott, ingerülten élezhette a kardját"
"Mérgében kardjával suhintgatott"
"Miközben Mijamoto mestere fegyverét fényesítgette"
Döntsd el, kinél van a fegyver, és mit csinál vele.
"suhintgatott"? Egy szamuráj nem huszár, hogy hujjogasson és suhintgasson.
"élezhette"? Ez ugye elírás és nem egy félmondatos írói nézőpontváltás?
"külső perspektívából"? Szerinted illik ez a szókapcsolat ebbe a környezetbe?
"Még hogy dicsőség meghalni? Sose hittem el, hogy ezt bárki is így gondolja." "Hansiró komótosan összepakolta a holmiját. Jól tudta mi jár a másik fejében. Egyszer régen ő ült a földön sírva. Pontosan tudta milyen." Most akkor hitte vagy nem hitte? Volt fordulat az életében vagy nem?
"ki lettél hívva" Kihívtalak. Érted...

Nem akarom kiemelni az egész novellát, így csak megismétlem: előtanulmány. Ez a kulcsszó. Olvass sokat, és csempéssz a kötetek közé néhány jobb pszichológia könyvet is - persze, tudom, olvastál már párat, sőt, a középkori Japánról sem csupán az Utolsó szamuráj alapján alkottál képet, de nem ártana, ha erről az olvasót is meg tudnád győzni.
Mindazonáltal 99% - mint írtam, rég nevettem ilyen jót.