Kadmon @ 2008.02.27. 22:04
Nekem mindegy, hogy dobozban, füzetben, vagy online adják ki, ha jó :)
A 3. kiadású D&D settingeket már nem követtem figyelemmel, de a régiek közül pl. a Dark Sun, meg a Spelljammer tetszett, a Dragonlance-ból Taladas, meg a városi fantasy játékok - Lankhmar, meg a City of Greyhawk.
d20-hoz viszont kiadták a Conant, meg a Slaine-t, azokból nem tudom, milyen játékot csináltak, de a világukat szeretem :D
Ravenheart @ 2008.02.27. 15:44
Ahogy haladunk az online kiadványok fele, egyre kevesebb esélyt látok boxed setek megjelenésére. Béke poraira.
Asszem topicot kitárgyaltuk eléggé itt. Főleg ahhoz képest, hogy azt mondtam, nem kommentálom. És még nagy flém sem volt.:)
kabal @ 2008.02.27. 15:15
Huhuhú...Ha a Wizards tudna publikálni egy olyan tökös,nehézsúlyú (tényleg,a Boxed Set van vagy öt kiló) settinget,mint a Wilderlands, és végre elszakadnának attól a nyamvadt dobjunk-bele-mindent-ami-fantasy- és-még-az-árnyékszék-is-mágiával-működjön Forgotten Realms-tól,én lennék a legboldogabb. Sajna nekem az Eberron sem tetszett,de az már az én bajom.
Ravenheart @ 2008.02.27. 11:51
Amúgy tieflinghez még annyit szólnék, hogy végre egy újabb lépés affele a Vance és Howard féle sword&sorcery irány fele, amiből kiindult a D&D, és amire végül rákenték a Gyűrűk Urás high fantasy mázat (tisztelet a kivételnek: Planescape, Darksun, Lankhmar, stb...). Még jó, hogy White Wolfék (vagy Sword&Sorcery, mindegy) a harmadik kiadáshoz is adtak pár bájos, keménykötésűbb világot (Scarred Lands, Wilderlands).
Még ehhez fűződően: dragonbornnál is csak az csípi a szemem, hogy nem idegenítik el a többi humanoid fajtól jobban őket. Mert hüllő létükre a nőstényeiknek mégis van valami mellszerű képződménye.:S De mindegy, attól még már előre komálom őket.:)

Mellesleg most változtatták meg a PHB borítóját: tiefling warlock és harcosnéni helyett varázslónéni és dragonborn harcos lesz rajta.
kabal @ 2008.02.27. 10:53
Így igaz,ráadásul apró betűvel...:-)
Ravenheart @ 2008.02.27. 07:37
Hehe, igen.:) Bár nincsenek hozzá cuccaim, de volt hozzá szerencsém... RIFTS-ben az a csúnya ráadásul, hogy nem emlékszem, hogy lett volna 200 oldalnál kisebb könyv (talán egy-kettő), ráadásul mind igazi, old-school, többé-kevésbé feketefehér alkotás.
kabal @ 2008.02.26. 23:20
Hehehe...Játszott valaki RIFTS-et? Az volt a csúcs a kiegészítők terén. Ha nem volt meg belőlük az összes (azaz: az ÖSSZES!),nem tudtad használni őket. Egyszer vettem a fáradságot,és megszámoltam az egyik RIFTS kalandmodul kereszthivatkozásait: 31 kiegészítő könyv szabályait kellett hozzá ismerned! Azért a 3.5 nem egészen ilyen.
Glowface @ 2008.02.26. 21:53
stent: persze. A DnD-nek vagy 30 éve ez az életciklusa, működése. És nem csak annak: gyakorlatilag minden nagyobb szerepjáték-rendszerrel megtörtént már, hogy új, bővített, összefogott, radkiálisabban változtatott kiadást adtak ki, amikor a különféle újítások, kiegészítések következtében: (i) kezdett átláthatatlanná válni a régi rendszer; és (ii) már nehéz volt új kiegészítőt kiadni.
Ravenheart @ 2008.02.26. 19:48
Igaz.A WotC annyit könnyít a dolgon, hogy minden évben megjelenik egy PHB, MM, és DMG. Félreértés ne essék: nem új kiadás, hanem kiegészítések. Így remélhetőleg a sok kicsi kaszt, monszter, és egyéb kiegészítőtől mentesülünk. Helyettük vehetünk évi három nagyot...:S
Meg egy rakat modul lesz továbbra is, plusz S&S és többiek is kiadják majd a maguk kis kiegészítőit...

Másrészt, ha húsz év után még valakinek böki a szemét, hogy annyi kiegészítő van a D&D-hez, mint égen a csillag... Amúgy meg nem kötelező megvenni...

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-26 19:49:46 - Ravenheart által</font></small></b>
stent @ 2008.02.26. 18:57
Azért vagyok elég szkeptikus a 4. kiadással, mert igazából semmi sem fog változni abból a szempontból (és én bár nagyon szeretem a DnD-t, de nagy hibája volt mindegyik kiadásnak), hogy túl zsúfolt, állandóan szabályokkal bővülő rendszer.

Itt most arra gondolok, hogy a 4. kiadáshoz is kifognak hozni egy rakat kiegészítőt, amik majd bevezetik a századik féle cselekvési lehetőséget, ami nincs benne az alapkönyvben (és aztán folyamatosan hivatkoznak rá), az ezredik fajta featet, és a kismilliomodik opciót kasztokhoz, vagy akármihez. És megint egy hartalmas szabályhalommá fogja kinőni magát. Ahogy azt mindig is tette, és az átláthatóságra és az egyszerűségre ezzel keresztet is vethetünk.

Szóval variálhatják a síkokat, meg a kasztokat, meg mindent, de mivel könyvkiadásból élnek a készítők, ezért jó sok (ahogy a 3.5-höz is) könyv fog születni, amik ugyanazt fogják művelni a 4. kiadással, mint az előzőekkel. És akkor majd az 5. kiadás előtt kijön a 4. kiadás Rules Compendiuma...

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-26 18:58:18 - stent által</font></small></b>