Hador @ 2008.08.18. 15:43
Szvsz Gáspár, Kornya, Nyulászi könyvei simán jók, legalábbis amikor tizenvalahány évesen olvastam, engem tökre lekötöttek. OK, a harmadik X. körül már tényleg mást olvas az ember, de azért jó néha nosztalgiázni, és elővenni a régi könyveket.

Az ember fauvé Bogarat sem azért hajt, mert ilyen-olyan cuccokkal tömték tele, hanem mert fílinges, és egy olyan kort idéz vissza, amire szívesen emlékezik. Öregszünk, kispajtások, de azért ne köpjük szembe a múltat...
MaXX @ 2008.06.19. 05:28
Hát nemtom... szerintem:
- Renier elmegy
- Boomen gyenge
- Gáspár szar
- Csanád ultraszar, szánalmas és gáz, gáz, GÁZ!

Ellenben Nemes überf***a.
rhyan @ 2008.06.10. 11:10
Kár volt ezért a cikkért (az újságbeliért) :felvon:
Mondjuk én kedvelem Gorduint-t és Gáspár András regényeit,de ettől az írástól nem nőtt a szimpátiám felé.
De hogy legyen már mellette is valami: GA (és Boomen) írásai nekem jobban tetszettek, mint bármelyik más MAGUS-történet. Pontosabban: nagyon tetszettek és gyakran ma is újraolvasom őket. Izlések, ugyebár...
rohamqkac @ 2008.06.09. 19:19
Ha pedig olyan írót kerestek, aki tud írni is és életszerű, szimpatikus, ugyanakkor erős és már-már tápos karaktereket alkotni a V.A.R.Á.Z.S.L.Ó. világában, akkor az Alan O'Connor. Az ő hősei is országok sorsáról döntenek olykor, de mégis halandók, sebezhetők testileg-lelkileg. Ebből az is következik, hogy van lelkük, érzelmeik.
A Terminator nem egy rossz film szerintem, könyvben sem annyira vészes, de azért nem kéne bevinni Ynevre.

"Ahogy Móricz Zsigmond mondaná: Wöhh" (idézet Silverice-tól)
@ 2008.06.09. 15:59
A cikkhez és az említett "hős"-höz lennének hozzáfűznivalóim.
1) ma szinte minden kőkemény üzlet
2) ha olyan fontos neki az üzlet, miért ezt a műfajt csinálja? ezzel a hozzáállással rontja a műfaj helyzetét, és nem is nyer rajta valami sokat. ha váltana valami népszerűbb, nagyobb ülzeti lehetőségekkel bíró irányzatra, MINDENKI jobban járna
3) ez a ... az alak NEM pozitív hős. túl "tápos", még nekem is, ami nagy szó, mert a táposat szeretem. de ez már nem is ember...valami legyőzhetetlen mutáns. vannak töketlen gordonkánál SOKKAL HATALMASABB szereplői is Ynev történelmének, pl: Odassyn Ceriak toron egyetlen nem áruló hatalmasa ryek első shaddja és jóbarátja Veihassur az elf nekromanta. és egyik sem idegesítő, érzékelten, túltáp, stb. Annak ellenére, hogy külön-külön is sokkal hatalmasabbak. viszont Veihassur mellékszereplő, nem kerül előtérbe. Odassyn Ceriak pedig megdöbbentően emberi, vannak céljai, kötödései és érzelmei. töketlen gordonkának nincsenek. Totálisan ateista, köp AZ ÖSSZES ynevi istenre, MÉGIS MINDNEK kegyeltje. Ilyen nincs. Ez már a "szánalmas" kategóriánál is rosszabb.
Tisztelettel: Sutheo
u.i.: ez a "bárd" (egyátalán mitől lett bárd? varázsolni még csak-csak láttam, de énekelni vagy igazán bárdként viselkedni SOHA) igazán találkozhatna egy ősaquirral, az megoldaná a problémáját...bár aha az írót térítenék észhez, hogy:
1) nem egyedül ő, hanem rajta kivül még jónéhányan (egyedül nem menne egyetlen embernek sem) görgetik Ynev történelmet
2)ennek a karakternek semmi hangulata nincs, semmi realisztikus nincs benne. Ceriak mesterben több ilyen vonás is felfedezhető. például hogy képes szerelmes lenni.
3) a csökkenő példányszámokat NEM a "kalózkiadók" okkozzák, hanem az, hogy az egyre újabb alapkönyvek egyre gyengébbek, alkalmatlanabbak a rajnogók toborzására (bár a d20hoz képest jobb a legújabb, de ez is használhatatlan)
u.i.2: Elnézéseteket kérem a hosszú hozzászólásért, de ez nagyon kikivánkozott.
Sigmund @ 2008.06.02. 11:10
Hát izé. Én kedvelem Chapmant (kivéve a Halál havában, az már önmaga paródiája), a Karnevált kifejezetten királynak tartom, de amit a cikkben írnak, az tényleg lol. Yepes, azért ne Boomennel emlegesd egy lapon Chapmant, ha lehet... Boomen írásai igényesek és tényleg megteremtik a környezetük (ti. Toron, illetve Kyria) hangulatát, hihető figurákkal operál, ilyesmi. Ne az egy szál Jó széllel alapján ítéld meg, pláne, hogy még az is nagyságrendekkel jobb, mint pölö a Homokszem csupán (igaz, az se nem Chapman, se nem Boomen, de rosszabbat még nem olvastam).
arzo @ 2008.06.01. 19:59
Hát nem tudom. Van jó meg rossz írása is(nem csak regényekre értem), mondjuk a Gorduin-vonalat én is túlzottnak érzem, de azt semmiképp sem tagadhatjuk le, hogy Ynev nem lenne az most, ami. Valakinek ugyebár el kellett kezdeni a dolgot.
Persze azóta már van új generáció, ki jobb, ki rosszabb. Neveket direkt nem írok, mert sok van.
@ 2008.06.01. 15:22
Szvsz Gáspár András nem jó író, A halál havában és az Északlángjai-nál rosszabba még soha nem olvastam bele. Viszont a Csepp és Tengerben voltak jó részek, azt tán ötször ha le kellett tennem. A Garmacor-os írások eleje hangulatos, aztán ellaposodik, nem bántásból de nekem végig az volt az érzésem, hogy két ember írja és az egyik sokkal tehetségesebb.
No aztán jött a Karnevál... Idegesen hajítottam félre. (Pedig milyen hangulatos a borítója.)

A cikk kicsit tündérmese szerű, egy kicsi nyál, jó pár elcsépelt gondolat meghintve némi gagyi-elmerengős keletiséggel. (haha)
Gil_Yepes @ 2008.05.31. 07:55
Üdv
Fájdalom az egész, részemről 1db VéjnCsepmen könyvet tudtam elolvasni, végigszenvedtem az Észak Lángjait, és erre máig büszke vagyok a kitartásom miatt.
A cikkben meg ő a magyar fantasy alfája és omegája, holott Kornya, vagy Nyulászi elvtársak sokkal jobb dologokat hoztak össze, a Mágusss univerzumban, én inkább nekik köszönném meg.
Véjn Csepmen nekem valahol Ján Fán Den Búmen szintjén áll (emlékszünk még a Jó széllel toroni partra c. kalandmodulregényre? :-), szóval a véleményem, hogy: VAN JÓ, IGÉNYES MAGYAR FANTASY, de annak semmi köze TírNánGordinhoz, meg Véjncsepmenhez...
Üdv Mindenkinek
Gil
@ 2008.05.29. 18:43
A tartalom egy vicc, de Zsigát, mármint a cikkírót azért védeném. Kifejezetten jó riportokat ír, és általában igényesen. Az már nem az ő hibája, ha az egységnyi idő alatt rendelkezésre álló információk nem adnak teljes képet. Márpedig sokszor alig van idő normálisan utánajárni egy-egy sztorinak. Ha pedig csak GA-tól tudott informálódni, háát... akkor értem. Én évek óta próbálom követni, hogy mi megy mókus táján, de már letettem róla. Nincs annyi pénz meg idő a világon, amit ne lehetne belepocsékolni, mégse lenne tiszta a kép.

A történet gombolyításról meg csak annyit, hogy megvettem ugyan a Keleti szél kettőt, mert utálom a befejezetlen történeteket, de bár ne tettem volna. Abba már végleg belegabalyodott az író.