stent @ 2008.06.24. 10:44
Én is átlapozgattam a DnD 4-et és ha nem is borsózik tőle a hátam, de nagyon nem jött be. És egész egyszerűen azért, mert nekem pont azt a vonalat írtották ki, amit nagyon szerettem mindig is a DnD-ben. A klasszikus heroikus fantasy-t. Minden kaszt, minden faj kapott egy kis sötét hangvételt, mondhatni "lejjebb vették a fényt". Ami ugye nem baj, de személy szerint ha dark fntasy-t akarok játszani, akkor van egy csomó izgalmasabb rendszer már erre.

Mindazonáltal amikor szembesültem Forgotten Realms változásaival én komolyan úgy éreztem, hogy gyakorlatilag meggyilkolták szegény settinget. Ennyi erővel kiadhattak volna egy tök új világot is, és nem kellett volna "tönkre tenni" Forgotten Realms-et. Már előre rettegek, hogy mit fognak művelni Eberronnal. :dilis:

Szóval egy szó, mint száz, nekem nem a szabályokkal van bajom (az nálam mindig úgyis másodlagos), hanem az alapkoncepció gyökeres megváltozásával. Én ezért nem térek át a 4-ik kiadásra.

Az alapkönyvek viszont nagyon szépek (de nem szebbek a Lockwood által ilusztrált 3.5-ösöknél), a szabályok jók, és összességében megéri a pénzét mind a három új alapkönyv. És mondjuk kezdő szerepjátékosok jobban tudnak vele boldogulni, mint a régebbi DnD-kel.
@ 2008.06.22. 21:47
Ja és valaki szereti a Moonsorrowot? Tudom hogy nem ide való, de muszály megkérdeznem. Kedvenc zenekarom
@ 2008.06.22. 21:45
Letöltöttem a Pathfinder alfáját (ingyenesen letölthető a pdf) és nagyon meglepett. Tetszik. Stoppos, nekem is vannak lapozgatós kalandkönyveim, nagyon szeretem őket, most egy olyan projekten dolgozom, hogy gyártok belőle szabálykönyvet, plusz saját világ leírással, más varázslatok, bestiárium. Csinálok egy másik verziót is ami egy az egybe ugyanaz, varázslatok is, nincs világleírás és bestiárium (ott a Káosz). Ha kész lesz valszeg publikálom
Ravenheart @ 2008.06.22. 16:14
Továbbra is úgy érzem, ez a vita igazából jövő őszre fog eldőlni, mikor megkapjuk a PHB2-t a mindenki által hiányolt fajokkal, kasztokkal, és a végleges változatát a Panthfindernek. Jelen pillanatban mindegyik rendszer egy jól használható váz, mint egységes egész - Pathfindernél hangsúlyozzák is, hogy még alpha, D&D4-nél nem, de érezhetőek a hiányosságai.
Mindkettő más úton jár, és mindegyiknek meglesznek az elkötelezett követői, csupán ízlések és pofonok kérdése, ki melyiket találja szimpatikusabbnak.

De azért tökéletesnek egyiket sem szabad kikiáltani. A tökéletes szerepjáték majd az lesz, ami mindenkit egyformán leköt, viszont az emberek különbözőségeiből kiindulva ilyen soha nem fog megszületni. Elégedjünk meg azzal, ha megtaláljuk a nekünk szimpatikusat.:dilis:
stoppos @ 2008.06.22. 15:34
Nos nem olvastam végig az összes hozzászólást, de hátha még nem írta valaki. Nekem a szabályok amolyan útmutatásként szolgálnak egy játékhoz. Simán tudok szerepjátékozni a régi lapozgatós könyv szabályokkal is. erő, ügyesség, szerencse. Ha ennél több van az jó, de az ember úgyis benyomja a háziszabályokat. Nálunk legalábbis így volt. A papot felerősítettük, a harcrndszerben pedig egy featet lehetett használni egy körben. Hiszti volt az elején, de oylankor az ember mindig rábök a mágus egyik első mondatára. A KM-nek mindig igaza van. :dilis:
@ 2008.06.22. 12:27
Ja és még annyi hogy nem vagyok egy vén róka, asszem a mágus '92 es, ha igen akkor velem egy idős. AD&D sztem már rég volt, amikor én még nem, tehát annyira nincs sok tapasztalatom.
@ 2008.06.22. 12:21
A DnD 4.0 tökéletes. Amikor megszereztem összerosáltam magam annyira tetszett. A külalak is letisztult, leegyszerűsödött, ugyanakkor igényesebb is lett. Amik a legjobban tetszennek, azok a Paragon Pathok, illetve a négy Epic Destiny. Tetszik továbbá, hogy a Druidának nem fogjuk érezni a hiányát, mert egy Ranger a 11. szinten amikor választ magának Paragont Patht, akkor lehet ilyen druida szerű Beastos muksó. Monkot gyárthatsz a clericből. Hát igen, a bárd..... az nincs. A Pathfinderről még nem is hallottam, de ha megjelenik jövőre biztosan utánanézek. De azért a jó öreg hazait, a Mágust ne hasonlítsuk már Gygax R.I.P. mester találmányához. Nem akarom fikázni a Mágust, mi is azzal játszunk a legtöbbet, plusz Nyulászi úr a kedvenc magyar szerepjátékkészítőm, de nekem magyarok közül főleg a Kódex tetszett, illetve most vettem meg a Requiemet, ami nagyon tetszik az egyedülálló reneszánsz Európa "fílingje" miatt. De végszóra nekem a DnD 4.0 átvette az első helyet a toplistámon a WoW RPG-től, ami így visszacsúszott a második helyre. Harmadik helyen a DnD 3.5 áll. És a nagyonnemhasonlítsemmimásra, jönegyorkasztánlevágjaafejedésmeghalsz rendzere miatt nagyon szeretem a MERP/Rolemastert. DnD 4.0 a király, mindenkinek ajánlom, ja és a Fehér Sárkány képe a bestiáriumbvan gyönyörű. Grat. Szép húzás volt a "credits" rész alá odaírni, hogy Dedicated to the memory of E. Gary Gygax. Én is így gondolom.
Ravenheart @ 2008.06.20. 20:24
Illetve lehet, hogy akarnak WoW-val rivalizálni, de egyszer már keményen beletört a bicskájuk ebbe (D&D Online), úgyhogy inkább visszafogják magukat, és inkább online segédfelületet, mint MMORPG-t alkotnak D&D-hez.:)
Ravenheart @ 2008.06.20. 20:22
Nem tudom akkor milyen könyvet néztél, szerintem a mostani látványvilág közelebb áll a régi, klasszikus fantasy-hez, mint a 3e "fantasy punkja", és a WoW rajzfilmszerűségétől is elég messze van. Az, hogy esetleg nem tetszik, már Í&P.:)
Ha rendszer alapján azt mondod, van MMO beütése, azt viszont elismerem, van benne némi igazság.
WoW-val viszont nem igazán akarhatnak rivalizálni (mivel két eltérő stílusról beszélünk, még a DND Insider is messze áll a WoWtól), ellenben a WoW-os közönségből szeretnének meghódítani jó pár embert, az biztos.
slaGerzson @ 2008.06.20. 18:26
Hát, volt alkalmam belelapozni, benyomásaim a grafikák alapján az, mintha a World of Warcraft-tal akarnának rivalizálni. Ez nem túl szimpatikus, mert már azt is túlcsicsázottnak tartom. Nekem elég az Ars Magica és a Warhammer (régi) fantasy témában.