interpol @ 2013.09.27. 13:41
A dánosi rablógyilkosság és az ujjlenyomatok gyakorlati alkalmazása kapcsán érdekes olvasmány lehet még:
http://ibolyatibor.atw.hu/Sajat/31.pdf
daekow @ 2008.07.07. 19:52
Hali.

"Jaja, ez a dánosi téma tényleg megtörtént. Ez a település nincs messze tőlünk, és emlékszem, ahogyan a nagymamám kiskölök koromban mindig ezzel az esettel ijesztgetett, ha valami baromságot csináltam :D Maradandó hatással lett rám a dolog, úgy tűnik :D Meg valami ballada is íródott a dologról, arra is emlékszem... Azt meg esti meseként kellett hallgatnom :D"

Aaaaaaz kemény!!! :P :D :) :)

Valóban a dánosi eset volt a magyar dktiloszkópia első komoly sikere, de azért nem az abszolút első eset.

Kanalasgem: úúú ez a wikipedia-cikk pocsék. :) Pl. idehaza 1904 a bevezetése, és ez első - az európai kontinensen (Pl. 1892, Argentína: első bizonyítás gyilkossági ügyben; 1896, Argentína: első nyilvántartás; 1901 - nyilvántartás Angliában és Walesben; 1902: nyilvántartás az USA-ban...) daktilo szkopein - (tíz)ujjak nézni. Stb.

(Az mondjuk tény, hogy ebben az időben a magyarországi kriminalisztika meg igazságügyi orvostan valóban világszínvonalú volt.)

d.
Kanalasgem @ 2008.07.07. 13:41
Üdv az alábbi link szerint 1902 óta elfogadott Mo.-n ujjlenyomatvizsgálat (a világon másodikként!!)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Daktiloszk%C3%B3pia
GYG @ 2008.07.07. 07:11
Üdv!

Én úgy tudom, hogy az N.N. a latin Nomen Nescio, vagyis nevét nem tudom rövidítése.

A dánosi esett valóban megtörtént, ha jól tudom, Magyarországon itt használtak először újlenyomat rögzitést.
daekow @ 2008.07.06. 00:20
Hali.

gojgojmikics: ha a kérdésed az N.N.-re vonatkozott, akkor igen, jól sejted, olyan, mint a John Doe. Amúgy a Név Nélküli rövidítése :felvon:
Nocturna @ 2008.07.05. 11:57
Jaja, ez a dánosi téma tényleg megtörtént. Ez a település nincs messze tőlünk, és emlékszem, ahogyan a nagymamám kiskölök koromban mindig ezzel az esettel ijesztgetett, ha valami baromságot csináltam :felvon: Maradandó hatással lett rám a dolog, úgy tűnik :) Meg valami ballada is íródott a dologról, arra is emlékszem... Azt meg esti meseként kellett hallgatnom :)
gojgojmikics @ 2008.07.04. 19:52
Uff.

Na, nekem nem válaszol senki?! :felvon:

Amúgy tényleg ez így a legjobb, Noctruna: a személyzet nem szektás, csak az öreg hiszi azt; félelmében ő maga idéz meg valami rettenetet, csak elfelejti; hm.... tényleg nagyon sok van ebben az ötletben :)

A dánosi gyilkosság meg ezek szerint komoly, ugye? (vagy nagyon profin előadott kamu :D ) Hm, szinte hihetetlen valóban, hogy az akkori Budapesten bűnügyi labor működött meg ujjlenyomat vizsgálat. Iriador: engem is megtévesztett, nekem is szemet szúrt :)

Uff!!
Nocturna @ 2008.07.02. 09:21
Asyles: Kivancsian varom a kovetkezo agymenest, remelem az is kb. ilyen szinten lesz kidolgozva :szomoru:
Szerintem nem gond a krimi-iz, idonkent beleferhet egy-egy rendhagyobb sztori is. Vegulis nem csak a Mitosszal kapcsolatos sz@rkeveresek tortenhetnek - meg ami annak latszik elsore (rutinos, regi jatekosok kapasbol skatulyazhatnak), arrol kiderulhet, hogy ez csak amolyan "mezeibb" eset.
Mondjuk az 1+3 otlet kombojahoz lehetne olyas, hogy mikor mar eppen elulni latszik a para, es a Nyomozok legyintessel elinteznek az egeszet ("Ah, csak kattant az Oreg"), akkor a szektas tag a nyakukba zudit valami idezett fortelmet... Miutan megusztak, meg lehet pillogni, hogy ha az oreg csak paranoid volt, akkor ez hogy kerult ide? Esetleg az is lehetne, hogy az a leny egy ideig rejtozkodik, cserkel, tobbszor beprobalkozik - vegulis egy ekkora kastely elegge sotet es zegzugos egy ilyen hajszahoz... Csak kerdes, hogy ki uldoz kit? :aaaaa:
Esetleg kiderulhetne, hogy titokban a Sir idezte meg a cuccot (siman ragadhatott ra ilyesmi egy elethossznyi nyomozoi mult utan, valami varazsige is lehet a birtokaban), paranoid felelmeben - ha a nyomozokkal nagyon megromlott a viszonya, akkor talan eppen ellenuk; vagy a szemelyzet ellen, akikben a Sir ellenseget lat, es ezert azok elkezdenek hullani. Szoval egy-kettore lehet itt baratbol ellenseg, meg ugy is meg lehetne csinalni, hogy ne legyen egyertelmu, kinek az oldalara kellene allniuk...
Sok van ebben az alapotletben szerintem.

Udv!
Asyles @ 2008.07.01. 19:19
Üdv!

Nocturna: Nos, ezért szeretem, hogy mind különbözőek vagyunk. Nekem például álmomban se jutott volna eszembe az egyes megoldások ötvözése. De a paranoid vénember ÉS a rejtőzködő szektás... huhh! Nem semmi ötlet. Gratula érte! :szomoru:

Azt viszont elismerem, hogy elsősorban krimi jellegűre vettem a problémát, mivel a Cthulhu-mítoszkört és a játékot nem ismerem annyira, hogy teljes lelki nyugalommal belekeverjem a természetfölöttit is. Inkább biztosra mentem.

Ha lesz még ötletem, írok. Ameddig meg nem, olvasok :aaaaa:

A legjobbakat,

Asyles
gojgojmikics @ 2008.07.01. 19:18
Uff.

Borzasztó égés gondolom, de mi az, hogy N.N. férfi meg N.N. hajléktalan...? Olyan, mint hogy X.Y., vagy amerikaiaknál a John Doe?

A bonctermesnél a második megoldás röhelyes (inkább valami géppisztolyos akció lenne szerintem, mint horror), a többi jó szerintem. A legjobb messze az utolsó történet az utolsó megoldással :aaaaa:

Kíváncsi vagyok, milyen lenne századfordulós Magyarországon játszani... Csáth mint "mengele-wannabe" (:szomoru:), illetve biztos van több alakváltó is... (Az Anyagyilkosság vagy a Kis Emma tényleg nagyon nyomasztó) Rá kell vennem valakit, hogy meséljen ilyet... :nod:

Uff!