KLM @ 2011.03.11. 15:01
Hali!

És bár a cikk lehet nem felel meg az itteni emelkedett színvonalnak, nagy valószínűséggel írója van olyan képzett saját szakmájában, mint a tisztelt leszólók az övékben.


Részemről ott "ásta el" magát az illető, mikor megemlítette, hogy akár százfős
céhek is lehetnek, majd később "nem válogathatjuk meg a társainkat".

Az már hab a tortán, hogy az online (sőt, már anno a PBM!) játékosi közösségek
hajlamosak összejárni.

ADios
KLM
erendyl @ 2011.03.11. 14:28
Hát őőő. Bár régi post, a hozzászólások nagy része sem új, mégsem bírom megállni, hogy ne reagáljak rájuk. A fent említett kurzus tényleg az ELTE-n felvehető kötelezően választott látókörtágító órák egyike. Leginkább a természettudományi kar és az informatika kar hallgatóinak van meghirdetve, esetleg kijavíthat valaki, ha tévedek. Ilyenformán a kurzus hallgatói nem bölcsészek, és még csak nem is bölcsész hallgatók, azt hiszem nem elvárható, hogy megfeleljen egy ilyen téma a bölcsészek elvárásainak. Mielőtt oly ékesszólóan és lenézően alkotnátok véleményt az adott karról/szakról, ajánlom gondoljátok át, milyen véleménnyel lehet egy programozó a bölcsész karon oktatott (ha egyáltalán oktatott) informatika tárgyról, és annak értékeléséről.
A "félelmetes szellemi nyomor" megnevezés pedig nem feltétlenül a cikk íróját, mintsem inkább azokat a csőlátású illetőket minősíti, akik egy cseppnyi gondolkodás nélkül, csupán saját szellemi fölényüket, ékesszólói képességeiket kívánják itt villogtatni. És bár a cikk lehet nem felel meg az itteni emelkedett színvonalnak, nagy valószínűséggel írója van olyan képzett saját szakmájában, mint a tisztelt leszólók az övékben.

erendyl
(ELTE_IK Prog.Inf.)
His_Iar_Xivilai_Khaak @ 2010.04.09. 12:14
Szép és kellemes napot mindenkinek!

Végig olvastam ezt a karakter pazarlásos művet. Hozzá kell, tegyem volt némi igazság benne, DE! Nem az egész, sőt ha pontosítok százalékban, akkor csupán 5%-ot kap. Ha pontozni kellene eme szellemi terméket, akkor a pontozásom az egyes lenne magyar számviteli értékelő rendszerben mérve. De személyes értékelésem a 0-a lenne, mivel a mű a 0-val egyenlő, ami az 1-esnél merőben rosszabb, és sokkal negatívabb értékelés. Mivel teljes mértékben egy mentálisan, szociálisan, és logikátlan élő organizmus írottá meg.

Sajnos egy igaz, a WoW nem jó játék. DE! (és újfent de!) Nem azért mert tízen éves játékosok nap, mint nap rombolják az RPG fogalmat. Hanem mert a játék készítői, név szerint a Blizzard, az eredeti történelmüket gyalázták porba vele!

Az előző hozzá szólókhoz csupán annyit fűznék, párhoz, nem mindenkinek szól. Ha nem olvasod végig valaki mondatát, annak szellemi megnyilvánulását, és értelmileg képtelen vagy felfogni, mert ama szent teremtő nem ruházott fel elég memóriával hogy értelmezd, ne szidd, hogy ilyen olyan az illető. Ha nem vagy elég információjába annak, amiről beszél, Semmilyen Körülmények között ne szidd!

És most jöjjön a lényeg.
Egyik MMORPG és RPG sem jobb, mint egy asztali szerepjáték. Mind ugyan az. Mind ugyan azon az elveken alapuló kreálmány, mint a többi, csak a „burkolat” más. Mindegyik szépsége, és élvezetessége az azt megtöltő játékosoktól függ. Maga a WoW magában jó játék. Voltam már olyan tört szerveren ahol Real-Life játék ment. Ergo ki kellett játszani a karaktert, akit meg kreáltál. Ugyan így van GTA San Andreas szerver is jó pár, csak a WoW Ilyen szerverek nem futnak nagyon. Gyakorlatilag ritka, de nagyon.

Sajnos meg kell, mondjam őszintén, WoW-on, GTA-an és Oblivionon belül is lehet olyan jót szerepjátékozni, csak tudni kell a módját. Az utóbbihoz lehet keresni olyan modifikációt, ami nagyobb és dúsabb élettel tölti meg a világát, és nem csak NJK-kat, hanem a JK-t is. Lehet ismerkedni, beszélgetni, dolgozni, építkezni, kovácsolni, vagy akik szeretnének, családot alapítani. Ugyan ez van a Fallout 3-hoz is. De muszáj, hozzá tegyen, hogy természetesen, egy másik, élő, létező és organikus személlyel természetesen sokkal élvezetesebb a játék. De hát, a kedves modderek mindig javítják valamiben az adott, és az épp szóban forgó játék hangulatát.

Egy asztali játék is lehet rettenetesen rossz, ha a mesélő, vagy a többi játékos elrontja a hangulatát. Természetesen, egy asztali játék is lehet mulatságos, mint egy MMORPG amiben például épp társalogsz valakivel. Minden lehet jó vagy rossz, de mind ez csupán az adott személy mentális teljesítményén múlik. És nem az hogy az MMORPG vagy a WoW hűű de rossz. Ugyan úgy lehet egy asztali játék is unalmas, rossz és stb. stb.

Visszairányulva kicsit a hozzászólások tartalmi minőségéhez. Volt egy nem nevezem nevén hozzászóló, aki egy előtte reagálónak az irományában a tartalmi kifejtést szellemileg kevés volt, hogy értelmezze. És mivel tudatában volt neki hogy túlságosan evolúciós zsákutca felfogni azt, amit ama ember intéz felé, így kezdeményezvén annak helyes írási minőségét becsmérelni kezdte. Ez hozzá teszem, egy mérhetetlenül, szánalmas, undorító és visszataszító gesztus. Ezért kiemelem. Érthető jobbágyi nyelvre. HA HÜLYE VAGY HOGY FELFOGD MIT NYÖKÖGNEK AKKOR KUSSOLJ!!! NE ÉGESD MAGAD!!

És a „függőségre” rátérve. Az hogy ki mennyire veti bele magát az XP áradatba, és mennyire züllik el egy PC-n kiadott játék szoftver gyűrűsének a saját maga, és csakis a saját maga dolga, és gondja. Hogy ki mennyire megy tönkre testileg és lelkileg, az nem a Computer hibája. Lehet sokan nem jutottak el addig a szintig, de elmondom. A gép nem tudja, hogy neked fáj, neked rossz vagy, hogy neked káros. A gép minden tőle telhető dolgot megtesz, hogy kielégítsen téged, mivel őt erre teremtették, szint úgy emberek. Így a Computer fizikailag képtelen ezen technikai szinten megmondani neked hogy „feküdj le kisfiam mert kiesik a szemed”. Ergo ebből lejön, hogy a Computer magában és a játék szoftver magában nem vonható felelősségre, és nem becsmérelhető ezen okokból kifolyólag.

Én régi szerepjátékos vagyok, képes vagyok bárhol és bármikor akármilyen lényt maximális beleéléssel eljátszani. Nőt, férfit egyaránt. Legyen az virtuális, vagy live. És mindkét oldalról mindennek megvan az előnye és a hátránya. Az asztali játékoknál az előny hogy a fantáziádra vagy utalva, ergo ott a tényleges szabadság meglehetne, de nincs meg és nem lesz, addig, amíg a KM-nek hívott személy mesél neked. A virtuális azon indokból kifolyólag jobb, mint az asztali hogy mutatja és hallatja azt, amit asztalnál ülve nem tudnál, csak fantáziáddal elképzelni. Ez olyan embereknek, akik nehezen képzelnek el valamit könnyebb. De! És itt is a de, azért rosszabb, mert tényleges korlátok vannak, amit a tervezők a lehető legnagyobb mértékben próbáltak tágítani. De! A szabályok és a határok ugyan úgy adottak, csak a játékosokon függ az egész.

Ennyi, köszönöm.

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>
ariam @ 2010.04.06. 11:02
Jaj, de jó, hogy az írás után elolvastam a hozzászólásokat is! Már komolyan kezdtem elbizonytalanodni a felfogóképességemben, de látom, mások sem értették kristálytisztán.

Iszonyú modoros! Olvashatatlanul keresett és rémesen kaotikus. Érzelmeket akartál közvetíteni? Miért gondolják egyesek, hogy az érzelemről csak kusza, értelmetlen és dagályos mondatokban lehet írni? Ráadásul a gondolat, amely elvileg a cikk cikornyás mondatai mögött megbújik, annyira nélkülözi az eredetiséget, mint egy mosóporreklám. Nem elemzem, mert ennél mélyebben belemenni nincs értelme. Bocs!
LilaKarom @ 2010.04.05. 14:17
A cikk a szívemből beszélt, teljesen egyetértek.

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>
Dyin @ 2009.01.23. 17:28
"A szerepjáték lényege, és ezt az összes valamirevaló rendszer alapkönyvében megtalálni, az, hogy jól szórakozzanak azok, akik részt vesznek a játékban."

Hehe na ennél nagyobb szarságot rég hallottam. Szerepjáték lényege hogy jól érezd magad? A szabadidődben amit csinálsz, bármit, minek nem az a lényege, hogy jólérezd magad? Ez egy kinda gyerekes hozzászólás volt. Igen és abban is igazad van, hogy a dnd-nek pl azért a legjobb a rendszere, mert ezt a szarságot megemlítik az elején. WTF. xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

10 éves hozzászólások hanyagoljanak.
LordAo @ 2008.12.11. 08:33
Öhm... Én is aktívan WoW-ozok, de brutálisan nem értek egyet. A szerepjátéknak csak másodlagos célja a totális szabadság, és fantázia szárnyalása. A szerepjáték lényege, és ezt az összes valamirevaló rendszer alapkönyvében megtalálni, az, hogy jól szórakozzanak azok, akik részt vesznek a játékban. Ettől független én is hidegrázást kapok, mikor pl a Diablo-t RPGnek titulálják csak mert vannak benne számok, Erő meg hasonló dolgok, és fejlődik a figurád... Egyébként a Two Worlds-öt nem értem miért nem említette meg senki... Ott az egész világ él és mozog nélküled is. Pedig offline game.
Viszont az írás kb egy rakás... Nem akarok senkit megsérteni, de típikusan kb annak a példája, mikor valamiről kéne írni 5 oldalt, de csak 4 sort sikerül, nosza töltsük ki az egészet. Egyáltalán minek kever ilyet bele, hogy Krán, meg Toron, amiről fogalma nem lesz annak, aki nem játszik konkrétan a mágussal. És ugyanazt mondja el kb 5x, ráadásul igazából nem mond végülis semmi konkrétat azon kívül, hogy szar az mmorpg-k (valahol igaza van), az asztali meg dejó.
gorduin19 @ 2008.08.05. 11:49
nekem tetszett az írás, bárki mondjon bármit, több igazság volt benne, mint hazugság. Engem is kiráz a hideg Wow-tól, elég csak azon barátaimra gondolni, akiket hosszú hónapokig látni se lehetett az utcán, a mobylt nem vették fel, és ha benéztél hozzá akkor holt szutykosan, borotválatlanul, lesoványodva nyitott ajtót, siettetve, mert éppen elkezdett bosst ölni. És ezt nem kitaláltam, hanem megtörtént. Persze ez csak őt minősíti, de szerintem mindenkinek megárt ha nagy mennyiségben neki áll potizni:D
Randal @ 2008.07.19. 22:56
Az illető aki a cikket írta valószínűleg az MMORPG-ről akart kicsit fröcsögni egy kicsit. RPG teréről pedig előhúzta az oly "sikeres" OBliviont. Nos, erről inkább ne meséljünk. Picikét járatosabb egyének kapásból több és jobb rpg-ket tudnának felsorolni mint az Oblivion.
Kezdésnek pár az izometrikus nézetekből: Planescape - Torment (hamár inkább szerepjáték mint hent), Fallout 1-2, Baldur's Gate, Arcanum stb. stb.
TP RPG: Gothic 1-2, Morrowind (igen, inkább mint az Oblivion), Anachronox
FP RPG: Wizardry 8, Morrowind

Ezek csak azok amik kapásból eszembe jutottak és játszottam is velük.

MMORPG-ről nem tudok nyilatkozni, de egyébként is, az esszé az szánalmas.
Ilyet talán én is össze tudnék verejtékezni, de nem égetném magam.
Gil_Yepes @ 2008.07.16. 23:44
Üdv, Hölgyek és urak,
Eddig csak jókat vigyorogva olvasgattam a hozzászólásokat, mókás volt az egész felhajtás, de ha a link valóban az igazi értékelésra mutat, akkor nem tudom mit csináljak... Az egész írásmű szánalmas, érdektelen, és erőltetett stílusú, nem mellesleg pedig tele van zsúfolva, fogalmazási, stilisztikai, mondatszerkesztési hibákkal, ha erre 5-öst lehetett kapni az ELTE-n (mindegy mennyire alibi a kurzus), akkor a következő nemzeti ünnepen, inkább az egyetemet kellene felprédálni a TV székház helyett...
Félelmetes a szellemi nyomor ilyen megnyilvánulása, bocs mindenkitől, de
FEL VAGYOK HÁBORODVA
Üdv a szellemileg épen maradottaknak,
Gil